Kijk goed naar het gas- en elektraverbruik van uw nieuwe woning

Verhuizen? Focus ook op gas- en elektra-prijzenFrank Sebrechts

- Praktijkopleider

Praktijkopleider Frank Sebrechts (1967) haalt zijn energie uit het opleiden van leerling-monteurs tot volwaardig servicemonteur. Hij waakt erover dat elke pupil in de praktijk alle geleerde kennis goed toepast. Verder gaat zijn interesse uit naar innovatieve technieken, zoals bijvoorbeeld warmtepompen en slimme thermostaten. Hij volgt de ontwikkelingen op de voet en brengt dit voor zover mogelijk ook direct over op monteurs, maar ook op medewerkers bij het call center van Feenstra. Frank is getrouwd met Brigitte en vader van Fenno en Gianni. Naast tijd besteden aan zijn gezin, heeft hij naast zijn werk nog een rits aan hobby’s, zoals hardlopen, voetballen, sportvissen, lezen, en vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Arno Harting
  Arno Harting 4 jaren geleden

  Geachte heer Frank Sebrachts,
  In de laatste Nieuwsbrief Zorgeloos Wonen by Feenstra schreef Frank Sebrechts over de warmtepomp. Wat in dergelijke artikelen (ook in nieuwsbrieven en dergelijke van andere afzenders zoals 'Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp' van Greenhome, maar ik kan er nog vele noemen) vaak aangegeven wordt, is dat de woning voldoende of goed geïsoleerd moet zijn (lees een voldoende lage ruimtewarmtevraag hebben, ook in koude winterperiodes). Maar wat is 'goed' genoeg? Dat wordt bijna nooit concreet gemaakt, of het moeten al aanbevelingen zijn als 'woningen van na medio 1995 zijn voldoende geïsoleerd.
  In mijn advieswerk, na mijn pensionering bij een lokaal energieloket, kan ik richting eigenaar-bewoners die een woning uit de jaren 60 of 70 hebben niet zoveel met zo'n richtlijn 'goed geïsoleerd".. Dan moet het voor bewoners toch wat concreter/kwantitatiever worden om het gevoel te geven 'nu schiet het al aardig op met uw aangebrachte besparingsmaatregelen' of 'u heeft nog een lange weg te gaan voor een warmtepomp, met een hybride systeem als mogelijke tussenstap, mogelijk is en voor u van het aardgas af kan'. Want bewoners komen nu met een zeker schrikbeeld aan het energieloket: "De gemeente zegt dat we van het aardgas af moeten, allemaal aan een warmtepomp. Wat moet ik doen? Of juist niet doen?"
  Daarom heb ik wat meer kwantitatieve richtsnoeren nodig en die circuleren ook wel in de advieswereld. Natuurlijk met de nodige voorzichtigheid te hanteren en voor het echte werk moet er toch teruggevallen worden op (prijzige) simulatie-berekeningen van de ruimtewarmtevraag (warmteverliesberekeningen conform ISSO). Maar voor een eerste indruk wel goed te gebruiken. Ik noem:
  - als uw gasverbruik voor ruimteverwarming (dus koken -50m3- en warmtapwater-gasverbruik - circa 125m3 pppa- van uw gemiddelde langjarige jaarverbruik aftrekken, en let op gezinswijzigingen) bij gemiddeld gezinsgrootte en gemiddeld/gewoon gedrag onder de 5 m3 gas per m2 vloer c/q gebruiksoppervlak per jaar zit, dan lijkt een warmtepomp de verwarming van uw huis aan te kunnen. Voor een gemiddelde grondgebonden tussenwoning van 100m2 dus 500m3 gas voor ruimteverwarming.
  - op www.keuzehulpduurzaamverwarmen.nl is een overeenkomstig diagram te vinden; bij warmtevraag geringer dan 60 kWh/m2 is een warmtepomp te overwegen. In het diagram ook met nog wat extra mogelijkheden om gasverbruik in relatie tot grootte van de woning beter te duiden en alternatieve warmtevoorzieningen te onderscheiden.
  - Vereniging Eigen Huis geeft aan, probeer eens of met een keteltemperatuur (aanvoertemp) van 50 graden in een koude winterperiode de woning nog warm en comfortabel te krijgen/houden is. Lukt dat, dan is een warmtepomp een optie.
  Ik vind deze richtlijn niet zo sterk, zegt meer over de capaciteit en kwaliteit van het afgiftesysteem. En liever noem ik dan 45 graden aanvoertemperatuur om het uit te proberen.
  - de gemiddelde Rc van de woningschil moet tenminste 4 m2.K/W zijn en glas HR++ (triple net niet nodig en vaak ook niet mogelijk bij behoud van de kozijnen), waarbij een stukje gevelschil met een extreem hoge Rc waarde niet zomaar een slechte Rc waarde compenseert. Dat betekent dat nageïsoleerde spouwmuren per definitie ruim onvoldoende blijven (Rc waarde nageïsoleerde spouwmuur komt nooit boven de 2 en daarbij gaat het vaak om een relatief groot oppervlak).
  - voor bewoners die een experiment wel aandurven: installeer een buitenlucht/water-warmtepomp of nog liever/beter een bodemwater/water-warmtepomp, houd uw oude cv-ketel nog even in het systeem aangesloten (dus ik heb het niet over een hybride systeem waarbij de warmtepomp bij een buitentemperatuur van circa 5 graden de warmtevoorziening volledig aan de gasketel overgeeft, maar hier bedoel ik de gasketel is echt een achtervang; vereist dus wat bijzondere regeltechniek om de gasketel echt als laatste redmiddel te laten fungeren), ga vervolgens met isolatiewerkzaamheden aan de slag (dak, gevel, glas, bg vloer, ventilatie, kierdichting en denk daarbij aan die Rc= 4, aanpassen afgiftesysteem) en ga door met naïsoleren van geveldelen tot het moment dat de gasketel ook in een echt koude periode NIET meer als achtervang in moet grijpen. Dan kan de gasketel uit het systeem verwijderd worden.

  Met dit soort kwantitatieve benaderingen komen we iets verder. Hoe kijkt u hier tegenaan? Kan u hier in een volgende Nieuwsbrief eens aandacht aan geven?

  Met vriendelijke groet,
  Arno Harting,
  adviseur (in professionele ruste) als vrijwilliger in het lokale energieloket Wijk bij Duurstede.

 • Gravatar for Dick
  Dick 4 jaren geleden

  Het doornemen van alle informatie door Feenstra verstrekt in nieuwsbrieven wordt zo langzamerhand een dagtaak! Mede door de vele extra informatie, welke na doorklikken tevoorschijn komt.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Dick 3 jaren geleden

   Beste Dick,

   Via deze weg streven wij ernaar om iedereen zo volledig mogelijk te informeren omtrent de energietransitie. Stap voor stap gaan wij met zijn alle naar een duurzame woning. Wij kunnen begrijpen dat het soms best veel is en dat u soms door het bos de bomen niet meer ziet. De energietransitie is volop in beweging en neemt vele (nieuwe) ontwikkelingen met zich mee. Mocht u vragen hebben of er onduidelijkheden zijn, dan vernemen wij het graag van u. U kunt ons ook een e-mail sturen met uw vragen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Trigt
  Trigt 4 jaren geleden

  Misschien werk dit beter dan onze verwarming. Frank is vele malen geweest en de radiatoren in de huiskamer worden nog steeds niet warm genoeg

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Trigt 3 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Trigt,

   Het is enorm balen dat de radiatoren nog niet warm genoeg worden in uw woning. Wij komen graag met u in contact om te kijken wat wij verder voor u kunnen betekenen. Het is namelijk belangrijk dat alles optimaal werkt.

   Wij ontvangen graag uw adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij in contact met elkaar kunnen komen. U kunt alle gegevens mailen naar [email protected] Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare