Begin zélf met de energietransitie

Zelf stappen zetten voor een duurzame woning

 • 23/02/2018 11:48am
 • 2
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 12/04/2018 2:48pm

Het klinkt zo stoer en standvastig, alsof we precies weten wat ons te doen staat: de energietransitie! Een prachtig vergezicht, vergelijkbaar met het Deltaplan. De praktijk is helaas niet zo helder. De één roept dat een gasloze toekomst onvermijdelijk is, de ander vindt dat we moeten inzetten op isoleren. Daarna hoor je dat we warmtenetten moeten aanleggen en vervolgens zegt er iemand: biogas! Genoeg om van in de war te raken, maar dat is nu ook weer niet nodig. Integendeel: de energietransitie kunnen we zelf, in onze eigen woning, in gang zetten. Vandaag nog!

Stap voor stap beginnen aan de energietransitie

De energietransitie is niets anders dan het overstappen op energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken (steenkool, aardolie, aardgas) naar energie die nooit opraakt (zon, wind, aardwarmte). Met andere woorden; van fossiel en vervuilend naar duurzaam en schoon. Dat lukt niet van de ene op de andere dag, maar de eerste stappen kun je nú al nemen. Geholpen door de technische ontwikkelingen, de overheid én de installateur ga je stap voor stap op weg naar een duurzame woning.

Gerelateerd
energiebron van de toekomst

Wat is de energiebron van de toekomst?

Lees meer

1. Weinig energie verbruiken

Dat is een prima begin. De beste en meest effectieve manier om je woning energiezuinig te maken, is isoleren. Door het dak, de vloer en de muren van je huis te isoleren, kun je veel warmte binnen houden. Ook dubbel glas (of driedubbel glas) is héél effectief. Zodra je gaat isoleren, moet je er wél aan denken dat je óók moet ventileren, anders krijg je een ongezond binnenklimaat. Een goede installateur kan je precies vertellen welk ventilatiesysteem het beste werkt zonder dat je daarvoor weer extra energie moet verbruiken.

2. Als het éven kan: duurzame energie

Met de ontwikkeling van duurzame energie gaat het héél hard. Met behulp van zonnepanelen en een warmtepomp kun je het aandeel van duurzame energie in het totale verbruik al een stuk groter maken. Wil je méér doen, dan is dat in veel gevallen mogelijk. Soms al met kleine aanpassingen. In een adviesgesprek met een installateur kom je op nieuwe ideeën. Daar kan je jezelf ook op voorbereiden. Doe bijvoorbeeld de warmtepompencheck.

Gerelateerd
steenkolen aardgas

Van koken op steenkool naar alternatieve energiebronnen voor fossiele brandstoffen

Lees meer

3. Gebruik de fossiele brandstoffen efficiënt

In de meeste woningen zal het voorlopig nog nodig zijn óók gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Zorg er voor dat je die in ieder geval zo efficiënt mogelijk gebruikt. Vaak is dat heel simpel. Laat geen licht laten branden als het niet nodig is. Draai de verwarming wat eerder laag - of laat een slimme thermostaat dat voor je doen. Vervang je oude gloeilampen door LED-lampen. Zet die oude, energieverslindende koelkast buiten de deur en koop een apparaat met een Energielabel A+++. Ook met zulke maatregelen komt een duurzame woning dichterbij.

Andere tijden, andere energie

De tijden veranderen en de energie die we gebruiken ook. Inderdaad: de energietransitie. Dat is een prachtige uitdaging, waar we uiteindelijk allemaal beter van worden. Niet afwachten dus, maar nú in actie komen om je woning stap voor stap duurzamer te maken.

Stap voor stap een duurzame woning

Met relatief kleine investeringen is het mogelijk om direct energie te besparen en dus al duurzamer te wonen. Grotere stappen zijn te maken door de woning en systemen aan te passen. Bij de aankoop van een nieuwe, duurzame woning krijgt u soms zelfs korting op de hypotheek. Duurzaam wonen wordt populairder. Maar, waar begint u eigenlijk? Als expert in duurzaam wonen vertellen we het u graag.

Ga ook duurzamer wonen!

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ir D.J. ter Hoeven 3 jaren geleden

  Gravatar for Ir D.J. ter Hoeven

  In deze commercial zit een stel voor een openhaard met een lading hout op de achtergrond. Blijkbaar is dit een voorbeeld van een door de Groene Milieupolitie goedgekeurde verwarmingssoort. Mijn haren staan overeind bij deze gigantische milieuvervuiling. Ik woon zelf naast z.g. Gütmenschen,die het allemaal zo goed weten en ook een houtkachel gebruiken,met gevolg dat wij onze warmteterugwin ventilatie niet kunnen gebruiken omdat anders de kamer vol rook staat!Een houtkachel is de pest voor het milieu: Oostduitse toestanden overal ruik je rook.Lekker voor astma patiënten. Gewoon schone,hoogcalorische brandstoffen blijven gebruiken en dat is aardgas.In het buitenland leggen ze overal aardgas aan en in Nederland breekt men alles weer af onder leiding van Nijpels en Doekle,lieden die nooit iets over enegietechniek gestudeerd hebben en alleen op goed betaalde baantjes uit zijn. Jammer dat Feenstra meedoet aan deze onjuiste voorstelling van zaken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • S Ir D.J. ter Hoeven 2 jaren geleden

   Gravatar for S

   U heeft volkomen gelijk, echter wij behoren niet tot het geselecteerde deel van het land die mee mogen praten.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerard van Poeijer 3 jaren geleden

  Gravatar for Gerard van Poeijer

  ik hoor en ziet niks over zonneboilers

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerard van Poeijer 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Gerard,

   Zonneboilers zijn inderdaad een mooie stap om te komen tot een CO2 neutraal land en zeker een overweging waard. Helaas kunnen wij niet in alle verhalen inhoudelijk ingaan op alle mogelijkheden die er zijn.

   Wilt u meer weten over zonneboilers, bekijk dan de link:
   https://www.feenstra.com/duurzaam/zonneboiler/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare


   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.