Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen reinigen

Het schoonmaken van zonnepanelen is nodig om het rendement op peil te houden. Een flinke regenbui helpt niet altijd om de zonnepanelen goed schoon te houden. Feenstra adviseert daarom om minimaal één keer per jaar in de zonnepanelen te (laten) reinigen. Dit levert 2 à 3% meer productie op per jaar. Het reinigen van de zonnepanelen kan het beste in het voorjaar gebeuren. Zo profiteert u van de schone pv-panelen als er de meeste zonuren per dag zijn. De zonnige maanden zorgen namelijk voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. 

Naar de Zon Prestatie Check

Panelen schoonmaken bij:

 • Vuil, zand en stof
 • Bladeren en takjes
 • Mosvorming
 • Vogelpoep
 • Sneeuw
 • Kalk

Zonnepanelen zelf schoonmaken of het laten doen?

Het schoonmaken van de zonnepanelen kunt u in principe zelf doen, mits het veilig kan. Er gebeuren jaarlijks nog veel ongelukken met ladders en mensen die uitglijden en van het dak vallen. Zorg er dus altijd voor dat u valbeveiliging heeft als u het dak betreedt. Wanneer u niet de juiste bescherming heeft, is het voor uw eigen veiligheid beter om het schoonmaken van de zonnepanelen over te laten aan een gespecialiseerd bedrijf.

Zonnepanelen schoonmaken

Waarmee moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Een regenbui is onvoldoende om de pv-panelen te reinigen, doorgaans moet er flink geboend worden. Gebruik hiervoor altijd speciale schoonmaakspullen voor zonnepanelen. Belangrijk bij de reiniging is om nooit schuursponsjes of schoonmaakmiddelen te gebruiken die het glas kunnen beschadigen. Ook een hoge drukspuit mag nooit gebruikt worden. Dan is er kans dat er water tussen de cellen en het glas terecht komt. Dit is niet alleen slecht voor de panelen, ook de bedrading van het systeem kan hierdoor worden aangetast. 

Wel gebruiken

 • Zachte spons of doek
 • Lauwwarm ontkalkt water (demi-water)
 • Telescoopwisser
 • Tuinslang
 • Speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen

Niet gebruiken

. Schuursponsjes
. Schuurmiddelen
. Algemeen reinigingsmiddel
. Hogedrukspuit
. Ruitenkrabber

Tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

 1. Inspecteer de zonnepanelen regelmatig, ongeveer 3 keer per jaar. Zo weet u zeker dat ze schoon zijn en niet aan rendement verliezen.
 2. Schakel het zonne-energiesysteem tijdens het schoonmaken uit en kom niet aan de bekabeling. Het is af te raden om op de zonnepanelen te leunen of tegen het glas van de panelen te stoten.
 3. Maak de pv-panelen schoon als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld als het bewolkt is, in de ochtendschemering of juist in de avond. De temperatuur van de panelen kan in de volle zon namelijk wel oplopen tot 80 graden Celsius. Bij het schoonmaken met water dat een veel lagere temperatuur heeft kan het glas barsten. Ook droogt het water niet te snel op en blijven er geen watervlekken of schoonmaakresten achter.
 4. Als de zonnepanelen droog zijn, verwijder het vuil dan eerst zonder water. Eventueel kunt u de panelen later nog naspoelen met ontkalkt water en een speciaal schoonmaakmiddel. Gebruik beter geen hard water met veel kalk uit uw leidingen. Als u geen demi-water heeft, kies dan voor regenwater. 
 5. Maak de zonnepanelen na het schoonmaken met water nooit droog, want dit kan krassen aan het oppervlak veroorzaken.
 6. Liggen uw zonnepanelen op een schuin dak? Zorg dan altijd voor valbeveiliging. Vanaf de grond kunt u de zonnepanelen schoonmaken met een uitschuifbare telescoopwisser, hogedruk plantenspuit of tuinslang. Dit is niet de beste manier om de panelen grondig te reinigen, maar het zorgt er wel voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. 
 7. Vuil dat op de zonnepanelen ligt zal vanzelf naar de onderrand vallen en kan een ophoping veroorzaken op de eerste rij zonnecellen. Dit resulteert in mindere prestaties, waarbij verticaal geplaatste zonnepanelen meer last hebben van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen.

Wilt u zekerheid over het functioneren en de veiligheid van uw zonnepanelen?

Doe de Zon Prestatie Check

Onze certificeringen voor zonne-energie

 • Zonnekeur Feenstra
 • VCA veiligheids checklist aannemers
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • Install Q