Alle thema's

Domotica

460 volgers

Thema's volgen

De huisautomatisering zorgt voor een slim huis (smart home) dat u helpt om zorgeloos te wonen. Dankzij domotica in huis kan de verlichting automatisch uit als we er niet zijn, kan de verwarming inschakelen zodra we bijna thuiskomen en kan het zonnescherm omlaag zodra de zon in ons gezicht begint te schijnen. Dit zijn voorbeelden van oplossingen die al beschikbaar zijn. De toekomst zal nog veel meer mogelijkheden bieden. Dankzij systemen die weten waar we behoefte aan hebben en apparaten kunnen aansturen. En dankzij slimme algoritmen, die ons leren kennen en aan de slag gaan als een persoonlijke assistent die met ons meedenkt. 

Wat is domotica?

Het is de automatisering van processen in huis of in een ander gebouw. Daarvoor maken we gebruik van elektronica. De elektronische apparaten helpen ons veiliger, energiezuiniger en slimmer te wonen en te werken. Apparaten zijn bedraad of gebruiken Wifi of Bluetooth om met elkaar te communiceren.

Domotica verbindt allerlei verschillende apparaten. Het gaat bijvoorbeeld om de verwarming en de airco, net als zonwering, verlichting en beveiligingssystemen. Bovendien kunt u steeds meer apparaten koppelen, zoals het koffiezetapparaat, de koelkast, magnetron en de oven. Aangestuurd via internet, zowel vanuit huis als wanneer u onderweg bent. Daarnaast maken de apparaten gebruik van handige sensoren, om ook zonder uw input slimme keuzes te kunnen maken.

Domotica in huis: slimme automatisering

Benieuwd naar voorbeelden van domotica in huis? We zetten een aantal mogelijkheden op een rij, voor de verschillende ruimten in huis:

  • Algemeen; Denk aan de verwarming en aan airconditioning, voor een aangename temperatuur. Niet te warm en niet te koud, dankzij systemen die bijvoorbeeld de buitentemperatuur in de gaten houden. Of dankzij verwarmingssystemen die uitgaan als u van huis gaat, en weer inschakelen als u (bijna) thuiskomt. Een andere vorm van domotica is de verlichting. Om automatisch in te schakelen als het donker wordt of als u opstaat. En om weer uit te gaan als u vertrekt, om geen energie te verspillen. 
  • Toegang; De poort gaat open zodra u met de auto aan komt rijden, net als de voordeur die automatisch van het slot gaat als u in de buurt komt. Andersom gaat alles netjes op slot zodra u vertrekt, zodat u het huis veilig achter kunt laten. Veilig dankzij het slot en een beveiligingssysteem, dat automatisch inschakelt. De verlichting gaat uit om energie te besparen, of schakelt in om het net te laten lijken of u thuis bent.
  • Keuken; Slimme domotica kan de koelkast helpen om nieuwe producten te bestellen als die bijna op zijn. En de technologie kan de oven voorprogrammeren, net als het koffiezetapparaat. Er staat een kopje koffie klaar als u opstaat, en de oven is op temperatuur als u thuiskomt uit het werk. 
  • Badkamer; Waterkranen schakelen automatisch in als uw handen in de buurt komen. Het is niet meer nodig om de kranen aan te raken. En op die manier hoeft u het toilet niet meer zelf door te trekken. Het biedt mogelijkheden voor gemak en comfort, net als voor veiligheid als het gaat om ouderen. Dankzij slimme domotica wordt het makkelijker om de situatie in de badkamer te automatiseren en in de gaten te houden, zodat zich daar geen problemen voordoen. 

Domotica systemen

Domotica systemen maken gebruik van specifieke protocollen, om onderling te kunnen communiceren. Het betekent dat de systemen met elkaar kunnen praten, omdat ze dezelfde taal (het protocol) spreken. Het gaat bijvoorbeeld om Wifi, waar ook veel van onze andere apparaten al veel langer gebruik van maken. Fabrikanten gebruiken deze protocollen om hun eigen producten te laten communiceren en om die te laten praten met andere systemen. Dankzij het beperkte aantal standaarden lukt het om meerdere systemen aan elkaar te koppelen. Let er bij de keuze voor systemen op dat ze onderling met elkaar te koppelen zijn. Op die manier kan domotica zorgen voor een smart home, waarin u een aantal zaken automatisch kunt laten verlopen.

Domotica voorbeelden

Benieuwd naar domotica voorbeelden in huis, waar u nu al gebruik van kunt maken? U kunt dan denken aan verschillende delen van het huis:

  • Verwarming; Een slimme thermostaat maakt deel van uit de domotica in huis. Bijvoorbeeld om bij te houden of u thuis bent en daar de verwarming op af te stemmen. De verwarming schakelt in als u er bent, en gaat uit als u vertrekt. Een energiebesparende vorm van domotica, terwijl het in huis heerlijk comfortabel aanvoelt als u er bent. 
  • Ventilatie; Moderne ventilatie gebruikt warme lucht van binnen om de frisse lucht van buiten te verwarmen. Slimme toepassingen gebruiken sensoren om de hoeveelheid ventilatie af te stemmen op de hoeveelheid personen in de ruimte of het gebruik van het toilet en de badkamer. Systemen die automatisch reageren op het gebruik in huis, zodat u daar zelf geen omkijken naar heeft. 
  • Huisbeveiliging; Domotica helpt het huis op een slimme manier te beveiligen. Met een alarmsysteem dat inschakelt als u van huis bent of de verlichting kan inschakelen om het net te laten lijken of u er wel gewoon bent. De systemen maken verbinding met uw smartphone, om u op de hoogte te brengen als er iets aan de hand is. 

Huis automatiseren

Domotica automatiseert huizen. Het is een duidelijke vorm van innovatie waarmee we de verwarming, airco, zonwering, beveiliging en andere systemen kunnen automatiseren. De systemen gebruiken algoritmen om met ons mee te denken. Ze passen zich aan onze behoeften aan, om er altijd voor te zorgen dat we heerlijk comfortabel kunnen wonen. Of om minder energie te gebruiken, voor een meer duurzame toekomst. Innovatie en duurzaamheid gaan hand in hand, met verschillende doelstellingen. Voor een comfortabele en een duurzame toekomst, waarin we veilig en op een heel eenvoudige manier gebruik kunnen maken van onze woning.

Lees meer over domotica Lees minder