Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

Het energieverbruik van de warmtepomp in verhouding met het verbruik van de cv-ketelJan Liefting

- Productmanager Verwarming en Duurzame oplossingen

Na zijn studies elektrotechniek en bedrijfskunde en diverse functies bij onder andere KPN, Xantic, Stratos en Inmarsat is Jan Liefting sinds 2014 werkzaam bij Feenstra en daar verantwoordelijk voor productmanagement Verwarming en Duurzame oplossingen. Met veel passie is Jan bezig met nieuwe oplossingen richting de energietransitie. In Uitgeest, waar Jan woont, helpt hij inwoners met adviezen voor het verduurzamen van woningen als energiecoach bij de lokale energiecorporatie DUEC. Jan is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.


Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Bert van Kaathoven
  Bert van Kaathoven 3 jaren geleden

  ik had de hoop een indicatie te krijgen van het verbruik in jullie artikel,....echter tevergeefs.

 • Gravatar for Hans Koershuis
  Hans Koershuis 3 jaren geleden

  Helaas wordt nergens informatie gegeven wat de energiebron van de warmtepomp zelf betreft.
  Deze warmtepompen draaien niet op lucht of water neem ik aan, vraag is dus waar haalt warmtepomp zelf haar energie vandaan en loont zich dat indien dit elektriciteit zou zijn?

  • Gravatar for geert
   geert Hans Koershuis 3 jaren geleden

   wij hebben een huis gekocht, bj2006, oppervlakte 450m2, hierin zit een systeem met 2 open bronnen, stroom verbruik rond de 20.000 kw per jaar. zonnepanelen is dus het 1e wat er op gelegd gaat worden,....

  • Gravatar for Hans
   Hans Hans Koershuis 3 jaren geleden

   En of ik begrijp dat die dingen op stroom werken, maar het verbruik wil ik weten. Schijnt nog niet zo simpel te zijn.

  • Gravatar for Th. Moorman
   Th. Moorman Hans Koershuis 3 jaren geleden

   Klopt Hans. Maar ik hoopte dat je begrepen had dat die pompen werken op stroom. Verder heb ik er mijn eigen draai aangegeven zodat je hier verder op kunt ingaan.

  • Gravatar for Hans Koershuis
   Hans Koershuis Hans Koershuis 3 jaren geleden

   Ik vroeg geheel wat anders lijkt mij.

  • Gravatar for Th. Moorman
   Th. Moorman Hans Koershuis 3 jaren geleden

   Het wordt volgens mij alles te mooi voorgesteld. We zijn het enige land haast die van het gas afgaat terwijl de landen om ons heen juist verder gaan met aardgas. Daarbij moet er veel worden geïnvesteerd in elektrisch bekabeling wat veel geld kost .De grote vraag is ons netwerk er geschikt voor. De stroom die wij opwekken is vaak niet stabiel (wind/zon) Komen we stroom te kort kunnen we die uit het buitenland halen maar dat wordt daar nog met kolen of bruinkool opgewekt.Er kunnen nu al in Groningen geen zonneparken worden aangesloten omdat het netwerk deze energie niet aan kan.Elke energie leverancier zegt groene stoom te leveren terwijl er maar weinig groene stroom opgewekt wordt zeker als een dag of week dat het regent. Ook wordt er geschermd met subsidie . Men verteld er niet bij dat het bij je inkomen wordt geteld en dus belasting over betaald.Ik kom er maar niet achter of je 3x 25Amp of 3x 35amp nodig hebt dus krachtstroom aansluiting en dus meer vast recht .betaald.

 • Gravatar for K.M. Kuikman
  K.M. Kuikman 4 jaren geleden

  Ik heb sinds drie maanden de beschikking over een systeem met heatpipes in combinatie met een 300 litervat. Deze voorziet niet alleen in de warmwatervoorziening maar werkt tevens als voorraadbuffer voor de CV ketel (warmtespiraal CV leiding via waterbuffer). Mijn maandelijks gasverbruik is nagenoeg gehalveerd. Waarom wordt tevens in mijn ogen goede optie zo weinig benoemd? Kwam er ook pas bij toeval achter dat het bestond naast warmteboiler systemen.

 • Gravatar for Arthur
  Arthur 4 jaren geleden

  Schrijf dan niets. Vraag:”Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?”. Antwoord:”Laat het berekenen!”
  Mis nog de open deur dat de warmtepomp het gasverbruik verlaagt maar wel meer electra vraagt.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Arthur 4 jaren geleden

   Beste Arthur,

   Wij informeren graag iedereen zo volledig mogelijk. Een berekening is sterk afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan de woning, isolatie, grote en bewoners gedrag.

   Bent u in de gelegenheid om ons een e-mail te sturen naar [email protected] met uw adresgegevens. Wij geven u namelijk graag advies op maat.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Aat Goedvolk
  Aat Goedvolk 4 jaren geleden

  De titel van uw publicaties is veelbelovend, maar de inhoud is onveranderlijk populistisch/nietszeggend. Als Feenstra zo doorgaat, is dat voor mij een reden om met anderen in zee te gaan voor de energie transitie. Uw deskundigheid en prijsstelling op het gebied van zonnepanelen was al niet marktconform en nu lijkt het erop dat uw met de warmtepomp dezelfde (verkeerde) kant uit gaat.