Een warmte terugwin installatie is een vorm van mechanische ventilatie. Het systeem voert vuile lucht af en blaast schone lucht terug in huis. De schone lucht krijgt via een warmtewisselaar de warmte van de vervuilde lucht. Zo zorgt een wtw-installatie voor een gezond binnenklimaat en behaaglijke warmte.
Een warmte terugwin systeem bestaat meestal uit een unit (motor), een ventilator en meerdere afzuigpunten en inblaasopeningen. Door de afzuigpunten wordt gebruikte lucht afgezogen, die wordt gefilterd en wordt gebruikt om frisse buitenlucht te verwarmen. Op deze manier voert een wtw systeem continu verwarmde frisse lucht aan en gebruikte lucht af.
Een wtw unit zorgt voor gezonde lucht en een behaaglijke temperatuur in huis. Ventilatie is altijd belangrijk. In nieuwbouwwoningen is een vorm van mechanische ventilatie zelfs verplicht. Doordat een wtw unit warmte hergebruikt, is een wtw unit zeer energiezuinig en dus goed voor uw portemonnee en het milieu.
De levensduur van een wtw installatie is ongeveer 15 jaar. Om zo lang mogelijk van uw wtw unit te kunnen genieten, moet u deze wel goed onderhouden en regelmatig laten afstellen. Voor een maximale levensduur van uw wtw raden wij dan ook aan om uw unit eens in de twee jaar te laten reinigen.
Bij de kosten voor een wtw installatie moet u denken aan enkele duizenden euro’s. Dit is inclusief een nieuwe wtw unit en installatie. Ook moet u rekening houden met periodieke kosten voor wtw onderhoud en reiniging. Dit is veel geld, maar u haalt deze investering er zeker uit. Neem contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat.
Ook in de zomer kunt u veel profijt hebben van een wtw installatie. Bij hoge temperaturen kan de warmtewisselaar de verse lucht namelijk ‘koelen’, en fungeert het dus eigenlijk als ‘koude terugwin systeem’. Om de warme lucht van buiten te koelen met de koele lucht van binnen is het wel een voorwaarde dat het in de binnenruimte niet te warm is. Ramen en deuren gesloten houden is daarom een must, en ook goede zonwering helpt mee.
Het laten draaien van een wtw installatie in de zomer kost naast het laten draaien van de ventilatoren geen extra energie. Als het ‘s nachts buiten koeler is, kunt u koele lucht rechtstreeks van buiten aanvoeren door de warmtewisselaar over te slaan. U kunt zelf instellen bij welke temperatuur deze zogenoemde ‘bypass’ van de warmtewisselaar wordt geactiveerd.
Een wtw installatie heeft vrijwel geen nadelen. Warmte terugwinning is bijvoorbeeld even goed voor de gezondheid als ventilatie met een ventilatiebox. Een wtw unit is wel wat duurder in aanschaf en onderhoud, maar dankzij de besparing op stookkosten en lange levensduur is dit een investering die zichzelf terugverdient. Dat een wtw installatie tot gezondheidsklachten leidt is een fabeltje. Sterker nog: een wtw installatie is juist goed voor uw gezondheid. De lucht die een wtw aanvoert, is namelijk net zo gezond als de lucht van buiten of de lucht van een mechanische ventilatie.