Gezond wonen door een goed binnenklimaat

Altijd gezonde lucht in huis

Kent u dat gevoel als u op bezoek gaat bij uw bejaarde ouders of andere senioren? Dan voelt het soms net of u een sauna binnenstapt. Het is niet gek dat ouderen de verwarming graag een graadje hoger zetten. Ze hebben het sneller koud en zitten veel stil. De ramen houden ze dicht. We stoken niet voor de vogeltjes, toch? Zelf even een raampje opendoen gebeurt veel te weinig.

Ongezond binnenklimaat

Maar wat zij vermoedelijk niet weten, is dat dit niet best is voor de kwaliteit van het binnenklimaat. Hiermee bedoelen we de lucht in huis. En dus ook slecht voor hun gezondheid. Het zorgt voor hoofdpijn, slaapproblemen en irritatie van de luchtwegen en de huid. Ouderen zijn daar extra gevoelig voor. Veel van de medische klachten bij ouderen komt zelfs door een ongezond binnenklimaat. En veel fitter word je er ook niet van.

Goed, tot zover het probleem. Wat kunnen we eraan doen? Daar denken we bij Feenstra over na. Allereerst moet de basis op orde zijn. Dus een goed ingeregelde cv-ketel en een juist afgesteld en schoon ventilatiesysteem.

Smarthome

Maar we kijken vérder. Om het ouderen (en eigenlijk iedereen) nog makkelijker te maken, zoeken we manieren om ventilatie, verwarming en airco slim te verbinden en te automatiseren. Zo leveren wij al een ventilatiesysteem met een sensor die meet hoeveel CO2 (koolstofdioxide) er in huis is. Mensen brengen deze stof zelf in de lucht via hun adem. Het systeem meet zelf hoeveel ventilatie er nodig is. Die sensoren zijn er ook op het gebied van bijvoorbeeld luchtvochtigheid en natuurlijk temperatuur (thermostaat). De volgende stap is dat al deze sensoren en systemen gaan samenwerken, zodat ze samen precies weten hoe hard ze moeten werken om het binnen comfortabel en gezond te houden.

Dankzij zulke innovaties heeft u straks een gezond binnenklimaat zonder ernaar om te hoeven kijken. Ideaal voor alle senioren die zich graag heerlijk nestelen in een potdicht en tropisch huis. Maar eigenlijk gewoon voor iedereen, toch? Wie wil er nu geen gezonde lucht in huis?

Meer over ventilatie

Philippe Felleman

Meer van Philippe Felleman

— Innovatiemanager Smarthome

Philippe Felleman houdt zich als Innovatiemanager Smarthome bij Feenstra bezig met de nieuwste technieken en toekomstige diensten. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Soest, is een enthousiast kok, gadget freak, wandelaar, mantelzorger en leest graag over de moderne geschiedenis.

Philippe Felleman

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.