Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

5 maatregelen waar u géén spijt van krijgt

 • 20/11/2018 9:48am
 • 8
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Als u uw geld besteedt aan duurzame maatregelen in uw woning, doet u dat natúúrlijk om de klimaatverandering tegen te gaan. U gunt de generaties die na ons komen een leefbare planeet. Maar er is niks mis mee als u uw investering óók graag wilt terugverdienen. Goed nieuws: het kan allebei!

Zonder spijt

Het verduurzamen van uw huis levert meer op dan een goed gevoel. Er zijn nogal wat investeringen waarvan u vrijwel zeker weet dat u ze betrekkelijk snel weer terugverdient. No regret-maatregelen, noemen we die ook wel eens. Oftewel: duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement.

1. Isoleren

In de meeste woningen heeft ongeveer de helft van de energiekosten te maken met verwarming. Als u de warmtevraag in de woning kunt verkleinen, levert dat dus al snel geld op. Isoleren is een effectieve manier om dat te doen. En in veel huizen is het relatief simpel. U kunt beginnen met kieren en naden dicht te maken. Daardoor wordt het aangenamer in huis en u bespaart direct energie. Vervolgens kunt u nadenken over het isoleren van het dak. Warme lucht stijgt op, dus een slecht geïsoleerd dak betekent veel energieverlies. Het isoleren van (spouw)muren en vloeren kan ook nog eens een flinke energiebesparing opleveren.

Wat kost het? Een schuin dak isoleren: € 4.000,-.
Wat levert het op? € 550,- per jaar (bij een verwarmde zolder)

Wat kost het? Vloer isoleren op de begane grond: € 1.400,-.
Wat levert het op? € 170,- per jaar

Wat kost het? Spouwmuren isoleren: € 800,-.
Wat levert het op? € 220,- per jaar

2. Dubbelglas

Het kan heel interessant zijn om eens kritisch naar de ramen in uw woning te kijken. Enkel glas vervangen door dubbelglas of driedubbelglas zorgt voor meer comfort en een lager energieverbruik.

Wat kost het? Alle enkelglasramen vervangen door HR++-glas: € 3.100,-.
Wat levert het op? € 250,- per jaar

3. Zonnepanelen

Heeft u een dak met voldoende oppervlak en een goede zoninval, dan kunt u met een investering in zonnepanelen uw woning een heel stuk duurzamer maken.

Wat kost het? Aanschaf en installatie van 10 zonnepanelen kost € 4.400,-.
Wat levert het op? € 500,- per jaar

Gerelateerd
Zonnepanelen onderzoek Feenstra

Nederlander vindt financieel voordeel zonnepaneel belangrijker dan milieu

Lees meer

4. Zonneboiler

U kunt uw dak ook gebruiken voor één of meer zonnecollectoren en een zonneboiler. Daarmee verwarmt u (een deel van) het warm water dat u in huis gebruikt voor douche, afwas etc.

Wat kost het? Aanschaf en installatie van een zonnecollector en zonneboiler kost € 3.000,- (afhankelijk van de grootte van boiler en zonnecollector).
Wat levert het op? € 90,- per jaar

5. Hr-ketel

Cv-ketels zijn in de afgelopen jaren zuiniger en efficiënter geworden. Ze verbruiken dus minder aardgas en halen ook nog eens méér warmte uit dezelfde hoeveelheid gas. Vervangt u uw verouderde cv-ketel door een moderne hr-combiketel, dan zult u merken dat het in huis sneller warm wordt terwijl uw aardgasverbruik toch daalt. Laat u bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel meteen ook de radiatoren waterzijdig inregelen, dan verwarmt u uw huis nóg beter, sneller en efficiënter.

Wat kost het? Aanschaf en installatie van een hr-combiketel kost gemiddeld
€ 1.800,-. Tegelijkertijd 4 radiatoren waterzijdig inregelen kost € 325,-.
Wat levert het op? Hr-ketel: afhankelijk van uw huidige verwarmingssysteem. Waterzijdig ingeregelde installatie: € 70,- per jaar.

Gerelateerd
Hr ketel advies

Bespaar met een nieuwe hr-ketel

Lees meer

En de warmtepomp dan?

De meeste huizen die gebouwd zijn ná 2000 zijn geschikt voor een hybride warmtepomp. Die haalt de warmte uit de buitenlucht, uit de grond of uit het grondwater. Alleen op dagen waarop het héél koud is, schakelt de hybride warmtepomp nog over op aardgas. Omdat een warmtepomp wél elektriciteit verbruikt, is een combinatie met zonnepanelen ideaal.

Een warmtepomp is (nog) lang niet voor alle woningen een goed alternatief voor de cv-ketel. Daarom rekenen we de warmtepomp niet zo maar bij de no regret-maatregelen. Voordat u een warmtepomp koopt, is het in ieder geval verstandig om te informeren welke plannen uw gemeente heeft om uw straat of wijk aardgasvrij te maken. Wordt u bijvoorbeeld binnenkort aangesloten op een warmtenet, dan is een investering in een warmtepomp geen goed idee.

Doe de warmtepompcheck om te zien of uw huis geschikt is voor een warmtepomp.

Wat kost het?
Aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp (split-unit, niet te verwarren met een ventilatieluchtwarmtepomp) kost € 7.200,- (hier gaat de overheidssubsidie nog vanaf).
Wat levert het op? € 130,- per jaar (als de woning voldoende geïsoleerd is)

De bovenstaande bedragen en berekeningen zijn schattingen, gebaseerd op een gemiddelde tussenwoning (met een hr-combiketel), waarin een gezin van drie personen woont. De exacte besparing is onder meer afhankelijk van uw eigen energiegedrag.

Gerelateerd
Waarom kiezen voor een warmtepomp Feenstra

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Lees meer

Een duurzaam huis is meer waard

Bij het bepalen van de waarde van een woning spelen allerlei overwegingen een rol. De buurt, het woonoppervlak, de inhoud, het 'karakter' van het huis enzovoorts. Ook de energieprestaties komen bij de onderhandelingen steeds vaker aan de orde. Alles wijst erop dat investeren in isolatie, in HR++-glas, in energiezuinige of energieneutrale installaties een steeds groter effect heeft op de waarde (en straks dus op de verkoopprijs) van uw woning. Hoe energiezuinig uw woning is, komt tot uitdrukking in het Energielabel.

Groene woning is geld waard

Bronnen: milieucentraal.nl, Feenstra

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Vincent Rondwijk 17 maanden geleden

  Gravatar for Vincent Rondwijk

  Dubbel glas kan inderdaad een goede investering zijn. Het kost wat, maar op de lange termijn is het een verstandige optie. Ik merkte ook meteen dat mijn maandelijkse kosten omlaag gingen na het plaatsen van dit glas. Daarnaast is mijn woning een stuk aangenamer geworden in de winter. Dat vind ik nog wel het belangrijkste.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • jan buizer 23 maanden geleden

  Gravatar for jan buizer

  Wat jammer dat bij de rekenvoorbeelden uitsluitend wordt uitgegaan van totaal niet geïsoleerd naar volledige isolatie.
  Er zijn aanmerkelijk meer huizen wel geïsoleerd met "ouderwetse" materialen en/of technieken.
  Wat is bijvoorbeeld het voordeel van het vervangen van de ouderwetse thermopane ramen door de meest moderne, niet alleen het financieel voordeel maar ook qua comfort? Ander voorbeeld: het isoleren van een vloer van een woning uit de negentiger jaren

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare jan buizer 23 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Buizer,

   Het is goed dat u hierover vragen stelt. Stap voor stap gaan wij met zijn allen naar een duurzame woning. Van energiebronnen die één keer te gebruiken zijn naar energiebronnen die nooit opraken.

   Op het moment dat u duurzaam gaat investeren, dan verwacht u ook een optimaal rendement eruit te halen. Bij het verduurzamen van de woning is het belangrijk om te starten met een goed geïsoleerde woning. 75% van de energie gaat namelijk naar het verwarmen van de woning. Alle stappen die worden gezet naar een duurzame woning zorgen voor meer comfort en een lager energieverbruik.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ida 2 jaren geleden

  Gravatar for Ida

  Ik ben blij dat de geleerden er achter zijn gekomen dat we niet zonder gas kunnen. En een hybride levert te weinig op, dat maak ik niet meer mee dat ik het geld er uit haal!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • w.g. ket 2 jaren geleden

  Gravatar for w.g. ket

  Wat is waterzijdig inregelen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare w.g. ket 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Ket,

   Waterzijdig Inregelen is een service waarbij het verwarmingssysteem zodanig afgesteld wordt dat altijd de juiste hoeveelheid warm water op de juiste snelheid door de radiatoren stroomt. Op die manier worden ruimtes gelijkmatiger warm en verbeteren we het wooncomfort. Ook hoeft de cv-ketel minder piekprestaties te leveren en kan er tot 20% bespaart worden op de energiekosten voor verwarming.

   Hoe het precies werkt kunt u zien middels een klink op de volgende link: https://youtu.be/Vfl68dcl1hk.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • L. de Leeuw 2 jaren geleden

  Gravatar for L. de Leeuw

  Een duurzame maatregel die nog niet genoemd is, is eenvoudig uitvoerbaar. En dat is warm kleden, en de thermostaat daarop aanpassen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare L. de Leeuw 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Leeuw,

   Wij willen uw hartelijk danken voor uw bericht.

   U heeft zeer zeker een punt. Het aller belangrijkste is om de energie vraag te beperken en dat begint allemaal bij ons zelf. Het goed kleden en de thermostaat daarop aanpassen is inderdaad eenvoudig. Denk hierbij ook aan de aantal minuten die wij onder de douche staan of led verlichting in de gehele woning. Het zijn allemaal simpelweg kleine aanpassingen doe uiteindelijk een groot effect hebben. Zo gaan wij stap voor stap naar een duurzame woning.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • w pannekeet 2 jaren geleden

  Gravatar for w pannekeet

  controleertu ook en/ofadviseert u huis van klant
  gaarne bericht m vr gr

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare w pannekeet 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Pannekeet,

   Momenteel geven wij nog geen advies aan huis voor het verduurzamen van uw woning. Wij adviseren u om contact om te nemen met uw eigen gemeente, zodat zij u eventueel kunnen voorzien van advies. Blijf ook altijd onze platform goed in de gaten houden. Zo bent u altijd up-to-date.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • HMJ Dreissen 2 jaren geleden

  Gravatar for HMJ Dreissen

  Welke luchtfietser komt met dat warmtepomp verhaal? Terugverdientijd 60 jaar (als dat ding het zo lang volhoud), exclusief isolatiemaatregelen. Mij valt niets meer in.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.T. Wenting 2 jaren geleden

  Gravatar for J.T. Wenting

  Zonnepanelen zijn een wassen neus. Terugverdientijd is langer dan de levensduur van de panelen, zeker als de onderhouds- en reparatiekosten worden meegenomen, en het zeer snelle verlies aan rendement als ze ouder worden.
  Zonneboiler klinkt leuk, maar met die panelen is daar geen ruimte meer voor tenzij je een groter dak hebt dan de meeste mensen (bij mij passen volgens Nuon die 10 panelen niet eens, en dat is een redelijk standaard Nederlands rijtjeshuis).
  Warmtepomp werkt niet in dichte bebouwing, dus vergeet het maar als je in een nieuwbouwwijk, Vinex locatie, of binnenstad woont.
  Iedereen (vrijwel) heeft zijn boeltje al volledig geisoleerd, een HR ketel geplaatst, en dubbele beglazing.
  Klinkt allemaal leuk, maar behalve voor de paar mensen met een oude boerderij die niet onder de monumentenwet valt, EN staat in een gemeente waar ze geen welstandscommissie hebben die bouwvergunningen voor panelen op het dak afwijst omdat het "het landelijk uiterlijk aantast", is dit een zinloos verhaal.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Gerrit J.T. Wenting 2 jaren geleden

   Gravatar for Gerrit

   Ik had er 5 liggen op een plat dak wat ¨zou moeten kunnen¨ volgens de installateur, in bezit van de originele tekeningen (bouwjaar 2000). Mis; lekkage en een hoop kosten. De panelen leverden ongeveer 50 euro per maand op maar hebben meer gekost. Zonnefolie zou wel een goede oplossing zijn en dan in de vorm van het huidige bitumen van een plat dak. Dat bestaat helaas nog niet. Daar komt bij dat de productie, de verscheping, plaatsing en tot slot de afvoer gecombineerd met het jaarlijks afnemende rendement per slot nauwelijks CO2 bespaard. Het huidige niveau van comfort handhaven, blijven rijden zoals we gewoon zijn etc? Het is straks niet meer haalbaar door gebrek aan grondstoffen, te veel mensen die hetzelfde willen (miljarden Aziaten) als wij en terecht, dat trekt onze aardkloot niet. Terug naar 1 peertje boven de tafel gezellig rondom de potkachel, ach, dat was toch ook wel aardig.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.