De energietransitie - wie gaat het doen?

Wat is úw rol in de energietransitie?

 • 08/10/2018 12:00pm
 • 5
 • 4 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Iedereen heeft het over duurzaamheid, over het Klimaatakkoord en over de energietransitie. Over warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Maar met praten alleen komen we er niet. Iemand moet iets dóen. Bent u dat? Is het uw energieleverancier? Of is het wachten op maatregelen van de overheid? 

Duurzaamheid lééft

Steeds meer mensen verdiepen zich in de energietransitie. De belangstelling voor het duurzaam maken van de woning groeit, mede door de aandacht die de media eraan besteden. Bij installateurs en energiebedrijven komen dagelijks honderden vragen binnen over manieren om onze gebouwde omgeving energiezuinig, CO2-neutraal en tóch comfortabel te maken. Kortom: het onderwerp lééft. Maar dat betekent nog niet dat u weet wat u te doen staat. Wat wordt er van ú verwacht als het om de energietransitie gaat? En wat is de rol van de energieleverancier, de installateur en de overheid? We legden het voor aan John van den Dungen, manager Smarthome bij Feenstra en aan Jeroen van Loon, directeur Customer Solution Development bij NUON.

Gerelateerd
Besparen op stookkosten Feenstra

Zó bespaart u op uw stookkosten

Lees meer

De meter op nul

John van den Dungen vindt het belangrijk dat u éérst een goed beeld hebt van het energieverbruik in uw huis:

"Het begint met begrip. Ik adviseer iedereen om de meterkast open te doen en een kritische blik te werpen op de energiemeter. Probeer die meter maar eens op nul te krijgen. Even géén stroom en géén aardgas gebruiken. Dan realiseer je je hoeveel daarvoor nodig is. De koelkast moet uit, de lampen, de internetrouter, de verwarming. Als je dat goed voor ogen hebt, word je je bewust van de energie die je de hele dag door verbruikt, maar óók van de mogelijkheden die je hebt om energie te besparen."

Zonnepanelen huren

Jeroen van Loon van NUON: "Als energieleverancier zijn wij er niet om zoveel mogelijk elektriciteit of gas te verkopen. We streven ernaar om binnen één generatie afscheid te nemen van de fossiele brandstoffen. Dus willen we mensen helpen om zo duurzaam mogelijk te leven. Zo merkten we dat veel mensen graag de stap willen zetten naar zonnepanelen, maar de aanschaf een te hoge drempel vinden. Vervolgens hebben wij samen met Feenstra een manier bedacht om zonnepanelen te huren. En kun je of wil je geen zonnepanelen op je eigen dak leggen, dan bieden we de mogelijkheid om tóch te profiteren van de voordelen van zonne-energie."

De energieleverancier helpt

Tot een aantal jaren geleden was de energieleverancier er om iedere woning van elektriciteit en gas te voorzien. Jeroen van Loon: "Onze rol is veranderd en verandert nog steeds. We zitten niet meer ver weg, op één centrale plek. Wij merken dat mensen op dit moment vooral geholpen willen worden. Dat doen we zo goed mogelijk. Steeds vaker geven we adviezen rondom het huis, bijvoorbeeld over energiebesparing. We merken dat onze klanten daar echt iets aan hebben. "

Gerelateerd
Begin energietransitie

Direct beginnen met de energietransitie

Lees meer

Enthousiasme overbrengen

John van den Dungen vindt dat energieleverancier en installateur niet moeten afwachten welke vragen u als bewoner van een huis aan ze stelt. "Ik zie het als onze taak om mensen te activeren. Wij hebben zicht op wat er technisch mogelijk is, op wat er in een huis kan en niet kan én op de kosten. Die kennis moeten we overbrengen op onze klanten. We brengen ze op ideeën, we geven ze inzicht in de kosten en de besparingen, we wijzen ze op subsidies. Voor het op gang brengen van de energietransitie heb je enthousiasme van meerdere kanten nodig. Iedereen moet van zijn plaats komen."

Doe niet wat de buurman doet

Energieverbruik is heel persoonlijk. We verbruiken niet allemaal even veel, op dezelfde manier en op hetzelfde moment energie. John van den Dungen denkt dat het helpt als iedereen zijn of haar eigen footprint (de 'afdruk' die uw energieverbruik achterlaat op het milieu) kent:

"Dat gaat niet alleen over de kuubs gas en de kilowatturen stroom die je verbruikt, maar ook over wat je eet, hoe je reist en voor welk comfort je kiest. Neem je tomaten uit Nederland of laat je ze overvliegen uit Ethiopië? Eet je iedere dag vlees of liever vegetarisch? Doe je de boodschappen met de auto of pak je de fiets? Bijna iedere beslissing heeft invloed op de hoeveelheid CO2 die we met z'n allen uitstoten. Hoe meer je daarvan weet, des te meer grip krijg je erop."

Uw energieverbruik is anders dan dat van de buren. Het is dus handig om met elkaar de mogelijkheden door te nemen, maar precies hetzelfde doen als de buurman of de buurvrouw is lang niet altijd verstandig. Neem uw eigen beslissingen en vraag om advies aan een expert. 

Gerelateerd
Energietransitie starten

Begin zélf met de energietransitie

Lees meer

Wat doet de overheid?

Duurzaamheid staat in politiek Den Haag hoog op de agenda. In de plannen van de regering is veel aandacht voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daarnaast liggen er voorstellen voor een Klimaatakkoord waarover het kabinet en de Tweede Kamer de komende maanden beslissingen zullen nemen. De gemeenten hebben de opdracht gekregen om uiterlijk in 2021 voor iedere wijk een plan te hebben voor een toekomst zonder aardgas. Er gebeurt dus veel, maar om te weten wat de rol van de overheid precies wordt, zullen we even geduld moeten hebben. In de tussentijd is het wél een goed idee om eens bij uw gemeente te informeren of er voor uw wijk al plannen zijn, bijvoorbeeld voor een warmtenet. Dat kan voor u van belang zijn, bijvoorbeeld bij het wel of niet kiezen voor een warmtepomp.

Meer weten?

Het volledige gesprek met Jeroen van Loon en John van den Dungen hoort u hieronder op New Business Radio.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Henk Luijters 2 jaren geleden

  Gravatar for Henk Luijters

  Er heerst bij onze overheid een CO2 gekte, mensen laat u niet door dat zooitje in Den Haag bij de neus nemen. Ons kleine landje stoot in vergelijking met de USA en China een minimale hoeveelheid CO2 uit. De aarde zelf doet er nog een schepje bovenop. DIe gekte in Den Haag moet gestopt worden. Groen Links van Jesse Klaver moet eens met zinniger beleid komen. Ik laat me niet door die beleidszotten bij de neus nemen. De eerstvolgende verkiezingen moet die klimaatidioten eens afgestraft worden.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.F. van Bree 3 jaren geleden

  Gravatar for J.F. van Bree

  Goed plan om langzaam maar zeker van het gas af te gaan, maar als ik Feenstra vraag om een offerte voor het leveren en plaatsen van een warmte pomp dan krijg ik totaal geen reactie, niet van Feenstra en ook niet van de installateur van de CV installatie.
  Volgens de checklist van Feenstra voldoet mijn huis aan alle voorwaarden om een warmte pomp te plaatsen.
  Ons nieuwbouw huis is in november 2016 opgeleverd, we hebben een ventilatie sijsteem zonder warmte terug winning, dus m.i. ideaal om deze ventilatie unit te vervangen door een warmte pomp b.v. Inventum Ecolution Combi Solo.
  Maar zoals gezegd geen reactie van Feenstra en collega

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • J.F. van Bree J.F. van Bree 3 jaren geleden

   Gravatar for J.F. van Bree

   Doe ik morgen,
   Dit kan uitgroeien tot een goed initiatief waar bij een groep huis eigenaren gezamenlijk met Feenstra een stap (je) nemen in de goede richting
   Frits

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J.F. van Bree 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Van Bree,

   Vervelend om te vernemen dat u niks heeft vernomen van ons, nadat u een offerte heeft aangevraagd. Hier willen wij graag verandering in brengen. Zou u ons kunnen voorzien van een e-mail aan [email protected], met uw contactgegevens?

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • J.colthoff 3 jaren geleden

  Gravatar for J.colthoff

  Heel mooi verhaal, maar de hamvraag: WAT GAAT HET KOSTEN.?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare J.colthoff 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Geachte heer, mevrouw Colthoff,

   Dat blijft altijd een belangrijke vraag.

   Neem een kijkje via de link naar een eerder gepubliceerd artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/hoeveel-gaat-de-energietransitie-u-kosten

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • S 3 jaren geleden

  Gravatar for S

  Zeker 80% van de mensen kan dit niet betalen, Mensen met een hoge hypotheek en ouderen zijn daar niet toe in staat.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A. Colijn 3 jaren geleden

  Gravatar for A. Colijn

  Hoe je het ook bekijkt de energietransitie gaat iedereen geld kosten en niet zo weinig ook. De beslissingen worden genomen door mensen die er geen idee van hebben wat dit voor de minder verdienenden betekent. Nederland moet zo nodig weer vooroplopen als het gaat om wereldproblemen. Als het nut had, ja dan zouden veel mensen willen meedoen. Maar in Nederland de bewoners zwaar op kosten jagen (zelfs met subsidie kunnen velen die bedragen niet opbrengen) terwijl het mondiale effect NIHIL is lijkt mij echt iets voor NUON etc. Wat heeft het voor nut om in ons kleine landje CO2 te reduceren als in China en India massa"s nieuwe kolencentrales worden gebouwd EN in gebruik genomen. Wat heeft het voor nut als wij CO2 reduceren terwijl er elders complete bossen worden gerooid ten behoeven van de bruinkoolwinning (een van de meest vervuilende brandstoffen). en wie wil die rooien in Duitsland....Juist RWE, de compagnon van Essent die ook een grote muil heeft over energietransitie. En ook NUON (Vattenfall), als die geld kunnen verdienen aan de transitie en aan de andere kant het milieu verpesten met kolencentrales dan heb ik mijn keuze snel gemaakt. Dus het lijkt mij dat die Jeroen van Loon en grote huichelaar is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • gerard van Poeijer A. Colijn 2 jaren geleden

   Gravatar for gerard van Poeijer

   wat een onzin

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • J.F. van Bree A. Colijn 3 jaren geleden

   Gravatar for J.F. van Bree

   A. Colijn.
   U heeft helemaal gelijk als we alleen m.b.t. het milieu naar Nederland en de rest van de Wereld kijken.
   Maar kijk verder We vechten constant tegen het water, daardoor is er zoveel kennis ontwikkeld dat we dat wereld wijd exporteren en er veel geld aan verdienen.
   Dus m.b.t. wereld wijd stelt het niet veel voor wat Nederland doet maar Nederland is een kennis economie, en kijk is wat voor een kennis we kunnen gaan exporteren wat we kunnen betekenen wereld wijd en wat we er aan kunnen verdienen.
   Frits

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.