Hindernissen bij een duurzame verbouwing
Tóch maar een nieuwe cv-ketel
Staat u voor een ingrijpende verbouwing? Of is uw oude cv-ketel aan vervanging toe? Een goed moment om na te denken over alternatieve manieren om uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Warmtepomp en zonneboiler zijn serieuze opties. Tóch kiezen veel mensen nog voor het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel. Zeker bij oudere woningen blijken de hindernissen en de kosten soms nog te hoog.
Opmerkelijke beslissing
Kort geleden verscheen op de website van Gawalo een opvallende blog. Brigitte Berends schreef dat zij bij het verduurzamen van haar woning na veel wikken en wegen tóch voor een nieuwe cv-ketel had gekozen. Een opmerkelijke beslissing, want Brigitte weet waar zij over praat. Als partner van Kwartiermakers in de Bouw werkt ze dagelijks aan 'baanbrekende initiatieven voor een duurzame transitie'. Feenstra vroeg haar waarom ze uiteindelijk tóch koos voor een traditionele cv-ketel.
Schrootjes eruit
Brigitte Berends: "Wij wonen sinds twaalf jaar in een semi-bungalow uit de jaren zeventig. Toen we er introkken, hebben we binnen alles gemoderniseerd. Nieuwe keuken, andere vloeren, schrootjes eruit, noem maar op. Met de installaties en de schil van de woning hielden we ons nog nauwelijks bezig. Het klinkt nu bijna onvoorstelbaar, maar de energieprestaties van een woning waren toen nog helemaal geen item."
Duurzaam denken
"Ongeveer een jaar geleden vroegen we onze makelaar wat duurzaamheidsmaatregelen zouden betekenen voor de waarde van ons huis. Zijn antwoord was helder én ontnuchterend: ”Je kunt isoleren wat je wilt, maar dat doet héél weinig voor de waardevermeerdering van je huis.” Meer woonoppervlak, dát verhoogt de waarde. In de tussentijd is er gelukkig heel wat veranderd in het denken over duurzaamheid. Ook voor mij persoonlijk. Ik ben er zeker van dat duurzame maatregelen inmiddels wél waarde toevoegen aan je woning. Ik ben nu in mijn werk elke dag bezig met de vraag hoe we op een betaalbare manier duurzamer kunnen wonen. Toen we een paar jaar geleden gingen nadenken over het verbeteren van ons huis, was ik dan ook écht gemotiveerd om duurzaam te investeren. Maar eerlijk is eerlijk: ik had óók de uitspraken van onze makelaar nog in het achterhoofd toen wij onze verbouwingsplannen maakten. Dus kozen we voor een flinke aanbouw, maar we wilden tegelijkertijd verduurzamen. Enerzijds meer ruimte en comfort en anderzijds een lagere energierekening."
Last van de bomen
"Ik ben tot de ontdekking gekomen dat duurzaam denken heel makkelijk is, maar duurzaam doen valt behoorlijk tegen. Als het aan mij had gelegen, waren we naar aardgasloos en energieneutraal gegaan. Maar dat bleek in de praktijk veel moeilijker en duurder dan ik had gedacht. Om te beginnen wonen we in het bos en dat is voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak niet ideaal. Ik heb meestal geen last van bomen, integendeel zelfs, maar in dit opzicht dus wél."
Teleurstelling
"Voor de aanbouw stelde ik mijn eisen aanvankelijk behoorlijk hoog. Ik wilde naar een zo laag mogelijke warmtevraag, zodat ik lagetemperatuurverwarming kon toepassen zonder concessies aan het wooncomfort. In de gesprekken met de aannemer merkte ik dat we echt nog niet dezelfde taal spraken. Ik was in gedachten al een heel eind om bijvoorbeeld de Nul-op-de-meterprincipes toe te passen, maar merkte al snel dat dat nog geen algemene kennis is. Het was echt een teleurstelling dat een aantal principes van duurzaam bouwen, zoals luchtdicht bouwen, als praktisch niet haalbaar werden gezien. Ik heb erg mijn best moeten doen voor een zo duurzaam mogelijk resultaat van de hele verbouwing."
Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp
Hoeveel de energietransitie in uw woning gaat kosten, is afhankelijk van uw situatie én van de keuzes die u maakt. De warmtepomp is een prima alternatief voor de cv-ketel, maar stelt wél bepaalde eisen aan de woning, met name op het gebied van isolatie. In de meeste woningen die gebouwd zijn ná 2000, is de (hybride) warmtepomp zonder veel problemen toe te passen. Bij woningen van vóór 2000 zijn in veel gevallen flinke aanpassingen nodig en die kunnen flink in de papieren lopen. Brigitte Berends: " Een warmtepomp was voor ons misschien wel mogelijk geweest, maar de totale investering viel me enorm tegen. Het ging niet alleen om het nieuwe gedeelte van het huis, maar óók om de vernieuwing van de installatie in het bestaande deel. Daardoor hadden we een warmtepomp nodig met een behoorlijke capaciteit; dan moet je je realiseren dat zoiets ook een flink hogere elektriciteitsrekening oplevert. Bovenop de aanschafprijs van de warmtepomp kwamen nog andere kosten; het isoleren van het dak, de nieuwe beglazing, de aanpassing van de vloer. Al met al kwamen we op een investering uit die tien keer zo hoog was als de aanschaf van een hr-ketel. Toen was de beslissing snel genomen."
Cv-ketels zijn zuiniger geworden
Voor veel huiseigenaren is verwarmen zonder aardgas vaak (nog) geen realistische oplossing. Overstappen op een warmtepomp is vooral in wat oudere woningen niet mogelijk zonder een forse investering in de isolerende schil van het huis. Dan is een nieuwe, zuinige hr-ketel vaak toch de meest voor de hand liggende keuze. Gelukkig is er ook op dat gebied veel veranderd; de hr-cv-ketel die u vandaag aanschaft is aanzienlijk zuiniger met energie dan de cv-ketels van vijftien jaar geleden.