14 stevige uitspraken over een toekomst zonder aardgas. Feit of fabel?

Is aardgasloos wonen een droom of een nachtmerrie?

 • 12/07/2018 11:49am
 • 17
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie
 • 17/06/2019 3:45pm

Van het aardgas af! Voor de één klinkt het als een prachtig, duurzaam ideaal, voor de ander als een onzeker avontuur. Wat is er waar van de juichverhalen en de angstvisioenen?

Iedere nieuwbouwwoning moet worden opgeleverd met een gasaansluiting.

Dat wás waar, maar nu niet meer. 
Tot voor kort was het in Nederland wettelijk verplicht om een nieuwe woning op het aardgasnet aan te sluiten. Om de CO2-uitstoot terug te dringen, heeft het kabinet die aansluitplicht afgeschaft. In feite is er zelfs een verbod voor in de plaats gekomen. Sinds 1 juli 2018 mag een gemeente alléén toestemming geven voor een nieuwe aardgasaansluiting 'bij zwaarwegende redenen van algemeen belang'.

Aardgasloos wonen is toekomstmuziek.

Dat is waar. 
In de meeste huizen die vóór 2000 zijn gebouwd is een flinke investering nodig om ze geschikt te maken voor andere verwarmingstechnieken. Zo heeft een warmtepomp alléén zin als het huis goed geïsoleerd is én als u een verwarmingssysteem heeft dat geschikt is voor lage temperaturen. Vloerverwarming bijvoorbeeld of speciale radiatoren. Voor woningen van ná 2000 is de benodigde investering meestal minder groot. En in de nieuwbouw is aardgasloos wonen helemáál geen toekomstmuziek. Daar is een huis zonder gasaansluiting inmiddels de standaard.

Warmtepomp, elektrische kachel, stadswarmte ... zo behaaglijk als met de cv-ketel wordt het 's winters niet meer.

Dat is niet waar. 
Voor welk alternatief u nu of straks ook kiest, het uitgangspunt is altijd dat u moet kunnen rekenen op minimaal hetzelfde comfort als u nu gewend bent. In een goed geïsoleerd huis wordt het met een lagetemperatuurverwarming net zo lekker warm als nu met de cv-ketel.

Gerelateerd
Waarom kiezen voor een warmtepomp Feenstra

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Lees meer

Als uw woning stadswarmte krijgt, is een warmtepomp zonde van het geld.

Dat is waar. 
Heeft uw gemeente plannen om uw straat of wijk aan te sluiten op een warmtenet, dan is het niet verstandig om nu te investeren in een warmtepomp. Uw cv-ketel kan dan straks de deur uit en u brengt uw CO2-uitstoot tot een minimum terug. Maatregelen als zonnepanelen voor stroom, een zonneboiler of een hybride warmtepomp hebben wél zin. Ook mét stadsverwarming zorgen die voor een lager energieverbruik. Ze maken u dus minder afhankelijk van uw energieleverancier.

Stadswarmte is volledig duurzaam.

Dat is bijna helemaal waar. 
Het afval dat we produceren, wordt op allerlei manieren gerecycled. Voor wat daarna nog overblijft, is verbranding de meest duurzame oplossing. Het verbranden van het restafval zorgt voor een relatief lage CO2-uitstoot, maar helemaal schoon is het niet. Daar staat een groot voordeel tegenover: de warmte die erbij vrijkomt, is een belangrijke bron voor de stadsverwarmingsnetwerken. Ook houtchips, afkomstig van natuuronderhoud en snoeiwerk, zijn een warmtebron. Een biomassacentrale zet de houtchips om in warmte en elektriciteit. Die biomassa is wél helemaal CO2-neutraal.

CO2-uitstoot

Als in Groningen de gaskraan dichtgaat, moet uw cv-ketel worden aangepast.

Dat is niet waar. 
Groningen gaat de komende tijd geleidelijk aan minder aardgas produceren, maar dat gaat éérst ten koste van de export en de industrie. De levering van Gronings gas aan Nederlandse huishoudens gaat voorlopig door, net als altijd. De komende jaren kunt u uw cv-ketel dus gewoon blijven gebruiken. Als in een later stadium het Groningse gas ook voor huishoudens in Nederland niet meer beschikbaar is, hangt het af van het alternatieve gas of uw cv-ketel moet worden aangepast.

De cv-ketel op aardgas wordt in 2021 verboden.

Dat is niet waar. 
Een groot aantal bedrijven en maatschappelijke organisaties hebben een brede klimaatcoalitie gevormd. Dit voorjaar hebben zij een Manifest opgesteld dat pleit voor hogere rendementseisen voor nieuwe cv-ketels. Ook Feenstra heeft dat Manifest ondertekend. Als het aan ons ligt, wordt vanaf 2021 een nieuwe cv-ketel altijd geplaatst in combinatie met een duurzame oplossing; een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler bijvoorbeeld. Zo'n combinatie draagt bij aan een lager aardgasverbruik en dus aan een lagere CO2-uitstoot.

Gerelateerd
investering in duurzame energie

Investeren in een cv-ketel, warmtepomp of zonnepanelen?

Lees meer

De pelletkachel is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel.

Dat is niet waar. 
Een pelletkachel is de schoonste soort houtkachel. Vervangt u uw allesbrander of open haard door een pelletkachel, dan stoot u minder CO2 en minder fijnstof uit. Maar gebruikt u de pelletkachel als alternatief voor de cv-ketel, dan schieten we er weinig mee op. Integendeel: een pelletkachel stoot véél meer fijnstof uit dan de cv-ketel.

De elektriciteitskosten van een warmtepomp zijn net zo hoog als wat u nu kwijt bent aan gas.

Dat is niet waar. 
Bij de huidige tarieven bespaart u met een warmtepomp 10 tot 35% op uw energiekosten, afhankelijk van het type warmtepomp dat u kiest. Dat voordeel zal de komende jaren waarschijnlijk oplopen, omdat de prijs van gas vrijwel zeker zal toenemen, terwijl het elektriciteitstarief waarschijnlijk zal dalen. Combineert u de warmtepomp met zonnepanelen, dan wordt uw voordeel nóg groter. Overigens: zou u ervoor kiezen om uw woning helemaal elektrisch te verwarmen (bijvoorbeeld met infraroodpanelen, elektrische kachels) en zónder warmtepomp, dan zullen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen.

Waterstof is een CO2-neutrale energiebron

Dat is niet waar.
Om te beginnen is waterstof géén energiebron, zoals zon, wind of aardgas dat wel zijn. Waterstof is een energiedrager. We kunnen er dus energie in opslaan. Is die energie op een duurzame manier geproduceerd, bijvoorbeeld met windmolens of zonnepanelen, dan komt bij het maken en gebruiken van waterstof inderdaad géén CO2 vrij. Maar dat is op dit moment nog niet het geval. Voor de waterstof die we nu al gebruiken, bijvoorbeeld in de industrie, is aardgas in de meeste gevallen de energiebron. Het gebruik van waterstof is dan dus niet CO2-neutraal. Slagen we er in de toekomst in om álle waterstof volledig duurzaam te produceren, dan kunnen we zeggen dat we dankzij het toepassen van waterstof géén CO2 uitstoten.

Een brandstofcel levert warmte én elektriciteit

Dat is waar.
In een brandstofcel ontstaat een chemische reactie van waterstof en zuurstof, waardoor warmte én elektriciteit vrijkomen. In een woning kunnen we de warmte bijvoorbeeld gebruiken om tapwater te verwarmen, terwijl de stroom zijn weg vindt naar de warmtepomp en andere elektrische apparaten. Diverse fabrikanten hebben al experimentele brandstofcellen ontwikkeld voor gebruik in huis. De meeste van die apparaten worden aangesloten op het aardgasnet. Het rendement is hoog, maar omdat het toestel zelf kostbaar is, zal de doorbraak van de brandstofcel nog wel even op zich laten wachten. Wel zijn er op sommige plaatsen al proefprojecten met brandstofcellen die woningen en bedrijven van stroom en warm water voorzien.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Brandstofcel: wat kan er niet en wat kan er wel?

Lees meer

In plaats van aardgas krijgen we straks ánder gas.

Dat zou waar kunnen zijn. 
Met welke technologieën we over vijf of tien jaar ons huis verwarmen, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk zal iedere (woon)situatie om een andere, specifieke oplossing vragen. De warmtepomp zal zeker in veel woningen een plaats krijgen, vaak in combinatie met zonnepanelen of een zonneboiler.

Je kunt beter helemaal niets doen en rustig afwachten.

Dat is niet waar. 
Wat uw woningsituatie ook is, er zijn altijd mogelijkheden om zuiniger met energie te zijn en minder CO2 uit te stoten. Isoleren levert meer comfort, minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening op. En heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen en te plaatsen, dan levert u direct een duurzame bijdrage. Ook als u niet direct grote bedragen kunt en wilt investeren, zijn er diverse manieren om op korte termijn zélf de eerste stappen te zetten. Op weg naar een aardgasloze toekomst.

Het valt allemaal wel mee met die klimaatverandering.

Dat is niet waar. 
De opwarming van de aarde is een feit. Bijna ieder jaar is het wereldwijd nóg warmer dan het vorige. En dat gaat al tientallen jaren zo. Daardoor stijgt de zeespiegel en vallen er vaker extreme buien. Vrijwel alle klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat de opwarming het gevolg is van broeikasgassen (voornamelijk CO2) die wij met z'n allen uitstoten. Alle reden dus om er zo snel mogelijk iets aan te doen.

Wek zelf stroom op met zonnepanelen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Willem 20 maanden geleden

  Gravatar for Willem

  Nederlandse plannen vormen piepkleine druppeltjes op een uiterst gloeiende plaat! Ze leveren NIETS op voor het klimaat, maar kosten handen vol geld. Bovendien schuilt er een enorm gevaar in onze toekomstige afhankelijkheid van stroom. Bij een cyberaanslag liggen dan werkelijk ALLE sectoren van ons land plat!!! Dat mag nooit gebeuren!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arnold verheij 2 jaren geleden

  Gravatar for Arnold verheij

  Wordt er ook bijgemeld... en begin woest te worden dat het in doofpot wordt gestopt, dat die dingen een herrie maken JA HERRIE! Ik heb de stilste variant met kast er omheen en nog steeds een irritant geluid als je in de tuin zit of op de bank. Dat het uren duurt voordat je boiler weer water heeft als je mensen op bezoek hebt die allemaal
  even douchen in de ochtend, dus simpelweg geen warm water hebt.... met je raam open slapen in de winter kun je vergeten HERRIE... vergelijkbaar comfort? Gatverdamme zeg dat is de grootste LEUGEN... ik hoop werkelijk waar dat ik mijn nieuwe woning verkocht krijg en een gas woning kan kopen en anders stap ik over op palletkachels openhaarden of alle andere varianten, als ik maar van dat gezoem afben!!!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Oscar Jonk 3 jaren geleden

  Gravatar for Oscar Jonk

  Ik woon in Groningen. Het gas heeft Nederland één generatie rijkdom bezorgd en ik mag in de toekomst fors investeren omdat ik van het gas af moet terwijl ik kan vrezen voor (mogelijk) gevaarlijke aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. Hier klopt iets niet: flink betalen om van het gas (waar Groningen weinig profijt van heeft gehad) af te komen en vijftien jaar vrezen voor een zware beving.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • drs F.Bennink Bolt 3 jaren geleden

  Gravatar for drs F.Bennink Bolt

  Wij hebben 20 zonnepanelen. Huis (220 m2) (1965). Kunnen we nu al iets doen?Onzeker wat
  de gemeente (Amsterdam zuidoost) gaat doen. Kunne wij NU al iets doen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare drs F.Bennink Bolt 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Bennink Bolt,

   Fijn te lezen dat u zonnepanelen op het dak heeft liggen.

   Elke gemeente in Nederland moet binnen nu en 3 jaar de plannen in kaart hebben gebracht.

   Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/begin-zelf-met-de-energietransitie. Zo kunt u lezen wat u op dit moment zelf kunt doen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jos 3 jaren geleden

  Gravatar for Jos

  Het klimaat is, sinds de vorming van onze planeet, al ca. 4,6 miljard jaar aan verandering onderhevig. Van invloed zijn o.m.: de activiteit van de zon, variaties in de baan van de aarde om de zon en de stand van de aardas. CO2 is ook nuttig voor de groei van alle planten en bomen die zuurstof leveren. Deze "energie- transitie"is een enorme kapitaalvernietiging. Met fossiele brandstoffen moeten wij zuinig omgaan. Investeer in moderne kernenergie (thoriumcentrales) die betrouwbare en schone energie leveren.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • ANK 3 jaren geleden

  Gravatar for ANK

  Hoe zit het met de aansluiting op krachtstroom? Dit is een behoorlijke investering die boven op alle kosten komt. Gaan de netbeheerders dat ook samen regelen, net zoals de overstap op de slimme meter? Of mag de huiseigenaar dat ook weer zelf ophoesten en ook nog iedere maand een verhoging van het vastrecht.
  Komt dan ook nog bij dat warmtepompen het beste werken met een lage-temperatuur-verwarming..dus ook alle oude radiatoren eruit en alles vernieuwen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare ANK 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw ANK,

   Goed te vernemen dat u al zoveel informatie verzameld heeft met betrekking tot aardgasloos wonen.
   U heeft inderdaad gelijk dat wanneer u geheel aardgasloos wilt stoken, er wellicht een 3 fasen aansluiting nodig is. Door het elektrisch balanceren van de aansluiting, kunnen (mogelijk) veel kosten worden bespaard. Een zwaardere aansluiting (met hoger vast recht ) is niet nodig. U kunt dit vergelijken met het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie. Door dit goed te doen, hoeft uw cv-ketel minder hard te werken.

   De huidige generatie warmtepompen functioneert inderdaad prima met lagetemperatuur-verwarming. Bewoners van woningen met hoge temperatuurverwarming (45 graden en een hogere aanvoertemperatuur van het cv-water) adviseren wij dan ook te overwegen te investeren in een modulair systeem. Dat levert direct een verlaging van de CO2-uitstoot en maakt de woning toekomstbestendig. Deze oplossing is echter nog niet breed voorhanden.


   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.M Janssen 3 jaren geleden

  Gravatar for A.M Janssen

  Maar ik heb 3 jaar geleden een nieuwe ketel gekocht bij Feenstra, die gaat minstens nog 10 jaar mee. Als de gasprijzen omhoog gaan wat moet ik dan doen? En als ik mijn huis nu wil verkopen scheelt het dan in mijn verkoop prijs dat ik nog steeds aardgas nodig heb?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A.M Janssen 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Janssen,

   Bedankt voor uw bericht.

   Helaas weten wij niet wat dit in de toekomst met de woningmarkt zal doen. De huizenprijs is afhankelijk van meer factoren.

   De cv-ketel welke onlangs geïnstalleerd, zal nog jaren mee moeten gaan. Dus, voor nu geen zorgen en hoeft u geen drastische maatregelen te treffen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Feiko 3 jaren geleden

  Gravatar for Feiko

  Wat mij het meest aan de transitie irriteert is dat de regering eerst stimuleert om leningen (hypotheken) af te lossen. Nu dat massaal is gedaan wordt de stimulans terug gedraaid en vervolgens zetten ze aan om je weer in de schulden te steken door een lening af te sluiten gekoppeld aan je huis, oftewel een nieuw hypotheek.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Verwoerd 3 jaren geleden

  Gravatar for Verwoerd

  Het valt mij tegen dat ook Feenstra meegaat met de milieu maffia, had ik niet verwacht, ik dacht dat ze bij Feenstra normaal denkende mensen aan het stuur had, want als ik kijk naar de afgekeurde politici zoals Nijpels en de activist van de PvdA (kan zijn naam niet door mijn keel krijgen) die zeggen dat 75 % achter hun plannen staan is alleen 75 % van de politiek Niet van Normaal denkende Nederlanders, DOE EENS EEN ANQUETTE EN VERTEL DAN DE CIJFERS

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Mieke Verwoerd 24 maanden geleden

   Gravatar for Mieke

   Klopt Feenstra is niet goed bezig. Draait allemaal om geld.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • GJB Pietersma 3 jaren geleden

  Gravatar for GJB Pietersma

  Neem eens de moeite om het boek van Salomon Kroonenberg/ SPIEGELZEE te lezen.
  Dan begrijpt u dat het stijgen en dalen van alle tijden is en de mens er geen invloed op heeft.
  Volg ook eens Ingenieur THEO WOLTERS dan krijgt u goede info hoe de werkelijk stand van zaken op energie gebied is.
  IK begrijp dat het een mooi verdien model is voor een aantal bedrijven om alles om te bouwen en over 10 jaar weer terug te bouwen naar aardgas.
  Met vriendelijke groet,
  GJB Pietersma

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.