12 Vragen over de thuisbatterij
Gaat u ook thuis stroom opslaan?
Door de energietransitie wordt elektriciteit steeds belangrijker. Fossiele brandstoffen als olie en gas vervangen we meer en meer door elektrische oplossingen. Maar hoe gaan we zo efficiënt mogelijk om met al die elektriciteit? Hoe zorgen we ervoor dat we onze duurzame stroom zoveel mogelijk zelf gebruiken? Eén van de manieren om dat te doen is de thuisbatterij. Steeds vaker komen we die in woningen tegen. Tegelijkertijd zijn er nog veel vragen. Een aantal daarvan proberen we te beantwoorden in dit artikel.
1. Is een thuisbatterij iets voor mij?
Dat hangt vooral af van uw energieproductie en uw energieverbruik. Een thuisbatterij is met name interessant als u uw eigen stroom opwekt met behulp van zonnepanelen. Heeft u daarnaast één of meer apparaten die relatief veel stroom verbruiken (een elektrische auto met een eigen laadpunt bijvoorbeeld, een warmtepomp, een inductiekooktoestel en/of een airco), dan wordt de kans nog wat groter dat een batterij in huis iets voor u zou kunnen zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u in huis een plek heeft om de thuisbatterij te (laten) installeren. De omvang van een thuisbatterij met een gemiddelde capaciteit (5 kWh) is te vergelijken met een grote cv-ketel. Kiest u voor meer capaciteit, dan is ook de batterij groter.
2. Wat hebben terugleverkosten en de salderingsregeling ermee te maken?
Lang niet alle stroom die uw zonnepanelen produceren, kunt u direct in en om het huis gebruiken. De omvormer van uw zonnestroominstallatie zorgt ervoor dat de overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde stroom mag u nu nog salderen (verrekenen) met de elektriciteit die u afneemt van het net. Aan die ‘salderingsregeling’ komt op 1 januari 2027 een einde. Voor teruggeleverde stroom krijgt u dan een veel lagere vergoeding. Daarmee wordt het dus aantrekkelijker om uw duurzaam opgewekte stroom zelf te gebruiken. Dat kan onder meer door de stroom op te slaan in een thuisbatterij. Overigens is het ook nu al de moeite waard om zo weinig mogelijk zonnestroom terug te leveren, omdat energieleveranciers kosten in rekening brengen als u stroom teruglevert aan het net.
3. Kan ik van het net af met zonnepanelen en een thuisbatterij?
Nee, daarvoor is de capaciteit van de gangbare thuisbatterijen lang niet toereikend. Als u een thuisbatterij kiest die goed past bij de productie van uw zonnepanelen en uw stroomverbruik, kunt u op zonnige dagen overdag de accu volladen en ’s nachts weer ontladen. Voldoende stroom opslaan in de zomer (veel zon) om daarmee de winter (weinig zon) door te komen is voorlopig niet mogelijk. In de praktijk is ‘off-grid’ wonen in de meeste gevallen dus nog geen realistisch doel.
4. Welke soorten thuisbatterijen zijn er?
Het belangrijkste verschil tussen de diverse thuisbatterijtypes heeft te maken met de capaciteit. De meest gangbare thuisbatterijen hebben een capaciteit van 5 kWh tot 10 kWh, maar er zijn zelfs modellen waarin u 25 kWh aan energie kunt opslaan. Er zijn ook verschillen in de snelheid waarmee een batterij kan laden en ontladen (de ‘c-factor’.)
Naast de vaste accu’s zijn er ook kleinere, ‘stekkerbare’ thuisbatterijen verkrijgbaar. Deze hebben meestal een capaciteit tussen 2 kWh en 4 kWh. De (ont)laadsnelheid van bij deze modellen is vaak niet hoger dan 800 Watt.
Bij de grote, niet-stekkerbare thuisbatterijen valt nog een verschil op. Sommige batterijen hebben een ingebouwde omvormer, andere moeten gekoppeld worden aan een afzonderlijke omvormer. Een laatste verschil is dat er thuisbatterijen zijn waarmee u direct kunt inspelen op de prijsschommelingen op de energiemarkt en op de onbalansmarkt¹ , terwijl er ook modellen zijn waarbij dat alleen mogelijk is met aanvullende software en/of randapparatuur.
¹Op het elektriciteitsnet moeten vraag en aanbod van stroom altijd in balans zijn. Als die balans wordt verstoord, vraagt de landelijke netbeheerder (TenneT) energieleveranciers om extra stroom te leveren of juist af te nemen. De ‘markt’ waarop dat gebeurt noemen we de onbalansmarkt.
5. Wat kost een thuisbatterij?
De aanschafprijs is met name afhankelijk van de mogelijkheden en de techniek. De thuisbatterijen met een capaciteit tussen 5 en 10 kWh variëren in prijs van ongeveer € 3.000,- tot € 8.000,-, inclusief installatie en btw.
6. Hoe snel verdien ik de kosten van een thuisbatterij terug?
Een thuisbatterij aanschaffen is een investering. De vraag naar de terugverdientijd is dan ook heel begrijpelijk. Maar het antwoord is in alle eerlijkheid vrijwel niet te geven. Hoewel leveranciers en fabrikanten van thuisbatterijen soms heel rooskleurige voorspellingen doen, is de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen heel onzeker. Ook de vergoeding die u ná 1 januari 2027 over uw teruggeleverde stroom ontvangt is nog niet duidelijk. Overigens levert een thuisbatterij natuurlijk méér op dan alleen een lagere energierekening. Door uw zelf opgewekte stroom op een later moment te gebruiken, neemt uw aandeel duurzame energie toe.
7. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen, heeft dat zin?
Heeft u een dynamisch energiecontract, dan kunt u met behulp van uw thuisbatterij inspelen op de wisselende prijzen op de ‘spotmarkt’ voor energie of op de onbalansmarkt. Bij een relatief lage prijs laadt u uw batterij op en wanneer de prijs hoog is, levert u stroom terug aan het net of u gebruikt de stroom zelf. Dat kan dus zelfs als u geen zonnepanelen heeft. Vanaf 2027, wanneer de salderingsregeling wegvalt, ontvangt u voor de stroom die u teruglevert een aanzienlijk lagere vergoeding. Inspelen op prijsschommelingen met behulp van een thuisaccu wordt dan mogelijk minder aantrekkelijk.
8. Welke apparaten kan de thuisbatterij van stroom voorzien?
Als u stroom opslaat in een thuisbatterij, kunt u die op ieder gewenst moment gebruiken voor de verlichting en apparaten in uw huis. Er is geen verschil tussen de stroom die u van het net afneemt en de stroom uit een thuisbatterij.
9. Een accu in huis, is dat niet gevaarlijk?
Voor thuisbatterij gelden in Nederland en Europa strenge voorschriften. Kies altijd voor een thuisbatterij van een gerenommeerde fabrikant en let erop dat het apparaat voldoet aan de (Europese) norm IEC-EN 62619. Laat het systeem in uw woning plaatsen door een erkend installateur. Dan kunt u erop vertrouwen dat uw thuisbatterij veilig en efficiënt werkt. In verband met de brandveiligheid is het belangrijk dat u een thuisbatterij niet in een slaapkamer laat installeren en dat de batterij geen vluchtwegen blokkeert.
10. Is een thuisbatterij goed voor het milieu?
Thuisbatterijen kunnen eraan bijdragen dat we meer duurzame energie en minder fossiele energie gaan gebruiken. Daardoor neemt de CO2-uitstoot af en dat is goed nieuws voor het klimaat en het milieu. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat de productie van een thuisbatterij (net als bij zonnepanelen, elektrische auto’s, windturbines etc.) ook effect heeft op het milieu, door energieverbruik en het gebruik van schaarse grondstoffen.
11. Zijn er andere manieren om minder stroom terug te leveren?
Eén van de meest effectieve manieren om de hoeveelheid zonnestroom die u teruglevert te beperken, is de zonnestroomboiler. Dit duurzame en klimaatvriendelijke apparaat is een aanvulling op een bestaande cv-combi-ketel op aardgas. Met behulp van overtollige zonnestroom (die u anders zou terugleveren aan het net) verwarmt dit apparaat water voor bad, douche en keukenkraan. Op die manier vermindert de zonnestroomboiler uw gasverbruik én de hoeveelheid zonnestroom die u teruglevert.
12. Zijn thuisbatterijen een oplossing voor netcongestie?
Grote delen van ons elektriciteitsnetwerk zijn niet berekend op de groei die ons stroomverbuik nu doormaakt. Daardoor ontstaan soms opstoppingen: netcongestie. Thuisbatterijen kunnen eraan bijdragen dat er op piekmomenten minder stroom wordt afgenomen van en geleverd aan het net. Maar om de problemen op het net te verhelpen is (veel) meer nodig.
Overweegt u zelf een thuisbatterij?
Ontdek wat er mogelijk is en waar u op moet letten.
Meer over de thuisbatterij
Poll