Alles wat u moet weten over het Energielabel

Wat doet die sticker op mijn huis?

 • 04/07/2019 12:10pm
 • 10
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 07/07/2020 9:10am

Het Energielabel maakt in één oogopslag duidelijk wat de energieprestaties zijn van een woning. Handig om te weten wanneer u een huis gaat huren of kopen. Wat u precies heeft aan het Energielabel, welke criteria er gelden en hoe u aan een beter Energielabel komt, leest u in dit artikel.

Hoe werkt het Energielabel?

Het Energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht als u een huis verkoopt of verhuurt. Vóór die tijd kenden we het Energielabel al van auto’s en elektrische apparaten. De criteria voor het Energielabel zijn gebaseerd op verschillende Europese richtlijnen. (Voor de liefhebbers: 92/75/CEE, 94/2/CE, 95/12/CE, 96/89/CE en 2003/66/CE.)

Waarom eigenlijk, zo’n Energielabel?

De overheid heeft het Energielabel natuurlijk niet ingevoerd als wetenswaardigheid. De gedachte achter het Energielabel is dat het u als huiseigenaar stimuleert om maatregelen te nemen die uw woning energiezuiniger maken. Daarmee bespaart u schaarse energie, u vermindert de uitstoot van CO2, u verlaagt uw eigen energierekening en u verhoogt uw wooncomfort.

Tien kenmerken, zeven energieklassen

Het Energielabel is eigenlijk niets meer of minder dan een overzicht van de energieprestaties van een woning. Dat overzicht is gebaseerd op tien kenmerken:

 • bouwjaar
 • woningtype
 • soort glas
 • gevelisolatie
 • dakisolatie
 • vloerisolatie
 • soort verwarming
 • warmwatervoorziening
 • ventilatiesysteem
 • zonnepanelen en/of zonneboiler
Gerelateerd

Groene woning is meer waard

Verbeter uw Energielabel

De tien kenmerken worden door een erkende Energie Prestatie Adviseur in een computerprogramma gestopt en daar rolt een beoordeling uit: die kan variëren van A tot G. A is het meest zuinig, G is het meest ‘onzuinig’. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken, zijn er verschillende woningcategorieën:

 • vrijstaand
 • twee-onder-een-kap
 • rijtjeswoning
 • maisonnette
 • galerijwoning
 • portiekwoning
 • overige flats

Van voorlopig naar definitief Energielabel

Bij de invoering in 2015 hebben alle eigenaren van een woning in Nederland (dat waren er toen zo’n vijf miljoen) een voorlopig Energielabel gekregen. De Rijksoverheid heeft die beoordeling gebaseerd op een aantal openbare gegevens, zoals het bouwjaar en het soort woning. Een definitief Energielabel voor uw woning kunt u online aanvragen. Daar kunt u uw gegevens invullen en aanvullen. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat u uw huis heeft geïsoleerd, dat er een warmtepomp is geïnstalleerd of dat u inmiddels zonnepanelen heeft. Het aanvragen van een definitief Energielabel is verplicht wanneer u uw woning gaat verkopen of verhuren. Heeft u eenmaal een definitief Energielabel, dan blijft dat tien jaar geldig.

Naar een beter Energielabel

Wilt u weten hoe u uw huis energiezuiniger maakt, dan kunt u terecht bij Feenstra. Er zijn tal van kleine en grote maatregelen mogelijk, die er samen voor kunnen zorgen dat u het Energielabel van uw woning verbetert.

Meer weten over een energiezuinig huis

Kan het nóg beter dan Energielabel A?

Het kan natuurlijk altijd nóg beter. Dat geldt ook voor de energieprestaties van woningen. Sommige woningen zijn zo zuinig dat het Energielabel A niet goed genoeg is. Daarvoor zijn de Energielabels A+ en A++ bedacht. Die worden vrijwel altijd toegekend aan nieuw gebouwde woningen met de slimste technieken en de best isolerende materialen.

Met Energielabel A is uw huis meer waard

Een gunstig Energielabel levert u op zichzelf natuurlijk geen geld op. Maar in de praktijk zal het meestal wel zo zijn dat u in een huis met Energielabel A weinig aardgas en/of elektriciteit verbruikt. En dat merkt u natuurlijk aan uw energierekening. Uw voordeel wordt nog groter wanneer u uw huis gaat verkopen. Uit diverse onderzoeken blijkt steeds opnieuw dat een woning met een zuiniger Energielabel sneller van eigenaar verwisselt dan een minder zuinig huis. Daar komt nog bij dat de woning meer opbrengt. Eén stap zuiniger betekent dat de verkoopprijs gemiddeld 2% hoger ligt. Gezien de huidige woningprijzen komt dat al snel neer op een winst van duizenden euro’s. Ook als u een huis gaat kopen, kan een gunstig Energielabel voordelig zijn. Er zijn banken die de hypotheekvoorwaarden voor een huis met Energielabel A++ nog nét iets gunstiger maken.

Gerelateerd
nul op de meter

Nul-op-de-meter: hoe zit dat precies?

Lees meer

Hoe zit het met huurwoningen en het Energielabel?

Ook als huurder woont u in een huis met een Energielabel. Voordat u het huurcontract tekent, kunt u dus al zien hoe energiezuinig uw nieuwe huis is. In Nederland hebben sociale-huurwoningen een maximale huurprijs. Ook de jaarlijkse huurverhoging is aan een maximum gebonden. Om die wettelijke grenzen in geld uit te drukken is een puntensysteem bedacht. De energieprestatie van de woning heeft invloed op het aantal huurpunten dat uw verhuurder mag meerekenen voor de maximale huurprijs en de maximale huurverhoging. De energieprestatie is af te lezen aan het Energielabel óf aan de Energie-index.

De Energie-index, wat is dat?

Het Energielabel van een woning is gebaseerd op tien kenmerken. Wilt u als eigenaar, verhuurder of huurder de energieprestatie van uw huis tot in de details kennen, dan kunt u een Energie-index laten opstellen. Daarin worden zo’n 150 kenmerken van de woning vermeld die invloed hebben op het energieverbruik. Aan de Energie-index wordt altijd óók een Energielabel verbonden.

Wat kunt u doen voor een beter Energielabel?

Als u aan de slag gaat om uw Energielabel met één, twee of misschien wel meer stappen te verbeteren, zijn er veel mogelijkheden. Maar welke maatregelen hebben nu het meeste effect? De meest kansrijke woningverbeteringen op een rijtje:

Isoleren 

Houdt u de warmte in huis, dan gaan de stookkosten omlaag. Met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie kunt u honderden euro’s per jaar besparen.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u uw eigen duurzame energie op. En de overheid helpt mee, want de BTW die u betaalt over de aanschaf en installatie krijgt u van de fiscus weer terug. Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Check het hier.

Zonneboiler

Is uw huis geschikt voor zonnepanelen, dan behoort meestal ook een zonneboiler tot de mogelijkheden. Die zorgt op een voordelige en duurzame manier voor (een deel van het) warm water in huis. Met een zonneboiler kan de besparing op de kosten van warm water oplopen tot wel 60%. Uiteraard geldt ook voor een zonneboiler dat het rendement in de winter wat lager is dan in de zonnige zomermaanden. Maar het verschil in rendement tussen zomer en winter is kleiner dan bij zonnepanelen.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Duurzaam investeren met uitzicht op een goed rendement

Lees meer

Zuinige huizen en zuinige mensen

Het Energielabel geeft informatie over een woning, maar niet over de mensen die erin wonen. Natúúrlijk bespaart u veel energie met een zuinige cv-ketel, een warmtepomp, zonnepanelen en goed geïsoleerde muren. Maar zélf zuinig zijn met energie helpt ook – en vaak merkt u het effect daarvan nóg sneller. De thermostaat ’s avonds een uurtje vroeger omlaag, verlichting uit wanneer u niet in de kamer bent; het zijn maar een paar van de talloze bespaartips die écht helpen.

Energielabels en Gigajoules

Het Energielabel dat bij uw woning hoort, is gebaseerd op een energetische waarde. Eenvoudig gezegd: de Energie Prestatie Adviseur maakt met behulp van het computerprogramma een inschatting van de hoeveelheid energie per vierkante meter die voor uw woning waarschijnlijk nodig zal zijn. Die inschatting wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Gigajoule per vierkante meter woonoppervlak. De onderstaande tabel laat zien welk geschat energieverbruik hoort bij de diverse Energielabels. Het werkelijke energieverbruik zal vrijwel altijd afwijken van de inschatting van de benodigde hoeveelheid energie. Die afwijking heeft onder meer te maken met bouwkundige aspecten van de woning. Maar uiteindelijk is het natuurlijk vooral het gedrag van de bewoners dat bepalend is voor het energieverbruik in de praktijk. 

Energielabel

Gigajoule per m2 woonoppervlak

A++

minder dan 0,5

A+

minder dan 0,7

A

minder dan 1,05

B

minder dan 1,3

C

minder dan 1,6

D

minder dan 2,0

E

minder dan 2,4

F

minder dan 2,9

G

meer dan 2,9

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • E.m Schols 5 maanden geleden

  Gravatar for E.m Schols

  Geachte mevrouw of meneer
  Nu lees ik dat jullie een samen werking hebben met Feenstra.
  Nu heb ik een huur woning met een Cvketel meer dan 22 jaar oud.
  Heb hier vaak contact over gehad met Feenstra maar krijg geen nieuwe.
  Dit gaat mij meer geld kosten en meer uitstoot.
  Wat vind u hier van.
  Vriendelijke groet mevrouw E.m Schols.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare E.m Schols 5 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Schols,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Wij begrijpen heel goed dat u vragen heeft over een cv-ketel die 22 jaar oud is. Zonder verdere gegevens is het voor ons niet mogelijk om inhoudelijk op uw bericht te reageren.

   Wij kunnen wel aangeven dat wij cv-ketels plaatsen in opdracht van de woningbouw vereniging. Wij geven altijd advies aan de woningbouwvereniging en zij bepalen of er een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd zal worden. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw woningbouwvereniging om de situatie te bespreken.

   Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mr. Amekner 11 maanden geleden

  Gravatar for Mr. Amekner

  Is het realistisch om voor een vrijstaand huis uit 1978 een energie-index van 0,6 of lager te krijgen?. Al veel geisoleerd, dubbel glas en zonnepanelen. Of is zoaiets alleen maar haalbaar voor nieuwere huizen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mr. Amekner 11 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Amekner,

   Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur en die zal ongeveer 150 kenmerken van uw woning opnemen. Of uw woning hieraan voldoet kunnen wij zo niet aangeven. Voor meer informatie kunt u het beste een kijkje nemen op de volgende website: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energie-index

   Als u uw woning wil verduurzamen dan kunnen wij een duurzaamheidsadviseur langs sturen, hier zijn wel kosten aan verbonden. Bij interesse ontvangen wij graag uw volledige adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij in contact met elkaar kunnen komen en de mogelijkheden met u kunnen bespreken. U kunt dan een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter Werkhoven 11 maanden geleden

  Gravatar for Peter Werkhoven

  Mijn energierekening is mijn energielabels, volgens het Vattenval verslag zitten we steeds onder het gemiddelde. Het label is een bureaucratische instelling dat verder nergens op slaat.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas van Dijk 12 maanden geleden

  Gravatar for Klaas van Dijk

  Kunt U mij aangeven waar ik een onpartijdige reeele offerte kan verkrijgen op basis van een deskundige op- name van mijn woning.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Klaas van Dijk 11 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Dijk,

   Wij verstrekken zelf geen energie labels. Als u uw woning wil verduurzamen dan kunnen wij een duurzaamheidsadviseur langs sturen, hier zijn wel kosten aan verbonden. Mocht u geïnteresseerd zijn dan ontvangen wij graag uw volledige adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken. U kunt een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Archiefmuis 16 maanden geleden

  Gravatar for Archiefmuis

  vanaf 1 juli 2020 wordt de NTA 8800 van kracht; huiseigenaren kunnen dan geen vereenvoudigd energielabel meer aanvragen. Ze moeten dan een energie index aan gaan vragen; zo'n certificaat zal zoals het zich nu aan laat zien ruim € 200,- gaan kosten. Advies; vraag voor 1 juli 2020 toch dit vereenvoudigde energielabel aan; dat blijft nog steeds 10 jaar geldig.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Prosper de Bever 18 maanden geleden

  Gravatar for Prosper de Bever

  De koppeling tussen label en Joules is interessant. Eerder in het artikel lees ik echter dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende woningtypes. Is dit dan ook niet van toepassing op het aantal Joules/m2? M.a.w. gebruikt een vrijstaande label A woning net zoveel energie/m2 als een label A tussenwoning? M.vr.gr.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Prosper de Bever 17 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Bever,

   Wij willen u hartelijk danken voor uw bericht.

   Om verwarring te voorkomen hebben wij de tekst een beetje aangepast. Wij hebben hierbij ook wat uitleg gegeven, zodat het voor iedereen duidelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Michel Koch 18 maanden geleden

  Gravatar for Michel Koch

  Wij wonen in een huis uit 1947; daarin zijn veel energie besparende maatregelen genomen. De optelsom van alle maatregelen komt beter tot uitdrukking in onze energierekening dan in het energie label.
  Is het mogelijk om aan de hand van gas en electra verbruik een energielabel vast te stellen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • EJM van Eerden Michel Koch 11 maanden geleden

   Gravatar for EJM van Eerden

   Naar mijn mening moet dit mogelijk zijn in combinatie met het bouwjaar van het huis

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Michel Koch 18 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Koch,

   Het is goed te lezen dat u bewust besparende maatregelen heeft getroffen voor uw woning.
   Het is niet mogelijk om aan de hand van gas en elektriciteit een energielabel vast te laten stellen.

   Een energielabel wordt aan de hand van meerdere factoren vastgesteld. Het gebruik van gas en elektriciteit is namelijk sterk afhankelijk van het gedrag van de bewoner.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • P. Smits 18 maanden geleden

  Gravatar for P. Smits

  Een label geeft de potentie aan voor een energiezuinig huis, maar het verbruik hangt helemaal af van het aantal bewoners en hun gedrag. Voor mij een zinloos label.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arnoud 18 maanden geleden

  Gravatar for Arnoud

  Voor woonschepen worden helaas geen energielabels afgegeven. Als ik ons huidige gemiddelde gasverbruik omreken in GJoule/m2 woonoppervlak (1000 m3 voor 150 m2) van ons woonschip kom ik uit op een alleen op gasverbruik gebaseerd energielabel van A++. Is dat realistisch? Dit is nog los van de 3300 kWp geplaatste zonnepanelen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cor S 18 maanden geleden

  Gravatar for Cor S

  U maakt melding in het artikel van het gratis aanvragen van het label. Wanneer je de link volgt, dan staat daar dat het label niet gratis is. Het laten controleren van de ingevoerde gegevens kost geld.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Cor S 18 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Cor,

   Wij willen u hartelijk bedanken voor uw feedback, erg scherp van u. Wij hebben inmiddels het een en ander aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.