Zó verlagen Nederlanders hun CO2-uitstoot
Stap voor stap CO2-uitstoot verlagen en geld besparen
Lukt het u een beetje om thuis energie te besparen? Dat kan al met heel simpele maatregelen. Goed voor uw portemonnee en voor de planeet. Lees hier meer over de kleine én grote stappen die andere Nederlanders zetten.
Waarom moeten we energie besparen?
De aarde warmt te veel en te snel op. Daarom moet onze CO2-uitstoot drastisch omlaag. En daaraan zal iedereen een bijdrage moeten leveren. De overheid wil graag de afspraken nakomen die zijn gemaakt in het Klimaatakkoord van Parijs. Daarom draait ze langzaam de gaskraan dicht en stimuleert ze de overgang naar andere, schone bronnen van energie. Dat hele proces heet ook wel de energietransitie. Ook van u als individuele burger wordt actie verwacht.
Veel mensen denken al een grote bijdrage te leveren aan het verlagen van CO2-uitstoot, zo blijkt uit de Monitor Nationale Energietransitie, een onderzoek uitgevoerd door bureau MWM2 in opdracht van Feenstra. Toch hebben zij dan meestal niet geïnvesteerd in duurzame installaties, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. De reden is eenvoudig: men ziet op tegen de kosten. In werkelijkheid blijken deze mensen vooral kleine maatregelen te nemen om de CO2-uitstoot van hun woning te verkleinen. Begrijpelijk, want je moet érgens beginnen. En wie deze kleine stappen nog niet heeft gezet, doet er goed aan om daarmee te starten.
Wat u vandaag zelf al kunt doen om energie te besparen
Er zijn voldoende kleine maatregelen die u zelf al kunt nemen. Lees hieronder de meest populaire maatregelen, zoals blijkt uit ons onderzoek:
Grotere aanpassingen voor een duurzaam huis
Een kleiner deel van de Nederlanders heeft plannen om echt te investeren in duurzaamheid, zo blijkt uit de Monitor Nationale Energietransitie. Hieronder ziet u de meest genoemde zaken die men van plan is om aan te passen. Uit het onderzoek blijkt ook dat huiseigenaren eerder geneigd zijn te investeren dan mensen met een huurwoning. Met als belangrijkste reden dat het huis dan in waarde stijgt.
1. Warmtepomp (94%).
2. Goede isolatie (70%), zoals dak-, vloer- en muurisolatie.
3. Dubbel of triple glas laten zetten (54%).
We noemden al dat veel mensen opzien tegen de kosten van duurzame maatregelen in hun woning. Het blijkt dat de meeste mensen deze kosten zelfs nog te laag inschatten. En ze weten vaak niet goed welke praktische en financiële gevolgen de energietransitie voor hen heeft. Uit ons onderzoek blijkt dat er veel behoefte is aan ondersteuning op dat gebied.
Daarom gaat Feenstra bewoners begeleiden om hun woning stap voor stap te verduurzamen. Via deze site (Zorgeloos Wonen) houden we iedereen op de hoogte en delen we handige informatie, zoals bespaartips en inspirerende achtergrondverhalen. Daarnaast gaan we samen met bewoners bekijken wat de beste oplossing is voor hun woning, geven we inzicht in de bijbehorende kosten en brengen we de terugverdientijd in kaart. Zo kunnen we ook uw woning stap voor stap gereedmaken voor de toekomst.