Besparen én comfort met een warmtepomp

Kom niet van een koude kermis thuis

 • 12/05/2017 9:56am
 • 3
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Geen koning of keizer had vroeger ooit zoveel warmtecomfort als u. Maar comfort en duurzaamheid zitten elkaar soms in de weg. Kiest u voor een warmtepomp? Zorg met deze tips dan dat u een koude douche voorkomt.

Wachten tot het water in de ketel op het petroleumstel kookt. En vervolgens het wekelijkse bad nemen in een zinken teil in de voorkamer. Veel ouderen hebben dat als kind nog meegemaakt. Anno nu zetten we geeuwend de kraan open en genieten we meteen van een warme douche. Nieuwe technieken hebben ons comfort geweldig verbeterd. Maar we moeten daardoor ook over andere dingen nadenken. Want elke dag twintig minuten onder de regendouche is heerlijk, maar kost ook veel warm water, en dus veel energie en geld.

Besparen én comfort

Gelukkig zijn er allerlei manieren om te besparen op de energierekening. Zoals een warmtepomp. Die gebruikt geen gas en zorgt niet alleen voor een warm huis, maar ook voor warm water. Hij slaat dat water op in een voorraadvat. Nadeel is dat het vat leeg kan raken, met een koude douche als gevolg. Kiest u voor een warmtepomp, denk dan vooraf na over uw keuzemogelijkheden. Zodat u comfortabel kunt blijven leven terwijl u energie bespaart.

KEUZE 1: Het juiste systeem

Allereerst: er is natuurlijk altijd de mogelijkheid om warm water te krijgen via een toestel op gas, zoals een gesloten geiser of een cv-ketel. In combinatie met een warmtepomp is dat dan een ‘hybride systeem’. Dit kan natuurlijk alleen in huizen die (nog) een gasaansluiting hebben.

Heeft u alleen een warmtepomp, dan kunt u bij een grote behoefte aan warm water ook kiezen voor een vat met een elektrisch element dat het water extra snel verwarmt. Dat kost wel flink meer energie. Het scheelt dan als u de stroom zelf kunt opwekken met zonnepanelen. Een andere mogelijkheid is om uw warmtepomp aan te vullen met een solarsysteem, zoals een zonneboiler. Die verwarmt het water als de zon schijnt. Houd wel rekening met een flinke investering.

KEUZE 2: Het juiste volume

Voor een gemiddeld gezin is een warmwatervoorraadvat van 150 liter voldoende. Gaat u graag in bad, kies dan liever voor een vat van 200 liter. Gebruikt u meer warm water dan gemiddeld? Bijvoorbeeld omdat u een groot gezin heeft of omdat meer personen vaker dan één keer per dag willen douchen? Dan kan het zijn dat u halverwege de dag door uw warme water heen bent en dus van een koude kermis thuiskomt. De warmtepomp is namelijk een trage verwarmer. Het opladen van een boiler van 150 liter kan wel vier uur duren. Zie de volgende keuze voor verschillende mogelijkheden om dit op te lossen.

KEUZE 3: De juiste stand

Warmtepompen hebben verschillende standen om water op te warmen. Let erop dat u de juiste stand kiest. Bij een gewone douchekop (minder dan zeven liter per minuut) en normaal warmwatergebruik zorgt de ecostand voor voldoende warm water voor één dag. Zet u de warmtepomp op de comfortstand, dan stijgt de gemiddelde temperatuur in het vat. Zo heeft u langer warm water. De comfortstand kan een oplossing bieden als u meer warm water dan gemiddeld gebruikt. Maar let op, uw installatie gaat dan wel veel meer energie gebruiken en dat kost meer geld. Dan is uw zuinige warmtepomp dus ineens helemaal niet meer zo zuinig.

TOT SLOT: Het juiste advies

Wilt u een warmtepomp maar wilt u niet verrast worden door een koude douche of een onverwacht hoge energierekening? Vraag dan advies aan een installateur met ervaring om u te helpen bij de bovenstaande keuzes.

Waar u op moet letten bij de aanschaf van een warmtepomp

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Bart Boxman 4 jaren geleden

  Gravatar for Bart Boxman

  Ik sluit mij met nadruk aan bij de vragen die Léon Vrins op 11 juli stelde !!
  Volgens mij is - met de huidige bouwregels - in veel stadswoningen gewoon niet genoeg ruimte voor de technische installatie en het voorraadvat. Idem overigens bij een zonneboiler.
  Met dank aan de overheid voor het gebrek aan flexibiliteit, ondanks het milieuaccoord...

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Léon Vrins 4 jaren geleden

  Gravatar for Léon Vrins

  Waarom wordt niet eerst uitgelegd wat een warmtepomp is? Waar haalt die zijn energie vandaan, op welke plek moet hij geplaatst worden, hoeveel ruimte neemt hij in, wat zijn de kosten van aanschaf en installatie, is de techniek al vrij van kinderziektes, etc.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Le 4 jaren geleden

  Gravatar for Le

  Een warmtepomp had ik misschien al gehad, als feestra een beetje beter reageerde. Toen ik een offerte aanvroeg kreeg ik eerst een vreemde mailwisseling, en daarna een verzoek voor een fotoreportage van jewelste. Terwijl feestra mijn installatie in onderhoud heeft. Moeten ze toch weten wat ik heb?. Geïnteresseerd ben ik nog steeds, dus bij deze, kom eens langs.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Feenstra Le 4 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra

   Goedemiddag Le,

   Bedankt voor uw bericht.

   Wij willen graag gebruik maken van uw uitnodiging om bij u langs te komen voor het uitbrengen van een offerte. Via uw andere bericht hebben wij om uw contactgegevens gevraagd en zodra wij deze in ons bezit hebben zullen wij u contacteren.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.