Belgische bouwers isoleren beter

Deel 10 van een ecologisch vervolgverhaal

Hoe maak je een huis uit 1900 duurzaam en energieneutraal?

In de zomer van 2012 kopen Didier Falony en zijn vrouw Annemarie een woning in de omgeving van Breda. Een huis met historie – het dateert uit 1900. Maar óók een huis met toekomst, want Didier spreekt met zichzelf af dat hij het huis volledig energieneutraal zal maken. Duurzame energiebronnen, dus géén CO2-uitstoot. Recycle-bare materialen, dus cradle-to-cradle. Want ook het langdurige proces van slopen, verbouwen, renoveren en inrichten verloopt zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is.

Speciaal voor Zorgeloos Wonen beleeft en herleeft Didier zijn ecologische woonavontuur. Regelmatig verschijnt een nieuwe terugblik-blog. Een duurzaam feuilleton. Vandaag deel 10.

Dakisolatie met houtvezelplaten

Veel Nederlandse bouwbedrijven hebben nog te weinig kennis van ecologisch bouwen. In België, waar ik vandaan kom en tot 1995 heb gewoond, ligt dat kennisniveau aanzienlijk hoger. Dat zie je vooral terug op het gebied van isolatie. In Nederland wordt in de bouw sinds de oliecrisis van de jaren zeventig veel geïsoleerd met glaswol en steenwol. De materialen die daarná zijn ontwikkeld, bieden veel voordelen die nog relatief onbekend zijn. Ik heb mijn dak geïsoleerd met houtvezelplaten, gemaakt van geperst hout waar alle voedingsstructuren uit gehaald zijn. Het dak heeft nu een warmtedoorslag van 24 uur. Als de zon op het dak schijnt, dringt de warmte dus pas na 24 uur in het huis door. In de zomer blijft het bij mij op de zolderverdieping dus relatief koel; ik heb daar géén warmteproblemen. Dat lukt met glas- en steenwol niet. Daar komt natuurlijk nog een duurzaamheidsvoordeel op de lange termijn bij; een houtvezelplaat is volledig biologisch afbreekbaar. Dat kun je van glas- en steenwol niet zeggen. Het is een kwestie van nadenken over materiaalgebruik; uitzoeken en uitrekenen wat de werkelijke effecten van de verschillende materialen zijn. Als je bereid bent om dat te doen, kun je véél duurzamer wonen.

Alternatieve bouw- en isolatiematerialen

Ik ben erg gecharmeerd van de Belgische en Franse manieren van bouwen en isoleren. Vooral Frankrijk is interessant omdat een deel van het land een warm klimaat heeft en het in een ander deel 's winters behoorlijk koud wordt. In Nederland kom ik in de nieuwbouw nog materialen tegen waarvan ik mij afvraag of er rekening gehouden is met de klimaatverandering. Daarvan merken we nu al de gevolgen en op lange termijn zullen die nog duidelijker worden. Een huis bouw je voor toch om er jaren plezier van te hebben?

In België gebeurt veel op het gebied van alternatieve bouw- en isolatiematerialen. Dat blijkt wel uit het feit dat je veel Nederlandse bouwers (en geïnteresseerde doe-het-zelvers zoals ik) tegenkomt op Batibouw, de bouwbeurs van België. Daar vind je veel innovatieve materialen.

Akoestische isolatie

Gelukkig zie ik ook in Nederland innovaties. In de wanden van het huis heb ik bijvoorbeeld isolatiemateriaal van Metisse gebruikt. De platen worden onder andere in Tilburg gemaakt, waar het merk samenwerkt met de Diamant-groep, een leerwerkbedrijf dat bijdraagt aan de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de Nederlandse bouwers is het product nog relatief onbekend. De isolatieprestaties zijn uitstekend. Eigenlijk een beetje té goed; als ik mijn kinderen roep om te komen eten, horen ze me niet. Maar dat levert mij dan weer wat extra beweging op.  

Wordt vervolgd

Lees deel 9 van het feuilleton terug

Didier Falony

Meer van Didier Falony

— sr. innovatiemanager

Duurzaamheid is voor Didier Falony (1974) -tot 1 november 2018 sr. Innovatiemanager bij Feenstra- een manier van leven waarbij aarde, mens en dier naast elkaar bestaan zonder elkaar te beschadigen. Dat uitgangspunt hanteert hij in zijn werk én in zijn eigen huis, waar hij voortdurend op zoek is naar alternatieve materialen en technieken die nóg minder belastend zijn voor het milieu. Didier is getrouwd met Annemarie en vader van Guust, Robbe en Kaat. Op de spaarzame momenten waarop hij niet bezig is met het verbinden van technieken om te komen tot duurzame oplossingen, mag Didier graag mountainbiken en hardlopen.

Didier Falony

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.