Nationale Monitor Energietransitie 2018

Bent u er wél klaar voor om duurzaam te gaan wonen?
Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for S
  S 4 jaren geleden

  Waarom moeten we een stel actievoerders volgen terwijl het buitenland heel anders werkt en op gas overgaat. Als gepensioneerde is een en ander niet te betalen en al helemaal niet terug te verdienen. Om van het gas af te gaan in verband met Groningen is een smoes, er is voldoende gas om te importeren.

 • Gravatar for Edwin
  Edwin 4 jaren geleden

  Ik ga ons huis renoveren, en ben ook aan een nieuw verwarmingssysteem toe. Ik ben van plan om alvast een lage temperatuur installatie aan te laten leggen, dan heb ik dat alvast in orde. De vraag blijft alleen of ik nu al wel een warmtepomp moet aankopen terwijl we nog 30 jaar gas hebben. Als ik nu al een warmtepomp in combinatie met een hybride CV ketel investeer, wat veel geld kost, dan is dat in 2050 allang weer versleten en aan vervanging toe en moet ik tegen die tijd voor een 2e keer alles weer investeren. Mij lijkt het financieel aantrekkelijker om nu gewoon in een moderne CV ketel te investeren.
  Als in die tussentijd nodig blijkt te zijn om een warmtepomp aan te moeten schaffen dan is het alsnog snel gekocht en aangesloten door nu die voorzorgsmaatregelen te nemen.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Edwin 4 jaren geleden

   Beste meneer Edwin,

   Uw gedachte gang kunnen wij heel goed begrijpen. Let wel op dat elke besparing op gas weer minder Co2 is.

   Op het moment dat u uw huis gaat renoveren dan adviseren wij om het meteen goed aan te pakken, zodat u helemaal klaar bent voor de toekomst. Als u overstapt op een warmtepomp zal u iets met uw warm tapwater moeten doen, denk hierbij aan een buffer tank. Deze tanks gaan onder normale omstandigheden net zolang mee als een radiator. Neemt u een systeem vat (zonder spiralen erin) dan gaan die vaak nog langer mee. Op deze buffer kunt u ook een gasgestookt toestel koppelen waardoor deze altijd op zijn meest gunstigste rendement kan draaien. Heeft u ook gedacht aan een mooie zonneboiler of een ventilatie warmte pomp in de toekomst?

   Al met al zijn er genoeg mogelijkheden. Onze adviseur geeft u graag advies op maat, zodat u meteen weet wat de mogelijkheden zijn voordat u uw huis gaat renoveren. Zou u zo vriendelijk willen zijn om ons een e-mail te sturen naar [email protected] met uw gegevens, zodat wij contact met u kunnen opnemen?

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Gerrit
  Gerrit 4 jaren geleden

  Ik ben 71, heb volgens mij een lage energie rekening. Het hele gebeuren van energietransitie dient mijn tijd wel uit.

 • Gravatar for kees van den burg
  kees van den burg 4 jaren geleden

  even een nadenkertje, we hebben het over reductie van CO2 uitstoot(voeding voor plantjes) en we klagen over mensen met openhaarden en uitlaatgassen van auto's. welnu wat gaan we promoten????? pelletkachels!!!! wie verzint het weliswaar afval van hout, maar dat moet wel geproduceerd worden(kost ook energie, toch? global warming doen wij ons uiterste best om de meest onzinnige dingen te verzinnen wat doet de aarde als dank????? gooit bij Honoloeloe de aardbol open en verpest daar het leefklimaat.
  ik rijd al 50jaar op LPG nog nooit beloond wel bestolen door hogere wegenbelasting. zuinig zijn op het klimaat???? lust u er nog een?

 • Gravatar for Paul
  Paul 4 jaren geleden

  Zelf ben ik er wel klaar voor en zou graag de transitie willen maken. 100% gaat denk ik niet lukken maar ik kan een heel eind komen. Afstappen van het gas moet lukken. Wat ik mis is een handige applicatie op het net zodat ik in één keer kan zien hoeveel panelen ik op het dak kan zetten, hoeveel ze kosten en opleveren, hoeveel vermogen aan warmte mijn warmtepomp moet leveren, hoeveel elektrisch vermogen ik daarvoor nodig heb en ook dit soort zaken voor het inductie-koken en de tapwaterverwarming. Nu moet ik allerlei vuistregels en aparte rekentool van het internet plukken. Dat kost veel tijd, is niet handig en ik vraag me af hoe nauwkeurig en betrouwbaar de uiteindelijke dimensionering en kostenberekening zijn. Als zo'n applicatie er wel zou zijn, kan ik vooruit en kun je een heleboel mensen stimuleren om de transitie te maken.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Paul 4 jaren geleden

   Beste Paul,

   Bedankt voor het delen van hetgeen u al mee bezig bent, ook wij werken aan het steeds beter faciliteren van individuele bewoners bij het maken van keuzes.

   Graag verwijzen wij u middels de volgende link naar de mogelijkheden welke wij op dit moment aanbieden: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/investeren-in-cv-ketel-warmtepomp-of-zonnepaneel.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Mohamed Sabbar
  Mohamed Sabbar 4 jaren geleden

  Allemaal leuk, wie gaat dat betalen!!!

 • Gravatar for Chris
  Chris 4 jaren geleden

  Als je uitgaat van je eigen levensduur, haal je een investering van zo'n € 18.000 er waarschijnlijk niet uit. Maar. Je woning wordt wel meer waard (hebben de erfgenamen iets aan). De vraag blijft nog steeds: investeren waarin? Minder CO2 betekent niet per definitie minder stoken; waterstof is ook gas maar er komt geen CO2 bij vrij. De overheid heeft nu wel een klimaatakkoord gesloten, maar waar blijft het plan om het ook uit te voeren? Ik zou graag zien dat we naar een op waterstof gebaseerde energievoorziening gaan. Kan de Gasunie mee aan de slag, nu er in Groningen minder te doen is.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Chris 4 jaren geleden

   Beste Chris,

   Hartelijk dank voor het delen van uw gedachten. Houd onze pagina goed in de gaten omtrent de veranderingen voor de aankomende tijd.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Ad
  Ad 4 jaren geleden

  Twee jaar geleden een nieuwe ketel gekocht. Kan als het goed is nog 13 jaar mee. Hoezo de burger op kosten jagen? Andere zaak is hoe meer wij bezuinigen op energieverbruik , des te hoger wordt de energiebelasting; In feite wordt je gestraft als je op energiekosten bezuinigd.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Ad 4 jaren geleden

   Beste Ad,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   De cv-ketel die u twee jaar geleden heeft gekocht kunt u gewoon blijven gebruiken. Bij nieuwe ketels vanaf 2021 stellen wij echter voor om alvast de eerste duurzame stappen te zetten, maar dat hoeft zeker niet altijd een grote investering te zijn.

   Eén ding is zeker en dat is dat wij als land gezamenlijk moeten voldoen aan de afspraken die er in Parijs rondom het klimaat zijn gemaakt. Stap voor stap komen wij er wel. Informatie hierover kunt u op onze ZorgeloosWonen platform.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Peter
  Peter 4 jaren geleden

  Ik wil mijn huis graag gaan verwarmen d.m.v. een volledige warmtepomp (lucht/water). Geen installateur wil mij een offerte verstrekken. Feenstra geeft aan hier nog niet aan te beginnen, wacht nog maar een paar jaar werd mij geadviseerd..

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Peter 4 jaren geleden

   Beste Peter,

   Op dit moment is het niet mogelijk om inhoudelijk op uw bericht te reageren. Zonder inhoudelijke kennis van deze specifieke situatie, kunnen wij enkel meedelen dat het aanschaffen van een warmtepomp afhangt van meerdere factoren.

   Voor een optimale rendement van de warmtepomp is het belangrijk dat de woning goed is nageïsoleerd, het afgiftesysteem van de verwarming geschikt is voor verwarmen met lage aanvoertemperatuur en een gebalanceerd ventilatiesysteem waarop de pomp aangesloten kan worden.

   Mocht u nogmaals de mogelijkheden willen bespreken, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] met u volledige adresgegevens en telefoonnummer. Onze adviseur geeft graag advies op maat!


   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Vereniging van Eigenaren Diemerburgh
  Vereniging van Eigenaren Diemerburgh 4 jaren geleden

  Hoe wil je voor elkaar krijgen met appartementen
  Bij ons zitten 8 cq 6 op 1 afvoer. iedereen moet gelijktijdig dan overstappen. Sommige zijn dat financieel niet in staat of willen het gewoon niet.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Vereniging van Eigenaren Diemerburgh 4 jaren geleden

   Beste Vereniging van Eigenaren Diemerburgh,

   Wij willen u bedanken voor uw bericht.

   Sommige duurzaamheidsinitiatieven kunnen individueel in orde worden gemaakt. Denk hierbij aan het waterzijdig inregelen van het systeem, het plaatsen van zonnepanelen of zonneboiler. Op het moment dat er gezamenlijke afvoerkanalen worden gedeeld en ventilatie- of stooksystemen worden gebruikt, is dit complexer. Belangrijk hierbij is om afwegingen te maken en te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Namens de bewoners kunnen jullie overleggen met bouwers of installateurs wat de beste totaaloplossing is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare