Menu

Allergieklachten, wat kunt u ertegen doen?

Het allergie-seizoen is aangebroken

Voor mensen met een huisstofmijtallergie was het zachte weer van de afgelopen winter niet gunstig. Nadelig gevolg is dat de pollen die al in de woning zijn, deze de woning niet kunnen verlaten, waardoor klachten niet verdwijnen. Nu het voorjaar zich aandient komen ook de pollen weer in de lucht. Gelukkig staan allergiepatiënten niet machteloos.

Zorg voor gezonde lucht in huis

Goede ventilatie in huis is heel belangrijk om huisstofmijt en pollen in huis aan te pakken. In het voorjaar kunnen door warmte en wind pollen makkelijk de woning binnen dringen. De aanwezigheid van pollen in de woning kan natuurlijk beperkt worden door uw ramen en deuren dicht te houden. Bovendien kunnen pollen die al in de woning aanwezig zijn, deze niet verlaten, waardoor de klachten iet verdwijnen. Voor het verversen van de binnenlucht in de woning kan zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie worden ingezet. Mechanische ventilatie is de beste manier om dit onder controle te houden, omdat u deze altijd kunt gebruiken. Bij natuurlijke ventilatie, via een ventilatierooster of geopend raam, bent u afhankelijk van het weer. Met name in het hooikoortsseizoen bestaat het risico dat de pollen naar binnen waaien als de wind verkeerd staat. Mocht u mechanische ventilatie gebruiken, let er dan op dat u de mechanische ventilatie regelmatig laat reinigen, dan blijft de afzuiging optimaal. Feenstra helpt u graag bij het onderhoud van uw ventilatiesysteem. 

Reinig mijn ventilatiesysteem

Huisstofmijt

Warmte en vochtigheid zijn de belangrijkste factoren die het aantal mijten in huis beïnvloeden. Talrijke studies hebben aangetoond dat er een link bestaat tussen een toename in temperatuur en luchtvochtigheid enerzijds en een toename van huisstofmijten anderzijds. ‘Zodra het in de nazomer koeler wordt, stijgt de luchtvochtigheid in huis. Dat is gunstig voor huisstofmijten’, aldus bioloog Maurice Martens. ‘Wij adviseren in de nazomer niet te lang te wachten met stoken om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet al te hoog wordt. Het beste houd je de luchtvochtigheid tussen de 45 en 50 procent. Een hygrometer kan daarbij helpen. Hang die dan wel op een slimme plek, bijvoorbeeld in de slaapkamer en niet in de huiskamer boven een radiator.’

Hooikoorts

Het risico op allergische reacties komt in het voorjaar niet alleen van binnen, maar ook van buiten.

‘Pollen van hazelaars en elzen waren dit seizoen al vanaf de eerste week in december in de buitenlucht, simpelweg omdat de temperatuur buiten niet laag is geweest. Daardoor konden de planten niet in winterrust komen’, legt bioloog Maurice Martens uit. 

Lees meer tips