De feiten en fabels rondom de Energietransitie

 • 04/07/2019 11:35am
 • 1
 • 2 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Annemarie Costeris (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie) en Wouter Wolfswinkel (Vattenfall/Nuon) zijn in de zesde aflevering van ‘Op naar 2050!’ de gasten van Chimene van Oosterhout en John van den Dungen. Het thema dit keer is ‘Feiten en Fabels rondom de energietransitie’. Vanuit hun vak, maar ook vanuit hun persoonlijke interesse zien beide gasten veel enthousiasme, maar ook terughoudendheid als het over de energietransitie gaat. Om met zijn allen van het eerlijke verhaal uit te kunnen gaan, gaan we in deze uitzending dieper in op de feiten en de fabels die de ronde doen.

En deze feiten en fabels doen zich op allerlei fronten voor. Zo zouden de verschillende wetenschappers al sterke meningsverschillen hebben en verschillende verklaringen voor feiten als de stijging van de zeespiegel of de temperatuur. Maar ook bij bewoners en de politiek staan individuen of groepen soms lijnrecht tegenover elkaar, waardoor bewoners ook niet goed weten welke informatie nuttig is en welke waardeloos.

Vallen de kosten om woningen duurzaam te maken echt mee of kost het daadwerkelijk 30.000 euro? En wat is er waar van het feit dat u de investering in een duurzame woning nooit zult terugverdienen? Is die hele transitie niet gewoon iets voor de alleen rijke inwoners? Is het nu juist wel of niet slim om de woning met elektrische kachels te verwarmen? En hoe zit het nu écht met gas? Gas is toch niet echt slecht? Andere landen maken immers juist nu de keuze om op gas over te stappen.

Maar ook: hoe zit het nu met die CO2-heffing? Gaat dat onze problemen echt oplossen? Daarnaast: geloven we met zijn allen wel in een klimaatneutrale wereld? En hoe zit nu echt? Wordt de opwarming van de aarde en de consequenties er niet gewoon door de politiek en media bij ons ingedramd en valt het stiekem toch allemaal wel mee? Wouter en Annemarie geven hun visie.

Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. Diverse gasten vertellen over hun persoonlijke kijk op energie en duurzaamheid. Kijk hier naar de zesde aflevering:

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ida 8 maanden geleden

  Gravatar for Ida

  Waarom krijgen we geen kerncentrales, schoner energie is er niet en dan zijn we van dat hele gedoe af.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.