Subsidie warmtepomp

Warmtepomp subsidie

De Rijksoverheid geeft tot 2021 subsidie op warmtepompen om duurzame verwarming te stimuleren. Met een warmtepomp kunt u uw huis verwarmen tegen lagere stookkosten en helpt u de uitstoot van CO2 verminderen. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is naast warmtepompen ook voor zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. Zowel particulieren, zakelijke gebruikers als gemeenten kunnen gebruik maken van de subsidie. De hoogte van de subsidie verschilt en start vanaf € 1.250,-.

Subsidie warmtepomp

Wanneer kunt u gebruik maken van de warmtepomp subsidie?

De voorwaarden van de ISDE subsidie voor warmtepompen zijn voor het laatst gewijzigd op 1 juli 2017. Of u gebruik kunt maken van de warmtepomp subsidie en de hoogte van het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De warmtepomp staat in Nederland, is nieuw, geïnstalleerd en in gebruik genomen en op het betaalbewijs staat uw naam.
  • De warmtepomp is (onderdeel van) een verwarmingstoestel en is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • Het soort apparaat is een ventilatieluchtwaterwarmtepomp, grondwaterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten. De warmtepomp staat op de lijst van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie.
  • Het vermogen: Voor luchtwaterwarmtepompen begint het subsidiebedrag bij € 1.250.
  • U vraagt de subsidie bij het ISDE binnen 6 maanden na aanschaf aan en installatie aan en de 

    warmtepomp staat er nog binnen het jaar na de datum van de subsidiebeslissing.

thema-verwarming

Waarom is er subsidie voor warmtepompen?

De Rijksoverheid wil duurzame manieren om te verwarmen stimuleren. Een financiële prikkel in de vorm van subsidie kan hierbij helpen. Doordat er geen of minder aardgas wordt gebruikt bij een (hybride) warmtepomp, wordt energie bespaard en schadelijke CO2-uitstoot teruggedrongen.

Let bij aanschaf van een warmtepomp niet alleen op de hoogte van het subsidiebedrag. Warmtepompen met veel vermogen krijgen doorgaans meer subsidie. Wanneer u een klein huishouden heeft en met minder vermogen aan uw verwarmingsvraag kunt voldoen, bespaart u doorgaans meer op de energiekosten.

De Investeringssubsidie duurzame energie is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is verantwoordelijk voor de uitvoering. De ISDE komt voort uit het Energieakkoord. De meerjarige regeling startte in 2016 en loopt tot 2021. Per subsidiejaar wordt het budget vooraf bekend gemaakt. Voor 2017 is het budget omhoog bijgesteld naar € 90 miljoen.

Ook interesse om duurzaam te verwarmen?

Warmtepomp advies aanvragen

Warmtepomp financieren

Er zijn verschillende mogelijkheden om de voorfinanciering van een warmtepomp mogelijk te maken. Hierdoor kunt u ook zonder eigen vermogen gelijk al beginnen met besparen. Hierbij kunt u denken aan de Energiebespaarlening waar u tegen een lage rente tot € 25.000 kunt lenen. Of denk aan het laten meefinancieren van een nieuwe warmtepomp in uw hypotheek. Hierdoor profiteert u van de hypotheekrenteaftrek.

Duurzame financiering op een rij