Is uw cv-ketel aan vervanging toe? Dan twijfelt u misschien wel tussen een nieuwe cv-ketel en een warmtepomp. Een warmtepomp is een betrouwbaar en milieuvriendelijk alternatief, maar is niet voor iedere woning en ieder huishouden de beste keuze. Feenstra helpt u kiezen door de verschillen en de voor- en nadelen van beide installaties op een rijtje te zetten.
De cv-ketel (centrale verwarming) zorgt dat de radiatoren in huis warm worden en dat er warm water uit de kraan en douche komt. Dit doet een ketel door aardgas te verbranden. Bij Feenstra kunt u kiezen uit cv-ketels van topmerken als Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas en ATAG. U heeft bij Feenstra de mogelijkheid om een cv-ketel te kopen of te huren.
Bij goed onderhoud gaat een cv-ketel tussen de 12 en 15 jaar mee. Na deze periode merkt u dat de ketel minder goed werkt of dat er vaker reparaties nodig zijn.
Een warmtepomp zorgt op duurzame wijze voor warmte in huis door warmte uit de lucht of bodem te halen, en deze door middel van een warmtewisselaar naar een hogere temperatuur te brengen. Hiermee wordt het water voor de radiatoren opgewarmd. Warmtepompen met een boilervat kunnen ook warm tapwater leveren.
Een warmtepomp kan ook samenwerken met een cv-ketel. Dit noemen we een hybride installatie. De warmtepomp zorgt dan gedurende het grootste deel van het jaar voor de verwarming. De ketel levert warm tapwater en springt bij als de warmtepomp op zeer koude dagen de benodigde warmte niet kan leveren. Een nieuwe warmtepomp kan ook geplaatst worden bij een bestaande cv-ketel.
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zoals gezegd zijn er warmtepompen die alleen warmte of warmte én warm water leveren. Daarnaast zit er verschil in de bron waar een warmtepomp zijn warmte vandaan haalt en het medium waaraan de warmte wordt afgegeven. Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt de warmte bijvoorbeeld uit de lucht gehaald en ook weer afgegeven aan de lucht (de airco). Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht of ventilatielucht om water op te warmen. Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de bodem en geeft deze ook af aan water voor verwarming of sanitair gebruik.
Feenstra levert voornamelijk lucht-water warmtepompen en is gespecialiseerd in hybride systemen.
De meeste cv-ketels zijn tegenwoordig hoogrendementsketels (hr-ketels). Dit betekent dat moderne ketels meer warmte halen uit een bepaalde hoeveelheid aardgas. Toch halen ze nog altijd een lager rendement dan warmtepompen. Een cv-ketel heeft namelijk een gemiddeld rendement van 90% bij het maken van warm water door verbranden van aardgas. Een warmtepomp haalt moeiteloos een rendement van 400 à 500% bij het omzetten van elektriciteit in warmte.
Een warmtepomp kan gecombineerd worden met andere duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Als u hiervoor kiest, kan dit een stap zijn om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie. De zonnepanelen zorgen dan immers voor de stroom die benodigd is om de warmtepomp te laten draaien.
Een cv-ketel kan gecombineerd worden met een warmtepomp. De ketel verzorgt dan het warme water uit de kraan, en springt bij op extreem koude dagen waarop de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren. Daarnaast kan een cv-ketel worden gecombineerd met een zonneboiler om op een duurzame manier warm water te leveren en uw energiekosten te laten dalen.
Een warmtepomp heeft een laag energieverbruik, waardoor het beter is voor het milieu en de energierekening significant lager uitvalt. De investering van uw warmtepomp betaalt zichzelf in een paar jaar uit, terwijl er ook mogelijkheden zijn om subsidie te ontvangen op de aanschafkosten.
Een cv-ketel kan in elke woning worden geïnstalleerd. Dit is bij een warmtepomp niet het geval. Omdat bij een warmtepomp het verwarmingswater minder warm is, moet een woning redelijk tot goed geïsoleerd zijn. Als basisregel geldt dat elke woning die na 1990 is gebouwd (of op dat niveau is geïsoleerd) geschikt is voor een hybride warmtepomp. Woningen van na 2003 (of isolatie op dat niveau) kunnen zonder hulp van een ketel met een warmtepomp worden verwarmd.
Naast de bestaande isolatie moeten de radiatoren geschikt zijn. Vloerverwarming is voor een warmtepompinstallatie ideaal, maar het systeem kan ook werken met bestaande radiatoren of speciale lagetemperatuur-radiatoren.