Is aardgasloos wonen een droom of een nachtmerrie?

15 stevige uitspraken over een toekomst zonder aardgas. Feit of fabel?
Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Stephan Beelen
  Stephan Beelen 2 maanden geleden

  Ik ben sinds 2 jaar gas vrij en het is zeker goed te doen maar wat ik vergeten ben is controleren of mijn huis goed geïsoleerd was. Huis was uit 1990 en ging er van uit dat het goed was. Niet dus, mijn energie verbruik in stroom was mega. 14000kWh per jaar. Toen ik er achter kwam en de energie prijs de lucht in ging ben ik meteen aan de slag gegaan met isoleren.

  Dak geïsoleerd met Easycell, gister 2 nieuwe kozijnen laten plaatsen met meteen HR++. Kozijnen waren slecht moeten vernieuwd worden. Volgende week worden alle ramen met oud dubbel glas vervangen door HR++.
  Nu al merk ik verschil en het wordt dus nog beter. Vorig jaar in januari was mijn verbruik 2200 kwh in 1 maand en ja is veel.. Afgelopen januari 1600 kwh. Vorig jaar februari 2016 Kwh en dit jaar 1153 Kwh. En het gaat dus alleen maar beter worden. Dus warmtepomp zeker doen maar alleen als je huis goed geïsoleerd is.
  Ik verwacht dat ik mijn jaar verbruik ga halveren.

 • Gravatar for Ben van der Ham
  Ben van der Ham 3 maanden geleden

  Kijken naar de toekomst is ook kijken naar de afvalberg over 20-25 jaar net zoals het asbest van toen zijn windmolens zonnepanelen en accu van de E- producten nu en straks ook niet recycelbaar vanwege de negatieve opbrengst in €.
  Als die beloften komen niet uit en die berg en kosten krijgen onze kleinkinderen voor hun kiezen en nog niemand heeft mij het tegendeel bewezen. Dus jammer genoeg sta ik nu stil maar heb we qua isolatie het nodige gedaan maar blijf bij mijn cv met een ideaal zonnepanelen-dak. Mvgr. Ben van der Ham

 • Gravatar for Ben van der Ham
  Ben van der Ham 3 maanden geleden

  Kijken naar de toekomst is ook kijken naar de afvalberg over 20-25 jaar net zoals het asbest van toen zijn windmolens zonnepanelen en accu van de E- producten nu en straks ook niet recycelbaar vanwege de negatieve opbrengst in €.
  Als die beloften komen niet uit en die berg en kosten krijgen onze kleinkinderen voor hun kiezen en nog niemand heeft mij het tegendeel bewezen. Dus jammer genoeg sta ik nu stil maar heb we qua isolatie het nodige gedaan maar blijf bij mijn cv met een ideaal zonnepanelen-dak. Mvgr. Ben van der Ham

 • Gravatar for Wilbert
  Wilbert 3 maanden geleden

  Krijgen jullie voor deze propaganda subsidie van die Kabouter uit Brussel ? De enige reden dat gas te duur is, is omdat er zoveel belasting op zit om al die andere speeltjes te bekostigen. Als je op gas maar genoeg belasting zet kan je zelfs een professor op een fiets met een dynamo rendabel maken voor de stroomopwekking. De leugen dat windmolens goedkoper zijn klopt alleen omdat alle vormen van fossiele energie kapot belast worden, terwijl van dat geld die windmolens gesubsidieerd worden. Onze beroepsleugenaar uit Den Haag had een aantal jaren geleden gelijk toen hij zei; "windmolens draaien alleen op subsidie". Maar om in het torentje te blijven zal hij zelfs verklaren dat de lucht groen en het gras blauw is. PS: De opwarming van de aarde is niet het probleem, de huidige woonplaats van de mensen (laag gelegen aan het water). Als de temperatuur stijgt ontdooit heel Siberie en Canada, wel eens op de wereldkaart gekeken hoe veel land dat er dan vrij komt. Die kleine stukjes die dan onderlopen vallen daarbij in het niets.

 • Gravatar for Andre Bangma
  Andre Bangma 3 maanden geleden

  Ik heb recentelijk een monteur gevraagd naar een vervanging van mijn oude CV ketel (wel HR) voor een warmtepomp. nadelen: 1. Er is een tekort aan monteurs. 2. Een warmtepomp maakt veel herrie. 3. Kosten, mjn huis is van 1976 en ik heb dubbel glas overal, vloer isolatie, dakisolatie, maar ik moet voor duizenden euro's een vloerverwarming aanleggen, andere radiatoren kopen en zonnepanelen kopen of huren, en dan is een warmtepomp ook nog eens duizenden euro's duurder (ondanks subsidie). 4. onderdelen die stuk gaan van een warmtepomp kosten zo 1000 euro (heb ik een nieuwe CV voor). 5. een warmtepomp kan geen temperatuur boven de 40 graden leveren, dus als je warm/heet water nodig hebt, dan heb je een keukenboiler of toch weer een CV nodig. 6. In het buitenland gaan ze over op gas en dan kan zo'n verhaaltje van Feenstra dat vergoeilijken, maar het blijft een feit dat het buitenland eerst overgaan op gas en dan pas 10tale jaren later op iets schoners overgaan. 7. Ik heb ook gevraagd naar stadsverwarming, maar daarvoor is onze gemeente te klein. Voordeel is dat we voldoen aan de CO2 norm. Ik wacht wel op waterstof constructie, die dan door bestaande leidingen kan gaan, maar dat is helaas nu nog niet aan de orde.

 • Gravatar for Francis
  Francis 4 maanden geleden

  Ik lees in dit artikel “Zo heeft een warmtepomp alléén zin als het huis goed geïsoleerd is én als u een verwarmingssysteem heeft dat geschikt is voor lage temperaturen. Vloerverwarming bijvoorbeeld of speciale radiatoren”.
  Ik vind het merkwaardig dat u in het geheel niets zegt over het nieuwe HOGE temperatuur warmtepompsysteem, waarover u in juli 2020 schreef dat “Vattenfall en Feenstra een nieuw hoge temperatuur warmtepompsysteem uittesten dat de traditionele cv-ketel vervangt zonder noodzaak voor aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie. Met het warmtepompsysteem voor de bestaande bouw kan een woning in één keer fossielvrij gemaakt worden en biedt Vattenfall een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. In de tweede helft van 2022 komt het systeem beschikbaar voor particuliere woningeigenaren”.

  Juist hier ben ik in geïnteresseerd, maar mis dit in uw toelichting.
  Ik woon in een huis uit 1700 en het goed isoleren daarvan gaat heel veel geld gaat kosten, omdat het bijna geheel gestript moet worden Het plaatsen van zonnepanelen is bovendien niet toegestaan, omdat het een monument is. Daarnaast wil ik ook mijn mooie antieke radiatoren niet kwijt. Het hoge temperatuur warmtepompsysteem zou voor mij een uitkomst zijn en ik ben dan ook erg benieuwd naar de stand van zaken.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   Feenstra Webcare Francis 4 maanden geleden

   Beste heer, mevrouw,

   Bedankt voor uw bericht.

   Als de resultaten van de pilot positief zijn, dan zal in de tweede helft van 2022 het systeem beschikbaar worden voor particuliere woningeigenaren. Wij adviseren u hiervoor ons Zorgeloos Wonen platform in de gaten te houden.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Hans Licht
  Hans Licht 4 maanden geleden

  Bj ons in de wijk (de parken Apeldoorn) wordt gewerkt aan een oplossing, dus in de toekomst geen aardgas meer. De meeste van onze buren hebben besloten dat het een alternatief gas moet worden. Wij kunnen straks kiezen uit een van een door u plaatste mogelijk heden. Men wil dit collectief gaan doen. Wij zijn de eerste wijk waarin dit besproken gaat worden. Dus nog even afwachten. U mag rustig eens langskomeng on te kijken wat de beste oplossing voor ons zou kunnen zijn.
  Met vriendelijke groet

 • Gravatar for Willem
  Willem 3 jaren geleden

  Nederlandse plannen vormen piepkleine druppeltjes op een uiterst gloeiende plaat! Ze leveren NIETS op voor het klimaat, maar kosten handen vol geld. Bovendien schuilt er een enorm gevaar in onze toekomstige afhankelijkheid van stroom. Bij een cyberaanslag liggen dan werkelijk ALLE sectoren van ons land plat!!! Dat mag nooit gebeuren!

 • Gravatar for Arnold verheij
  Arnold verheij 3 jaren geleden

  Wordt er ook bijgemeld... en begin woest te worden dat het in doofpot wordt gestopt, dat die dingen een herrie maken JA HERRIE! Ik heb de stilste variant met kast er omheen en nog steeds een irritant geluid als je in de tuin zit of op de bank. Dat het uren duurt voordat je boiler weer water heeft als je mensen op bezoek hebt die allemaal
  even douchen in de ochtend, dus simpelweg geen warm water hebt.... met je raam open slapen in de winter kun je vergeten HERRIE... vergelijkbaar comfort? Gatverdamme zeg dat is de grootste LEUGEN... ik hoop werkelijk waar dat ik mijn nieuwe woning verkocht krijg en een gas woning kan kopen en anders stap ik over op palletkachels openhaarden of alle andere varianten, als ik maar van dat gezoem afben!!!!

 • Gravatar for Oscar Jonk
  Oscar Jonk 4 jaren geleden

  Ik woon in Groningen. Het gas heeft Nederland één generatie rijkdom bezorgd en ik mag in de toekomst fors investeren omdat ik van het gas af moet terwijl ik kan vrezen voor (mogelijk) gevaarlijke aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. Hier klopt iets niet: flink betalen om van het gas (waar Groningen weinig profijt van heeft gehad) af te komen en vijftien jaar vrezen voor een zware beving.