De Nationale Monitor Energietransitie

Bent u er wél klaar voor om duurzaam te gaan wonen?

 • 17/04/2018 1:41pm
 • 17
 • 7 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 11/07/2018 12:14pm

Willen we iets doen tegen de opwarming van de aarde, dan is het belangrijk dat we onze woningen 'klimaatneutraal' maken. Bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen en warmtepompen. Energiebedrijven, milieuorganisaties, de overheid; ze laten zich allemaal horen als het gaat over de energietransitie. Maar hoe denkt ú er eigenlijk over? Bent u bezig met de energietransitie? Treft u voorbereidingen voor het verduurzamen van uw woning? En hebt u enig idee wat dat kost, een energieneutraal huis? De vragen én de antwoorden zijn te vinden in de Nationale Monitor Energietransitie.

De Nationale Monitor Energietransitie in het kort in beeld

De Nationale Monitor Energietransitie is een onderzoek dat laat zien hoe mensen in Nederland zelf de energietransitie beleven. Hoe kijken zij aan tegen een duurzame toekomst? Maakt de gemiddelde Nederlander zich zorgen over klimaatverandering? Heeft hij of zij plannen om de eigen woning energieneutraal te maken? En wat gaat dat kosten, die energietransitie? De Nationale Monitor Energietransitie geeft actuele antwoorden op deze en veel andere vragen. Deze video-infographic laat de belangrijkste uitkomsten en conclusies van het onderzoek in vogelvlucht zien. 

Nederland is nog niet klaar voor duurzaam wonen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het onderzoek laat zien dat Nederland helemáál niet klaar is voor de energietransitie. De gemiddelde landgenoot heeft (nog) niet veel kennis van het duurzaam maken van zijn of haar energiehuishouding. Bijna driekwart van de mensen die aan het onderzoek meededen, vindt van zichzelf dat ze weinig of niets van het onderwerp weten. Bovendien heeft een ruime meerderheid geen idee wat de kosten zijn van het verduurzamen van een woning. En als we al een bedrag voor ogen hebben, zitten we er meestal behoorlijk naast. De deelnemers aan de Nationale Monitor Energietransitie denken (gemiddeld) dat het zo'n € 10.000 kost om een huis van duurzame energie te voorzien. Volgens experts moeten we eerder denken aan zo'n € 18.000 per woning.

Nederlanders vinden een lagere CO2-uitstoot wél belangrijk

Misschien weten we er nog te weinig van, maar dat betekent niet dat het ons niets kan schelen. Integendeel. De Nationale Monitor Energietransitie laat zien dat ongeveer de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt over de klimaatverandering. Als gevolg daarvan vinden we dat het nu écht tijd wordt dat we actie ondernemen. Bijna tachtig procent van de ondervraagden ziet het verduurzamen van het energiehuishouden als urgent tot zéér urgent.

Wie neemt het initiatief bij het verduurzamen van het energiehuishouden?

De vraag is natuurlijk wie er in actie komt als het erop aankomt. Wie zou het initiatief moeten nemen om te komen tot duurzame, CO2-neutrale woningen? Als ú de gemiddelde Nederlander zou zijn, denkt u volgens de Nationale Monitor Energietransitie éérst aan de Rijksoverheid. Daarna zouden volgens u de energiebedrijven, de woningcorporaties en de lokale overheid de handen uit de mouwen moeten steken. En pas dáárna bent u zélf aan de beurt om aan de slag te gaan met het verduurzamen van uw woning.

Gerelateerd
Energietransitie starten

Begin zélf met de energietransitie

Lees meer

En wat doet de Nederlander nú al om de CO2-uitstoot te verminderen?

Volgens de Nationale Monitor Energietransitie denkt de Nederlandse consument nu al een flinke bijdrage te leveren aan een lagere CO2-uitstoot. Meestal gaat het dan om kleine, laagdrempelige maatregelen. Geen lampen onnodig laten branden, dubbel glas plaatsen en de verwarming wat lager zetten. Om een paar voorbeelden te noemen. Bovendien zijn veel mensen van plan om binnenkort nog méér van zulke maatregelen te nemen. Om het milieu te helpen, maar óók om de energierekening te verlagen. In deze blog vindt u een aantal praktische tips om vandaag nog met de energietransitie te beginnen, in uw eigen woning.

Energietransitie: nog even geduld

De regering is ambitieus aan de slag gegaan met de energietransitie. Nog deze zomer moet er een Klimaatakkoord liggen. Het is de bedoeling van het kabinet om in het Klimaatakkoord ideeën vast te leggen en afspraken te maken met tal van maatschappelijke organisaties voor de duurzame toekomst van Nederland. Op dit moment weet niemand precies hoe de energietransitie in zijn werk zal gaan en wat dat betekent voor u en uw woning. Toch kunt u nu al méér doen dan alleen afwachten.

Gerelateerd
Rol energietransitie

De energietransitie - wie gaat het doen?

Lees meer

Een duurzaam huis: wat kan Feenstra voor u doen?

Hoe het Klimaatakkoord er ook uit gaat zien, huurders, verhuurders én eigenaren van een eigen woning zullen de komende jaren regelmatig te maken krijgen met beslissingen over duurzame maatregelen. Feenstra denkt daarbij mee, geeft informatie over de technische mogelijkheden en adviseert. Soms om te investeren, soms om nog even te wachten. Feenstra ziet voor zichzelf tijdens de hele verduurzaming van de woning een rol als begeleider, vraagbaak én leverancier van technische oplossingen.

Wat is de Nationale Monitor Energietransitie voor onderzoek?

De Nationale Monitor Energietransitie is een onderzoek dat Feenstra laat uitvoeren door MWM2, een bureau dat gespecialiseerd is in online en mobiel marktonderzoek. Aan het onderzoek deden meer dan 1.000 consumenten mee; woningeigenaren en huurders, in diverse leeftijdsgroepen, verspreid over het hele land.

Lees het onderzoek

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • S 2 jaren geleden

  Gravatar for S

  Waarom moeten we een stel actievoerders volgen terwijl het buitenland heel anders werkt en op gas overgaat. Als gepensioneerde is een en ander niet te betalen en al helemaal niet terug te verdienen. Om van het gas af te gaan in verband met Groningen is een smoes, er is voldoende gas om te importeren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Edwin 2 jaren geleden

  Gravatar for Edwin

  Ik ga ons huis renoveren, en ben ook aan een nieuw verwarmingssysteem toe. Ik ben van plan om alvast een lage temperatuur installatie aan te laten leggen, dan heb ik dat alvast in orde. De vraag blijft alleen of ik nu al wel een warmtepomp moet aankopen terwijl we nog 30 jaar gas hebben. Als ik nu al een warmtepomp in combinatie met een hybride CV ketel investeer, wat veel geld kost, dan is dat in 2050 allang weer versleten en aan vervanging toe en moet ik tegen die tijd voor een 2e keer alles weer investeren. Mij lijkt het financieel aantrekkelijker om nu gewoon in een moderne CV ketel te investeren.
  Als in die tussentijd nodig blijkt te zijn om een warmtepomp aan te moeten schaffen dan is het alsnog snel gekocht en aangesloten door nu die voorzorgsmaatregelen te nemen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Edwin 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Edwin,

   Uw gedachte gang kunnen wij heel goed begrijpen. Let wel op dat elke besparing op gas weer minder Co2 is.

   Op het moment dat u uw huis gaat renoveren dan adviseren wij om het meteen goed aan te pakken, zodat u helemaal klaar bent voor de toekomst. Als u overstapt op een warmtepomp zal u iets met uw warm tapwater moeten doen, denk hierbij aan een buffer tank. Deze tanks gaan onder normale omstandigheden net zolang mee als een radiator. Neemt u een systeem vat (zonder spiralen erin) dan gaan die vaak nog langer mee. Op deze buffer kunt u ook een gasgestookt toestel koppelen waardoor deze altijd op zijn meest gunstigste rendement kan draaien. Heeft u ook gedacht aan een mooie zonneboiler of een ventilatie warmte pomp in de toekomst?

   Al met al zijn er genoeg mogelijkheden. Onze adviseur geeft u graag advies op maat, zodat u meteen weet wat de mogelijkheden zijn voordat u uw huis gaat renoveren. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een e-mail te sturen naar [email protected] met uw gegevens, zodat wij contact met u kunnen opnemen?

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerrit 2 jaren geleden

  Gravatar for Gerrit

  Ik ben 71, heb volgens mij een lage energie rekening. Het hele gebeuren van energietransitie dient mijn tijd wel uit.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • kees van den burg 2 jaren geleden

  Gravatar for kees van den burg

  even een nadenkertje, we hebben het over reductie van CO2 uitstoot(voeding voor plantjes) en we klagen over mensen met openhaarden en uitlaatgassen van auto's. welnu wat gaan we promoten????? pelletkachels!!!! wie verzint het weliswaar afval van hout, maar dat moet wel geproduceerd worden(kost ook energie, toch? global warming doen wij ons uiterste best om de meest onzinnige dingen te verzinnen wat doet de aarde als dank????? gooit bij Honoloeloe de aardbol open en verpest daar het leefklimaat.
  ik rijd al 50jaar op LPG nog nooit beloond wel bestolen door hogere wegenbelasting. zuinig zijn op het klimaat???? lust u er nog een?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Paul 3 jaren geleden

  Gravatar for Paul

  Zelf ben ik er wel klaar voor en zou graag de transitie willen maken. 100% gaat denk ik niet lukken maar ik kan een heel eind komen. Afstappen van het gas moet lukken. Wat ik mis is een handige applicatie op het net zodat ik in één keer kan zien hoeveel panelen ik op het dak kan zetten, hoeveel ze kosten en opleveren, hoeveel vermogen aan warmte mijn warmtepomp moet leveren, hoeveel elektrisch vermogen ik daarvoor nodig heb en ook dit soort zaken voor het inductie-koken en de tapwaterverwarming. Nu moet ik allerlei vuistregels en aparte rekentool van het internet plukken. Dat kost veel tijd, is niet handig en ik vraag me af hoe nauwkeurig en betrouwbaar de uiteindelijke dimensionering en kostenberekening zijn. Als zo'n applicatie er wel zou zijn, kan ik vooruit en kun je een heleboel mensen stimuleren om de transitie te maken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Paul 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Paul,

   Bedankt voor het delen van hetgeen u al mee bezig bent, ook wij werken aan het steeds beter faciliteren van individuele bewoners bij het maken van keuzes.

   Graag verwijzen wij u middels de volgende link naar de mogelijkheden welke wij op dit moment aanbieden: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/investeren-in-cv-ketel-warmtepomp-of-zonnepaneel.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mohamed Sabbar 3 jaren geleden

  Gravatar for Mohamed Sabbar

  Allemaal leuk, wie gaat dat betalen!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Chris 3 jaren geleden

  Gravatar for Chris

  Als je uitgaat van je eigen levensduur, haal je een investering van zo'n € 18.000 er waarschijnlijk niet uit. Maar. Je woning wordt wel meer waard (hebben de erfgenamen iets aan). De vraag blijft nog steeds: investeren waarin? Minder CO2 betekent niet per definitie minder stoken; waterstof is ook gas maar er komt geen CO2 bij vrij. De overheid heeft nu wel een klimaatakkoord gesloten, maar waar blijft het plan om het ook uit te voeren? Ik zou graag zien dat we naar een op waterstof gebaseerde energievoorziening gaan. Kan de Gasunie mee aan de slag, nu er in Groningen minder te doen is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Chris 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Chris,

   Hartelijk dank voor het delen van uw gedachten. Houd onze pagina goed in de gaten omtrent de veranderingen voor de aankomende tijd.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

   • moderator

    Feenstra Webcare Feenstra Webcare 2 jaren geleden

    Gravatar for Feenstra Webcare

    Beste Co,

    U kunt zich op onze nieuwsbrief abonneren. U bent dan altijd van ons laatste nieuws op de hoogte. Bekijk de volgende link en schrijf u in! https://www.feenstra.com/klantenservice/nieuwsbrief/inschrijven/

    Met vriendelijke groet,
    Feenstra Webcare

   • Rob Feenstra Webcare 3 jaren geleden

    Gravatar for Rob

    Goedemiddag,
    We kunnen het CO2 uit de lucht halen en "methaniseren" d.m.v. windmolenparken op zee. D.m.v. electrolyse maak je methaan (CH4). Je stoot bij het verbranden wel weer CO2 uit, maar dat haal je eerste uit te lucht. Bovendien transporteert gas ook beter dan electriciteit. Ik vind het doodzonde om zo'n fijnmazig gasnetwerk zomaar weg te doen.

   • Co Feenstra Webcare 3 jaren geleden

    Gravatar for Co

    Jullie zouden natuurlijk ook om een E-mail adres kunnen vragen en indien er iets wijzigt een "nieuwsbrief oid" kunnen sturen

 • Ad 3 jaren geleden

  Gravatar for Ad

  Twee jaar geleden een nieuwe ketel gekocht. Kan als het goed is nog 13 jaar mee. Hoezo de burger op kosten jagen? Andere zaak is hoe meer wij bezuinigen op energieverbruik , des te hoger wordt de energiebelasting; In feite wordt je gestraft als je op energiekosten bezuinigd.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ad 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Ad,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   De cv-ketel die u twee jaar geleden heeft gekocht kunt u gewoon blijven gebruiken. Bij nieuwe ketels vanaf 2021 stellen wij echter voor om alvast de eerste duurzame stappen te zetten, maar dat hoeft zeker niet altijd een grote investering te zijn.

   Eén ding is zeker en dat is dat wij als land gezamenlijk moeten voldoen aan de afspraken die er in Parijs rondom het klimaat zijn gemaakt. Stap voor stap komen wij er wel. Informatie hierover kunt u op onze ZorgeloosWonen platform.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter 3 jaren geleden

  Gravatar for Peter

  Ik wil mijn huis graag gaan verwarmen d.m.v. een volledige warmtepomp (lucht/water). Geen installateur wil mij een offerte verstrekken. Feenstra geeft aan hier nog niet aan te beginnen, wacht nog maar een paar jaar werd mij geadviseerd..

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Peter 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Peter,

   Op dit moment is het niet mogelijk om inhoudelijk op uw bericht te reageren. Zonder inhoudelijke kennis van deze specifieke situatie, kunnen wij enkel meedelen dat het aanschaffen van een warmtepomp afhangt van meerdere factoren.

   Voor een optimale rendement van de warmtepomp is het belangrijk dat de woning goed is nageïsoleerd, het afgiftesysteem van de verwarming geschikt is voor verwarmen met lage aanvoertemperatuur en een gebalanceerd ventilatiesysteem waarop de pomp aangesloten kan worden.

   Mocht u nogmaals de mogelijkheden willen bespreken, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] met u volledige adresgegevens en telefoonnummer. Onze adviseur geeft graag advies op maat!


   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Vereniging van Eigenaren Diemerburgh 3 jaren geleden

  Gravatar for Vereniging van Eigenaren Diemerburgh

  Hoe wil je voor elkaar krijgen met appartementen
  Bij ons zitten 8 cq 6 op 1 afvoer. iedereen moet gelijktijdig dan overstappen. Sommige zijn dat financieel niet in staat of willen het gewoon niet.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Vereniging van Eigenaren Diemerburgh 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Vereniging van Eigenaren Diemerburgh,

   Wij willen u bedanken voor uw bericht.

   Sommige duurzaamheidsinitiatieven kunnen individueel in orde worden gemaakt. Denk hierbij aan het waterzijdig inregelen van het systeem, het plaatsen van zonnepanelen of zonneboiler. Op het moment dat er gezamenlijke afvoerkanalen worden gedeeld en ventilatie- of stooksystemen worden gebruikt, is dit complexer. Belangrijk hierbij is om afwegingen te maken en te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Namens de bewoners kunnen jullie overleggen met bouwers of installateurs wat de beste totaaloplossing is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.