Menu

Verwarming ontluchten – Hoe werkt het?

Waarom moet u uw verwarming ontluchten bij borrelende geluiden in uw radiatoren?

Borrelende of tikkende geluiden in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten. In de ochtend, voordat uw cv-ketel aanspringt, is het de beste tijd om te ontluchten. Voor u uw verwarming ontlucht is het aan te raden ervoor te zorgen dat de waterdruk van uw cv in orde is door uw cv-ketel bij te vullen. Ook na het ontluchten is het aan te raden nogmaals uw cv-ketel bij te vullen.

Hoe kunt u uw radiator ontluchten?

Het ontluchten van uw cv-installatie kunt u makkelijk zelf. Bekijk de video en u weet in één minuut hoe het werkt.

Waarom kiezen voor cv onderhoud?

 • Keuze uit eenmalig onderhoud of abonnement
 • 800 vakmannen; altijd iemand in de buurt
 • Meer dan 200.000 huishoudens gingen u voor

Onderhoud aan uw cv-ketel nodig?

Laat uw cv-installatie nakijken en schoonmaken door Feenstra. Dat verlengt de levensduur van uw ketel en daarmee voorkomt u dure storingen. Ook bent u zo verzekerd van een veilige werking van de ketel en bespaart u op de stookkosten.

Cv-ketel onderhoud

Cv ontluchten: wat heeft u nodig

Voor het ontluchten van de cv-ketel heeft u het volgende nodig:

 • Een doekje
 • Een ontluchtingssleuteltje

Expansievat en ventielen

Ontlucht uw woning altijd van beneden naar boven. Na uw radiatoren kunt u op dezelfde manier het expansievat ontluchten, alsmede de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht. Zet vervolgens de thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Verwarming ontluchten stappenplan

U kunt uw verwarming heel eenvoudig ontluchten door onderstaand stappenplan te volgen.

Verwarming ontluchten stap 1 – temperatuur omlaag zetten

Verwarming ontluchten stap 2 – draai de radiatorkraan dicht

Verwarming ontluchten stap 3 – pak de ontluchtingssleutel

Verwarming ontluchten stap 4 – vang het vocht op met een doekje

Verwarming ontluchten stap 5 – draai het ontluchtingsleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie

Verwarming ontluchten stap 6 – draai de radiator weer open

Verwarming ontluchten stap 7 – zet de thermostaat weer aan

Hoe kunt u zelf uw verwarming ontluchten?

 1. Zet uw thermostaat omlaag.
 2. Draai de radiatorkranen dicht.
 3. Gebruik een ontluchtingsleutel om uw radiator aan de zijkant van de radiator te ontluchten.
 4. Vang het vocht uit het systeem op met een doekje.
 5. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, draait u het ontluchtingsleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie.
 6. Desgewenst draait u de radiator weer open.
 7. De thermostaat kan weer omhoog, het systeem gaat weer branden.

Tip: Print het stappenplan

Download het stappenplan en hang het in de buurt van uw ketel.

Ontluchten van cv-ketel: 5 ontluchtingstips

 • Ontluchtingsventielen zitten aan de boven zijde van de radiator. De ventielen zitten nooit onderin een radiator. Dit zijn namelijk aftappers, om de radiator leeg te laten lopen.
 • De ontluchter zit óf direct bij de radiatorkraan - een klein vierkant rechtop staand busje -, óf aan de andere kant van de radiator aan de kopse kant aan de boven zijde (t.o.v. de radiator kraan).
 • De enige juiste manier van ontluchten is door de betreffende radiatorkraan dichtdraaien, en vervolgens te ontluchten. 
 • Als er geen ontluchters aan de bovenzijde van de radiator zitten, dan is het wat lastiger. Volg dan de cv leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is.
 • Denk eraan “warme lucht stijgt op”, denk aan een luchtballon. Bij het opstoken van de cv zal de lucht dus altijd naar het hoogste punt van de radiator of van de installatie gaan.

Automatische ontluchter

Met de ontluchters die in verwarmingsketels zijn gemonteerd, is een installatie absoluut niet luchtvrij te maken en zeker niet luchtvrij te houden. Met de automatische ontluchter SpiroVent van SpiroTech hoeft u uw cv-installatie nooit meer handmatig te ontluchten én bespaart u wel tot 60,- euro per jaar op uw energiekosten. 

Kosten voor de automatische ontluchter zijn eenmalig € 149,-. De investering heeft u dus binnen 2 - 4 jaar terugverdiend. De automatische ontluchter kan uitsluitend worden aangeschaft bij het kopen of huren van een nieuwe cv-ketel. De ontluchter is ook samen met de vuilafscheider van SpiroTech te bestellen. Dan betaalt u slechts € 249,- i.p.v. € 298,- en bespaart u op deze onderdelen wel tot € 125,- per jaar aan energiekosten! 

Cv-ketels met automatische ontluchter

Cv-ketel onderhoud

Laat uw cv-installatie één keer in de 2 jaar nakijken en schoonmaken door Feenstra. Dat verlengt de levensduur van uw ketel en daarmee voorkomt u dure storingen. Ook bent u zo verzekerd van een veilige werking van de ketel en bespaart u met ketelonderhoud op de stookkosten.

Cv-ketel onderhoud

Storing aan uw cv-ketel?

In principe hoeft u slechts één keer per jaar uw verwarming te ontluchten. Blijft u tikkende geluiden horen en worden uw radiatoren niet meer warm genoeg? Dan raden wij u aan contact met de storingsdienst van Feenstra op te nemen, zodat wij zo snel mogelijk kunnen achterhalen wat er aan de hand is, en het probleem kunnen oplossen.