Zonnepanelen verhogen de waarde van uw huis

 • 21/02/2017 2:42pm
 • 1
 • 2 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Woningzoekers houden steeds meer rekening met duurzaamheid. Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, heeft dan ook een streepje voor op de woningmarkt. Plus: het huis is ook nog eens méér waard.

Bewuste kopers

‘Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen? Wie zijn de buren? Dat zijn vaak de eerste vragen die we krijgen bij een bezichtiging’, zegt makelaar Edwin Majoor, van Majoor Makelaars uit Soest. ‘Maar tijdens de bezichtiging gaat het ook over de energierekening. Hoe zit het met gas, water en licht? Is het huis goed geïsoleerd? Sinds de invoering van het energielabel zijn huizenkopers veel bewuster bezig met hoe duurzaam een woning is. Zonnepanelen horen daar ook bij. Natuurlijk slaat niemand zijn droomhuis af als er nog geen zonnepanelen op liggen, maar het is zeker een pre.’

Streepje voor

Wie zonnepanelen op het dak heeft liggen, heeft een streepje voor op de woningmarkt. Dat blijkt uit de USP Energie Monitor, een terugkerend consumentenonderzoek. Consumenten schatten de waarde van een woning met zonnepanelen ruim 5.000 euro hoger in dan dezelfde woning zonder panelen. Ook heeft een derde van de consumenten het liefste een woning met zonnepanelen als ze gaan verhuizen.

Trotse verkopers

‘Woningeigenaren zijn er vaak erg trots op dat ze zonnepanelen hebben aangeschaft’, vervolgt Edwin Majoor. ‘Ze hebben er veel tijd en energie in gestoken om de juiste keuze te maken. Daarom gebeurt het ook nog weleens dat ze óverschatten hoeveel extra hun huis waard is. In de praktijk komt het erop neer dat je de aanschafwaarde van de panelen bij de waarde van het huis kunt optellen. En ondertussen heeft de bewoner natuurlijk van het rendement geprofiteerd. Iemand is de investering dus zéker niet kwijt als hij het huis verkoopt voordat de panelen zijn terugverdiend.’

Over dat terugverdienen: volgens Milieu Centraal komt een investering in zonnepanelen overeen met een rendement van 6% op de spaarrekening. Dat rendement blijft groeien, vooral nu de elektriciteitsprijs langzaam stijgt. En dat terwijl de rente op spaarrekeningen alleen maar daalt.

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ingrid SMit 4 jaren geleden

  Gravatar for Ingrid SMit

  Ik wil graag een adviesgesprek over zonnenpanelen

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.