WTW filter

WTW filters: wanneer moet ik die vervangen?

Nieuwe WTW filters gezocht of benieuwd wanneer u die moet vervangen? Een warmte terugwin-systeem wordt in steeds meer woningen geplaatst. Het ventilatiesysteem zuigt gebruikte lucht uit de woning af, haalt het door de filters en verwarmt hiermee verse buitenlucht om dat de woning weer in te blazen. Het is een innovatieve manier om op een zuinige wijze voor een aangenaam leefklimaat te zorgen. Er is sprake van voldoende ventilatie en zuinige verwarming van de verse buitenlucht. Het is belangrijk om de filters regelmatig te reinigen en te vervangen, zodat de rest van het systeem goed blijft werken.

Onderhoud aan wtw-installatie

wtw filter

Tip: Nieuwe filters bestellen en benieuwd hoe vaak u dat dient te doen? De meeste leveranciers adviseren de filters in ieder geval 2x per jaar te vervangen. Doe dat bijvoorbeeld op 1 januari en op 1 juli, zodat u twee keer een vast moment heeft om hiermee aan de slag te gaan.

Het is belangrijk om de WTW-unit goed te laten onderhouden en zelf de staat van de filters in de gaten te houden. Reinig de filters regelmatig en maak ook de toevoer- en afvoerventielen in ieder geval 1x per jaar goed schoon. Of beter nog, schakel specialisten in die het systeem regelmatig komen nakijken, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft. Door uw systeem iedere twee jaar na te laten kijken weet u zeker dat u daar optimaal gebruik van kunt blijven maken.

 • Minder kans op schimmels en vocht
 • Vermindering van luchtwegklachten
 • Altijd schone, gezonde lucht in huis
 • Afname energieverbruik en lawaai

Belang van schone ventilatie filters

Benieuwd wat de WTW-filters in het systeem precies doen? Er bestaan verschillende soorten filters, allen met hun eigen eigenschappen. Sommige van de filters hebben een allergiefilter, iets waar verschillende niveaus in bestaan. Op het laagste niveau is er helemaal geen sprake van een allergiefilter, waardoor het WTW-filter alleen pollen en pluisjes uit de lucht filtert.

De allergiefilter

Kiest u voor een filter met een eenvoudig allergiefilter? Dat houdt ook huidschilfers van mens en dier tegen, net als huisstofmijt. De filtering is met andere filters uit te breiden naar bijvoorbeeld schimmelsporen, en uitlaatgassen en smog. In de meeste geavanceerde uitvoering is het zelfs mogelijk om virussen en bacteriën te laten filteren, net als rookdeeltjes en een percentage fijnstof.

Verschil in filters

Er bestaat veel verschil tussen de filters, die in ieder geval schoon moeten zijn om hun werking te garanderen. Het is belangrijk om de filters in ieder geval 1x per maand te reinigen. Sommige van de WTW-units geven zelf aan wanneer dat moet gebeuren. In andere gevallen is het verstandig om daarvoor een reminder te maken of het op te schrijven in uw agenda. Voorkom op die manier dat de filters vollopen met stof en andere viezigheid, waardoor de werking snel achteruit gaat.

WTW filters en onderhoud: zonder omkijken

Wilt u altijd op tijd nieuwe WTW-filters ontvangen en het onderhoud overlaten aan specialisten die weten wat er moet gebeuren? Dan is het een goed idee om gebruik te maken van een serviceabonnement. U kunt erop rekenen dat u regelmatig nieuwe filters ontvangt, zodat u die twee keer per jaar kunt vervangen. Bovendien kunt u iedere twee jaar rekenen op advies over het gebruik van het systeem, net als compleet onderhoud en reiniging van de WTW-unit. Op die manier kunt u zelf tijdig de nieuwe filters plaatsen zodra u die ontvangt en vertrouwen op het onderhoud voor een goede staat van het systeem.

Bekijk het serviceabonnement 

Wilt u niet meteen periodiek gebruik maken van een serviceabonnement, maar zoekt u wel naar een manier om de WTW-unit goed na te laten kijken en grondig te laten reinigen? In dat geval is het mogelijk een eenmalige reiniging uit te laten voeren. U zorgt er daarmee voor dat het systeem weer in goede staat komt, bijvoorbeeld als u de woning heeft overgenomen of als er een verbouwing heeft plaatsgevonden. Door weer fris van start te gaan met het systeem zorgt u ervoor dat de WTW-filters weer mooi nieuw zijn en zowel de invoer als de uitvoer goed worden schoongemaakt

Bekijk de eenmalige reiniging

Feenstra is uw specialist voor WTW-filters en het onderhoud van de complete unit. We nemen het onderhoud graag voor u uit handen en kunnen u uitleggen over het juist plaatsen van de ventilatie filters. Op die manier blijft het luchtfilter z’n goede werking behouden, om de lucht netjes te filteren en in huis voldoende te ventileren. Dat draagt bij aan een beter leefklimaat, bijvoorbeeld door de luchtvochtigheid op peil te houden. De WTW-unit heeft grote invloed op al die elementen, dus het is belangrijk om daar voldoende tijd en aandacht aan te besteden. 

Wilt u de WTW filters vervangen, maar weet u niet goed hoe dat werkt?

Het is allereerst belangrijk om het type WTW-unit vast te stellen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een Zehnder of een Stork, twee bekende leveranciers van de systemen. Zij gebruiken hun eigen filters voor de WTW, waardoor het belangrijk is om de juiste te bestellen. Het luchtfilter past op die manier goed in de rest van het systeem en heeft bovendien de juiste werking.

De ventilatie filters vervangen is niet moeilijk. Kijk wel goed hoe ze in het systeem zitten, om ze na het reinigen of vervangen weer op dezelfde manier terug te plaatsen. Dit voorkomt dat de filters opnieuw moeten inwerken, waardoor de werking van het systeem nog niet optimaal is.

Stappenplan WTW-filter vervangen

Benieuwd naar het stappenplan om de WTW filters te vervangen?
We zetten de stappen voor u op een rij:

 1. Zet de WTW-unit uit. Dat kan soms met een knop, maar in andere gevallen door de stekker uit het stopcontact te trekken.
 2. Haal de filters aan de handvatten uit de unit.
 3. Plaats de nieuwe filters op dezelfde manier als de oude.
 4. Stop de stekker in het stopcontact of schakel het apparaat weer in.
 5. Lees in de handleiding hoe u het apparaat reset, om aan te geven dat u nieuwe filters heeft geplaatst.

 

 Tip: Is uw woning net opgeleverd of heeft u verbouwd? Dan is er veel stof aanwezig in de woning, waardoor u de set met filters sneller dient te vervangen. Reinig ze de eerste periode elke twee weken, om te voorkomen dat de werking te snel achteruit gaat.

Ventilatie certificeringen

 • Hier klimaatbureau
 • milieu centraal
 • MmM.png