Energie besparen is allesbehalve truttig

‘Vólhouden is het devies’

Wanneer had u voor het laatst een salarisverhoging van netto € 100,-? Door slim te besparen (en het vól te houden) kunt u maandelijks heel wat geld overhouden.

Ik geef toe, ik ben verslaafd aan energiezuinig zijn. Het is een sport en een toewijding: zo weinig mogelijk verbruiken. Ik schrijf sinds 2004 elke zondagavond de meterstanden op. Als we op vakantie gaan, trek ik er zoveel mogelijk stekkers uit (vriezer ontdooien, modems, ventilatie). De uitdaging is dan om tijdens onze afwezigheid thuis geen stroom meer te gebruiken. Mijn kinderen kennen de gouden regel uit het hoofd: in een ruimte waar je niet bent, is ook geen licht nodig.

Een verslaving kent meestal geen grenzen, maar toch heb ik er eentje moeten trekken. Noodgedwongen. Met mijn vrouw Gemma heb ik namelijk afgesproken dat het besparen niet ten koste mag gaan van ons comfort. Dus geen kou lijden en in donker zitten (‘omdat jij zo nodig energiezuinig moet zijn’, voegt ze er dan altijd fijntjes aan toe).

Besparen met energiezuinig leven

Zuinigheid heeft z’n voordelen. Toen we in 2004 verhuisden naar onze huidige woning, betaalden we maandelijks € 225,- voorschot op de energiekosten. In 2016 was dat nog maar € 49,-. Dat is dus 12 x € 175,00 = 2.100 per jaar!

Ja, ik ben all the way gegaan. En dat heeft ook de nodige investeringen gekost. Zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp. Toch: minimaal de helft van de besparing komt door ons gedrag. Verwarming uit als je er niet bent. Maximaal een half uurtje per dag ventileren als de kachel aan staat (da’s meer dan genoeg). In de zomer de stekker uit de ventilatie (weet niet of dat goed is, maar ik doe het wel). Alleen licht aan op de plaats waar je bezig bent. Gordijnen dicht. Buitendeur niet lang open. Kaarsjes of olielampjes aan. En de was ophangen, in plaats van een energiezuipende droger te gebruiken.

Hier leest u meer tips om te besparen

Allemaal dingen die u vanaf vandaag al thuis kan toepassen. Hulpmiddelen heeft u niet nodig om het effect van die maatregelen te zien. Gewoon elke zondagavond de meterstanden noteren, en kijken of het wekelijkse verbruik gedaald is. Oh, en vólhouden is het devies. Want wie wil er nou niet € 100,- per maand extra te besteden hebben?

John van den Dungen

Meer van John van den Dungen

— Manager Smarthome

John van den Dungen is manager Smarthome bij Feenstra. In deze rol is hij nadrukkelijk bezig te onderzoeken hoe bestaande diensten van beveiliging, ventilatie en centrale verwarming te combineren zijn tot slimme diensten waar het leven van Feenstra klanten een stukje mooier door wordt. John is getrouwd met Gemma en vader van Dione en Jolein. Hij is geïnteresseerd in duurzaamheid en in het dagelijks leven loopt hij hard en fietst in de bergen.

John van den Dungen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.