6 Elektrische alternatieven voor de cv-ketel op aardgas
Is er toekomst voor elektrisch verwarmen?
De komende decennia zal de cv-ketel op aardgas langzaam maar zeker uit onze huizen verdwijnen. Mogelijk krijg u straks een aansluiting op een warmtenet. Gebeurt dat niet, dan is er een behoorlijke kans dat u uw woning gaat verwarmen met behulp van elektriciteit. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want elektrisch verwarmen is een ruim begrip. In dit artikel maakt u kennis met een aantal vormen van elektrisch verwarmen. Géén volledig overzicht, wel een eerste selectie, met voordelen en nadelen. Zes elektrische kandidaten om het warm van te krijgen.
De ene elektrische verwarming is de andere niet
In dit artikel komen verschillende elektrische verwarmingssystemen voorbij. Naast warmtepompen zijn dat vooral systemen die gebaseerd zijn op directe elektrische weerstand, zoals elektrische kachels, stralingspanelen, elektrische vloerverwarming en de elektrische cv-ketel. Het verschil tussen de twee categorieën zit ‘m vooral in de efficiency op de langere termijn. Warmtepompen zijn meestal duurder in aanschaf en minder eenvoudig te installeren. Maar ze gaan over het algemeen véél efficiënter om met de elektrische energie. In het gebruik is een warmtepomp vaak wel drie keer zo zuinig als een systeem op basis van elektrische weerstand. Een ander voordeel van warmtepompen is dat ze doorgaans voor verwarming én warm tapwater zorgen. Daarnaast vormt de warmtepomp een minder zware belasting voor uw elektriciteitsaansluiting.
1. Warmtepomp
Geschikt als hoofdverwarming voor de hele woning? Ja.
De warmtepomp is de bekendste vorm van elektrisch verwarmen. Vooral in de nieuwbouw is deze elektrische opvolger van de cv-ketel inmiddels al heel gewoon. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, uit de bodem of uit het grondwater. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om het water in het afgiftesysteem (radiatoren en/of vloerverwarming) te verwarmen. Uw huis, de warmtepomp en het afgiftesysteem vormen samen een team dat voor optimaal comfort moet zorgen. Om succesvol te zijn, moeten de spelers van het team goed bij elkaar passen en op elkaar ingespeeld zijn. Het is dus belangrijk dat u zich eerlijk en deskundig laat adviseren over de warmtepomp en het afgiftesysteem die het beste passen bij uw situatie.
Verschillende soorten warmtepompen
- Een all-electric warmtepomp systeem verwarmt het water in uw afgiftesysteem en verbruikt uitsluitend elektriciteit. Deze warmtepomp verwarmt het water tot een temperatuur van 35 tot 45 graden. De all-electric warmtepomp is daarom alleen geschikt voor huizen die uitstekend geïsoleerd zijn en een afgiftesysteem hebben, dat geschikt is voor lage cv-water temperaturen.
- Een hybride warmtepomp systeem roept op de koudste dagen de hulp in van de traditionele cv-ketel. Met deze warmtepomp verwarmt u dus meestal met stroom en soms even met aardgas. Net als de all-electric warmtepomp is ook de hybride warmtepomp een lage-temperatuursysteem. U maakt er alleen optimaal gebruik van als uw huis behoorlijk goed geïsoleerd is. Daarnaast zullen uw radiatoren ook geschikt moeten zijn om een gedeelte van het verwarmingsseizoen het huis met cv-water op lagere temperaturen te verwarmen.
- De midden-temperatuurwarmtepomp kan het water in het afgiftesysteem verwarmen tot een temperatuur van maximaal 65 tot 70 graden. In een goed geïsoleerde woning komt dit type warmtepomp een heel eind, zeker met een beetje hulp van de traditionele cv-ketel op koude winterdagen. Ook dit is dus een hybride warmtepomp systeem.
- Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een vierde type warmtepomp: de hoge-temperatuurwarmtepomp. Met die manier van elektrisch verwarmen komt de warmtepomp ook in beeld voor woningen die niet optimaal geïsoleerd zijn en waarbij de bestaande radiatoren hogere cv-water temperaturen nodig hebben om de woning te kunnen verwarmen.
In combinatie met een buffervat of tapwaterboiler kan een warmtepomp naast het verwarmen van de woning ook voor warm tapwater zorgen. Bij een hybride warmtepomp zorgt de cv-ketel vaak voor warm water.
Warmtepompen gaan efficiënt met elektrische energie om. Deze systemen halen namelijk een groot gedeelte van de warmte die ze aan uw woning leveren uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.
2. Elektrische cv-ketel
Geschikt als hoofdverwarming voor de hele woning? Ja, maar het stroomverbruik is relatief hoog.
Een elektrische cv-ketel doet hetzelfde als een cv-ketel op aardgas. De ketel verwarmt het water dat naar de radiatoren stroomt. Bij de traditionele cv-ketel gebeurt dat met een brander en een warmtewisselaar, de elektrische cv-ketel doet het met een elektrisch verwarmingselement. In de meeste woningen is voor een elektrische cv-ketel een aanpassing van de elektrische installatie nodig zijn. Zo’n zwaardere aansluiting moet u aanvragen bij uw netbeheerder. De aanpassing kost eenmalig ongeveer € 600,-. Het is dan wellicht zelfs noodzakelijk dat de elektriciteitsaansluiting van de woning zo groot gekozen moet worden dat u daarnaast jaarlijks een extra bedrag aan vastrecht moet betalen.
Om voldoende warm water te kunnen leveren is ook bij een elektrische cv-ketel vaak een tapwaterboiler nodig. Die zorgt ervoor dat de elektriciteitsaansluiting van de woning niet te zwaar wordt belast bij het maken van warm water.
Update: de elektrische cv-ketel voldoet niet aan de eisen
Sinds 1 januari maakt Nederland gebruik van een nieuwe rekenmethode om de energieprestaties van gebouwen te bepalen. De nieuwe bepalingsmethode heet NTA 8800. De energieprestatie van een gebouw, uitgerekend met NTA 8800, moet voldoen aan de Europese richtlijn Energieprestatie Gebouwen (EPBD). Met een elektrische cv-ketel die fungeert als centrale verwarming voldoet een gebouw niet aan de Europese richtlijn. Een elektrische cv-ketel overschrijdt namelijk de maximale energieprestatie-waarde.
3. Infraroodverwarming
Geschikt als hoofdverwarming voor de hele woning? Ja, maar het stroomverbruik is relatief hoog.
Een radiator verwarmt de lucht in een ruimte. De warme lucht stijgt op en vermengt zich met de koudere lucht in de omgeving. We noemen dat convectiewarmte. Maar de radiator straalt ook warmte uit naar andere objecten, in de vorm van infraroodstraling. Deze onzichtbare infraroodstraling voelt u op uw huid, zoals u in de buitenlucht ook de warmte van zonnestralen kunt voelen - zelfs als het koud is. Systemen voor infraroodverwarming zijn speciaal ontwikkeld om optimaal gebruik te maken van de warmtestraling. Een muur of een paneel straalt warmte uit en zorgt ervoor dat mensen, voorwerpen en uiteindelijk ook de lucht in de directe omgeving worden verwarmd. Over het comfort lopen de meningen uiteen. Of u infraroodverwarming prettig vindt, is afhankelijk van de temperatuur en de oppervlakte van het paneel dat u kiest. Maar óók van uw persoonlijke comforteisen.
Met het leveren van voornamelijk lokale stralingswarmte kunt u de warmtevraag in huis iets verlagen. Toch zijn deze verwarmingsssystemen gebaseerd op elektrische weerstand. Ze verbruiken dan ook relatief veel stroom.
Vaak zie je bijzondere toepassingen van infraroodverwarming. Dit komt omdat de elektrische weerstandselementen op allerlei manieren in producten verwerkt kunnen worden. Een bijzondere vorm van infraroodverwarming is CNT (Carbon Nanotubes). Bij dit systeem wordt een dun, ultra-geleidend laagje koolstof (in de vorm van een soort behangrol) gebruikt. De eigenschappen van dit materiaal laten het toe dat dit als elektrisch weerstandselement verwerkt kan worden in de afwerking van een muur of vloer. Een stroomkabel en een omvormer koppelen de koolstofbaan aan het elektriciteitsnet, de temperatuur regelt u met een thermostaat.
Een systeem voor infraroodverwarming levert geen warm tapwater. Daarvoor heeft u dus een aparte boiler of een ander aanvullend systeem nodig.
4. Accumulatie
Geschikt als hoofdverwarming voor de hele woning? Nee (statisch) / Ja (dynamisch).
Accumulatieverwarming bestaat uit een elektrische radiator met een stenen kern. De steen slaat de warmte op en geeft die vervolgens voor langere duur af. Bij een statische accumulatieverwarming geeft de radiator de warmte geleidelijk af. De temperatuur is daarbij niet te regelen. Een dynamische accumulatieverwarming kan de warmte snel afgeven dankzij een ventilator. Met dit systeem kunt u de temperatuur sneller en nauwkeurig regelen.
In tegenstelling tot andere elektrische weerstandsverwarmingssystemen slaan deze verwarmingstoestellen warmte op. Ze kunnen daardoor de piekbelasting op de elektriciteitsaansluiting van de woning verkleinen.
Een systeem voor accumulatieverwarming levert geen warm tapwater. Een aparte boiler of een ander aanvullend systeem is dus nodig.
5. Elektrische radiator
Geschikt als hoofdverwarming voor de hele woning? Nee.
In veel zelfstandige, elektrische radiatoren wordt olie door middel van stroom verwarmd. Er zijn ook radiatoren met een elektrisch element en een ventilator; die noemen we ook wel ‘elektrische kachel’. Een elektrische radiator wordt meestal gebruikt voor het verwarmen van één vertrek, bijvoorbeeld een studeerkamer.
Géén voorziening voor warm tapwater.
6. Elektrische vloerverwarming
Geschikt als hoofdverwarming voor de hele woning? Nee.
Een elektrische vloerverwarming is een mat met verwarmingselementen die in de vloer is verwerkt. De mat verwarmt in eerste instantie alleen de vloer zelf. Zoals bij elk type vloerverwarming kan hiermee uiteindelijk ook de ruimte worden opgewarmd. Het principe van dit systeem berust op elektrische weerstandsverwarming. En met zo’n systeem is er dan ook relatief veel elektriciteit nodig voor het permanent verwarmen van bijvoorbeeld een woonkamer.
Géén voorziening voor warm tapwater.
Elektriciteit is duurder dan aardgas
In het algemeen kunnen we zeggen dat verwarmen met elektriciteit (nu nog) duurder is dan verwarmen met aardgas. Voor het tijdelijk verwarmen van één vertrek (bijvoorbeeld een studeerkamer) kan een elektrische vorm van verwarming soms goedkoper zijn. Het prijsverschil tussen elektriciteit en aardgas zou de komende jaren kunnen veranderen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de prijs van aardgas namelijk gaan stijgen. Tegelijkertijd zou elektriciteit wel eens in prijs kunnen dalen, onder meer door de groeiende productie van stroom uit wind en zon. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat het door nieuwe technieken steeds goedkoper wordt om elektriciteit duurzaam op te wekken en op te slaan.
De cv-ketel is voorlopig nog niet weg
Het verbranden van aardgas zorgt voor de uitstoot van CO2 en dat draagt bij aan de verandering van ons klimaat. Daarnaast veroorzaakt het winnen van aardgas in de provincie Groningen in Nederland veel schade en onrust. Kortom: er zijn goede redenen om van het aardgas af te willen. Helaas kan dat niet van de ene op de andere dag. Nog altijd staat in de meeste woningen een ‘gewone’ cv-ketel. Er gaan jaren overheen voordat de Nederlandse huizen klaar zijn voor een toekomst zonder aardgas. Daar komt bij dat ons elektriciteitsnet er op dit moment nog niet op berekend is dat we massaal overstappen op elektrisch verwarmen. Ook de netbeheerders hebben dus heel wat werk te doen.
Poll
Plaats reactie
Reacties
Ik woon op een appartement. Wat zijn daar de mogelijkheden om van het gas af te gaan?
Beste heer, mevrouw Timmers,
Dank voor uw bericht.
Bij een appartement ligt het complexer omdat verduurzaming vaak niet individueel kan worden aangepakt. Wat wel kan is dat de VVE het op de agenda zet en er geld voor opzij zet. Er is ook een verantwoordelijkheid bij het VVE bestuur dit gewoon te doen. Het voordeel van een VVE is dan dat zij wel namens de bewoners met bouwers of installateurs kan overleggen wat de beste totaaloplossing is.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Dag Feenstra,
Wij verbouwen de zolder en zal ook nog meer geïsoleerd worden dan nu al het geval is en zal als slaapkamer en studeerkamer gebruikt worden. De enorme radiator zal verdwijnen en we willen een goed alternatief om de zolderkamer te verwarmen in de koudere maanden van het jaar. Wat zal een goed alternatief kunnen zijn met een goede balans in verbruik en de warmte die het oplevert.
Groeten,
Fam. vd Woude
Beste heer Van der Woude,
Bedankt voor uw bericht.
Airconditioning is een goed alternatief voor een zolder/slaapkamer en studeerkamer. Deze kan efficiënt verwarmen en koelen. Koelen wordt steeds belangrijker bij een goed geïsoleerde ruimte. En doorgaans worden slaapkamers nauwelijks meer verwarmd. Alleen bij extreme koude.
Let wel op dat de ruimte voldoende geventileerd blijft na isoleren!
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Wij hebben een indirect gestookte heteluchtverwarming. Zijn er al ideeen hoe die tzt zonder gasverwarming/CV kunnen werken en wat evt alternatieven zijn. Radiatoren heb ik dus nergens in het huis.
Beste heer Bezemer,
Bedankt voor uw bericht.
Voor duurzame alternatieven voor indirect gestookte heteluchtverwarming verwijzen wij u naar de fabrikant van deze systemen.
Met vriendelijke groeten,
Feenstra Webcare
Beste Feenstra,
Ik heb het idee om zonnepanelen op mijn dak te leggen. Is het mogelijk dat deze ook bij bewolking energie leveren?
Okk wil ik dan de radiatoren vervangen voor elektrische radiatoren, uiteraard rekening houdend om meer zonnepanelen neer te leggen. Is dit mogelijk?
Beste Iwan,
PV-panelen geven ook opbrengst bij bewolkt weer, maar wel veel minder dan verwacht kan worden op een zonnige dag.
Radiatoren vervangen door elektrische radiatoren geeft twee zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste verbruiken deze radiatoren veel elektriciteit. Als u dat met PV panelen wilt opwekken, dan heeft u ongeveer 11 Wpiek nodig per uitgespaarde m3 aardgas. Dus als u nu 1500 m3 per jaar aan gas verbruikt, heeft u straks 40 panelen nodig van 400Wpiek. Alleen voor het vervangen van het aardgasverbruik. Als de salderingsregeling dan over een paar jaar ingaat, zal dit duurder worden, omdat u dan niet meer de zonopbrengst in de zomer kunt "opslaan" in het elektriciteitsnet voor later gebruik in de winter.
Ten tweede, als u uw woning gaat voorzien van elektrische radiatoren, adviseren wij u om uw elektrische installatie te laten nazien door een elektrotechnisch installatiebedrijf. De elektrische installatie in de woning is doorgaans niet berekend op langdurig hoog energieverbruik. Mogelijk moet de installatie worden aangepast, en heeft u ook een andere aansluiting nodig op het elektriciteitsnet. Anders zit u straks in de kou en in het donker in de winter.
Wij hopen dat het hierdoor verduidelijkt is.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Leerzaam
Ik wil mijn huiskamer verwarmen d.m.v.een pelletkachel, de rest van het huis door elektrische radiatoren. Is dit interessant?
Duidelijk en helder artikel. In de hele "subsidie voor de warmtepomp" verhaal van de overheid mis ik namelijk altijd dat de meeste huishoudens bij de aanschaf van een warmtepomp óók al hun radiatoren moet vervangen! En dat kost ook nog eens een paar duizend euro. Daar hoor ik dus niemand over..
Ik ben dus zeer benieuwd naar de stand van zaken rond de ontwikkeling van de hoge temperatuur warmtepompen.
We hebben een huur cv ketel van Feenstra
Onze vraag is of een electrische cv ketel ook een verantwoorde mogelijkheid zou kunnen zijn
Christinastraat 13 Cadier en Keer
Beste meneer/mevrouw Groenevelt,
Bedankt voor uw bericht. Wij leveren momenteel zelf nog geen elektrische cv-ketels en kunnen wij dus ook nog geen juiste adviezen geven. Houd Zorgeloos Wonen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen, mochten wij de elektrische cv-ketels gaan leveren dan zal dit op ons platform vermeld worden.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Goedendag, bestaat er een elektrische cv ketel waar ik alleen mijn vloerverwarming en mijn douche mee kan gebruiken en zo ja , wat kost zo een apparaat dan ongeveer
Beste meneer, mevrouw Heemstra,
Bedankt voor uw bericht. Zelf leveren wij op dit moment geen elektrische cv ketels. Wij kunnen u helaas niet voorzien van een prijsopgave. Wellicht dat dit in de toekomst anders zal zijn, blijf hiervoor ons Zorgeloos Wonen platform in de gaten houden.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Goedendag, bestaat er een elektrische cv ketel waar ik alleen mijn vloerverwarming en mijn douche mee kan gebruiken en zo ja , wat kost zo een apparaat dan ongeveer
Er zijn nog geen reacties.