Zonnepanelen reinigen

Regelmatig uw zonnepanelen schoonmaken is van belang om ze goed te laten functioneren. Hoewel een flinke regenbui helpt om uw zonnepanelen schoon te houden, is dit niet altijd afdoende. Feenstra geeft u tips over de beste manieren om zonnepanelen te reinigen en vertelt u hoeveel winst het schoonmaken van zonnepanelen precies oplevert.

Naar de Zon Prestatie Check

Panelen schoonmaken bij:

 • Vuil, zand en stof
 • Bladeren en takjes
 • Mosvorming
 • Vogelpoep
 • Sneeuw
 • Kalk

Waarom moet je zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen is nodig om het rendement op peil te houden. Door mos, stof, vogelpoep en ander vuil kan zonlicht de fotovoltaïsche cellen minder goed bereiken, en vermindert de opbrengst van uw zonnepanelen. Schone zonnepanelen leveren daarom 2 à 3% meer productie op per jaar.

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken?

Feenstra adviseert om minimaal één keer per jaar in de zonnepanelen te (laten) reinigen. Het reinigen van de zonnepanelen kan het beste in het voorjaar gebeuren. Zo profiteert u van de schone pv-panelen als er de meeste zonuren per dag zijn. De zonnige maanden zorgen namelijk voor 75% van de jaarlijkse opbrengst.

Zonnepanelen laten schoonmaken door een bedrijf of zelf doen?

U kunt uw zonnepanelen laten schoonmaken door een bedrijf, maar kan het ook zelf doen. Wanneer u het zelf doet, moet het wel veilig kunnen. Er gebeuren jaarlijks nog veel ongelukken met ladders en mensen die uitglijden op het dak. Zorg er dus altijd voor dat u valbeveiliging heeft als u het dak betreedt. Een alternatief hiervoor is uw zonnepanelen reinigen met een telescoop. Een telescopisch systeem kan zo ver uitschuiven, dat u uw pv-panelen veilig vanaf de grond kunt schoonmaken. Wanneer u geen bescherming of telescoop heeft, kunt u deze klus het best overlaten aan een gespecialiseerd bedrijf. In dat geval zijn aan het schoonmaken van zonnepanelen uiteraard wel kosten verbonden.

Waarmee moeten zonnepanelen gereinigd worden?

Een regenbui is onvoldoende om de pv-panelen te reinigen, doorgaans moet er flink geboend worden. Gebruik hiervoor altijd speciale schoonmaakspullen of een zonnepanelen reinigingsset. Belangrijk bij de reiniging is om nooit schuursponsjes of schoonmaakmiddelen te gebruiken die het glas kunnen beschadigen. Ook een hogedrukspuit mag nooit gebruikt worden. Dan is er kans dat er water tussen de cellen en het glas terecht komt. Dit is niet alleen slecht voor de panelen, ook de bedrading van het systeem kan hierdoor worden aangetast.

Wel gebruiken

 • Zachte spons of doek
 • Lauwwarm ontkalkt water (demi-water)
 • Telescoopwisser
 • Tuinslang
 • Speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen

Niet gebruiken

. Schuursponsjes en schuurmiddelen
. Autoshampoo
.Au Algemeen reinigingsmiddel
. Hogedrukspuit
. Ruitenkrabber

Hoe moet je zonnepanelen schoonmaken? 7 nuttige tips

 1. Inspecteer de zonnepanelen regelmatig, ongeveer 3 keer per jaar. Zo weet u zeker dat ze schoon zijn en niet aan rendement verliezen.
 2. Schakel het zonne-energiesysteem tijdens het schoonmaken uit en kom niet aan de bekabeling. Het is af te raden om op de zonnepanelen te leunen of tegen het glas van de panelen te stoten.
 3. Maak de pv-panelen schoon als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld als het bewolkt is, in de ochtendschemering of juist in de avond. De temperatuur van de panelen kan in de volle zon namelijk wel oplopen tot 80 graden Celsius. Bij het schoonmaken met water dat een veel lagere temperatuur heeft kan het glas barsten. Ook droogt het water niet te snel op en blijven er geen watervlekken of schoonmaakresten achter.
 4. Als de zonnepanelen droog zijn, verwijder het vuil dan eerst zonder water. Eventueel kunt u de panelen later nog naspoelen met ontkalkt water en een speciaal schoonmaakmiddel. Gebruik beter geen hard water met veel kalk uit uw leidingen. Als u geen demi-water heeft, kies dan voor regenwater. 
 5. Maak de zonnepanelen na het schoonmaken met water nooit droog, want dit kan krassen aan het oppervlak veroorzaken.
 6. Liggen uw zonnepanelen op een schuin dak? Zorg dan altijd voor valbeveiliging. Vanaf de grond kunt u de zonnepanelen schoonmaken met een uitschuifbare telescoopwisser, hogedruk plantenspuit of tuinslang. Dit is niet de beste manier om de panelen grondig te reinigen, maar het zorgt er wel voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt. 
 7. Vuil dat op de zonnepanelen ligt zal vanzelf naar de onderrand vallen en kan een ophoping veroorzaken op de eerste rij zonnecellen. Dit resulteert in mindere prestaties, waarbij verticaal geplaatste zonnepanelen meer last hebben van vuil dan horizontaal geplaatste zonnepanelen.

Wilt u zekerheid over het functioneren en de veiligheid van uw zonnepanelen?

Doe de Zon Prestatie Check

Onze certificeringen voor zonne-energie

 • Zonnekeur Feenstra
 • VCA veiligheids checklist aannemers
 • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
 • Install Q