Mechanische ventilatie reiniging & onderhoud
Mechanische ventilatie reinigen
Wilt u uw mechanische ventilatie laten reinigen en onderhouden? De monteurs van Feenstra voeren deze werkzaamheden graag voor u uit. Dankzij hun ervaring en vakmanschap kunt u vertrouwen op een goed werkende installatie en gezonde lucht in uw woning. U kunt bij Feenstra kiezen tussen een serviceabonnement of een eenmalige onderhoudsbeurt. Als uw ventilatiesysteem lawaai maakt, niet meer goed afzuigt of 15 jaar of ouder is, kan Feenstra uw ventilatiebox vervangen. Dit doen wij in combinatie met een eenmalige reiniging van de kanalen, omdat zo de grootste winst wordt behaald.
- Minder kans op schimmels en vocht
- Vermindering van luchtwegklachten
- Altijd schone, gezonde lucht in huis
- Afname energieverbruik en lawaai
Kosten van onderhoud en reinigen van uw mechanische ventilatie
Eenmalige reiniging
Reiniging box + kanalen
199,- eenmalig
Reiniging van de luchtkanalen Onderhoud en reiniging van de box Reiniging van de ventielen Meting van de afzuigcapaciteit Afstelling van het systeem en de ventielen Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteemBox vervangen + eenmalige reiniging
Vervanging box + reiniging kanalen
295,- + 199,- eenmalig
Vervangen ventilatiebox Reiniging van de luchtkanalen Reiniging van de ventielen Meting van de afzuigcapaciteit Afstelling van het systeem en de ventielen Advies over juist gebruik van het ventilatiesysteem- 2199 beoordelingen
- 84% van onze klanten beveelt ons aan.
- Alle beoordelingen
Het reinigen van uw ventilatiesysteem in beeld
Ventilatie-onderhoud en uw gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat
- 27% van alle Nederlanders de eigen gezondheid lager dan gemiddeld beoordeelt
- 49% van hen heeft last van verminderde energie en lusteloosheid
- 66% heeft vaak last van een zere keel of loopneus
- In 22% van de gevallen is de oorzaak vocht
- Bij 24% is onvoldoende frisse lucht de oorzaak van de problemen
Waarom is het schoonmaken van uw mechanische ventilatie zo belangrijk?
Het is belangrijk om uw mechanische ventilatiesysteem regelmatig te reinigen, omdat uw ventilatiekanalen anders een verzamelplek worden voor stof, bacteriën, vocht en ongedierte. Dit heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit in huis en de werking van uw systeem.
Tijdens een onderhoudsbeurt worden alle luchtkanalen gereinigd. Ook de ventilatiebox en ventielen worden volledig schoongemaakt en nagelopen. Daarnaast wordt de afzuigcapaciteit getest en wordt het systeem optimaal afgesteld. Hierdoor kunt u rekenen op een uitstekend functionerend ventilatiesysteem.
Goed werkende mechanische ventilatie is erg belangrijk voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Een goed werkend systeem helpt een gezonde luchtvochtigheid te creëren in huis, wat klachten als hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten, longaandoeningen en allergieën voorkomt. Lees ook onze tips over ventileren.
Tip van de vakman
Feenstra
Collectief voordeel
Vereniging van Eigenaren
Bent u VvE met meer dan 10 woningen? Mogelijk kunt u profiteren van collectief voordeel op onderhoud en vervanging van uw ventilatiesysteem.
Besparen

Hoe vaak moet u uw mechanische ventilatie reinigen?
Wij adviseren om eens in de zes jaar uw complete mechanische ventilatie systeem, inclusief de luchtkanalen, te reinigen. Alleen dan bent u verzekerd een goed werkend ventilatiesysteem en frisse lucht in huis. Laat daarnaast tussentijds om het jaar de ventilatiebox reinigen. Wanneer u hiervoor een serviceabonnement afsluit bij Feenstra, heeft u er zelf geen omkijken naar.
Heb ik mv of wtw?
Er zijn twee vormen van mechanische ventilatie. Het eerste ventilatiesysteem zuigt alleen vervuilde lucht af, en wordt in de volksmond mechanische ventilatie genoemd. Het andere systeem zuigt niet alleen lucht af, maar blaast ook schone, verwarmde lucht uw woning in. Dit systeem is een wtw of balans ventilatiesysteem. Om erachter te komen welke van de twee types ventilatie u heeft, kunt u kijken naar het volgende:
- De grootte van de ventilatiebox. Deze box (de motor van het systeem) staat meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Is de box de grootte van grofweg een wasmachine, dan heeft u een wtw. Is de box ongeveer zo groot als een computerbeeldscherm, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem.
- Ook kunt u kijken naar de ventielen in het plafond of in de muur. Zitten deze enkel in de keuken, wc en/of badkamer, dan heeft u een mechanisch ventilatiesysteem. Zitten er op meer plekken ventielen en/of roosters, dan heeft u wtw ventilatie.
Stroomverbruik en geluid oude ventilatiebox
Uit onderzoek van Stichting HIER klimaatbureau blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude (wisselstroom) ventilatiebox hangt. Deze box verbruikt ruim € 80,- per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar! Een nieuwe zuinige ventilatiebox verbruikt tussen de 8 - 16 euro per jaar. Wanneer een ventilatiesysteem niet onderhouden wordt, moet het harder werken om de lucht te verversen. Ook neemt het geluidsniveau toe van de ventilator en de ventielen.
Milieu Centraal: “Onderhoud mechanische ventilatie essentieel”
Voor een gezonde lucht in huis is 24 uur per dag ventilatie nodig, het hele jaar door. Veel woningen hebben hiervoor een mechanisch ventilatiesysteem. ‘Het is belangrijk om dat ventilatiesysteem goed te onderhouden’, stelt Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘Hierbij vergeten mensen vaak een belangrijk onderdeel: de ventilatiebox die het systeem aanstuurt.'