Hoe kunnen we overwinteren op zonne-energie?
Onbeperkt van de zon genieten
Met zonnepanelen kan iedereen zijn eigen energie opwekken. Maar zou het niet heel mooi zijn als we die energie ook konden opslaan voor later? Hoe ver zijn we daar eigenlijk mee?
Wekt u met uw zonnepanelen meer energie op dan u verbruikt, dan kunt u stroom leveren aan het energienet. Handig, dan gaat die duurzame energie niet verloren. Maar logischer zou zijn om het overschot zelf op te slaan voor later gebruik. Om ’s avonds televisie te kijken. Of om in het weekend drie wasjes te draaien. Zo’n vorm van opslag is niet alleen handig, maar wordt ook noodzakelijk. Want het aantal zonnepanelen blijft stijgen, en steeds meer mensen zullen energie willen terugleveren. Gevolg: een overbelast energienetwerk. De grote uitdaging is dus om al die zonne-energie te kunnen opslaan. Maar hoe?
Voor korte tijd opslaan
Voor de dagelijkse pieken en dalen kunt u nu al een accu of boiler gebruiken. Zodra u meer stroom opwekt dan u gebruikt, bijvoorbeeld op een mooie zomerdag, dan laadt de solar-accu op. Die stroom kunt u op een later moment gebruiken. Deze accu’s zijn er al in allerlei soorten en maten.
Heeft u een elektrische auto? Dan is dat een rijdende accu voor tijdelijke opslag van energie. Voor u persoonlijk, of voor de hele straat. In een Utrechtse wijk, bijvoorbeeld, staan al jaren ‘retourpalen’. Deze palen laden auto’s op via zonne-energie, maar kunnen de stroom uit die auto’s ook weer gebruiken om huizen in de buurt van energie te voorzien.
Elektrische zonne-energie kan ook meteen in de vorm van warmte opgeslagen worden. Dat gebeurt via een PV-boiler. Het warme water gebruikt u vervolgens voor de verwarming of als warm kraanwater. Een andere manier om energie in de vorm van warmte op te slaan is warmtekoude-opslag (WKO) in de bodem van de aarde. Met de overtollige energie verwarmt u dan het grondwater. Dankzij een warmtepomp kunt u die energie op een later moment omhoog brengen om uw huis te verwarmen.
Voor lange tijd opslaan
Met accu’s en boilers zijn dagelijkse pieken en dalen nog wel op te vangen. Maar om het complete koude seizoen te overbruggen, zou het fijn zijn om zonne-energie langer en in grotere hoeveelheden te bewaren. Zodat u kunt ‘overwinteren’ met alle energie die u in de zomer hebt opgeslagen. Het probleem is dat we nog niet in staat zijn om heel grote hoeveelheden energie op te slaan in kleine accu’s. U heeft nu bijvoorbeeld meer dan honderd normale accu’s nodig om de winter door te komen.
Energie is hot en wetenschappers zijn hard op zoek naar innovatieve oplossingen om veel energie lange tijd op te slaan. Bijvoorbeeld in heel efficiënte accu’s. Of door het overschot aan elektrische energie om te zetten in iets dat makkelijker op te slaan is. Zoals Liquid Air Energy Storage (LAES) of door gebruik van waterstof. Een optie is ook om elektrische energie om te zetten in chemische energie, in de vorm van groen gas. Op een later tijdstip kan dit groene gas weer worden omgezet in elektriciteit (en warmte). Dit heet Power-to-Gas.
Combinatie van oplossingen
We noemen hier maar een paar van de oplossingen die men onderzoekt. Dé ideale oplossing om energie (langdurig) op te slaan is er dus nog niet. De kans is groot dat we een combinatie van verschillende oplossingen zullen gebruiken. In de toekomst zal u thuis nog steeds uw accu en/of boiler gebruiken voor tijdelijke opslag. Mogelijk is dat dan wel een ‘zoutbatterij’, of een grote waterzak in de kruipruimte. Daarmee kunt u in de winter gebruiken wat u in de zomer opwekt. Wel blijft het belangrijk dat we met z’n allen steeds minder energie gaan verbruiken. Dan zijn er ook minder grote accu’s nodig.
Plaats reactie
Reacties
Wij beginnen nu aan panelen die worden deze week er op gelegd. Ik heb uw uitleg gelezen en ben er content mee, goede uitleg. Ik ben 92 jaar en begrijpt het, hartelijk dank.Aad Nieuwlaat
Beste meneer Nieuwlaat,
Bedankt voor uw compliment. Het is ontzettend fijn te lezen dat er deze week zonnepanelen worden aangelegd. #energietransitie U bent een mooi voorbeeld voor de jongeren om nu een investering te doen voor de generaties na u. Ga zo door!
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
PV-Panelen slapen in de nacht en in de Winter hebben ze hun WINTERSLAAP.
Om te overwinteren plaats je dus Windturbines.
Windside windturbines zijn echt muisstil (0-5dB) en zijn ruim 35 jaar in productie.
PV + Windside windturbines + Aardwarmte pomp + Energie Opslagsysteem.
p.s. Akku-systemen voor elk woonhuis zijn al zo'n 20 jaar beschikbaar. Toen bestond Tesla nog niet.
En nu: wat is er beschikbaar om bijvoorbeeld waterstof of groengas te maken in mijn woning? Hoe kan ik zelf warmte- koude opslag realiseren? Een zonneboiler heb ik al: moet ik er eentje bijkopen om energie in op te slaan? Grootste punt is verwarming van de woning in de winter.
Beste meneer Markus,
De energietransitie is volop in gang en zo ook de ontwikkelingen rondom de energietransitie. Ons doel is om iedereen zo volledig mogelijk te informeren. De toekomst zal uitwijzen welke richting wij opgaan met bijvoorbeeld het opslaan van energie.
Klik op de volgende link voor meer informatie over waterstof. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/waterstof Recht bovenaan de pagina kunt u zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief. Zo blijft u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Met vriendelijke Groet,
Feenstra Webcare
Ik zou graag de zonnepanelen energie voor avonds en 's nachts willen aanvullen met één of meer verticale windmolens zoals de Aeroleaf.
Is dat op korte termijn te realiseren op dezelfde omvormer als waarop de zonnepanelen zijn aangesloten?
Beste Hans,
Bedankt voor uw bericht.
Jammer genoeg is dit op korte termijn niet te realiseren met dezelfde omvormers.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Seizoensopslag zal nooit rendabel worden. Nu zou dat per 10 panelen minimaal € 100.000,- kosten. Dan is het veel efficiënter om met dat zelfde bedrag gezamenlijk een windturbine te kopen. Het liefst op zee. Maar ook dag en nacht opslag biedt weinig soelaas want als je overdag 15 kWh te veel hebt kan je die namelijk niet opslaan. Want de hoeveelheid die je overdag kan opslaan wordt namelijk beperkt door dat kleine beetje stroom dat je 's avonds en 's nachts verbruikt. Het lijkt mij dan ook veel efficiënter om dag en nacht opslag te combineren met de grotere zonneparken. Dan kan er immers tevens bespaard worden op de kabelaansluiting naar het net.
Waterstof lijkt mij wel wat en als je elektrisch in de zomer op kan slaan voor de winter, te gek, zou fantastisch zijn
Dank voor deze zeer nuttige informatie.
Aankomende zomer willen we offertes opvragen voor zonnepanelen. Is dit ook bij jullie mogelijk?
Beste heer Wiekens,
Uiteraard kunt u bij ons offerte opvragen voor een zonnepanelen-advies. Dit kan via deze link:
https://www.feenstra.com/zonnepanelen/advies/
Met hartelijke groet
Ook ik weet natuurlijk de oplossing niet,maar als techneut wil hier even kwijt dat ik het fantastisch vind om op deze wijze van dit soort nieuws op de hoogte te worden gesteld. Prima informatie.
Prima natuurlijk om zelf energie op te slaan. Maar het argument van overbelaste netten is de komende tien jaar nog niet aan de orde. De netwerk bedrijven piepen wel maar daar zit simpelweg ook de kennis en kapitaal om dit op te lossen. De jongens en meisjes van de netwerk bedrijven zijn daar handig genoeg voor. Ze zijn nog slim ook. Tien jaar voordat er ook maar een probleem in deze sfeer zich voordoet proberen ze de verantwoording van zich af te schuiven.
Als de netwerkbedrijven willen blijven bestaan dan moeten ze niet mopperen op PV eigenaren maar aan het werk gaan. Ze zijn slim en deskundig bij uitstek!
Inderdaad: daar betaal je toch "transportkosten"voor (sowieso) en dat is de helft van de energierekening.
Wij zijn de jaren 75 gepasseerd,niettegenstaande hebben we al dik 10 jaar een zonnepaneel op onze camper en zien het nut ervan wel degelijk.Helaas om zelf nog panelen te kopen,dat zie ik niet meer zitten.Wel loop ik al een tijdje rond met het idee om het cadeau te doen aan m'n kinderen.Mijn vraag is,wat gaat de hele installatie kosten per woning.Onze kinderen kunnen ervan genieten.
Er zijn nog geen reacties.