6 Elektrische alternatieven voor de cv-ketel op aardgas

Is er toekomst voor elektrisch verwarmen?

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Albert Ploeg
  Albert Ploeg 3 maanden geleden

  vrij eerlijk artikel waarin te lezen is dat niemand de wijsheid in pacht heeft en er nog steeds naar betere oplossingen wordt gezocht, waarbij een goede isolatie uitermate belangrijk is naast uiteraard de gedragen aspecten van ramen open want het is nu zo warm!ach zo weet iedereen wel een aantal dingen op te noemen denk ik .

 • Gravatar for Ek
  Ek 4 maanden geleden

  Goedemiddag
  Ik ben het niet eens met uw artikel. M. I is het gebruik van een wp altijd zuiniger dan een cv ketel, immers het rendement van een wp is immers ca 300 % en een cv ketel 92%
  Dus elke bijdrage van de wp is welkom ongeacht de isolatie van de woning.wrl natuurlijk in combinatie met pv panelen

  Groet ek

 • Gravatar for Willem Andriessen
  Willem Andriessen 4 maanden geleden

  Ik ben woonachtig in een karakteristiek herenhuis van 1904 dat vrijwel niet is te isoleren tenzij hoge kosten worden gemaakt . Bovendien gaat dat ten kosten het karakter van het huis.

  Dus voorlopig kan (ga) ik nog niet van het gas af. Heel veel oudere mensen bevinden zich in dezelfde sitatie: een groot mooi maar oud huis dat alleen met gas goed is warm te krijgen tegen aanvaardbare kosten. Hoe nu verder?

 • Gravatar for Jan Quanjer
  Jan Quanjer 6 maanden geleden

  Ik heb een nieuw appartement (2017) van ca. 100 m2 dat goed geïsoleerd is en voorzien van alleen vloerverwarming. De vloerverwarming staat ingesteld op 35°C en werkt prima. Ik verstook per jaar gemiddeld 300 m3 gas voor koken, warmwater en verwarming. Verder heb ik 6 zonnepanelen. Totaal betaal in voor gas en elektra ca. € 50 per maand. Ik heb globaal uitgerekend dat een elektrische ketel op dit moment iets duurder uitkomt dan gas. Als de gasprijs stijgt t.o.v. stroom zal binnen afzienbare tijd het omslagpunt zijn bereikt. Omdat mijn cv-ketel pas 4 jaar oud is zal het ombouwen naar elektrisch voorlopig niet rendabel zijn.
  Waterstof lijkt inderdaad mooi als opslagmedium, maar kost 4x zoveel energie als aardgas.

 • Gravatar for Paul Reus
  Paul Reus 8 maanden geleden

  Ik zou graag willen dat U eens een bezoek brengt aan Herman Fiselier met zijn oplossing om 2 om en om schakelende boilers zijn cv van warrm water te voorzien tegen praktisch dezelfde kosten als toen hij zijn cv warm stookte met een gasboiler. Ik heb sanen met vriend (allebei zijn wij als elektronici werkzaam geweest) zijn energie rekeningen mogen inzien en zijn installatie bekeken en besproken. Absoluut het onderzoeken waard.
  https://gasloosvooriedereen.jouwweb.nl/

 • Gravatar for Joh. S
  Joh. S 8 maanden geleden

  Ik snap niets van de overheid , met relatief beperkte ingrepen kun je de hele gas infrastructuur gebruiken voor waterstof maar er spelen weer andere belangen
  Dus alles zetten op waterstof doorontwikkelen en niet dat gehannes met zonnepanelen e.d.
  Laten de energie bedrijven maar eens de schone energie gaan leveren nu ( zoals altijd ) draait de burger voor de investering /kosten op.

  • Gravatar for Maarten Stoffers
   Maarten Stoffers Joh. S 7 maanden geleden

   Beste Joh. S.,
   Volgens mij is waterstof wel geschikt als energiedrager (dus voor opslag), maar moet je dan alsnog op een andere manier de energie opwekken. En dan heb je toch iets nodig van zonnepanelen, windmolens of fossiele brandstof. Fossiele brandstof willen we niet meer, dus blijven we inderdaad nog wel even 'hannesen' met zonnepanelen en windmolens. Helaas; maar beter dan dat de aarde nog verder opwarmt.

  • Gravatar for Maarten Stoffers
   Maarten Stoffers Joh. S 7 maanden geleden

   Beste Joh. S.,
   Volgens mij is waterstof wel geschikt als energiedrager (dus voor opslag), maar moet je dan alsnog op een andere manier de energie opwekken. En dan heb je toch iets nodig van zonnepanelen, windmolens of fossiele brandstof. Fossiele brandstof willen we niet meer, dus blijven we inderdaad nog wel even 'hannesen' met zonnepanelen en windmolens. Helaas; maar beter dan dat de aarde nog verder opwarmt.

 • Gravatar for Willem Hamoen
  Willem Hamoen 8 maanden geleden

  Net als bij veel andere voorlichtingssites lees ik weer niets over onze bestaande warmtepomp boiler, de Stiebel Eltron 252, in combinatie met een HR CV ketel.(welke na 19 jaar aan vervanging toe is?). Vooralsnog trek ik, na +/- 1 jaar informatie te hebben verzameld, de conclusie: nog maar een nieuwe HR ketel aan te schaffen. +/- 15 radiatoren vervangen door elektrische radiatoren, lijkt mij ook zeer onbetaalbaar! Mvrgr.!

 • Gravatar for John
  John 8 maanden geleden

  Ik hoop niet dat ons "gasnet" wordt opgeofferd aan electrisch verwarmen.
  Er moet (nog) meer aandacht komen voor waterstofgas, waar nu gelukkig al wel proefprojecten voor worden opgestart. Ons gasleidingnet verwijderen zou dan ook niet slim zijn, wanneer blijkt dat het een goed alternatief is. Ook voor nieuwbouw waar nu geen gasaansluiting meer is.

 • Gravatar for Frans van der Meij
  Frans van der Meij 8 maanden geleden

  Ik lees nergens, als ik het goed gezien hebt, dat het ook werkt in combinatie met hete lucht verwarming. Mijn systeem werkt wel met een cv ketel.

  • Gravatar for Axel van der Kruk
   Axel van der Kruk Frans van der Meij 7 maanden geleden

   Hi Jaap, ik zit hier naar te kijken. Heb nu in de woonkamer een mitshubishi 3500 draaien, maar bij sneeuw en harde wind en vorst trok ie het niet meer. Moest de cv aanzetten terwijl ik juist van het gas af wil. Dus mijn oog viel op een Bosch 6kw cv ketel. Vraag is of ie het aan kan bij -11. Kan ie het hele huis wel goed verwarmen?

  • Gravatar for jaap
   jaap Frans van der Meij 8 maanden geleden

   Beste Frans, wij hebben ook warme lucht verwarming, welke we nu met een elektrische cv (6kw) verwarmen. Zuipt wel stroom, (er zijn vele dagen dat we 80kwh verbruiken, zal komende week nog wel hoger zijn, maar hebben veel zonnepanelen.) Dus het werkt wel, goed inregelen is wel van belang uiteraard

 • Gravatar for Ben Meulenkamp
  Ben Meulenkamp 8 maanden geleden

  Dat we iets aan de CO2 uitstoot moeten doen begrijp ik helemaal en wil daar ook aan meewerken. Dat we van het aardgas af moeten in mi grote flauwekul. Er is meer dan genoeg aardgas te vinden buiten Nederland. Sluit de Nederlandse velden en haal het bv uit Rusland. Laat ons gewoon op aardas doorgaan totdat er een daadwerkelijk goed alternatief is gevonden.

  • Gravatar for Ankie borgers
   Ankie borgers Ben Meulenkamp 4 maanden geleden

   Dat wordt dan héél lang wachten!

  • Gravatar for Ankie borgers
   Ankie borgers Ben Meulenkamp 4 maanden geleden

   Persoonlijk zou ikniet graag van een natie als Rusland afhankelijk willen zijn voor deze basische (warmte) voorziening.. u kennelijk wel!
   Dan zoek ik het toch liever in eigen zon, water en windenergie, dat is groen en niet rood!

  • Gravatar for Francesco
   Francesco Ben Meulenkamp 7 maanden geleden

   2040? Mijn gemeente doelt op 2030!!! :o

  • Gravatar for Willem Hamoen
   Willem Hamoen Ben Meulenkamp 8 maanden geleden

   Idd grote flauwekul! "100" km hiervandaan krijgt men subsidie als men van olie overgaat op gas! Mijn gemeente Houten wil graag voorop lopen en in 2040 aardgasvrij zijn, de inwoner/consument zal dit gelag, deze landelijke, onderlinge gemeentelijke wedstrijd, moeten betalen....! Er kan ook nog gewacht worden op nieuwe ontwikkelingen op Kern-energie gebied!