Alles wat u moet weten over het Energielabel

Wat doet die sticker op mijn huis?

 • 02/04/2021 11:35am
 • 10
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het Energielabel maakt in één oogopslag duidelijk wat de energieprestaties zijn van een woning. Handig om te weten wanneer u een huis gaat huren of kopen. Hoe krijgt uw huis een Energielabel? Hoe kan uw huis een ‘labelsprong’ maken? En wat heeft u eigenlijk aan zo’n Energielabel? U leest het in dit artikel.

Het Energielabel tot 2021

Het Energielabel voor woningen is sinds 2015 verplicht als u een huis verkoopt of verhuurt. Tot 2021 kon u het Energielabel voor uw woning zelf online aanvragen. U voerde wat gegevens in en daar rolde een label uit: A, B, C, D, E, F of G. Energielabel A voor een huis waarin u héél energiezuinig woont, Energielabel G voor de minst zuinige woningen.

Het Energielabel sinds 2021

Sinds 1 januari 2021 is er een nieuwe manier om het Energielabel vast te stellen. U kunt niet meer zelf de gegevens invoeren. In plaats daarvan komt een energie-adviseur bij u langs om de verschillende kenmerken van uw huis op te nemen. De nieuwe aanpak is gebaseerd op de ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’. Het vaststellen van het nieuwe Energielabel kost meer tijd en geld dan vroeger, maar het resultaat is veel nauwkeuriger en geeft betere informatie. Het Energielabel drukt de energieprestatie van uw huis uit in een aantal kWh per vierkante meter woonoppervlak per jaar.

Waarom eigenlijk, zo'n Energielabel?

De overheid heeft het Energielabel natuurlijk niet ingevoerd als wetenswaardigheid. De gedachte achter het Energielabel is dat het u als huiseigenaar stimuleert om maatregelen te nemen die uw woning energiezuiniger maken. Daarmee bespaart u schaarse energie, u vermindert de uitstoot van CO2, u verlaagt uw eigen energierekening en u verhoogt uw wooncomfort.

Gerelateerd

Groene woning is meer waard

Verbeter uw Energielabel

Hoe werkt het Energielabel?

Om een nieuw Energielabel voor uw huis te laten vaststellen en registreren, maakt u een afspraak met een energie-adviseur. Die neemt er uitgebreid de tijd voor: in anderhalf tot twee uur tijd bekijkt hij of zij alle kenmerken die invloed hebben op de energieprestaties van uw woning. De energieadviseur neemt de gegevens op in een rapport en daar komt op basis van duidelijke criteria een Energielabel uit. Dat kan variëren van G (voor de minst zuinige woningen) tot A++++ voor de allerzuinigste categorie. De energie-adviseur legt het label van uw woning vast in de database EP-online. Zelf ontvangt u het Energielabel in de vorm van een pdf-document. De beoordeling van uw woning is tien jaar geldig. Heeft u vóór 2021 een Energielabel voor uw woning laten registreren, dan kunt u dat vanaf de datum van afgifte nog tien jaar gebruiken.

Isolatie en installaties

Het Energielabel geeft een overzicht van de energieprestaties van uw woning. De adviseur die het rapport van uw huis opmaakt, kijkt tijdens de beoordeling naar twee aspecten van uw huis: de isolatie en de installaties. In totaal zijn er twaalf kenmerken die bij de beoordeling aan de orde komen, voor zover ze in uw huis aanwezig zijn.

Isolatie Installaties
1. gevels 1. verwarming
2. gevelpannen 2. warm water
3. daken 3. zonneboiler
4. vloeren 4. ventilatie
5. ramen 5. koeling
6. buitendeuren 6. zonnepanelen

Is een Energielabel verplicht?

Gaat u uw huis verkopen of verhuren, dan moet uw huis een Energielabel hebben. In 2015 hebben alle eigenaren van een woning in Nederland (dat waren er toen zo’n 5 miljoen) een voorlopig Energielabel gekregen. De Rijksoverheid heeft die beoordeling gebaseerd op een aantal openbare gegevens, zoals het bouwjaar en het soort woning. Bij het verkopen of verhuren van uw huis kunt u dat voorlopige Energielabel niet meer gebruiken. Heeft u nog geen geregistreerd Energielabel, dan bent u bij verkoop of verhuur dus verplicht een afspraak te maken met een energie-adviseur voor een nieuw Energielabel.

Naar een beter Energielabel

Wilt u weten hoe u uw huis energiezuiniger maakt, dan kunt u terecht bij Feenstra. Er zijn tal van kleine en grote maatregelen mogelijk, die er samen voor kunnen zorgen dat u het Energielabel van uw woning verbetert.

Meer weten over een energiezuinig huis

Kan het nóg beter dan Energielabel A?

Het kan natuurlijk altijd nóg beter. Dat geldt ook voor de energieprestaties van woningen. Sommige woningen zijn zo zuinig dat het Energielabel A niet goed genoeg is. Daarvoor zijn de Energielabels A+ en A++ bedacht. Die worden vrijwel altijd toegekend aan nieuw gebouwde woningen met de slimste technieken en de best isolerende materialen.

Met Energielabel A is uw huis nóg meer waard

Een gunstig Energielabel levert u op zichzelf natuurlijk geen geld op. Maar in een huis met Energielabel A++++ verbruikt u per saldo weinig of geen energie en daar heeft u natuurlijk wél financieel voordeel van. Dat voordeel wordt nog groter wanneer u uw huis gaat verkopen. Uit diverse onderzoeken blijkt steeds opnieuw dat een woning met een zuiniger Energielabel sneller van eigenaar verwisselt dan een minder zuinig huis. Daar komt nog bij dat de woning meer opbrengt. Eén stap zuiniger betekent dat de verkoopprijs gemiddeld 2% hoger ligt. Gezien de huidige woningprijzen komt dat al snel neer op een winst van duizenden euro’s. Ook als u een huis gaat kopen, kan een gunstig Energielabel voordelig zijn. Er zijn banken waar de hypotheekvoorwaarden gunstiger zijn naarmate het huis een beter Energielabel heeft.

Gerelateerd
Duurzaam investeren

Subsidies om duurzaam te investeren

Lees meer

Hoe maakt u een ‘labelsprong’?

Er zijn veel mogelijkheden om uw Energielabel met één, twee of misschien wel meer stappen te verbeteren. Met deze woningverbeteringen is uw kans op een ‘labelsprong’ het grootst:

Isoleren
Houdt u de warmte in huis, dan gaan de stookkosten omlaag. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie kunnen u een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Daarnaast kunt u denken aan het vervangen van ramen en kozijnen of aan een geïsoleerde voordeur. Maar ook met simpele maatregelen, zoals het dichten van gaten en kieren, kunt u energie besparen.

Zonnepanelen
Met zonnepanelen wekt u uw eigen duurzame energie op. En de overheid helpt mee, want de BTW die u betaalt over de aanschaf en installatie krijgt u van de fiscus weer terug. Wilt u weten of uw dak geschikt is voor zonnepanelen? Check het hier.

Zonneboiler
Is uw huis geschikt voor zonnepanelen, dan behoort meestal ook een zonneboiler tot de mogelijkheden. Die zorgt op een voordelige en duurzame manier voor (een deel van het) warm water in huis. Met een zonneboiler kan de besparing op de kosten van warm water oplopen tot wel 60%. Uiteraard geldt ook voor een zonneboiler dat het rendement in de winter wat lager is dan in de zonnige zomermaanden. Maar het verschil in rendement tussen zomer en winter is kleiner dan bij zonnepanelen.

Warmtepomp
Is uw cv-ketel aan vervanging toe, dan is dat hét moment om serieus na te denken over een (hybride) warmtepomp. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht of uit de grond. Zo bespaart u direct op uw aardgasverbruik. Met een warmtepomp vermindert u uw CO2-uitstoot én verbetert u het Energielabel van uw woning.

Gerelateerd
Zonneboiler monteur en klant

11 vragen over de zonneboiler

Lees meer

Zuinige huizen en zuinige mensen

Het Energielabel geeft informatie over een woning, maar niet over de mensen die erin wonen. Natúúrlijk bespaart u veel energie met een zuinige cv-ketel, een warmtepomp, zonnepanelen en goed geïsoleerde muren. Maar zélf zuinig zijn met energie helpt ook – en vaak merkt u het effect daarvan nóg sneller. De thermostaat ’s avonds een uurtje vroeger omlaag, verlichting uit wanneer u niet in de kamer bent; het zijn maar een paar van de talloze bespaartips die écht helpen.

Hoe zit het met huurwoningen en het Energielabel?

Ook als huurder woont u in een huis met een Energielabel. In Nederland hebben sociale-huurwoningen een maximale huurprijs, terwijl er ook een limiet geldt voor de jaarlijkse huurverhoging. Voor die wettelijke grenzen is een puntensysteem bedacht. De energieprestatie van de woning heeft invloed op het aantal huurpunten. 

Wat kost een Energielabel?

Voor het vaststellen en registreren van uw Energielabel is een energie-adviseur al gauw anderhalf tot twee uur bezig. Dat is uiteraard niet gratis. Heeft u een appartement, dan kost een Energielabel gemiddeld 100 euro. Voor een eengezinswoning is dat zo’n 190 euro.

Poll

Heeft uw huis een Energielabel?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • E.m Schols 8 maanden geleden

  Gravatar for E.m Schols

  Geachte mevrouw of meneer
  Nu lees ik dat jullie een samen werking hebben met Feenstra.
  Nu heb ik een huur woning met een Cvketel meer dan 22 jaar oud.
  Heb hier vaak contact over gehad met Feenstra maar krijg geen nieuwe.
  Dit gaat mij meer geld kosten en meer uitstoot.
  Wat vind u hier van.
  Vriendelijke groet mevrouw E.m Schols.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare E.m Schols 8 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Schols,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Wij begrijpen heel goed dat u vragen heeft over een cv-ketel die 22 jaar oud is. Zonder verdere gegevens is het voor ons niet mogelijk om inhoudelijk op uw bericht te reageren.

   Wij kunnen wel aangeven dat wij cv-ketels plaatsen in opdracht van de woningbouw vereniging. Wij geven altijd advies aan de woningbouwvereniging en zij bepalen of er een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd zal worden. Wij adviseren u om contact op te nemen met uw woningbouwvereniging om de situatie te bespreken.

   Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Mr. Amekner 14 maanden geleden

  Gravatar for Mr. Amekner

  Is het realistisch om voor een vrijstaand huis uit 1978 een energie-index van 0,6 of lager te krijgen?. Al veel geisoleerd, dubbel glas en zonnepanelen. Of is zoaiets alleen maar haalbaar voor nieuwere huizen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Mr. Amekner 14 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Amekner,

   Een Energie-Index mag alleen opgesteld worden door een gecertificeerde energieadviseur en die zal ongeveer 150 kenmerken van uw woning opnemen. Of uw woning hieraan voldoet kunnen wij zo niet aangeven. Voor meer informatie kunt u het beste een kijkje nemen op de volgende website: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels/bestaande-bouw/energie-index

   Als u uw woning wil verduurzamen dan kunnen wij een duurzaamheidsadviseur langs sturen, hier zijn wel kosten aan verbonden. Bij interesse ontvangen wij graag uw volledige adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij in contact met elkaar kunnen komen en de mogelijkheden met u kunnen bespreken. U kunt dan een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter Werkhoven 14 maanden geleden

  Gravatar for Peter Werkhoven

  Mijn energierekening is mijn energielabels, volgens het Vattenval verslag zitten we steeds onder het gemiddelde. Het label is een bureaucratische instelling dat verder nergens op slaat.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Klaas van Dijk 14 maanden geleden

  Gravatar for Klaas van Dijk

  Kunt U mij aangeven waar ik een onpartijdige reeele offerte kan verkrijgen op basis van een deskundige op- name van mijn woning.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Klaas van Dijk 14 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van Dijk,

   Wij verstrekken zelf geen energie labels. Als u uw woning wil verduurzamen dan kunnen wij een duurzaamheidsadviseur langs sturen, hier zijn wel kosten aan verbonden. Mocht u geïnteresseerd zijn dan ontvangen wij graag uw volledige adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij de mogelijkheden met u kunnen bespreken. U kunt een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Archiefmuis 19 maanden geleden

  Gravatar for Archiefmuis

  vanaf 1 juli 2020 wordt de NTA 8800 van kracht; huiseigenaren kunnen dan geen vereenvoudigd energielabel meer aanvragen. Ze moeten dan een energie index aan gaan vragen; zo'n certificaat zal zoals het zich nu aan laat zien ruim € 200,- gaan kosten. Advies; vraag voor 1 juli 2020 toch dit vereenvoudigde energielabel aan; dat blijft nog steeds 10 jaar geldig.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Prosper de Bever 20 maanden geleden

  Gravatar for Prosper de Bever

  De koppeling tussen label en Joules is interessant. Eerder in het artikel lees ik echter dat er onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende woningtypes. Is dit dan ook niet van toepassing op het aantal Joules/m2? M.a.w. gebruikt een vrijstaande label A woning net zoveel energie/m2 als een label A tussenwoning? M.vr.gr.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Prosper de Bever 20 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Bever,

   Wij willen u hartelijk danken voor uw bericht.

   Om verwarring te voorkomen hebben wij de tekst een beetje aangepast. Wij hebben hierbij ook wat uitleg gegeven, zodat het voor iedereen duidelijk is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Michel Koch 20 maanden geleden

  Gravatar for Michel Koch

  Wij wonen in een huis uit 1947; daarin zijn veel energie besparende maatregelen genomen. De optelsom van alle maatregelen komt beter tot uitdrukking in onze energierekening dan in het energie label.
  Is het mogelijk om aan de hand van gas en electra verbruik een energielabel vast te stellen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • EJM van Eerden Michel Koch 14 maanden geleden

   Gravatar for EJM van Eerden

   Naar mijn mening moet dit mogelijk zijn in combinatie met het bouwjaar van het huis

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Michel Koch 20 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Koch,

   Het is goed te lezen dat u bewust besparende maatregelen heeft getroffen voor uw woning.
   Het is niet mogelijk om aan de hand van gas en elektriciteit een energielabel vast te laten stellen.

   Een energielabel wordt aan de hand van meerdere factoren vastgesteld. Het gebruik van gas en elektriciteit is namelijk sterk afhankelijk van het gedrag van de bewoner.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • P. Smits 20 maanden geleden

  Gravatar for P. Smits

  Een label geeft de potentie aan voor een energiezuinig huis, maar het verbruik hangt helemaal af van het aantal bewoners en hun gedrag. Voor mij een zinloos label.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arnoud 20 maanden geleden

  Gravatar for Arnoud

  Voor woonschepen worden helaas geen energielabels afgegeven. Als ik ons huidige gemiddelde gasverbruik omreken in GJoule/m2 woonoppervlak (1000 m3 voor 150 m2) van ons woonschip kom ik uit op een alleen op gasverbruik gebaseerd energielabel van A++. Is dat realistisch? Dit is nog los van de 3300 kWp geplaatste zonnepanelen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Cor S 20 maanden geleden

  Gravatar for Cor S

  U maakt melding in het artikel van het gratis aanvragen van het label. Wanneer je de link volgt, dan staat daar dat het label niet gratis is. Het laten controleren van de ingevoerde gegevens kost geld.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Cor S 20 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Cor,

   Wij willen u hartelijk bedanken voor uw feedback, erg scherp van u. Wij hebben inmiddels het een en ander aangepast.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.