* verplichte velden
Een warmtepomp met uw bestaande radiatoren combineren, is dat mogelijk? Het korte antwoord luidt ja. Het kan echter niet altijd, en u moet rekening houden met een aantal factoren, zoals de mate waarin uw huis is geïsoleerd en de grootte van uw radiatoren. Ook is het van belang om te kijken naar de mogelijkheden van de warmtepomp.
Vrijblijvend advies aanvragen
Uw huidige radiatoren combineren met een warmtepomp scheelt een hoop werk (en geld). Heeft u al vloerverwarming liggen? Dan werkt dat geweldig samen met een warmtepomp. Maar als u het nog niet heeft, vraagt het aanleggen ervan om een ingrijpende verbouwing en de bijbehorende kosten. Ook het aanschaffen van speciale radiatoren is een flinke investering, terwijl een warmtepomp dat op zichzelf natuurlijk ook al is.
Voordat we verder gaan, is het goed om te weten dat we twee soorten radiatoren onderscheiden: radiatoren die bedoeld zijn voor hogere temperaturen en radiatoren die ook geschikt zijn voor lagere temperaturen. Lagetemperatuurradiatoren zijn, zoals de naam al zegt, speciaal gemaakt om woningen te verwarmen met water op lagere temperaturen. Hierdoor gaan ze perfect samen met een warmtepomp, die het water verwarmt tot ongeveer 50°C. Hogetemperatuurradiatoren zijn gemaakt om samen te werken met een cv-ketel. Deze ketels kunnen verwarmingswater leveren van wel 90°C. Hierdoor wordt een woning snel verwarmd. Het is alleen niet erg efficiënt en energiezuinig; hoe warmer het water moet worden, hoe harder de ketel moet werken en hoe meer gas er nodig is.
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een hybride warmtepomp? Vraag dan vrijblijvend advies aan.
Advies op maat aanvragen
Dat hogetemperatuurradiatoren bedoeld zijn om samen te werken met een ketel en water op hoge temperatuur, betekent niet dat ze niet samen kunnen werken met een warmtepomp. Doordat woningen – ook oudere – tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn, kunnen ze ook met minder heet water worden verwarmd. Het is daarbij belangrijk dat de radiatoren groot genoeg zijn. Of uw woning ook met water op lagere temperatuur verwarmd kan worden, kunt u zelf testen door de instellingen van uw cv-ketel aan te passen. Bijvoorbeeld door de cv-ketel op 50°C te zetten.
De temperatuur van het water dat door uw radiatoren stroomt, noemen we de cv-aanvoertemperatuur. Door deze te verlagen, kunt u ervaren of uw huidige radiatoren ook bij lagere temperaturen in staat zijn uw woning comfortabel warm te stoken, en dus geschikt zijn om te combineren met een warmtepomp. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het noodzakelijk om de radiatoren aan te passen of lagetemperatuurradiatoren te plaatsen. Bij cv- ketels is het mogelijk de maximale aanvoertemperatuur handmatig aan te passen. Wanneer u deze ‘s winters verlaagt tot ongeveer 50°C, merkt u hoe uw radiatoren presteren. Als uw woning comfortabel warm wordt, betekent dit dat u uw woning op dit punt geschikt is voor verwarmen met een warmtepomp. Mocht dit niet zo zijn, dan kunt u de aanvoertemperatuur stap voor stap verhogen, totdat het weer comfortabel aanvoelt. Door de maximale temperatuur te beperken, bespaart u ook zonder warmtepomp op de energiekosten! Omdat ook de cv-ketel beter werkt bij een lagere aanvoertemperatuur.
Tip: Als u uw huis met een lage temperatuur verwarmt is het raadzaam de thermostaat ‘s nachts niet of minder omlaag te draaien. Bijvoorbeeld maximaal 2 graden Celsius.
Feenstra verkoopt alleen hybride warmtepompen. Dit betekent dat het warmtepompsysteem samenwerkt met de cv-ketel om de woning en het tapwater te verwarmen. Omdat de cv-ketel kan bijspringen op koude dagen om extra warm water te produceren, is dit type warmtepomp goed te combineren met bestaande radiatoren. Maar zoals eerder gezegd, blijft het belangrijk om op de laagst mogelijke temperatuur te verwarmen om het rendement te optimaliseren.
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in de Coefficient of Performance (COP). Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid warmte die de warmtepomp levert en de hoeveelheid elektrische energie die de pomp verbruikt. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen de warmtebron (bij een lucht/water warmtepomp de lucht) en de afgifte (radiator of vloerverwarming), hoe minder energie de warmtepomp nodig heeft om het verschil te overbruggen. Bij een lagere afgiftetemperatuur (bijvoorbeeld 35 °C bij vloerverwarming of 55 °C bij radiatoren) hoeft de compressor in de warmtepomp minder hard te werken. Dit verlaagt het verbruik, de energiekosten, CO₂-uitstoot en de levensduur van de warmtepomp, doordat de installatie minder hard hoeft te werken.
Als u een vloerverwarming die kan functioneren bij 35 °C vergelijkt met een situatie waarin radiatoren op 55 °C werken, dan is de COP in het eerste geval 4 (1 kWh elektriciteit levert 4 kWh warmte) en in het tweede geval slechts 3. Dit betekent dat u in het eerste scenario 33% minder elektriciteit nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid warmte. Door te kiezen voor lage-temperatuurverwarming en goed te isoleren, kunt u dus optimaal profiteren van het hoge rendement van een warmtepomp.
Wilt u weten of een hybride warmtepomp geschikt is voor uw woning? Onze specialisten staan klaar om u te adviseren. Vraag vrijblijvend advies aan.
Advies aanvragen
Een warmtepomp is een flinke investering, maar wel één die zichzelf terugverdient. Ook zijn er subsidies waar u gebruik van kunt maken. Vraag vrijblijvend een offerte aan om de kosten van een warmtepomp met radiatoren te ontdekken.
Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en of uw afgiftesysteem daarbij past? Onze Feenstra-specialisten staan voor u klaar. Plan een vrijblijvende afspraak en ontdek welke warmtepomp het beste bij uw situatie past.