Energie besparen met een slimme boiler

Zelflerende boiler stemt temperatuur af op uw gedrag

 • 29/10/2018 12:00am
 • 13
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Steeds meer apparaten worden ‘slim’. Zo ook de oude vertrouwde boiler. Een traditionele elektrische boiler warmt de hele dag door water op. Of alleen ’s nachts, als u wilt profiteren van een goedkoper nachttarief. Maar hoe dan ook gaat er zo best wat energie verloren. Een ‘slimme boiler’ houdt dat verlies zo klein mogelijk. Daarmee bespaart u tot wel 10 procent energie.

Traditioneel vs. smart

Een traditionele boiler verwarmt het water de hele dag en nacht door en houdt het rond een temperatuur van 85 graden. Dus ook als u langdurig geen warm water nodig heeft, zoals wanneer u slaapt. Een slimme boiler werkt anders. Deze gaat uit van het principe dat ‘stilstaand water’ niet wordt opgewarmd. Oftewel: heeft u geen warm water nodig? Dan hoeft de temperatuur ook niet zo hoog gehouden te worden. 

Het water in een slimme boiler heeft een lagere basistemperatuur dan bij een traditionele boiler, ongeveer 55 graden. De slimme boiler is uitgerust met sensoren en meet zo uw energie- en waterverbruik. Op basis van die meetgegevens analyseert het apparaat uw dagelijkse verbruikspatroon. En past vervolgens zijn ‘verwarmingsgedrag’ daarop aan. Dit verschilt levert u een energiebesparing op van ongeveer 10 procent ten opzichte van een traditionele boiler. De slimmer boiler verdient zich daarmee in negen jaar terug.

Gerelateerd
Zonnepanelen rendement

Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?

Lees meer

Strak schema

De boiler heeft twee weken nodig om voor het eerst een goede analyse te kunnen maken van wanneer en hoeveel water u nodig heeft. Maar daar blijft het niet bij. Omdat u niet het hele jaar door op dezelfde momenten water gebruikt, blijft hij uw gebruik altijd analyseren en de verwarmingscyclus aanpassen.

Hoe strakker uw waterverbruikschema, hoe eenvoudiger het voor de slimme boiler is om zich aan u aan te passen. Doucht u iedere ochtend om acht uur, en op dinsdag en donderdag ook nog om negen uur ’s avonds? Dan staat het warme water op die tijdstippen voor u klaar. Nu heeft lang niet iedereen zo’n regelmatig schema, maar een periode van twee weken maakt veel duidelijk over wanneer u warm water gebruikt. Natuurlijk kunt u ook op heel andere momenten ineens warm water nodig hebben. Geen ramp: dat is gewoon beschikbaar. Maar de voorraad is dan wel kleiner.

In eigen hand

Privacy-issues spelen geen rol bij een slimme boiler. De gegevens over uw verbruik en uw leefritme zijn niet inzichtelijk voor andere partijen. Zelf kunt u er wel controle op houden. Via een app kunt u uw verbruik bijhouden en zien wanneer u het meeste water verbruikt. Ook ontvangt u zo via de app tips om nog handiger met uw slimme boiler om te gaan. Bijvoorbeeld door hem op afstand in of uit te schakelen, of een timer in te stellen. Die laatste mogelijkheden zijn nog in ontwikkeling, maar komen over ongeveer een jaar beschikbaar. 

Met deze app kunt u de boiler ook instellen op de vakantiestand. Dan stopt hij met het analyseren van uw verbruik. Mocht u zelf vergeten zijn de vakantiestand in te schakelen, dan geeft hij u via de app een seintje dat uw verbruik ineens veel afwijkt. Een extra optie is dat u de ‘slimheid’ van de boiler ook uit kunt schakelen. Dan werkt hij als een traditioneel exemplaar.

Gerelateerd
Warm water

Wacht niet te lang op warm water

Lees meer

Extra besparing

Het gebruik van schone energie (uit wind en zon) neemt steeds meer toe. Wel ontstaan daardoor grote pieken en dalen in de energievoorraad bij energieleveranciers. Op zonnige dagen is er bijvoorbeeld ineens heel veel energie beschikbaar, net als wanneer er veel wind staat. Tijdens die pieken is er zelfs meer energie beschikbaar dan er nodig is, en daardoor daalt op dat moment de energieprijs.

Eén van de oplossingen voor deze situatie is om slimme huishoudelijke apparaten juist op dat moment stroom te laten verbruiken. De slimme boiler is daar heel geschikt voor. Door een automatisch seintje vanuit de energieleverancier kan deze boiler de overcapaciteit op het net gebruiken om het water tussentijds extra te verwarmen. Doordat dit met goedkopere energie gebeurt, bespaart u hiermee als gebruiker nog weer wat extra op uw energierekening.

Meer over boilers

"Als leverancier van boilers aan Feenstra werken we hard aan nieuwe technologische ontwikkelingen. De slimme boiler is daar een resultaat van. Want waarom zou je energie verspillen aan het opwarmen van water terwijl je het toch niet gaat gebruiken? Het belangrijkste aan deze ontwikkeling is dat het niet alleen interessant is voor de energieleverancier of fabrikant, maar juist ook voor de gebruiker van de boiler. Je kunt wel allerlei ‘slimme’ oplossingen bedenken, maar als de gebruiker er niets aan heeft, zal hij er geen gebruik van maken. De zelflerende boiler zorgt voor besparing op energiekosten en de app geeft ook nog eens meer inzicht in het energieverbruik. Daar zit dus een duidelijke winst voor de gebruiker."
Mark Bussman, Category & Business Development Manager bij Itho Daalderop

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Marie de Jonge 11 maanden geleden

  Gravatar for Marie de Jonge

  Goed om te weten dat er tegenwoordig zogenoemde 'slimme boilers' bestaan. Wanneer dit mij maandelijks geld kan besparen, wil ik er zeker meer over te weten komen. Het is inderdaad onnodig om constant verwarmd water te hebben wanneer je het niet gebruikt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • eddy 13 maanden geleden

  Gravatar for eddy

  ik zou gaarne mijn overcapaciteit van mn zonnepanelen gebruiken mbt een slimme boiler, dus meer opwarmen overdag ! 1- kan een slimme boiler dat 2-hoeveel ltr heb ik nodig voor 3 pers huishouden
  3-wat zijn de kosten 4- is er ook een subsidie op de deze installatie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare eddy 5 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Franssen,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Onze specialisten komen graag met u in contact om de mogelijkheden met u te bespreken. Ziet u kans om ons een e-mail te sturen naar [email protected]? In uw e-mail ontvangen wij graag uw adresgegevens en telefoonnummer. Onze specialisten nemen dan binnenkort contact met u op. Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Eddy Franssen eddy 5 maanden geleden

   Gravatar for Eddy Franssen

   In september gaat mijn nieuwe hypotheek in,mijn vraag is ik wil zonnepanelen en een electrice boiler.er komt ook een keuken en een inductieplaat ,ik stook met een pelletkachel.kan mij iemand adviseren van u?Mvg E Franssen

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare eddy 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Eddy,

   Voor een 3-persoonshuishouden zou u met een 120 liter boiler al een heel stuk verder kunnen komen. Een slimme boiler dankt zijn naam aan het feit dat deze op basis van het verbruik een inschatting maakt wanneer het opwarmen het beste kan beginnen. Dat is helaas vaak niet het moment dat de zon schijnt.

   Op dit moment is er geen subsidie op deze slimme boilers. Er is wel subsidie op warmtepomp boilers.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ron Bennink 20 maanden geleden

  Gravatar for Ron Bennink

  Beetje late reactie, maar t speelt nu pas voor mij.

  Ik wil graag een slimme boiler met een capaciteit van 50 liter. Mijn vragen zijn:
  Zijn die er?
  Wat kosten deze?
  Kan ik ook mijn eigen overcapaciteit van mn zonnepanelen op een slimme manier inzetten om de boiler te verwarmen, dus vergelijkbaar met daar waar in uw artikel staat; '"Door een automatisch seintje vanuit de energieleverancier kan deze boiler de overcapaciteit op het net gebruiken om het water tussentijds extra te verwarmen." ?

  Ik hoor het graag

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ron Bennink 20 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Bennink,

   Jazeker! Wij verkopen slimme boilers van 50 liter. De kosten zijn vanaf € 1094,-.

   Om de elektriciteit van uw PV panelen te gebruiken voor het opwarmen van het water in de boiler heeft u een slim systeem nodig dat bijvoorbeeld op basis van de weersverwachting, of het aanbod van zelf opgewekte stroom, de boiler in en uitschakelt.

   Wij hebben deze slimme systemen nog niet in ons aanbod, maar wij zien wel dat ze ontwikkeld worden. In 2021, als de terugleversubsidie verandert en wij steeds meer onze eigen energie moeten gebruiken, hebben wij deze systemen nodig om onze energiestromen in- en om het huis efficiënt te regelen.
   Een andere ontwikkeling daarbij is dat de energie vanuit de PV panelen niet meer als wisselspanning (AC) wordt gekoppeld aan de verbruikers, maar als gelijkstroom (DC). Dit voorkomt een (onnodige) omzetting en daarmee energieverlies.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.G Drenthen 24 maanden geleden

  Gravatar for A.G Drenthen

  Bestaat de mogelijkheid om de slimme boiler op lease/huurbasis (incl. gebruikelijke service op elk moment wanneer dit nodig is) geïnstalleerd te krijgen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.G Drenthen 24 maanden geleden

  Gravatar for A.G Drenthen

  Bestaat de mogelijkheid om de slimme boiler of lease/huurbasis geïnstalleerd te krijgen!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Alma 24 maanden geleden

  Gravatar for Alma

  Of je zet de warm water voorraad van je CV helemáál uit! Hij geeft dan ietsje later heet water, maar dat is veel voordeliger dan al die liters die maar warm staan te wachten tot iemand ze eens wil gebruiken. Laat staan een close-in boiler voor die enkele keer dat je warm water nodig hebt. Ik doe dat al jaren en er is nog nooit iemand geweest die het is opgevallen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Alma 24 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Alma,

   Wij willen u hartelijk bedanken voor uw bericht.

   Bij sommige cv-ketels is het mogelijk om het warm water comfort in te stellen. De cv-ketel houdt dan een bepaalde hoeveelheid water op temperatuur. Het voordeel is dat als er warm water vraag is, u dit snel krijgt. Overigens is dit ook uit te zetten. Dat bespaart dan gas. Let op! Dit betreft een instelling op de cv-ketel. Het heeft niets met de elektrische boiler te maken.

   Klik op de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/zet-de-comfort-stand-van-uw-cv-ketel-uit

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Louis Gilberts 24 maanden geleden

  Gravatar for Louis Gilberts

  Dat "slimme" is een commerciële kreet. Het wil zeggen dat je verbonden bent met het internet en allerlei leveranciers kunnen meekijkijken wat je doet. Het allerslimste is om daar niet in te trappen en onafhankelijk te blijven. Dat een "slimme" boiler 10% energie bespaart geloof ik niets van. Fake zullen we maar zeggen. Wat wél energie bespaart is een bewust gebruik.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • I. De Boone 24 maanden geleden

  Gravatar for I. De Boone

  Ik zou wel meer willen weten over de kosten.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare I. De Boone 24 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw De Boone,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Een slimme boiler met een gangbare 80 liter kost rond de € 1.439,- inclusief installatie. Bij interesse voorzien wij u graag van een offerte op maat. Uw adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres kunt u e-mailen aan [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Henk Wenting 24 maanden geleden

  Gravatar for Henk Wenting

  Jammer dat er geen inzicht wordt gegeven wat de globale kosten van aanschaf is.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Henk Wenting 24 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Wenting,

   Een slimme boiler met een gangbare 80 liter kost rond de € 1.439,- inclusief installatie. Mocht u interesse hebben in een offerte op maat, dan ontvangen wij graag een e-mail van u met uw contactgegevens aan [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Dirk Henk Wenting 24 maanden geleden

   Gravatar for Dirk

   inderdaad, dat mis ik ook

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • René Beuzekamp 24 maanden geleden

  Gravatar for René Beuzekamp

  Is de slimme boiler te combineren met zonnepanelen? of is een zonneboiler met collectoren een beter alternatief?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare René Beuzekamp 24 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Beuzekamp,

   Een solar installatie met collectoren kan typisch tot 50% van het warm water verzorgen, maar heeft te weinig capaciteit in de winter.

   Elektriciteit uit zonnepanelen kunt u opslaan in warm water in een elektrische boiler. In de winterperiode bent u hier ook beperkt in.

   U heeft met stroom uit zonnepanelen de optie om die ook anders te gebruiken. Dit gaat pas interessant worden als de terugleverregeling gaat wijzigen, want dan zult u steeds meer eigen “opwek” moeten verbruiken.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.