Hoe maak je een villa energieneutraal?

Bewonerservaring: Géén zonnepanelen zonder vergunning

 • 14/02/2019 2:38pm
 • 1
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Gaan we in de toekomst onze huizen, kantoren en andere gebouwen energiezuinig maken? Of zelfs energieneutraal? Nee. Want waarom zouden we op de toekomst wachten? Overal in Nederland zijn woningeigenaren en ondernemers druk bezig hun huizen en bedrijfspanden duurzaam te maken. In deze serie artikelen leest u duurzame verhalen uit de praktijk. Over klushuizen, zeilscholen en villa's. Over warmtepompen, zonnepanelen en isolatie. Over mooie plannen en spectaculaire bezuinigingen. Over ingewikkelde regels en praktische hindernissen.

Maar vooral over mensen met slimme ideeën, gezonde ambities en véél energie. De duurzame toekomst? Die is al begonnen!

Cris en Gini Bijker wonen in een vrijstaand huis met een ruime tuin. Begin 2018 vatten ze het plan op om de woning duurzamer te maken. Ze willen beginnen met zonnepanelen. Na wat eerste contacten met leveranciers treffen ze bij Feenstra een adviseur die zó gepassioneerd is dat de plannen al snel groter worden. De Bijkers worden steeds enthousiaster, zeker wanneer duidelijk wordt dat een energieneutraal huis binnen bereik komt. Maar dan stuiten ze op een onverwachte hindernis. Voor hun zonnepanelen hebben ze een vergunning nodig!

32 Zonnepanelen in de tuin

Cris Bijker: "Ik kom zelf uit de installatiewereld en ik had direct een warm gevoel bij de voorstellen van Feenstra. Met een zonneboiler en een hybride warmtepomp zou het moeten lukken om het huis zonder aardgas te voorzien van warmte en warm water. De zon zorgt voor de benodigde elektriciteit en daarvoor hebben we dus een flink aantal zonnepanelen nodig. Dat was een uitdaging op zich. We wonen op de Veluwe en ons huis staat grotendeels in de schaduw van een bos. Op het dak leveren zonnepanelen dus te weinig op. Gelukkig hebben we een vrij grote, zonnige tuin en daar konden we de 32 zonnepanelen plaatsen die we nodig hadden. Tenminste, dat dachten we. In juni van het vorig jaar hebben we het waterzijdige deel van de installatie, de warmtepomp en de zonneboiler, laten plaatsen en direct daarna zouden de zonnepanelen komen. Maar net op dat moment kregen we een akelig bericht van de gemeente: voor zonnepanelen in de tuin bleken we een vergunning nodig te hebben. Dat wisten we niet. Maandenlang heeft alles stilgelegen. De hele installatie was klaar, maar we konden geen energie opwekken. Een pijnlijke situatie, die tot november heeft geduurd. We zijn herhaaldelijk in discussie gegaan met de gemeente, waarbij Feenstra een heel positieve bijdrage leverde. Uiteindelijk hadden we in november eindelijk de vergunning rond en konden we de zonnepanelen plaatsen. Sinds een paar weken draait alles zoals het moet. Als het een beetje meezit, wordt 2019 ons eerste energieneutrale jaar."

#0

Isolatie en vloerverwarming

Cris Bijker: "Als je je huis gaat verduurzamen, kijk je eerst hoe je de warmte kunt vasthouden. Ons huis is gebouwd in 1999 en het is prima geïsoleerd. Op de benedenverdieping hebben we vloerverwarming, dus het huis voldeed eigenlijk al aan de belangrijkste voorwaarden voor het installeren van een warmtepomp. Alleen in onze schuur raken we flink wat warmte kwijt. Boven de schuur is een hobbykamer, maar als het daar een graad of vijftien is, vind ik dat genoeg. En dat lukt."

Gerelateerd
luchtwarmtepomp

Is een warmtepomp de oplossing?

Lees meer

Investeren in de waarde van het huis

"Je huis verduurzamen is een flinke investering. We zouden dat geld ook in de hypotheek kunnen stoppen, maar dan krijg je er heel weinig voor terug. Als wij straks een energieneutraal huis hebben -ik denk dat wij daar dicht in de buurt komen- scheelt het ons zo 300 euro per maand. Ik moet reëel zijn: gezien onze leeftijd zullen wij de investering er niet meer helemaal uithalen. Maar de waarde van het huis gaat wél fors omhoog, zeker gezien de ontwikkeling van de energiekosten."

De overheid moet helpen

"Het is heel goed dat de overheid ernaar streeft dat we met z'n allen energieneutraal worden. Maar niet iedereen beschikt over de middelen om de investering te kunnen doen. Als daar geen oplossing voor wordt gevonden, gaat het niet werken. Een eenduidig beleid op het gebied van vergunningen zou ook helpen."

Subsidies om duurzaam te investeren

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Lechner, D F 24 maanden geleden

  Gravatar for Lechner, D F

  Ontzettend interresant vind ik.
  Ik ben pas klant met Feenstra met twee jaarlijks onderhouds contract voor mijn 1930 bjr. Apartement en weekend hoek woning die ik recentelijk had gerenoveerd. 21x glas op glas zonnepanelen was mijn eerste prioriteit, voor de 4x Daikin Inverter Aircos, keuken opstellingen, verwachtte EV auto enz.
  Ik ben nu weer op zoek maar een grote woning, wel de grote van een villa en binnenkort verwacht het tot realiseren van het aankopp.

  Ik zou niet meenemen, en verplaatsing van die zwarte 21x panelen, elk van 310Wp maar zou graag meer laten installeren vanwege meer dak ruimte gaat worden en/of achtertuin ruimte, staat ook tot de mogelijkheid toe om op de grond te plaatsen even verderop voorbij de buiten zwembad.
  Ik heb raad en advies nodig en ook op die optie van de warmtepomp.

  Graag, verwacht iemand die mijn nieuwe optie kon van A tot Z verder helpen als de bovenste gelukkig echtpaar, wij zijn ook 65-plussers die een goede bedrijf hierop ons kunt installeren van betrouwbare materiaal. Bij voorbaat dank.  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Lechner, D F 24 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Lechner,

   Hartelijk dank voor uw bericht en interesse in onze producten.

   Wij geven u graag raad en advies om uw woning stap voor stap te verduurzamen. Bent u in de gelegenheid om ons een e-mail te sturen met uw volledige adresgegevens en telefoonnummer? Alle gegevens kunt u e-mailen naar [email protected]

   De juiste collega zal dan contact met uw opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Wij zien u e-mail graag tegemoet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.