Wordt waterstof de opvolger van het aardgas?

Waterstof in uw woning

 • 17/12/2020 1:10pm
 • 44
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het afscheid van ons aardgas komt iedere dag dichterbij. Hoe lang het gaat duren weet niemand precies, maar dát we afscheid gaan nemen van het aardgas is vrijwel zeker. Volgens deskundigen kan het op sommige locaties snel gaan, omdat het duurzame alternatief er al is: waterstof! Wordt het straks heel gewoon om uw woning te verwarmen met waterstof? Of is het een luchtkasteel? In dit artikel praten we u bij over de kansen van waterstof om de opvolger te worden van het aardgas.

Waterstof door aardgasleidingen

In Nederland ligt een enorm netwerk aan gasleidingen. Die bestaande infrastructuur zou in het voordeel kunnen zijn van waterstof als kandidaat om het aardgas te vervangen. Maar dan moeten we natuurlijk wél zeker weten dat de leidingen waar nu nog aardgas doorheen gaat, geschikt zijn voor het vervoeren van waterstof. Daar wordt aan gewerkt. In een straat met sloopwoningen in Uithoorn hebben Feenstra en netbeheerder Stedin* in 2020 het transport van waterstof toegepast in bestaande leidingen. Daarbij is kritisch gekeken naar wat er met het waterstofgas gebeurt bij koppelingen en aansluitingen. Niet alleen in de hoofdleiding, die door de straat loopt, maar óók in de leidingen die de woning in gaan. In de woningen zijn waterstofketels geplaatst en in gebruik genomen. Terwijl de ketel met behulp van de bestaande radiatoren het huis verwarmde, controleerde Feenstra de leidingen op eventuele lekkages. De resultaten van de test waren positief; alles wijst erop dat de bestaande aardgasleidingen zonder grote aanpassingen geschikt zijn voor waterstof.

Bekijk hieronder de video van Stedin over dit waterstofproject in Uithoorn.

* Aan het project in Uithoorn werkten ook woningcorporatie Eigen Haard, energieconsultant DNV GL, de gemeente Uithoorn en de cv-ketelfabrikanten Remeha en Nefit Bosch mee.

Wat zijn de voordelen van waterstof?

Daar kunnen we kort over zijn. Het verbranden van waterstof draagt niet bij aan de opwarming van de aarde. Bij de verbranding van waterstofgas komt namelijk alleen waterdamp vrij en géén CO2. Helaas geldt dat nog niet voor de productie. Op dit moment wordt veel waterstof gemaakt uit aardgas. Daarbij komt veel CO2 vrij. Pas wanneer de productie mogelijk is met windenergie of zonne-energie, is waterstof werkelijk een duurzaam alternatief. Waterstof heeft ook een belangrijk praktisch voordeel. Gaan we inderdaad gebruikmaken van de huidige aardgasleidingen, dan hoeven de straten en stoepen niet te worden opengebroken om de leidingen te vervangen.

Nog even geduld

Waterstof is geen energiedrager waar we al binnenkort plezier van hebben. Vóór 2030 zit het grootschalig verwarmen van huizen met waterstof er niet in. Dát is wat we keer op keer horen en lezen. Jan Wijbenga, commercieel manager bij Feenstra, kijkt er anders tegenaan.

Voor toepassing op grote schaal moeten we inderdaad nog even geduld hebben, maar ik zie heel wat interessante initiatieven waar we echt geen tien jaar meer op hoeven te wachten.

Jan Wijbenga, commercieel manager bij Feenstra

Eén daarvan is te vinden in Hoogeveen. Als alles volgens plan verloopt, wordt daar in de tweede helft van 2021 Nijstad-Oost gebouwd. Van de 100 woningen in de nieuwe wijk krijgen er ongeveer 80 een waterstofketel. In de eerste fase zal de waterstof worden aangevoerd en dichtbij de wijk worden opgeslagen. Daarna moet het waterstofgas lokaal worden geproduceerd, speciaal voor Nijstad-Oost. Tegelijkertijd wordt náást de nieuwe wijk in een aantal bestaande woningen de gaslevering vervangen door waterstof. In die huizen maakt de huidige aardgasketel dus plaats voor een waterstofketel. Daarnaast stappen de bewoners over van een gasfornuis naar koken op inductie.

Waterstof bijmengen

Aardgas zal zeker niet van de ene op de andere dag plaatsmaken voor waterstof. Neemt de productie van waterstof de komende jaren toe, dan kan de introductie van waterstof als brandstof voor de centrale verwarming stap voor stap plaatsvinden. Het is denkbaar dat al de komende jaren op sommige plaatsen het gas voor een klein deel zal bestaan uit waterstof. Het aardgas wordt dan ‘bijgemengd’ met waterstof. Nog niet iedere cv-ketel is daar geschikt voor. Voordat het zover is, zal er dus voor de bestaande cv-ketels een oplossing moeten komen.

Kies nu al voor een gecertificeerde ketel

Staat u voor de aankoop van een nieuwe cv-ketel? Dan doet u er verstandig aan om in ieder geval te kiezen voor een ketel die gecertificeerd is voor de bijmenging van waterstof. Zo’n ketel is namelijk nu al geschikt voor aardgas waaraan maximaal 20% waterstofgas is toegevoegd. Wordt er geen waterstof bijgemengd, dan werkt de gecertificeerde cv-ketel uiteraard ook prima. Diverse fabrikanten leveren cv-ketels die gecertificeerd zijn voor bijmenging van waterstof.

De waterstofketel

Wanneer er alleen nog waterstof onze woning binnenkomt, dan is daar een ander type cv-ketel voor nodig. In proefprojecten zijn de eerste speciale waterstof-cv-ketels al geplaatst. Ze zien er min of meer hetzelfde uit als de cv-ketel die u gewend bent. Ook de prijs zal straks ongeveer gelijk zijn aan die van een cv-ketel op aardgas.

Gerelateerd
waterstof of aardgas

De ombouw van aardgas naar waterstof: voor het eerst in de bebouwde omgeving

Lees meer

Wooncomfort met waterstof

Een cv-ketel die waterstof verbrandt levert precies dezelfde warmte als een aardgasketel. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat het water dat naar de radiatoren stroomt, dezelfde temperatuur heeft als u gewend bent. Aan het comfort in huis merkt u dus geen verschil tussen aardgas en waterstof.

Koken op waterstof

Koken op waterstof is technisch mogelijk, maar niet met uw bestaande gasfornuis. Of er in de toekomst in de Nederlandse keukens een waterstofgasfornuis zal staan, is heel twijfelachtig. Het is logischer om voor het koken over te stappen van aardgas naar een van de vormen van elektrisch koken.

De prijs van waterstof

Op dit moment ligt de prijs van waterstof 20% tot 40% hoger dan die van aardgas. Maar we hebben nu nog voornamelijk te maken met ‘grijze’ waterstof, die niet duurzaam geproduceerd wordt. Die waterstof zal straks zeker niet door de leidingen gaan om als brandstof te dienen voor uw cv-ketel. Daarmee lossen we het klimaatprobleem namelijk niet op. Over de prijs van ‘groene’ waterstof (geproduceerd met wind- of zonne-energie) is nu nog niets met zekerheid te zeggen. De verwachting is wel dat door grootschalige productie de prijs van groene energie in de loop van de jaren zal dalen.

Gerelateerd
Energietransitie Duurzaam Groene Stroom

Hoe groen is groene stroom? Feiten en fabels

Lees meer

Wie gaat het waterstofgas leveren?

Voorlopig is het gebruik van waterstof voor het verwarmen van huizen nog in een pril stadium. In de projecten waarin we nu waterstof in woningen toepassen, heeft de bewoner te maken met één leverancier. Pas in de toekomst kunnen we denken aan een situatie waarin er een keuze bestaat uit verschillende leveranciers, zoals dat nu voor aardgas het geval is.

Waterstof is één van de toekomstplannen

De energietransitie bestaat uit diverse plannen, technieken en maatregelen. We zullen niet van fossiele brandstoffen kunnen overstappen op één duurzaam alternatief. Ook waterstof is dus niet dé oplossing. Het kan wél een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitieuze doelstelling in het Klimaatakkoord: een CO2-neutraal land in 2050. Waterstof is één van de stukjes in een ingewikkelde puzzel. Martien van Dijk houdt zich bij cv-ketelfabrikant Remeha intensief bezig met waterstofprojecten. Ook hij ziet waterstof als een onderdeel van de totale oplossing:

Wij zien voor de gebouwde omgeving drie sporen om de uitstoot van CO2 terug te dringen: elektrisch, warmtenetten en groene gassen. Waterstof hoort bij die laatste categorie. Afhankelijk van het moment, de plaats en de omstandigheden zal één van die oplossingen in een straat of wijk worden toegepast.

Gerelateerd
Energietransitie starten

Begin zélf met de energietransitie

Lees meer

Is voor waterstof een verbouwing nodig?

Het lijkt erop dat onze bestaande gasleidingen geschikt zijn voor de aanvoer van waterstof. Dat betekent dat kleine aanpassingen voldoende zullen zijn om in uw huis te kunnen overstappen van aardgas naar waterstof. Een verbouwing is dus niet nodig. Als het eenmaal zover is, heeft u wél een andere cv-ketel nodig.

Hydrogenium

Wat waterstof is, hebben we in Zorgeloos Wonen al eens uitgelegd. Waterstof is een energiedrager en géén energiebron. Wanneer we het over waterstof hebben, bedoelen we eigenlijk waterstofgas, ofwel H2. (De H staat voor Hydrogenium en de 2 geeft aan dat waterstofgas bestaat uit twee-atomige moleculen.) H2 is een gas zonder kleur, smaak of reuk. Op aarde komt waterstofgas alleen voor als onderdeel van een verbinding met een ander chemisch element. Dat andere element is meestal zuurstof. H2 verbindt zich dan met O tot H2O. In gewoon Nederlands: water.

Poll

Zou u een waterstofketel in uw woning willen?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Jan Booij 8 uren geleden

  Gravatar for Jan Booij

  Zoals al duidelijk is geworden is waterstof een energiedrager en geen bron. Door het steeds omzetten (transformeren) van de ene energievorm naar de andere ontstaan verliezen. Daarnaast willen 'we ' van gas af in woningen i.v.m. de gevaren. Denk aan de gasexplosies van de laatste tijd. (al dan niet met opzet)
  M.i. onderzoeken wat mogelijk is om alles op termijn op elektriciteit te laten werken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • paul markus 13 uren geleden

  Gravatar for paul markus

  Voor het produceren van goedkopere waterstof is goedkopere electriciteit nodig, of er moet iets slims komen op het dak dat naast stroom ook waterstof kan produceren. Wat ik snap is dat kernenergie op basis van Uranium geen goedkope oplossing is. Wat ik niet snap waarom we niet overgaan op de intrinsiek veiligere Thoriumreaktor: veel goedkoper bovendien, en daar zijn ballen voor nodig om het Franse Monopolie te doorbreken; daar kan ik nog wel achterstaan in afwachting van Kernfusie. Die ballen zie ik Nederland nooit tonen: altijd lafjes volgen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ties de jong 18 uren geleden

  Gravatar for Ties de jong

  Waterstof in de transportsector zou kunnen. Vrachtwagens, schepen en personenauto's. Naast LPF en LNG. Elektrisch rijden/verwarmen is secundair. Waar komt die stroom vandaan, uit een gascentrale met biobrandstof en veel subsidies of toch een Kernfusie Centrale? Ons eigen aardgas is spotgoedkoop. 10 cent per nm3..De wereldaardgasprijs is bekend net als de prijs van OLIE.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ties de jong 18 uren geleden

  Gravatar for Ties de jong

  Waterstof moet gemaakt worden in tegenstelling tot AARDGAS, wat gewoon aanwezig is. Aanboren en de kraan openen. Waterstof jaagt ons mensen op hoge kosten en dat is geheel ONNODIG. Kernfusie is veel beter om warmte op te wekken en daar is geen O2 bij nodig en bij waterstofverbranding WEL! De z.g. opwarming van de aarde stopt niet met Waterstof. Het is een illusie. Een eventueel effect is te verwaarlozen, maar de kosten zijn schreeuwend HOOG. Wie wil DAT?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • L.C.van Es 35 uren geleden

  Gravatar for L.C.van Es

  Verstandig om in te zetten op waterstof .
  Nederland heeft een fantastische gasinfrastructuur , het zou kapitaalvernietiging zijn
  om deze niet te gebruiken.
  Ook de CV ketels van de diverse fabrikanten geven een optimaal rendement met optimaal comfort en zijn op eenvoudige wijze te onderhouden.
  Deze kennis kan ook worden gebruikt bij het produceren van een goede waterstofketel.
  Rammelende geluid producerende warmtepompen zijn zeker niet ideaal.
  Om meer draagvlak te creëren voor de transitie in onze samenleving lijkt het mij gelet ook op het kostenpatroon de toepassing van waterstof een verstandig idee.  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • W.M. van Alphen 38 uren geleden

  Gravatar for W.M. van Alphen

  Goed artikel, maar wat ik mis is het aspect van veiligheid. Waterstofgas is reukloos veel lichter dan aardgas en al in kleine concentraties in de lucht zeer explosief.. Gevaarlijk dus in slecht geventileerde ruimtes .Denk aan de starters van oude TL-verlichting. Een statische elektrische vonk is dan al genoeg. (Luchtschip de Brandenburg was gevuld met waterstofgas.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Theo van der Loop 2 dagen geleden

  Gravatar for Theo van der Loop

  Laat maar komen dat waterstof opgewekt met elektriciteit.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • H Polman 3 dagen geleden

  Gravatar for H Polman

  Er zou in Belgie al een firma zijn die een zgn "Turnkey" apparaat op de markt brengt, waarbij een particulier waterstof kan maken middels zonnepanelen t.e.m. een hogedruk aftappunt om een "waterstof"- auto te voorzien van waterstof.
  Heeft iemand daar kennis over??

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Anton H Polman 40 uren geleden

   Gravatar for Anton

   Het bedrijf heet Solenco Power. Ik weet dat het er is, maar ik heb me er verder nog niet in verdiept. Is wel de bedoeling, vandaar dat dat ik het heb opgeslagen. maar je kunt nu zelf verder als je wilt. Succes.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Frans Roos 3 dagen geleden

  Gravatar for Frans Roos

  Prachtig artikel eindelijk wordt waterstof echt serieus genomen. Bravo!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • vesty 4 dagen geleden

  Gravatar for vesty

  Ik zou graag willen weten of er aanpassingen moeten worden gedaan met de restgassen(verbrandingsgassen) Met name een flatgebouw of kantorenflat hebben immers over het algemeen een gezamelijke afvoer.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.