Hindernissen bij een duurzame verbouwing

Tóch maar een nieuwe cv-ketel

 • 20/11/2018 11:12am
 • 8
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Staat u voor een ingrijpende verbouwing? Of is uw oude cv-ketel aan vervanging toe? Een goed moment om na te denken over alternatieve manieren om uw huis te verwarmen en van warm water te voorzien. Warmtepomp en zonneboiler zijn serieuze opties. Tóch kiezen veel mensen nog voor het aanschaffen van een nieuwe cv-ketel. Zeker bij oudere woningen blijken de hindernissen en de kosten soms nog te hoog. 

Opmerkelijke beslissing

Kort geleden verscheen op de website van Gawalo een opvallende blog. Brigitte Berends schreef dat zij bij het verduurzamen van haar woning na veel wikken en wegen tóch voor een nieuwe cv-ketel had gekozen. Een opmerkelijke beslissing, want Brigitte weet waar zij over praat. Als partner van Kwartiermakers in de Bouw werkt ze dagelijks aan 'baanbrekende initiatieven voor een duurzame transitie'. Feenstra vroeg haar waarom ze uiteindelijk tóch koos voor een traditionele cv-ketel.

#0

Schrootjes eruit

Brigitte Berends: "Wij wonen sinds twaalf jaar in een semi-bungalow uit de jaren zeventig. Toen we er introkken, hebben we binnen alles gemoderniseerd. Nieuwe keuken, andere vloeren, schrootjes eruit, noem maar op. Met de installaties en de schil van de woning hielden we ons nog nauwelijks bezig. Het klinkt nu bijna onvoorstelbaar, maar de energieprestaties van een woning waren toen nog helemaal geen item."

Duurzaam denken

"Ongeveer een jaar geleden vroegen we onze makelaar wat duurzaamheidsmaatregelen zouden betekenen voor de waarde van ons huis. Zijn antwoord was helder én ontnuchterend: ”Je kunt isoleren wat je wilt, maar dat doet héél weinig voor de waardevermeerdering van je huis.” Meer woonoppervlak, dát verhoogt de waarde. In de tussentijd is er gelukkig heel wat veranderd in het denken over duurzaamheid. Ook voor mij persoonlijk. Ik ben er zeker van dat duurzame maatregelen inmiddels wél waarde toevoegen aan je woning. Ik ben nu in mijn werk elke dag bezig met de vraag hoe we op een betaalbare manier duurzamer kunnen wonen. Toen we een paar jaar geleden gingen nadenken over het verbeteren van ons huis, was ik dan ook écht gemotiveerd om duurzaam te investeren. Maar eerlijk is eerlijk: ik had óók de uitspraken van onze makelaar nog in het achterhoofd toen wij onze verbouwingsplannen maakten. Dus kozen we voor een flinke aanbouw, maar we wilden tegelijkertijd verduurzamen. Enerzijds meer ruimte en comfort en anderzijds een lagere energierekening."

Gerelateerd
CO2 verlagen

Zó verlagen Nederlanders hun CO2-uitstoot

Lees meer

Last van de bomen

"Ik ben tot de ontdekking gekomen dat duurzaam denken heel makkelijk is, maar duurzaam doen valt behoorlijk tegen. Als het aan mij had gelegen, waren we naar aardgasloos en energieneutraal gegaan. Maar dat bleek in de praktijk veel moeilijker en duurder dan ik had gedacht. Om te beginnen wonen we in het bos en dat is voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak niet ideaal. Ik heb meestal geen last van bomen, integendeel zelfs, maar in dit opzicht dus wél."

Teleurstelling

"Voor de aanbouw stelde ik mijn eisen aanvankelijk behoorlijk hoog. Ik wilde naar een zo laag mogelijke warmtevraag, zodat ik lagetemperatuurverwarming kon toepassen zonder concessies aan het wooncomfort. In de gesprekken met de aannemer merkte ik dat we echt nog niet dezelfde taal spraken. Ik was in gedachten al een heel eind om bijvoorbeeld de Nul-op-de-meterprincipes toe te passen, maar merkte al snel dat dat nog geen algemene kennis is. Het was echt een teleurstelling dat een aantal principes van duurzaam bouwen, zoals luchtdicht bouwen, als praktisch niet haalbaar werden gezien. Ik heb erg mijn best moeten doen voor een zo duurzaam mogelijk resultaat van de hele verbouwing." 

Gerelateerd
nul op de meter

Nul-op-de-meter: hoe zit dat precies?

Lees meer

Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp

Hoeveel de energietransitie in uw woning gaat kosten, is afhankelijk van uw situatie én van de keuzes die u maakt. De warmtepomp is een prima alternatief voor de cv-ketel, maar stelt wél bepaalde eisen aan de woning, met name op het gebied van isolatie. In de meeste woningen die gebouwd zijn ná 2000, is de (hybride) warmtepomp zonder veel problemen toe te passen. Bij woningen van vóór 2000 zijn in veel gevallen flinke aanpassingen nodig en die kunnen flink in de papieren lopen. Brigitte Berends: " Een warmtepomp was voor ons misschien wel mogelijk geweest, maar de totale investering viel me enorm tegen. Het ging niet alleen om het nieuwe gedeelte van het huis, maar óók om de vernieuwing van de installatie in het bestaande deel. Daardoor hadden we een warmtepomp nodig met een behoorlijke capaciteit; dan moet je je realiseren dat zoiets ook een flink hogere elektriciteitsrekening oplevert. Bovenop de aanschafprijs van de warmtepomp kwamen nog andere kosten; het isoleren van het dak, de nieuwe beglazing, de aanpassing van de vloer. Al met al kwamen we op een investering uit die tien keer zo hoog was als de aanschaf van een hr-ketel. Toen was de beslissing snel genomen."

Gerelateerd
Kosten energietransitie

Hoeveel gaat de energietransitie u kosten?

Lees meer

Cv-ketels zijn zuiniger geworden

Voor veel huiseigenaren is verwarmen zonder aardgas vaak (nog) geen realistische oplossing. Overstappen op een warmtepomp is vooral in wat oudere woningen niet mogelijk zonder een forse investering in de isolerende schil van het huis. Dan is een nieuwe, zuinige hr-ketel vaak toch de meest voor de hand liggende keuze. Gelukkig is er ook op dat gebied veel veranderd; de hr-cv-ketel die u vandaag aanschaft is aanzienlijk zuiniger met energie dan de cv-ketels van vijftien jaar geleden. 

Van het aardgas af, iets voor u?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • F.Bergmans 2 jaren geleden

  Gravatar for F.Bergmans

  Wij zijn zeer tevreden over Feenstra de afgelopen 20 jaar. U mag weer contact met ons opnemen, voor een offerte van een nieuwe ketel.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare F.Bergmans 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Bergmans,

   Bedankt voor uw vertrouwen in ons. Het is fijn te vernemen dat u al 20 jaar zeer tevreden bent over onze dienstverlening.

   Wij komen graag met u in contact om u te voorzien van een offerte voor een nieuwe cv-ketel. U kunt een e-mail sturen met uw volledige adresgegevens en telefoonnummer naar [email protected] Wij zien uw e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerrit 3 jaren geleden

  Gravatar for Gerrit

  IR-panelen (Infra-rood panelen) zijn vaak een goede optie in oude slecht geïsoleerde huizen. Zowel CV als warmtepompen verwarmen de lucht. Omdat lucht een goede isolator is kost dit veel energie. IR panelen geven stralingswarmte en dan mag de lucht best koud zijn, denk aan de zonnewarmte tijdens wintersport. Plaats deze (relatief) goedkope panelen daar waar je veel bent, bv boven je bankstel, in de badkamer etc en hou voorlopig nog even je CV. De warmtepomp is niet de goede oplossing tenzij je een nieuw huis hebt of enorme investeringen wilt doen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerrit 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Gerrit,

   Bedankt dat u de tijd heeft genomen om een reactie te plaatsen. Neem nog even een kijkje op volgend artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/slimme-wandverwarming

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • David Noordhoff 3 jaren geleden

  Gravatar for David Noordhoff

  Wat is de reden dat bij het installeren van een warmtepomp in oudere woningen er zoveel geinvesteerd moet worden in de isolerende schil en dat dat niet nodig is bij de installatie van een nieuwe hr- ketel?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare David Noordhoff 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Noordhoff,

   Het is belangrijk om stap voor stap uw woning te verduurzamen. Alles begint met een eerste stap.

   Van belang is om de energie vraag te bepreken, gebruik duurzame energie en indien nodig, gebruik dan fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.

   Van belang is om te starten met een goed geïsoleerde woning want 75% van de energie gaat naar het verwarmen van uw woning. Denk hierbij aan dakisolatie, muur isolatie of vloer isolatie. Vergeet hierbij niet het glas. Woningen voor 1975 zijn nauwelijks geïsoleerd en woningen voor 2003 zijn matig geïsoleerd.

   Een warmtepomp is op zijn zuinigst bij lage temperaturen. Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan waait de warmte er zo weer uit. Het is financieel dan niet rendabel. De warmtepomp gebruikt elektriciteit en het verbruikt ligt hoger om uw woning warm te stoken.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Pieter David Noordhoff 3 jaren geleden

   Gravatar for Pieter

   Voor een warmtepomp is een lagetemperatuursysteem nodig., zoals bijv. bij vloerverwarming. Als je dit nog niet hebt, vergt het doorgaans een vrij aanzienlijke investering.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • gerard van Poeijer David Noordhoff 3 jaren geleden

   Gravatar for gerard van Poeijer

   goeie vraag

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Denkster 3 jaren geleden

  Gravatar for Denkster

  Als je dak wisselend beschaduwd wordt, door bomen bijvoorbeeld, leverenn kristallijne zonnepanelen inderdaad teleurstellende opbrengst. Denk dan aan dunne film panelen. Die blijven ook behoorlijk leveren als ze deels in de schaduw liggen! Weliswaar leveren ze per oppervlak een lager rendement (in wattpiek), maar ze zijn goedkoper per wattpiek. Als je voldoende oppervlakte hebt kan dit een oplossing zijn.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Denkster 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Denkster,

   Dank voor deze zinvolle aanvulling. Dit is inderdaad een prima oplossing.
   Wij willen u bedanken voor het delen van deze kennis. Samen maken we zo Nederland
   een beetje duurzamer. En daar was het ons om te doen!

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Coos Bronswijk 3 jaren geleden

  Gravatar for Coos Bronswijk

  Wij wonen in een appartementencomplex van bijna 14 jaar oud, dus over enige tijd zijn alle bewoners aan een nieuwe ketel toe. Wat is wijsheid in dezen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Coos Bronswijk 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Bronswijk,

   Bij een appartementencomplex ligt verduurzaming vaak complexer, omdat dit niet individueel kan worden aangepakt. Wat wel kan is dat de VvE het op de agenda zet en er geld voor opzij zet. Er is ook een verantwoordelijkheid bij het VvE bestuur. Het voordeel van een VvE is dan dat zij wel namens de bewoners met bouwers of installateurs kan overleggen wat de beste totaaloplossing is.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • A.G Drenthen 3 jaren geleden

  Gravatar for A.G Drenthen

  Ben over afzienbare tijd aan een nieuwe ketel toe en hoop een goed voorstel te ontvangen!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare A.G Drenthen 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Drenthen,

   Bedankt voor uw interesse in een voorstel voor een nieuwe cv ketel. Om u te kunnen voorzien van dit voorstel ontvangen wij graag uw volledige contactgegevens middels een e-mail aan [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Miel 3 jaren geleden

  Gravatar for Miel

  Als directe oplossing om in ieder geval al te kunnen bijdragen aan het verminderen van het gas verbruik . Heb ik onlangs een lucht/lucht warmtepomp aangeschaft. Een airco dus. Die mij zomers bij hoge temperaturen een aangenaam klimaat bezorgd , maar in de koude periode zolang het niet vriest een behoorlijk gas besparing opleverd. Met gemak verwarm ik hiermee mijn directe leefruimte met een laag energie verbruik. Ik gebruik mijn CV nu als bijverwarming indien nodig. Besparing aan gas, energie belasting etc is nu meer dan 60 procent vanuit het verleden..

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • trees 3 jaren geleden

  Gravatar for trees

  onze ketel is ook 15 jaar oud bijna nooit problemen ,maar als we wat nieuws nemen wordt het toch weer een ketel van Feenstra we hebben goede ervaringen en waarom zou je iets anders doen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare trees 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste mevrouw Trees,

   Bedankt dat u de tijd heeft genomen om uw positieve ervaring met ons te delen. Op naar de volgende 15 jaar.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.