Kiest u voor een airco of ventilator?

Hoe koelt u ’s zomers een warm huis snel af?

Als opleider die in deze coronatijd voorzichtig weer wat fysieke lessen opstart, valt het soms niet mee. Mijn nieuwe clubje leerlingen heeft het ook warm en dat komt de concentratie niet ten goede. Gelukkig is ons leslokaal uitgerust met moderne apparatuur, waarmee we de warmte relatief goed buiten de deur houden. Zodra de jongens echter in de praktijk meelopen, ervaren ze hoe het echt is om met warmte op een zolderkamer het werk uit te voeren. Ik word dan ook weer met de neus op de feiten gedrukt: vaak is het vak leuk, soms is het echter ook wel een beetje afzien.

Zodra de leerlingen het leslokaal weer binnenstappen vragen ze veelal of we als Feenstra ook airco’s installeren. Voor mij een haakje om hen mee te nemen in de techniek om te koelen. Wanneer het opeens heet is, kijkt iedereen naar de mogelijkheden om de woning koel te houden. Wat doet u?

Zorg dat de woning niet teveel opwarmt

U heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat u de warmte zoveel mogelijk buiten houdt, maar op een gegeven moment ontkomt u er niet aan en zit de warmte toch in de woning. De volgende stap is dan veelal te kijken hoe u het zelf zo koel mogelijk houdt binnenshuis. Dan heeft u de keuze tussen een ventilator of een airco. Indien u tenminste geen warmtepomp heeft, die ook kan koelen.

Ventilator

Voor snelle verkoeling zou ik in eerste instantie een ventilator adviseren. Een ventilator geeft koelte en gebruikt veel minder energie dan een airco. De luchtstroom van de ventilator zorgt ervoor dat uw lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt. De gevoelstemperatuur wordt daardoor lager en u merkt dat het koeler aanvoelt in de woning.

Gerelateerd
ZW Ventileren Koel Warmte Energie

Buiten warm, binnen koel

Lees meer

Airco

Wilt u toch een airco aanschaffen, dan adviseer ik dat u zich hier eerst goed in verdiept. Kiest u voor een mobiele airco of een splitsysteem?

Een mobiele airco raad ik af. Het lijkt zo handig: het apparaat is snel gekocht en u kunt het systeem makkelijk verplaatsen naar de plek waar u koeling wilt hebben. Echter, de afvoerslang van het apparaat moet wel naar buiten worden geplaatst. Vaak gaat dat via de deur of via het raam, waarmee u direct weer warmte in huis haalt. Dat doet het koelen voor een deel weer teniet. Het is zo’n beetje als het raam openzetten in de winter wanneer de verwarming aan is. Ook hebben mobiele airco’s de vervelende eigenschap dat ze minder goed koelen op hele warme dagen.

Een vaste airco regelt u niet op het laatste moment, daarvoor moet u een installateur inschakelen. Bijna alle vaste airco’s hebben een splitsysteem: een buiten- en een of meer binnenunits. Tussen de verschillende units lopen leidingen met een koudemiddel. Mocht u aanschaf overwegen, kies dan een systeem met een natuurlijk koudemiddel. Deze hebben minder impact op het klimaat. Let ook op het energielabel en zorg ervoor dat u de airco laat installeren door een bedrijf dat STEK-gecertificeerd is.

Stroomverbruik

Een ventilator verbruikt uiteraard stroom, maar dat is niet zoveel als het stroomverbruik van een airco. Zet u de ventilator 100 uur aan, dan zal deze circa 5 kWh aan stroom verbruiken, hetgeen neerkomt op een euro (prijspeil 2020).

Als u dit vergelijkt met een splitairco-systeem waarmee u één ruimte koelt en die 100 uur aanstaat dan verbruikt u 15 keer zoveel! En doordat een airco ook een koudemiddel bevat, is de klimaatimpact zelfs 30 keer zo hoog. Met een mobiele airco zult u nóg eens een kwart meer stroom verbruiken dan bij de splitunit.

Poll

Hoe houdt u de woning koel?

Armand Gummels

Meer van Armand Gummels

— Opleider in Amsterdam

Armand Gummels (1978), sinds 2014 werkzaam bij Feenstra, eerst als (hoofd)monteur, maar inmiddels als opleider. Niet alleen bij Feenstra, maar Armand is ook een hybride docent. Naast zijn werk bij Feenstra geeft hij les op het ROC. Armand heeft twee zonen en is in zijn vrije tijd veel op het voetbalveld te vinden. Nieuwe technieken hebben zijn grote belangstelling, vandaar ook dat hij niet alleen bijdraagt aan de ontwikkeling van zijn leerlingen, maar ook zichzelf graag steeds verder ontwikkelt.

Armand Gummels

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.