Menu

Verwarming ontluchten

Hoort u borrelende of tikkende geluiden in uw radiatoren?

Dat betekent meestal dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van tikkende radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten. In de ochtend, voordat uw cv-ketel aanspringt, is het de beste tijd om te ontluchten. Voor u uw verwarming ontlucht is het aan te raden ervoor te zorgen dat de waterdruk van uw cv in orde is door uw cv-ketel bij te vullen.  Ook na het ontluchten is het aan te raden nogmaals uw cv-ketel bij te vullen.

Onderhoud? Feenstra helpt

Al vanaf € 5,99 per maand en nu tijdelijk de eerste 3 maanden gratis.

Cv-ketel onderhoud

Instructie radiator ontluchten

Het ontluchten van uw cv-installatie kunt u makkelijk zelf. Bekijk de video en u weet in één minuut hoe het werkt.

Benodigdheden cv ontluchten

Voor het ontluchten van de cv-ketel heeft u het volgende nodig:

  • Een doekje
  • Een ontluchtingssleuteltje

Tip: Print het stappenplan en hang het in de buurt van uw cv-ketel.

Expansievat en ventielen

Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Storing aan uw cv-ketel?

In principe hoeft u slechts één keer per jaar uw verwarming te ontluchten. Blijft u tikkende geluiden horen en worden uw radiatoren niet meer warm genoeg? Dan raden wij u aan contact met de storingsdienst van Feenstra op te nemen, zodat wij zo snel mogelijk kunnen achterhalen wat er aan de hand is, en het probleem kunnen oplossen.

Verwarming ontluchten stappenplan

Verwarming ontluchten stap 1Verwarming ontluchten stap 2Verwarming ontluchten stap 3Verwarming ontluchten stap 4
Verwarming ontluchten stap 5Verwarming ontluchten stap 6Verwarming ontluchten stap 7

5 ontluchtingstips

  • Ontluchtingsventielen zitten aan de boven zijde van de radiator. De ventielen zitten nooit onderin een radiator. Dit zijn namelijk aftappers, om de radiator leeg te laten lopen.
  • De ontluchter zit óf direct bij de radiatorkraan - een klein vierkant rechtop staand busje -, óf aan de andere kant van de radiator aan de kopse kant aan de boven zijde (t.o.v. de radiator kraan).
  • De enige juiste manier van ontluchten is door de betreffende radiatorkraan dichtdraaien, en vervolgens te ontluchten. 
  • Als er geen ontluchters aan de bovenzijde van de radiator zitten, dan is het wat lastiger. Volg dan de cv leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is.
  • Denk eraan “warme lucht stijgt op”, denk aan een luchtballon. Bij het opstoken van de cv zal de lucht dus altijd naar het hoogste punt van de radiator of van de installatie gaan.

Automatische ontluchter

Met de ontluchters die in verwarmingsketels zijn gemonteerd, is een installatie absoluut niet luchtvrij te maken en zeker niet luchtvrij te houden. Met de automatische ontluchter SpiroVent van SpiroTech hoeft u uw cv-installatie nooit meer handmatig te ontluchten én bespaart u wel tot 60,- euro per jaar op uw energiekosten. Ook zorgt de automatische ontluchter ervoor dat uw radiatoren altijd warm worden.

Kosten voor de automatische ontluchter zijn eenmalig € 149,-. De investering heeft u dus binnen 2 - 4 jaar terugverdiend. De automatische ontluchter kan uitsluitend worden aangeschaft bij het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel. De ontluchter is ook samen met de vuilafscheider van SpiroTech te bestellen. Dan betaalt u slechts € 249,- i.p.v. € 298,- en bespaart u op deze onderdelen wel tot € 125,- per jaar aan energiekosten!

Kies nu een nieuwe cv-ketel en bestel gelijk de vuilafscheider en automatische ontluchter.

Bekijk het cv-ketel aanbod

Meer tips of advies? 

Ontvang de laatste tips, adviezen en aanbieding iedere 2 weken in uw mailbox. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en u bent altijd op de hoogte.

Inschrijven Nieuwsbrief

Cv-ketel onderhoud

Laat uw cv-installatie één keer in de 2 jaar nakijken en schoonmaken door Feenstra. Dat verlengt de levensduur van uw ketel en daarmee voorkomt u dure storingen. Ook bent u zo verzekerd van een veilige werking van de ketel en bespaart u met ketelonderhoud op de stookkosten.

Cv-ketel onderhoud