Menu

Allergieklachten, wat kunt u ertegen doen?

Het allergie-seizoen is aangebroken

Ruim 1 op de 8 mensen in Europa heeft hooikoorts. Dit is een allergie voor het stuifmeel van gras- en boompollen. Klachten zijn: rode tranende ogen, een loopneus of verstopte neus en veelvuldig niezen. Voor mensen met deze allergieklachten is het zachte weer niet gunstig. Met veel pollen in de lucht is het raadzaam om de buitenlucht zoveel mogelijk te vermijden. Zijn er ook pollen in de woning, dan lijkt er geen ontsnappen aan. Gelukkig staan allergiepatiënten niet machteloos.

Zorg voor gezonde lucht in huis

Goede ventilatie in huis is heel belangrijk om pollen, maar huisstofmijt in huis aan te pakken. In het voorjaar kunnen door warmte en wind pollen makkelijk de woning binnen dringen. Bovendien kunnen pollen die al in de woning aanwezig zijn, deze niet verlaten, waardoor de klachten niet verdwijnen. De aanwezigheid van pollen in de woning kan natuurlijk beperkt worden door uw ramen en deuren dicht te houden. Voor het verversen van de binnenlucht in de woning kan zowel natuurlijke ventilatie als mechanische ventilatie worden ingezet. Mechanische ventilatie is de beste manier om dit onder controle te houden, omdat u deze altijd kunt gebruiken. Bij natuurlijke ventilatie, via een ventilatierooster of geopend raam, bent u afhankelijk van het weer. Met name in het hooikoortsseizoen bestaat het risico dat de pollen naar binnen waaien als de wind verkeerd staat. Mocht u mechanische ventilatie gebruiken, let er dan op dat u de mechanische ventilatie regelmatig laat reinigen, zodat de afzuiging optimaal blijft. Feenstra helpt u graag bij het onderhoud van uw ventilatiesysteem. 

Reinig mijn ventilatiesysteem

Allergische klachten door huisstofmijt

Waar hooikoorts voornamelijk in de warmere maanden van het jaar voorkomt, hebben mensen met een huisstofmijt allergie hier voornamelijk last van als het buiten koud is en binnen warm. De klachten bij een allergie voor huisstofmijt lijken op die van hooikoorts. Warmte en vochtigheid in huis zijn de belangrijkste factoren die het aantal huisstofmijten in huis beïnvloeden. ‘Zodra het in de nazomer koeler wordt, stijgt de luchtvochtigheid in huis. Dat is gunstig voor huisstofmijten’, aldus bioloog Maurice Martens. ‘Wij adviseren in de nazomer niet te lang te wachten met stoken om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid niet al te hoog wordt. Het beste houd je de luchtvochtigheid tussen de 45 en 50 procent. Een hygrometer kan daarbij helpen. Hang die dan wel op een slimme plek, bijvoorbeeld in de slaapkamer en niet in de huiskamer boven een radiator.’ Ook bij huisstofmijt is ventileren aan te raden. Dit zorgt voor een vermindering van de luchtvochtigheid en toevoer van frisse lucht.

Huisstofmijt ventilatie