Energietransitie op volle snelheid: Feenstra rijdt elektrisch

Bij Feenstra nemen we onze duurzame ambities serieus

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Van onze politici willen we altijd graag dat ze zich aan die stelregel houden. Doen ze dat niet, dan nemen we ze niet meer serieus. Voor een onderneming geldt natuurlijk precies hetzelfde. Onze auto’s zorgen voor een groot deel van onze CO2-uitstoot. Dus gaat héél Feenstra zo snel mogelijk elektrisch rijden. 

Schone auto's

Steeds vaker gaan onze adviezen over duurzaamheid. Over het klimaat, CO2-neutraal wonen, energie besparen. Nogal logisch dat we dan óók kritisch naar onze eigen bedrijfsvoering kijken. Hoe kunnen wij zelf de energietransitie aanpakken? Wat kunnen wij bij Feenstra doen om schoner, zuiniger en duurzamer te werken? We hebben alle activiteiten van ons bedrijf onder de loep genomen om nauwkeurig vast te stellen wat er beter kan. Net als bij onze klanten keken we daarbij éérst welke maatregelen met een aanzienlijk effect we betrekkelijk makkelijk kunnen uitvoeren. Omdat we bij Feenstra bijzonder klantgericht zijn, maken onze mensen veel kilometers. Dat heeft ook nadelen. We kwamen erachter dat maar liefst 80% van de CO2 die we als bedrijf uitstoten, afkomstig is van ons wagenpark. Daar kunnen we flinke stappen maken en dat doen we ook. We zijn inmiddels begonnen met het vervangen van onze diesel- en benzine-auto’s door nagenoeg allemaal elektrische auto's, eventueel hybride. In het begin zullen dat vooral de personenauto's zijn (met een 'geel kenteken'), maar inmiddels hebben we ook de eerste zes elektrische servicebusjes (grijs kenteken) besteld. Deze gaan in september 2018 de weg op. Met name in de steden willen we snel stappen maken om de uitstoot van fijnstof én CO2 terug te dringen. Overigens is het goed om te weten dat we bij Feenstra nu al met de zuinigste en schoonste categorie busjes rijden. 

Even wennen aan elektrische auto’s

Veel van onze mensen zijn dagelijks onderweg naar klanten en naar projecten. Rijden in een elektrische auto is even wennen, maar dat hebben we graag over voor de energiewinst die we ermee behalen. Voor het bedrijf zelf is het natuurlijk óók even wennen. Op de parkeerplaatsen van ál onze vestigingen komt er een flink aantal oplaadpalen bij.

Gerelateerd
Elektrisch wagenpark Feenstra

Feenstra kiest voor duurzaam wagenpark

Lees meer

Kosten en duurzaamheid

Feenstra vindt de balans tussen kosten en duurzaamheid belangrijk. Als we praten over het CO2-neutraal maken van woningen is het niet altijd haalbaar om dat van de ene op de andere dag helemaal voor elkaar te krijgen. Voor een groot bedrijf als Feenstra geldt dat natuurlijk ook. Niet alle maatregelen die nodig zijn om onze onderneming volledig duurzaam en maximaal energiezuinig te maken, kunnen we vandaag nog nemen. Maar dat is voor ons geen excuus om maar helemaal niets te doen. Sterker nog: we zijn op diverse plaatsen en manieren druk bezig om de prestaties van ons bedrijf op het gebied van duurzaamheid verder te verbeteren. Zo heeft ons hoofdkantoor aan de Schepenbergweg in Amsterdam Zuidoost, een ingrijpende renovatie ondergaan. We maakten het gebouw volledig aardgasloos. (Met één uitzondering; in onze opleidingsruimtes trainen we onze vakmensen in het plaatsen en onderhouden van cv-ketels. Toch wel handig als ze daar voorlopig nog even met aardgasaansluitingen kunnen werken.) Ook op andere plaatsen in het land worden we steeds energiezuiniger en duurzamer. Op een flink aantal Feenstra-daken zijn inmiddels zonnepanelen te vinden. Bij elkaar al meer dan duizend!

Als we de toekomst van onze aarde serieus nemen, is uitstellen en afwachten geen optie meer. Daarom is ook bij Feenstra de energietransitie nu écht begonnen.

Gerelateerd
CO2 verlagen

Zó verlagen Nederlanders hun CO2-uitstoot

Lees meer
Norbert Posthumus

Meer van Norbert Posthumus

— Manager Inkoop en Techniek

Norbert Posthumus (1962) kwam in 2011 in dienst bij Feenstra. Vanuit diverse Inkoop en Supply Chain functies, bij grote beursgenoteerde bedrijven, belandde hij in de installatiewereld. Als Manager Inkoop & Techniek is hij verantwoordelijk voor de Inkoop en Logistiek van Feenstra. Kortom, van ventilatie tot verwarming, van Inhuur tot onderaanneming of de Inkoop van koffieautomaten tot het leasen van voertuigen… Het continu optimaliseren van Inkoop en Supply Chain processen in de gehele keten, ziet hij als een bijzonder mooie uitdaging. Samen met zijn Inkoop collega’s geven zij hier dagelijks invulling aan. Norbert is getrouwd, heeft 1 dochter en 2 zonen. In zijn vrije tijd mag Norbert graag sporten, (floorball, schaatsen en vissen), klussen en tuinieren, en genieten van actieve (cultuur) vakanties met vrienden en/of familie.

Norbert Posthumus

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Wim Timmermans 3 jaren geleden

  Gravatar for Wim Timmermans

  Elektrische auto's zijn alleen op langere termijn milieu gunstiger. De in de auto zittende batterij heeft het milieu ernstig met CO2 belast

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Wim Timmermans 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Timmermans,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Het is goed dat u kritisch bent over het elektrisch rijden. Wellicht dat de volgende link meer duidelijkheid kan geven. https://www.anwb.nl/auto/themas/elektrisch-rijden/hoe-groen-is-het

   Mocht u naar aanleiding van dit bericht vragen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.