De ombouw van aardgas naar waterstof: voor het eerst in de bebouwde omgeving

Feenstra betrokken bij uniek waterstofproject

 • 18/06/2020 4:00pm
 • 1
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 02/12/2020 12:00pm

In het najaar van 2020 start netbeheerder Stedin in Uithoorn het project ‘tijdelijke ombouw van aardgas naar waterstof’. Feenstra is een van de betrokken partijen binnen dit project en voert de werkzaamheden aan de binnenhuisinstallatie uit.  

Het project bestaat uit het ombouwen van een woonblok van veertien sloopwoningen die tijdelijk met  waterstof worden verwarmd. Hiertoe wordt het bestaande aardgasnet gedurende de looptijd van het project omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Vanaf dit najaar worden de (onbewoonde) woningen met waterstof verwarmd. Met deze ombouw wordt onder andere gekeken naar hoeveel tijd het kost om het aardgasnetwerk gereed te maken voor het transport en het gebruik van waterstof in bestaande woningen. Het project is uniek in Nederland, maar is ook internationaal gezien nog niet eerder gedaan.

Allereerst wordt het bestaande gasnetwerk uitvoerig getest op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, wordt de waterstof cv-ketel in de woning geplaatst. Hierna worden de woningen gedurende één a twee weken verwarmd met 100% waterstof in plaats van aardgas.

“Onze betrokkenheid bij het omzetten van woningen van aardgas op waterstof is voor ons een mooie klus”, aldus Jan Wijbenga, commercieel manager bij Feenstra, die vanuit deze rol bij het project betrokken is.

Als een van de grotere installatiebedrijven in Nederland zijn wij betrokken bij verschillende waterstof-projecten in Nederland, maar een bestaande woning van aardgas omzetten naar waterstof is een unicum waar veel bij komt kijken en waar wij veel van kunnen leren.
Jan Wijbenga, commercieel manager Feenstra

De activiteiten van Feenstra bestaan uit de controle van de binnenleidingen, het afdoppen van de kookaansluitingen, het aanbrengen van de spoelvoorzieningen in de leidingen (hiermee kunnen de leidingen worden schoongespoeld met helium/stikstof) en het afpersen van de gehele installatie. Wanneer de waterstof-cv-ketels in gebruik zijn controleert en monitort Feenstra de leidingen in de woningen, waardoor eventueel mogelijke lekkages direct worden opgemerkt. Na afloop van het project worden de ketels afgekoppeld en ontmanteld.

Het project van aardgas naar waterstof wordt uitgevoerd aan de hand van strenge veiligheidseisen, in afstemming met de lokale brandweer en onder toezicht van het bevoegd gezag waaronder de Veiligheidsregio. De werkzaamheden worden pas opgestart wanneer alle woningen leeg staan.

Netbeheerder Stedin werkt binnen dit project samen met energieconsultant DNV GL, woningbouwcorporatie Eigen Haard,  de gemeente Uithoorn, waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha, en installateur Feenstra. Marc van der Linden, CEO van Stedin: “Er komt een hoop kijken bij de overgang van aardgas naar waterstof: de verbindingen van de leidingen, de invoer van het gas en natuurlijk het omzetten van waterstof in warmte door cv-ketels. Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend en zeker geen druk op de knop. Het is van essentieel belang dat we dit onderzoek uitvoeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw”.

Bekijk hier het Webinar Waterstof van Stedin, waarin waterstofexperts Albert van der Molen en Frank van Alphen je meenemen in de wereld van waterstof.

Uitkomst van het proefproject

Op 1 december 2020 werd dit proefproject naar tevredenheid van alle partijen beëindigd. Gedurende een week zijn de woningen aangesloten geweest op waterstof. Het project was voor alle partners een unieke kans om te leren over de overgang van aardgas naar waterstof in bestaande gasnetten. In een aantal stappen werd deze ombouw van aardgas naar waterstof uitgevoerd. Bestaande gasleidingen en verbindingen, zowel in de straat als in de woningen zelf werden goed in kaart gebracht, gecontroleerd en gemonitord gedurende het verwarmen van de woning. Daarnaast is gekeken naar de effecten van het verwarmen van de woningen met speciale waterstofketels. Met dit project hebben deelnemende partijen geleerd wat een ombouw van aardgas naar waterstof precies betekent.

Meer weten over de ervaringen

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • avl 5 maanden geleden

  Gravatar for avl

  kan niet langer wachten op waterstof redding van de aarde
  je leent water van de natuur maak er waterstof van en geeft de natuur schoonwater terug.dmv.zon en wind
  voor niks gaat de zon op en leven van de wind.
  maar of multinationals hier blij mee zijn ?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • G.A. de Jong avl 3 maanden geleden

   Gravatar for G.A. de Jong

   De voorbeelden aangehaald in thema Zorgeloos wonen geven aan dat Feenstra inderdaad een voorname rol speelt in transitie naar een installatie die recht doet aan waar zij voor staan, namelijk : heerlijke binnen temperatuur verzorgen en goede voorzieningen betreffende ventilatie , warmteterugwinning toepassen, waardoor gelijkmatige temperaturen binnenshuis zijn te realiseren.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.