Zonnepanelen reinigen: besparing of verspilling?

Schone zonnepanelen, hoger rendement?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for maria
  maria 20 maanden geleden

  Ik ga binnenkort het dak op en laat ik mijn dak reinigen. Ik vroeg me inderdaad af wat ik met de zonnepanelen moet doen en of ik deze ook moet reinigen, maar uit dit artikel begrijp ik dat dat niet per se nodig is. Ik zal wel even checken of er vogelpoep op zit! http://deelstra.com/arnhem

 • Gravatar for Visser
  Visser 4 jaren geleden

  Ik woon in Hoek van Holland en hier hebben we nogal last van roet. Dit is afkomstig van de Stena Lina en Pernis als we zuiden wind hebben. Ik heb het gevoel dat deze roet er met een regenbui niet makkelijk afgaat. Mijn panelen leverden 3200 kwh in de piek maar komen na een maand niet hoger dan 2900. Dat is een verlies van 10%.

  Ik zit te twijfelen aan de aankoop van een telescoop borstel om zelf regelmatig de zonnepanelen schoon te maken. Kan dit kwaad om vaak schoon te maken met een zachte borstel en niet agressief sop? Want zoals het nu lijkt zal ik 1x in de maand schoon moeten maken.

  • Gravatar for viper0131
   viper0131 Visser 4 jaren geleden

   het vermogen kan over een maand zeker een flink aantal percentages verschillen.
   Het beste kun je het met de opbrengst van gelijke periode in het verleden vergelijken.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Visser 4 jaren geleden

   Beste meneer/mevrouw Visser,

   Dank voor het delen van uw ervaring.

   Tien procent opbrengst verlies lijkt ons veel wanneer de oorzaak alleen de vervuiling van de panelen zou betreffen. Wellicht is er nog een andere reden aan te wijzen, zoals wellicht een slecht functionerende omvormer.

   Onze ervaring leert dat na een periode van veel droogte de panelen ook wat viezer zijn dan wanneer er met enige regelmaat een bui valt. Ons advies blijft de panelen alleen door een professionele partij te laten wassen.

   Mocht het in uw geval mogelijk zijn de panelen goed te bereiken met een telescoop-borstel, dan zou u de aanschaf ervan kunnen overwegen. Gebruik bij het schoonmaken wel regenwater of ontkalkt water en eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for bart
  bart 5 jaren geleden

  Hollandse regenbuien? En in de rest van Nederland dan? (is geen Holland)

 • Gravatar for Ruth Noorduyn
  Ruth Noorduyn 5 jaren geleden

  mijn panelen lijken erg dof. Een dakraam (velux) er naast is nogal met algen begroeid. Dat zie ik door het raam heen. Kan dat met de panelen ook het geval zijn en hoe verwijder ik dat?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Ruth Noorduyn 5 jaren geleden

   Beste mevrouw Ruth,

   Jazeker, dat kan zeker het geval zijn. Wij adviseren u om osmose water te gebruiken. Het middel is hier het beste voor geschikt.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Jean Paul
  Jean Paul 5 jaren geleden

  Zin en onzin... zoals je al aangeeft levert het max 2 a 3 % op ... dus max 25 euro in dit geval. Maximaal! Dus waarschijnlijk minder en voor 20 euro komen ze ze echt niet professioneel schoonmaken. Mijn 18 panelen liggen nu ruim 4 jaar en de opbrengst is nog steeds binnen de verwachtte waardes. Het is toch koffiedik kijken want het Nederlandse weer is niet zo constant. Ik neem het verlies van een vogelpoepje wel.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Jean Paul 5 jaren geleden

   Beste Jean Paul,

   Hartelijk dank voor uw reactie. Fijn te lezen dat de opbrengst op dit moment binnen de verwachte waardes vallen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for E.Polstra.
  E.Polstra. 5 jaren geleden

  Mh.
  Als de panelen onder een kleine hoek liggen dan blij er vuil achter de aluminium rand liggen dit regent er niet af en de over vliegen de ganzen laten ook nog wel eens wat vallen.

  • Gravatar for nico
   nico E.Polstra. 3 maanden geleden

   Ben het met Polstra eens, heb ze ook bijna plat liggen. Mijn broer heeft ze helemaal plat. Bepaalde droge perioden regenen ze niet schoon. Kan er zelf prima bij en reinig ze meestal zo'n 2 keer per jaar ff snel indien nodig . Vooral idd de onderkant net boven de aluminium rand. Maar als je een bedrijf ervoor moet laten komen zal je weinig voordeel meer van je panelen hebben. Heb de installatie ook helemaal zelf gedaan.