Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

5 maatregelen waar u géén spijt van krijgtZonnepanelen of een zonneboiler?

Gerelateerd

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Jacques van de Mast
  Jacques van de Mast 15 maanden geleden

  Kan H2 worden opgeslagen in tanks zoals nu butagas? Is het mogelijk om lokomotieven te laten rijden op H2? Lijkt me wat primair energie gebruik nuttiger dan elektrische locs gezien de transport en transformator verliezen

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Jacques van de Mast 15 maanden geleden

   Beste heer van de Mast,

   Waterstof of H2 is geen energiebron, maar een energiedrager. Dat betekent dat je het eerst moet maken.
   En dat gebeurt met elektriciteit. Als je groene waterstof wilt, gebeurd dit met wind- en zonne-energie. Dit zijn de energiebronnen. Bij het omzetten van elektriciteit in waterstof gaat tenminste 25% energie verloren.
   Dus vanuit het perspectief van primaire energie, kun je treinen beter laten werken op elektriciteit. Nog even los van omzettings- en transportkosten. Maar stel dat je waterstof hebt voor de trein, dan is het toch beter om dat dan eerst weer in elektriciteit terug om te zetten via een brandstofcel. Dit is namelijk veel efficiënter dan het te verbranden in een motor. Overigens zijn er al auto's die op waterstof rijden en gebruiken raketten ook waterstof samen met vloeibare zuurstof als brandstof.

   H2 is op te slaan in cilinders, maar dat is wel anders dan buta-gas. De energie-inhoud van H2 per kubieke meter is namelijk laag. Je zult daarom het gas bij een hoge druk moeten opslaan, wil je er iets aan hebben. Dus: veel dure cilinders en weinig inhoud.

   Technisch is het allemaal mogelijk.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Henny Merckens
  Henny Merckens 16 maanden geleden

  Waar O waar vind ik hitte werende gordijnen?

 • Gravatar for Vincent Rondwijk
  Vincent Rondwijk 3 jaren geleden

  Dubbel glas kan inderdaad een goede investering zijn. Het kost wat, maar op de lange termijn is het een verstandige optie. Ik merkte ook meteen dat mijn maandelijkse kosten omlaag gingen na het plaatsen van dit glas. Daarnaast is mijn woning een stuk aangenamer geworden in de winter. Dat vind ik nog wel het belangrijkste.

 • Gravatar for jan buizer
  jan buizer 4 jaren geleden

  Wat jammer dat bij de rekenvoorbeelden uitsluitend wordt uitgegaan van totaal niet geïsoleerd naar volledige isolatie.
  Er zijn aanmerkelijk meer huizen wel geïsoleerd met "ouderwetse" materialen en/of technieken.
  Wat is bijvoorbeeld het voordeel van het vervangen van de ouderwetse thermopane ramen door de meest moderne, niet alleen het financieel voordeel maar ook qua comfort? Ander voorbeeld: het isoleren van een vloer van een woning uit de negentiger jaren

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare jan buizer 4 jaren geleden

   Beste meneer Buizer,

   Het is goed dat u hierover vragen stelt. Stap voor stap gaan wij met zijn allen naar een duurzame woning. Van energiebronnen die één keer te gebruiken zijn naar energiebronnen die nooit opraken.

   Op het moment dat u duurzaam gaat investeren, dan verwacht u ook een optimaal rendement eruit te halen. Bij het verduurzamen van de woning is het belangrijk om te starten met een goed geïsoleerde woning. 75% van de energie gaat namelijk naar het verwarmen van de woning. Alle stappen die worden gezet naar een duurzame woning zorgen voor meer comfort en een lager energieverbruik.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Ida
  Ida 4 jaren geleden

  Ik ben blij dat de geleerden er achter zijn gekomen dat we niet zonder gas kunnen. En een hybride levert te weinig op, dat maak ik niet meer mee dat ik het geld er uit haal!!

 • Gravatar for w.g. ket
  w.g. ket 4 jaren geleden

  Wat is waterzijdig inregelen?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare w.g. ket 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Ket,

   Waterzijdig Inregelen is een service waarbij het verwarmingssysteem zodanig afgesteld wordt dat altijd de juiste hoeveelheid warm water op de juiste snelheid door de radiatoren stroomt. Op die manier worden ruimtes gelijkmatiger warm en verbeteren we het wooncomfort. Ook hoeft de cv-ketel minder piekprestaties te leveren en kan er tot 20% bespaart worden op de energiekosten voor verwarming.

   Hoe het precies werkt kunt u zien middels een klink op de volgende link: https://youtu.be/Vfl68dcl1hk.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for L. de Leeuw
  L. de Leeuw 4 jaren geleden

  Een duurzame maatregel die nog niet genoemd is, is eenvoudig uitvoerbaar. En dat is warm kleden, en de thermostaat daarop aanpassen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare L. de Leeuw 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw De Leeuw,

   Wij willen uw hartelijk danken voor uw bericht.

   U heeft zeer zeker een punt. Het aller belangrijkste is om de energie vraag te beperken en dat begint allemaal bij ons zelf. Het goed kleden en de thermostaat daarop aanpassen is inderdaad eenvoudig. Denk hierbij ook aan de aantal minuten die wij onder de douche staan of led verlichting in de gehele woning. Het zijn allemaal simpelweg kleine aanpassingen doe uiteindelijk een groot effect hebben. Zo gaan wij stap voor stap naar een duurzame woning.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for w pannekeet
  w pannekeet 4 jaren geleden

  controleertu ook en/ofadviseert u huis van klant
  gaarne bericht m vr gr

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare w pannekeet 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Pannekeet,

   Momenteel geven wij nog geen advies aan huis voor het verduurzamen van uw woning. Wij adviseren u om contact om te nemen met uw eigen gemeente, zodat zij u eventueel kunnen voorzien van advies. Blijf ook altijd onze platform goed in de gaten houden. Zo bent u altijd up-to-date.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for HMJ Dreissen
  HMJ Dreissen 4 jaren geleden

  Welke luchtfietser komt met dat warmtepomp verhaal? Terugverdientijd 60 jaar (als dat ding het zo lang volhoud), exclusief isolatiemaatregelen. Mij valt niets meer in.

 • Gravatar for J.T. Wenting
  J.T. Wenting 4 jaren geleden

  Zonnepanelen zijn een wassen neus. Terugverdientijd is langer dan de levensduur van de panelen, zeker als de onderhouds- en reparatiekosten worden meegenomen, en het zeer snelle verlies aan rendement als ze ouder worden.
  Zonneboiler klinkt leuk, maar met die panelen is daar geen ruimte meer voor tenzij je een groter dak hebt dan de meeste mensen (bij mij passen volgens Nuon die 10 panelen niet eens, en dat is een redelijk standaard Nederlands rijtjeshuis).
  Warmtepomp werkt niet in dichte bebouwing, dus vergeet het maar als je in een nieuwbouwwijk, Vinex locatie, of binnenstad woont.
  Iedereen (vrijwel) heeft zijn boeltje al volledig geisoleerd, een HR ketel geplaatst, en dubbele beglazing.
  Klinkt allemaal leuk, maar behalve voor de paar mensen met een oude boerderij die niet onder de monumentenwet valt, EN staat in een gemeente waar ze geen welstandscommissie hebben die bouwvergunningen voor panelen op het dak afwijst omdat het "het landelijk uiterlijk aantast", is dit een zinloos verhaal.

  • Gravatar for Gerrit
   Gerrit J.T. Wenting 4 jaren geleden

   Ik had er 5 liggen op een plat dak wat ¨zou moeten kunnen¨ volgens de installateur, in bezit van de originele tekeningen (bouwjaar 2000). Mis; lekkage en een hoop kosten. De panelen leverden ongeveer 50 euro per maand op maar hebben meer gekost. Zonnefolie zou wel een goede oplossing zijn en dan in de vorm van het huidige bitumen van een plat dak. Dat bestaat helaas nog niet. Daar komt bij dat de productie, de verscheping, plaatsing en tot slot de afvoer gecombineerd met het jaarlijks afnemende rendement per slot nauwelijks CO2 bespaard. Het huidige niveau van comfort handhaven, blijven rijden zoals we gewoon zijn etc? Het is straks niet meer haalbaar door gebrek aan grondstoffen, te veel mensen die hetzelfde willen (miljarden Aziaten) als wij en terecht, dat trekt onze aardkloot niet. Terug naar 1 peertje boven de tafel gezellig rondom de potkachel, ach, dat was toch ook wel aardig.