Stadsverwarming

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming, ook wel stadswarmte genoemd, is een manier om uw huis te verwarmen en warm water te krijgen zonder gebruik te maken van een cv-ketel, geiser of boiler. Met stadsverwarming gebruikt u geen gas en daardoor is het een duurzamere manier om uw woning te verwarmen. In Nederland zijn er 350.000 woningen aangesloten op een warmtenet. Stadsverwarming maakt gebruik van restwarmte die overblijft bij centrales of fabrieken bij de verbranding van afval. Energieleveranciers zoals Vattenfall gebruiken die restwarmte om woningen mee te verwarmen. 

Voordelen stadsverwarming

 • U heeft geen omkijken naar het onderhoud.
 • Uw woning is snel lekker warm.
 • Het is duurzaam met gemiddeld 50% minder CO2 uitstoot.
 • De energiekosten vallen niet hoger uit dan bij een cv-ketel.

stadsverwarmingHoe werkt stadsverwarming


Bij stadsverwarming loopt er warm water door een ondergronds leidingnet naar overdrachtstations in woonwijken en industrieterreinen. Van de overdrachtstations gaan er vervolgens warmwaterleidingen naar een woning of gebouw in een bepaalde wijk. Dit heet het stadswarmtenet.

Vervolgens komt het warme water uit bij de warmte-afleverset in uw meterkast. Deze warmte-afleverset verdeelt tenslotte de warmte over uw waterleidingen en radiatoren. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat uw koude kraanwater wordt verwarmd. Nadat uw woning is verwarmd, stroomt het afgekoelde water terug naar het overdrachtstation die het weer door pompt naar de industrie om het water opnieuw te verwarmen. Deze continue stroom zorgt ervoor dat u altijd kunt genieten van verwarming en warm water in huis.

De temperatuur in uw woning regelen

De verwarming in huis is met stadsverwarming net zo eenvoudig te regelen als in een woning met cv-ketel. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het verwarmen van uw huis:

 1. Per radiator een radiatorkraan/-knop waarmee u de warmte in elke kamer apart moet inregelen. Redelijk onhandig, omdat u vaak meerdere radiatoren moet bedienen per ruimte.
 2. Radiatorkranen in combinatie met een centrale schakelaar, ook wel nachtverlagingsschakelaar genoemd, om alle radiatoren in één keer aan of uit te zetten. 
 3. De meest makkelijke manier is het gebruiken van een kamerthermostaat om de temperatuur voor de gehele woning te regelen. De (slimme) thermostaat zorgt ervoor dat de stadsverwarming niet méér energie aanvoert dan werkelijk nodig is om uw huis warm te houden, omdat u op vaste tijden een bepaalde temperatuur kunt instellen.

2-wegklep
Om de kamerthermostaat te koppelen aan het stadswarmtesysteem is een 2-wegklep noodzakelijk (ook wel zone-regelset genoemd). 

Slimme thermostaat die geschikt is voor stadsverwarming

Stadverwarming slimme thermostaat
U kunt kiezen voor een reguliere kamerthermostaat, maar ook voor een slimme thermostaat. Het voordeel van een slimme thermostaat is dat hij op afstand bedienbaar is via een app op uw smartphone of tablet. Ook kan een slimme thermostaat zich aanpassen aan uw ritme en warmtewensen, zo kunnen bepaalde slimme thermostaten verschillende zones (kamers) verwarmen en krijgt alleen dát gedeelte van de woning de warmte die nodig is. Er worden dus geen ongebruikte delen van het huis onnodig verwarmd, waardoor u met een slimme thermostaat veel energie(kosten) kunt besparen.

Veel van onze vestigingen kunnen u helpen met uw vragen rondom stadsverwarming, 2-wegklep of (slimme) thermostaat. Aangezien niet alle stadswarmtesystemen gelijk zijn en sommige woningen reeds een 2-wegklep gemonteerd hebben, kunnen wij geen standaard prijsopgave doen. Bel ons daarom vrijblijvend voor een maatwerkofferte via 088 8455 000.

Ontluchten bij stadswarmte

Met stadswarmte heeft u geen cv-ketel, boiler of geiser, dus ook geen onderhoud. Het enige wat u aan onderhoud hoeft te doen, is af en toe de radiatoren te ontluchten, wat u makkelijk zelf kunt doen. Als de radiatoren of leidingen ontlucht moeten worden, hoort u een borrelend/tikkend geluid.

De aanbieders van de stadsverwarming geven vaak op hun website uitleg hoe u de leidingen en radiatoren gemakkelijk kunt ontluchten en welke kranen dicht gedraaid moeten zijn om de aanvoer van het verwarmingswater te stoppen tijdens het ontluchten. U kunt ook de instructies lezen die u bij uw verwarmingsinstallatie heeft gekregen. Belangrijk is wel om altijd bij de onderste verdieping te beginnen bij het ontluchten en te eindigen op de bovenste verdieping.

Waarbij kan Feenstra u nog meer van dienst zijn?

Uiteraard kunt u door Feenstra nog veel meer klein installatiewerk laten verrichten als u stadswarmte heeft. Dit zijn altijd werkzaamheden na de meter van uw energieleverancier.

 • Aanschaffen en plaatsen van een radiator.
 • Verhelpen van lekkages.
 • Aanschaffen en plaatsen van radiatorkranen.

Wilt u meer informatie over onze werkzaamheden bij stadsverwarming?
Bel ons op 088 8455 000.

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers