Nederlanders lopen gezondheidsrisico door vieze ventilatie

Installateur Feenstra bezorgd om uitkomst onderzoek ventilatie

  • 07/12/2016 9:51am
  • 0
  • 2 min.
  • Feenstra nieuwsredactie

Slechts de helft van de ondervraagde Nederlanders die beschikt over een ventilatiesysteem, maakt deze schoon. Desalniettemin beseft maar liefst 95% dat goede ventilatie vochtproblemen kan voorkomen. 40% ervaart thuis wel eens gezondheidsklachten. Vermoeidheid, hoofdpijn en een verstopte neus zijn de meest genoemde klachten. Zo’n 30% geeft aan niet te weten dat gezondheidsklachten als deze veroorzaakt kunnen worden door slechte ventilatie.

Dat blijkt uit onderzoek naar het ventilatiegedrag bij mensen thuis. Het onderzoek werd verricht in opdracht van Feenstra, de grootste installateur van ventilatiesystemen in ons land.

"De uitkomst is verontrustend. Uit het onderzoek blijkt ook veel van de ondervraagde Nederlanders niet weten dat deze gezondheidsklachten kunnen worden veroorzaakt door slechte ventilatie. En dat door goede ventilatie die klachten mogelijk weggaan."
Henjo Groenewegen, directeur Feenstra

64% van de ondervraagde bewoners met een ventilatiesysteem ventileert de woning als de omstandigheden daarom vragen. Ruim de helft doet dit door een raam open te zetten, een kwart zet het ventilatiesysteem harder en één op de tien bewoners zet zowel een raam open als de ventilatie harder aan. 13% ventileert niet extra. Bijna de helft van deze bewoners met een ventilatiesysteem ervaart het geluid van de ventilatiemotor als hinderlijk. Een kwart zet daarom de ventilatie wel eens zachter. Een derde geeft aan de mechanische ventilatie niet altijd aan te hebben staan.

Groenewegen: ‘Het is duidelijk dat slecht ventileren risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid. Makelaars en verhuurders zouden bewoners veel meer moeten wijzen op het gebruik van het aanwezige ventilatiesysteem. Bij woningen waarin nog geen ventilatiesysteem zit, moeten bewoners zich goed bewust zijn van het feit dat ze regelmatig deuren en ramen open zetten om te ventileren. Het kan veel lichamelijk ongemak besparen waarvan bewoners vermoedelijk niet weten dat het door slechte ventilatie komt’.

Gezonde lucht in huis

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.