Hoog tijd om minder geld uit te geven

15 Simpele tips om vandaag nog energie te besparen

 • 06/08/2020 10:00am
 • 10
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het coronavirus heeft het leven er niet gemakkelijker op gemaakt. Ook in financieel opzicht ondervinden steeds meer mensen de gevolgen van de crisis. Een goed moment om extra op uw uitgaven te letten. In dit artikel vindt u 15 tips om te besparen op uw energiekosten. Slim, simpel en vandaag nog toepasbaar. 

1. Zuinig stoken is soms niet zo handig

Verwarm alléén de kamers waar u of uw huisgenoten moeten zijn. Dat is een logisch advies. Toch is het verstandig om zo nu en dan ook in de andere kamers de radiator een tijdje open te zetten. Als een radiator te lang niet wordt gebruikt, kan er vuil in komen. De radiator gaat daardoor minder efficiënt werken. Het kost dan extra energie om de kamer te verwarmen. Vuil in het systeem kan er bovendien toe leiden dat kranen verstopt raken en onderdelen van de cv-ketel stuk gaan. Op zulke kosten zit u ook niet te wachten.

Extra tip voor wellicht in de toekomst: Bent u binnenkort toe aan een nieuwe cv-ketel? Die aanschaf zou u kunnen combineren met een ‘vuilafscheider’. Daarmee beschermt u de cv-ketel en u bespaart tot ruim 7% op uw gasverbruik.

2. Was uw handen met koud water

Nooit eerder hebben we zó vaak en zó goed onze handen gewassen. Terecht natuurlijk, want een goede hygiëne is noodzakelijk om gezond te blijven. Veel mensen denken dat hun handen met warm water beter schoon worden dan met koud water. Dat is niet zo, volgens het RIVM. Gebruikt u zeep, dan lossen vuil en bacteriën met koud water net zo snel op als met warm water. En juist omdat we nu zo vaak onze handen wassen, kunnen we veel energie besparen door dat met koud water te doen. Goed voor uw energierekening én voor het milieu, want volgens Milieu Centraal belast warm water het milieu vijftig keer zo zwaar als koud water. Ook door korter te douchen doet u dus uzelf en het milieu een plezier. 

3. Zijn alle lampen in uw huis al even zuinig met stroom?

Een rondje langs de lampen in huis kan u zo maar een aardige besparing opleveren. In veel huizen branden namelijk ongemerkt nog een aantal ‘ouderwetse’ gloeilampen. Die verbruiken (veel) meer stroom dan moderne ledlampen. Ledlampen zijn wel wat duurder dan gewone gloeilampen, maar ze gaan gemiddeld 15 keer langer mee. Daardoor bent u per saldo aanzienlijk goedkoper uit. En daar komt het energievoordeel nog bij! Ledlampen zijn overigens óók een stuk zuiniger dan de zogenoemde ‘spaarlampen’. Als u toch bezig bent, denk dan ook eens aan de kerstverlichting. Vervangt u de traditionele lampjes door ledverlichting, dan wordt de kerst niet alleen goedkoper, maar ook veiliger.

Gerelateerd
Ledlichtjes kerstboom

Led in de kerstboom

Lees meer

4. Vul de cv-ketel op tijd bij

In iedere cv-installatie verdwijnt in de loop van de tijd wat water uit de radiatoren. Daarom moet u van tijd tot tijd de cv-ketel bijvullen. Als de waterdruk in het systeem te laag wordt (minder dan 1,5 bar), verbruikt de cv-ketel onnodig veel gas om de radiatoren te verwarmen. Daalt de waterdruk nog verder, dan krijgt u het in huis helemaal niet meer warm. Controleer dus regelmatig bij de cv-ketel of de waterdruk tussen 1,5 en 2,0 bar is. De cv-ketel bijvullen is geen ingewikkeld karwei, maar voor u is het natuurlijk geen dagelijks klusje. Weet u niet (meer) hoe het in zijn werk gaat? Dit handige filmpje laat stap voor stap zien wat u moet doen. 

5. Gebruik de waslijn of een droogrek

Een wasdroger is een handig apparaat. Zeker in de winter is het ideaal om de was weer snel en gemakkelijk droog in de kast te hebben. Maar ook een wasdroger verbruikt elektriciteit. Heeft u een waslijn of een droogrek? Dan levert het een aardige besparing op als u zo nu en dan niet de wasdroger aanzet, maar in plaats daarvan de was ophangt. Zeker als het lekker weer is of wanneer u het wasgoed niet heel snel weer nodig heeft.

6. Haal de stekkers eruit

Moderne apparaten staan bijna altijd op ‘standby’. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel televisies, computers, stereo- en keukenapparaten. Als u ze uitschakelt, verbruiken ze dus nog steeds energie. Dat geldt ook voor opladers van computers en telefoons. Wilt u die energie besparen, zet dan niet alleen het apparaat uit, maar trek ook de stekker uit het stopcontact.

7. Ontdooi de vriezer regelmatig

Wanneer zich tegen de wanden van uw vriezer ijs vormt, moet het apparaat harder werken en verbruikt het dus meer stroom. Een ijslaagje van iets meer dan twee millimeter op het vrieselement zorgt ervoor dat de vriezer al 10% meer elektriciteit nodig heeft om de temperatuur constant te houden. Vergeet dus niet de vriezer regelmatig te ontdooien.

Gerelateerd
Stekker plug visual

Duurzaam met een goed humeur

Lees meer

8. Doe de was op lagere temperaturen

Wassen op 60 graden is voor veel mensen een gewoonte. Maar als het wasgoed niet zichtbaar vuil is, is een wasprogramma op 40 of 30 graden ook voldoende. Op die temperaturen verbruikt de wasmachine minder stroom.

9. Waterkoker? Gebruik ‘m goed!

Met een waterkoker verbruikt u minder energie dan met een fluitketel (of een pan) op het fornuis. Maar ook bij het gebruik van een waterkoker kunt u energie besparen. Wilt u één kop thee zetten, vul dan niet de hele waterkoker. Gaat u binnenkort een waterkoker aanschaffen? Let erop dat u kiest voor een apparaat met een hoog vermogen. Het water kookt dan sneller en u verbruikt minder stroom.

10. Maak de kieren dicht

Vooral oudere huizen hebben er vaak last van: tocht. Dat is niet alleen onaangenaam, het betekent ook dat uw woning de warmte niet lang vasthoudt. Een structurele oplossing voor dat probleem is het isoleren van muren, vloer en dak. Daarnaast kunt u de raamkozijnen met enkel glas vervangen door kozijnen met dubbel of driedubbel glas. Stelt u die investeringen liever nog wat uit, dan kunt u ook nú al iets doen. Met tochtstrips en kit kunt u veel kieren dichtmaken. Dat levert meer wooncomfort op plus een (kleine) besparing op de stookkosten.

11. Isoleer de cv-leidingen

Als u in huis de leidingen van uw cv volgt, komt u ook in ruimtes waar het niet warm is. Het water dat door de leidingen stroomt, koelt daar snel af. Zo verliest u een deel van de energie nog vóór het water bij de radiatoren is. Daar kunt u iets aan doen. Vooral in koude ruimtes is het de moeite waard om de cv-leidingen te isoleren. Met name in oudere huizen kan de radiator zelf ook onnodig veel warmte verliezen. Brengt u áchter de radiator folie aan, dan verdwijnt niet meer alle warmte door de koude muur naar buiten. Isolatiemateriaal voor cv-leidingen én radiatorfolie zijn bij iedere bouwmarkt kant-en-klaar te koop.

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

12. Let op de achterkant van de koelkast

In de koelkast is het koud, maar het apparaat produceert óók warmte. Die warmte geeft de koelkast aan de achterkant af. Een vrijstaande koelkast moet daarom aan de achterkant minimaal 10 centimeter vrije ruimte hebben. Let er ook op dat u regelmatig stof verwijdert van het rooster aan de achterkant. Met voldoende ruimte en zonder stof is uw koelkast het zuinigst met energie.

13. Een thermoskan verbruikt geen stroom

Voor het zetten van een kopje koffie heeft een koffiezetapparaat stroom nodig. Maar het warm houden van die koffie kost veel méér energie. De warmhoudplaat is een echte stroomslurper. Giet daarom de koffie na het zetten direct in een thermoskan en zet het apparaat uit.

14. Zet de thermostaat iets lager

Soms leveren de eenvoudigste tips het meeste op. Zet u de thermostaat van uw centrale verwarming één graad lager dan u gewend bent, dan scheelt dat flink in de stookkosten. En de kans is groot dat u het verschil nauwelijks merkt. Daarnaast is het goed om erop te letten dat u al een uur voordat u ’s avonds naar bed gaat de thermostaat omlaag draait. Ook dat levert een behoorlijke besparing op, zonder dat u er iets van merkt.

15. Spoor de stiekeme slurpers op

In bijna ieder huis zijn elektrische apparaten te vinden die meer energie verbruiken dan nodig is. In dit artikel over sluipverbruik betrappen we een aantal beruchte ‘stiekeme slurpers’ op heterdaad. Bindt u de strijd met ze aan, dan kunt u hoogstwaarschijnlijk ook in uw huis verrassend veel energie besparen.

10 bespaartips voor uw energierekening

Poll

Gaat u als gevolg van de coronacrisis méér letten op uw energieverbruik?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Niels van der Stappen 2 dagen geleden

  Gravatar for Niels van der Stappen

  Ik heb een vraag over: "Waterkoker? Gebruik ‘m goed!: Met een waterkoker verbruikt u minder energie dan met een fluitketel (of een pan) op het fornuis."
  Dat lijkt mij toch sterk bij een gasfornuis! Neemt u het energieverlies in elektriciteitscentrale en net wel mee? Of vergelijkt u met een elektrisch fornuis?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • P. van Tuin 21 dagen geleden

  Gravatar for P. van Tuin

  Goede tips en een aantal daarvan gebruik ik al. V.w.b. het lager zetten van de termostaat voor het slapen gaan, dat zal ik zeker gaan doen. Goede tip.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hugo Lous 23 dagen geleden

  Gravatar for Hugo Lous

  U praat altijd maar over besparen, maar u doet er zelf niet aan mee.
  Neem het mechanische ontluchtingssysteem, wat U plaatst. Op dat ontluchttingssysteem zit geen stop knop. U gaat er dus vanuit, dat wij te stom zijn om zelf onze beuchting te regelen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Hugo Lous 22 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van der Laan,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Wij hebben het eerder aangegeven op ons platform, maar het kan geen kwaad om het nogmaals te herhalen.

   Wij kunnen uw gedachtegang heel goed begrijpen. Belangrijk om door te geven is dat het erg belangrijk is om te allen tijde de mechanische ventilatie aan te laten. Het is een proces die continu blijft circuleren, net als onze ademhaling. In beide processen is het belangrijk om schone lucht binnen te laten komen en vieze lucht weer te laten afvoeren. Zoals de ademhaling nooit stopt, zo stop de werking van de mechanische ventilatie ook niet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Arie van der Laan 23 dagen geleden

  Gravatar for Arie van der Laan

  Mijn vraag is wat U rekent voor muurisolatie verder heb ik een abonnement op mijn CV ketel ik denk zelf dat hij een beurt moet hebben, ik ben invalide kan niet met deze Thermostaat omgaan is er intussen een makkelijke thermostaat om mee om te gaan. Met vriendelijke groet A.C. van der Laan

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Arie van der Laan 22 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van der Laan,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Voor het isoleren van uw woning, verwijzen wij u graag naar Takkenkamp Isolatie. Zij kunnen u informeren naar de mogelijkheden voor muurisolatie.

   Wij ontvangen graag uw adresgegevens en telefoonnummer, zodat wij met u mee kunnen kijken. Aan de hand van uw gegevens kunnen we aangeven wanneer er onderhoud aan uw cv-ketel wordt uitgevoerd. Zo kunnen wij ook meteen kijken wat wij voor u kunnen betekenen wat betreft de kamerthermostaat. Alle gegevens kunt u sturen naar webcare@feenstra.com.

   Wij wachten uw e-mail af.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • C.H.van Vuure 23 dagen geleden

  Gravatar for C.H.van Vuure

  kan je de cv de stekker er uit halen als je met vakantie gaat,i.v.m. de pomp

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare C.H.van Vuure 23 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer, mevrouw Van Vuure,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Het is mogelijk om de stekker van de cv-ketel eruit te halen, maar wij adviseren het niet. De cv-ketel slaat een aantal keren op een dag aan om de pomp te laten draaien en de ventilator. Zo is de kans kleiner dat de onderdelen vast komen te zitten door vuil of oxidatie.

   Heeft u naar aanleiding van ons bericht nog vragen, dan kunt u een e-mail sturen naar webcare@feenstra.com.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Teunis Hus 23 dagen geleden

  Gravatar for Teunis Hus

  prima, ga zo door svp!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • D.C. de dfe Jong 24 dagen geleden

  Gravatar for D.C. de dfe Jong

  Het idee de stekker uit de tv te halen is een niet zo slimme opmerking.
  In veel TV's moet dan bij het aanzetten van de TV de datum en tijd weer worden ingesteld.
  Na een week is dat zo hinderlijk dat je de TV in de slaapstand zet.
  Er zijn zelfs - oudere - apparaten die dan alle zenderinstellingen kwijt zijn.
  Dus advies : Kijk één keer wat het bedieningseffect is van de stekker eruit halen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Ad Mulder 24 dagen geleden

  Gravatar for Ad Mulder

  Wat en hoe is een vuil afscheider in het cv systeem en waar kan of zelfs moet deze dan geplaatst worden?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Ad Mulder 23 dagen geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Mulder,

   Het is goed dat u dit bij ons navraagt. Op onze website hebben wij uitgebreid aandacht besteed aan de vuilafscheider met een instructievideo erbij. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/cv-ketel/info/vuilafscheider-spirotech/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • harm.b. scholte 24 dagen geleden

  Gravatar for harm.b. scholte

  iedere beetje helpt.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Alban Wijngaarden 24 dagen geleden

  Gravatar for Alban Wijngaarden

  Voor mij geen besparing, uw adviezen hebben nauwelijks betrekking op mijn situatie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.