Verminder de risico’s van fijnstof in huis

Fijnstof mag dan onzichtbaar zijn, het is er niet minder schadelijk om. In Nederland overlijden jaarlijks enkele duizenden mensen voortijdig door dit gevaar. Uitlaatgassen zijn een bekende veroorzaker. Maar wist u dat deze stof ook binnenshuis voorkomt? Sigarettenrook, haardvuur en kaarsen zijn de grootste boosdoeners.

Wat is fijnstof?

De naam zegt het al: fijnstof staat voor fijne stofdeeltjes in de lucht. ‘Als je ze inademt, nestelen ze zich in je luchtwegen of longen.’ Aan het woord is Froukje van Dijken van het Longfonds. ‘De allerkleinste deeltjes komen via de longen zelfs diep in het lichaam terecht.’ Eenmaal in het lichaam kan fijnstof schade aanbrengen aan hart en longen. Ook kan het luchtwegklachten als bronchitis en astma verergeren of veroorzaken. Mensen die langdurig fijnstof inademen, sterven gemiddeld eerder.

Hoe komt fijnstof in huis?

In uw huis komt zonder twijfel fijnstof voor. Een deel komt van buiten naar binnen, vooral veroorzaakt door uitlaatgassen en uitstoot van de industrie. Maar ook binnenshuis kan het ontstaan. Froukje van Dijken: ‘Fijnstof in huis komt vooral vrij bij verbranding. Denk aan sigaretten, houtkachels en kaarsen. Veel mensen denken: ach, een kaarsje branden kan toch geen kwaad? Maar hoe gezellig het ook is, het gebruik van kaarsen kun je beter beperken.’

Doe de Ventilatiecheck

Vul de vragen in en kijk hoe het binnenklimaat in uw huis er voor staat.

1/9
1 2 3 4 5 6 7 8 9
*In 3 op de 10 huizen zit een mechanisch ventilatiesysteem. Weet u niet zeker of u een ventilatiesysteem in huis heeft? Dit kunt u bv. herkennen aan een kastje met regel-schakelaar in de woonkamer of afzuigventielen in het plafond bij de keuken, badkamer en toilet.
Nog niet alle vragen zijn beantwoord
Een ogenblik geduld a.u.b.

Wat kunt u doen tegen fijnstof?

  • Pak de bron aan: stop met (binnenshuis) roken, beperk het branden van kaarsen, het gebruik van een allesbrander en het stoken van de openhaard of houtkachel.
  • Ventileer goed en op de juiste plek, zodat mogelijk fijnstof en andere verontreinigingen naar buiten gaan. Houd de mechanische ventilatie aan en zorg op tijd voor deskundig onderhoud.
  • Heeft uw woning geen mechanische ventilatie? Houd dan klepraampjes en ventilatieroosters geopend. Maak de roosters regelmatig schoon zodat de frisse lucht erdoorheen kan.

Laat uw ventilatiesysteem onderhouden

Ventilatie certificeringen

  • Hier klimaatbureau
  • milieu centraal
  • MmM.png