Verwarming ontluchten – Hoe werkt het?

Waarom moet u uw verwarming ontluchten bij borrelende geluiden in uw radiatoren?

Borrelende of tikkende geluiden in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten. In de ochtend, voordat uw cv-ketel aanspringt, is het de beste tijd om te ontluchten. Voor u uw verwarming ontlucht is het aan te raden ervoor te zorgen dat de waterdruk van uw cv in orde is door uw cv-ketel bij te vullen. Ook na het ontluchten is het aan te raden nogmaals uw cv-ketel bij te vullen.

Aanbevolen

Cv-ketel onderhoud

Laat uw cv-installatie nakijken en schoonmaken door Feenstra. Dat verlengt de levensduur van uw ketel en daarmee voorkomt u dure storingen. Ook bent u zo verzekerd van een veilige werking van de ketel en bespaart u op de stookkosten.

Cv-ketel onderhoud

Hoe kunt u uw radiator ontluchten?

Hoe kunt u zelf uw verwarming ontluchten?

Het ontluchten van uw cv-installatie kunt u makkelijk zelf. Volg onderstaand stappenplan en u weet in één minuut hoe het werkt.

 1. Zet uw thermostaat omlaag.
 2. Draai de radiatorkranen dicht.
 3. Gebruik een ontluchtingssleutel om uw radiator aan de zijkant van de radiator te ontluchten.
 4. Vang het vocht uit het systeem op met een doekje.
 5. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, draait u het ontluchtingssleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie.
 6. Desgewenst draait u de radiator weer open.
 7. De thermostaat kan weer omhoog, het systeem gaat weer branden.

Download het stappenplan en hang het op uw ketel

Cv ontluchten: wat heeft u nodig

Voor het ontluchten van de cv-ketel heeft u het volgende nodig:

 • Een doekje
 • Een ontluchtingssleuteltje
Tip van de vakman

Expansievat en ventielen

Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Verwarming ontluchten stappenplan

U kunt uw verwarming heel eenvoudig ontluchten door onderstaand stappenplan te volgen.

Verwarming ontluchten stap 1 – temperatuur omlaag zetten

Verwarming ontluchten stap 2 – draai de radiatorkraan dicht

Verwarming ontluchten stap 3 – pak de ontluchtingssleutel

Verwarming ontluchten stap 4 – vang het vocht op met een doekje

Verwarming ontluchten stap 5 – draai het ontluchtingsleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie

Verwarming ontluchten stap 6 – draai de radiator weer open

Verwarming ontluchten stap 7 – zet de thermostaat weer aan

Ontluchten van cv-ketel: 5 tips

 • Ontluchtingsventielen zitten aan de bovenzijde van de radiator. De ventielen zitten nooit onderin een radiator. Dit zijn namelijk aftappers, om de radiator leeg te laten lopen.
 • De ontluchter zit óf direct bij de radiatorkraan - een klein vierkant rechtop staand busje -, óf aan de andere kant van de radiator aan de kopse kant aan de bovenzijde (t.o.v. de radiatorkraan).
 • De enige juiste manier van ontluchten is door de betreffende radiatorkraan dicht te draaien, en vervolgens te ontluchten. 
 • Als er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator zit, is het wat lastiger. Volg dan de cv leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is.
 • Warme lucht stijgt op, denk maar aan een luchtballon. Bij het opstoken van de cv zal de lucht dus altijd naar het hoogste punt van de radiator of van de installatie gaan.

In welke gevallen moet u uw verwarming ontluchten?

Uw radiator ontluchten is de oplossing voor verschillende problemen met uw centrale verwarming. Een radiator ontluchten is een simpel klusje, waarvoor u eigenlijk alleen een ontluchtingssleutel en een doekje nodig heeft. Hieronder een aantal voorbeelden van problemen die kunnen worden opgelost door het ontluchten van uw radiator. Vergeet niet uw cv installatie na het ontluchten weer te vullen!

Verwarming wordt niet warm genoeg

Wanneer uw verwarming niet warm genoeg wordt of heel langzaam opwarmt, is dit vaak ook een teken dat er lucht in uw verwarming zit. Lucht in de installatie verhoogt uw energiekosten en verlaagt uw wooncomfort. Gelukkig is dit eenvoudig in orde te maken door de cv te ontluchten.

Verwarming maakt geluid

Naast getik kan uw centrale verwarming ook borrelende en ruisende geluiden maken. Ook in dit geval is lucht in uw radiator vaak de boosdoener. Uw centrale verwarming ontluchten zal de problemen snel verhelpen.

Radiator tikt

Een tikkende radiator is niet schadelijk voor uw systeem, maar kan wel irritant zijn. Het tikkende geluid ontstaat in veel gevallen door lucht in de radiator. In dat geval is uw radiator ontluchten de oplossing voor het getik. Hoort u het tikgeluid alleen bij het uit- en aanzetten van de verwarming? Dan kan het tikken ook veroorzaakt worden door het krimpen en uitzetten van metalen.

Cv-ketel lekt

Als uw cv-ketel lekt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Eén van de mogelijke oorzaken kan de automatische ontluchter van uw cv-ketel zijn. In plaats van alleen lucht komt er bij het ontluchten van de cv installatie ook water mee. Wij raden in dit geval aan om uw automatische ontluchter te vervangen.

Radiator ontluchten zonder sleutel met een automatische ontluchter

Wilt u uw radiator ontluchten zonder ontluchtingssleutel, dan kan u ook kiezen voor de automatische SpiroVent ontluchter van SpiroTech. Met dit systeem hoeft u uw cv-installatie nooit meer handmatig te ontluchten én bespaart u wel tot 60,- euro per jaar op uw energiekosten. Deze automatische ontluchter moet overigens niet worden verward met de ontluchter in uw verwarmingsketel. Die laatste is namelijk absoluut niet in staat uw installatie luchtvrij te maken en luchtvrij te houden.

Kosten voor de automatische ontluchter zijn eenmalig € 149,-. De investering heeft u dus binnen 2 - 4 jaar terugverdiend. De automatische ontluchter kan uitsluitend worden aangeschaft bij het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel. De ontluchter is ook samen met de vuilafscheider van SpiroTech te bestellen. Dan betaalt u slechts € 249,- i.p.v. € 298,- en bespaart u op deze onderdelen wel tot € 125,- per jaar aan energiekosten!

Cv-ketels met automatische ontluchter

Aanbevolen

Cv-ketel onderhoud

Laat uw cv-installatie één keer in de 2 jaar nakijken en schoonmaken door Feenstra. Dat verlengt de levensduur van uw ketel en daarmee voorkomt u dure storingen. Ook bent u zo verzekerd van een veilige werking van de ketel en bespaart u met ketelonderhoud op de stookkosten.

Cv-ketel onderhoud

Storing aan uw cv-ketel?

In principe hoeft u slechts één keer per jaar uw verwarming te ontluchten. Blijft u tikkende geluiden horen en worden uw radiatoren niet meer warm genoeg? Dan raden wij u aan contact met de storingsdienst van Feenstra op te nemen, zodat wij zo snel mogelijk kunnen achterhalen wat er aan de hand is, en het probleem kunnen oplossen.

Bel Feenstra: 088 8455 000

 • Keuze uit eenmalig onderhoud of abonnement
 • 800 vakmannen; altijd iemand in de buurt
 • Meer dan 200.000 huishoudens gingen u voor

Certificeringen verwarming

 • 4scios
 • KM kiwa vgm 260x100
 • KvINL
 • KOMO instal
 • Meer met Minder Energie
 • VCA veiligheids checklist aannemers