Hoog tijd om minder geld uit te geven

15 Simpele tips om vandaag nog energie te besparen

 • 06/08/2020 10:00am
 • 17
 • 5 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Het coronavirus heeft het leven er niet gemakkelijker op gemaakt. Ook in financieel opzicht ondervinden steeds meer mensen de gevolgen van de crisis. Een goed moment om extra op uw uitgaven te letten. In dit artikel vindt u 15 tips om te besparen op uw energiekosten. Slim, simpel en vandaag nog toepasbaar. 

1. Zuinig stoken is soms niet zo handig

Verwarm alléén de kamers waar u of uw huisgenoten moeten zijn. Dat is een logisch advies. Toch is het verstandig om zo nu en dan ook in de andere kamers de radiator een tijdje open te zetten. Als een radiator te lang niet wordt gebruikt, kan er vuil in komen. De radiator gaat daardoor minder efficiënt werken. Het kost dan extra energie om de kamer te verwarmen. Vuil in het systeem kan er bovendien toe leiden dat kranen verstopt raken en onderdelen van de cv-ketel stuk gaan. Op zulke kosten zit u ook niet te wachten.

Extra tip voor wellicht in de toekomst: Bent u binnenkort toe aan een nieuwe cv-ketel? Die aanschaf zou u kunnen combineren met een ‘vuilafscheider’. Daarmee beschermt u de cv-ketel en u bespaart tot ruim 7% op uw gasverbruik.

2. Was uw handen met koud water

Nooit eerder hebben we zó vaak en zó goed onze handen gewassen. Terecht natuurlijk, want een goede hygiëne is noodzakelijk om gezond te blijven. Veel mensen denken dat hun handen met warm water beter schoon worden dan met koud water. Dat is niet zo, volgens het RIVM. Gebruikt u zeep, dan lossen vuil en bacteriën met koud water net zo snel op als met warm water. En juist omdat we nu zo vaak onze handen wassen, kunnen we veel energie besparen door dat met koud water te doen. Goed voor uw energierekening én voor het milieu, want volgens Milieu Centraal belast warm water het milieu vijftig keer zo zwaar als koud water. Ook door korter te douchen doet u dus uzelf en het milieu een plezier. 

3. Zijn alle lampen in uw huis al even zuinig met stroom?

Een rondje langs de lampen in huis kan u zo maar een aardige besparing opleveren. In veel huizen branden namelijk ongemerkt nog een aantal ‘ouderwetse’ gloeilampen. Die verbruiken (veel) meer stroom dan moderne ledlampen. Ledlampen zijn wel wat duurder dan gewone gloeilampen, maar ze gaan gemiddeld 15 keer langer mee. Daardoor bent u per saldo aanzienlijk goedkoper uit. En daar komt het energievoordeel nog bij! Ledlampen zijn overigens óók een stuk zuiniger dan de zogenoemde ‘spaarlampen’. Als u toch bezig bent, denk dan ook eens aan de kerstverlichting. Vervangt u de traditionele lampjes door ledverlichting, dan wordt de kerst niet alleen goedkoper, maar ook veiliger.

Gerelateerd
Ledlichtjes kerstboom

Led in de kerstboom

Lees meer

4. Vul de cv-ketel op tijd bij

In iedere cv-installatie verdwijnt in de loop van de tijd wat water uit de radiatoren. Daarom moet u van tijd tot tijd de cv-ketel bijvullen. Als de waterdruk in het systeem te laag wordt (minder dan 1,5 bar), verbruikt de cv-ketel onnodig veel gas om de radiatoren te verwarmen. Daalt de waterdruk nog verder, dan krijgt u het in huis helemaal niet meer warm. Controleer dus regelmatig bij de cv-ketel of de waterdruk tussen 1,5 en 2,0 bar is. De cv-ketel bijvullen is geen ingewikkeld karwei, maar voor u is het natuurlijk geen dagelijks klusje. Weet u niet (meer) hoe het in zijn werk gaat? Dit handige filmpje laat stap voor stap zien wat u moet doen. 

5. Gebruik de waslijn of een droogrek

Een wasdroger is een handig apparaat. Zeker in de winter is het ideaal om de was weer snel en gemakkelijk droog in de kast te hebben. Maar ook een wasdroger verbruikt elektriciteit. Heeft u een waslijn of een droogrek? Dan levert het een aardige besparing op als u zo nu en dan niet de wasdroger aanzet, maar in plaats daarvan de was ophangt. Zeker als het lekker weer is of wanneer u het wasgoed niet heel snel weer nodig heeft.

6. Haal de stekkers eruit

Moderne apparaten staan bijna altijd op ‘standby’. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel televisies, computers, stereo- en keukenapparaten. Als u ze uitschakelt, verbruiken ze dus nog steeds energie. Dat geldt ook voor opladers van computers en telefoons. Wilt u die energie besparen, zet dan niet alleen het apparaat uit, maar trek ook de stekker uit het stopcontact.

7. Ontdooi de vriezer regelmatig

Wanneer zich tegen de wanden van uw vriezer ijs vormt, moet het apparaat harder werken en verbruikt het dus meer stroom. Een ijslaagje van iets meer dan twee millimeter op het vrieselement zorgt ervoor dat de vriezer al 10% meer elektriciteit nodig heeft om de temperatuur constant te houden. Vergeet dus niet de vriezer regelmatig te ontdooien.

Gerelateerd
Stekker plug visual

Duurzaam met een goed humeur

Lees meer

8. Doe de was op lagere temperaturen

Wassen op 60 graden is voor veel mensen een gewoonte. Maar als het wasgoed niet zichtbaar vuil is, is een wasprogramma op 40 of 30 graden ook voldoende. Op die temperaturen verbruikt de wasmachine minder stroom.

9. Waterkoker? Gebruik ‘m goed!

Met een waterkoker verbruikt u minder energie dan met een fluitketel (of een pan) op het fornuis. Maar ook bij het gebruik van een waterkoker kunt u energie besparen. Wilt u één kop thee zetten, vul dan niet de hele waterkoker. Gaat u binnenkort een waterkoker aanschaffen? Let erop dat u kiest voor een apparaat met een hoog vermogen. Het water kookt dan sneller en u verbruikt minder stroom.

10. Maak de kieren dicht

Vooral oudere huizen hebben er vaak last van: tocht. Dat is niet alleen onaangenaam, het betekent ook dat uw woning de warmte niet lang vasthoudt. Een structurele oplossing voor dat probleem is het isoleren van muren, vloer en dak. Daarnaast kunt u de raamkozijnen met enkel glas vervangen door kozijnen met dubbel of driedubbel glas. Stelt u die investeringen liever nog wat uit, dan kunt u ook nú al iets doen. Met tochtstrips en kit kunt u veel kieren dichtmaken. Dat levert meer wooncomfort op plus een (kleine) besparing op de stookkosten.

11. Isoleer de cv-leidingen

Als u in huis de leidingen van uw cv volgt, komt u ook in ruimtes waar het niet warm is. Het water dat door de leidingen stroomt, koelt daar snel af. Zo verliest u een deel van de energie nog vóór het water bij de radiatoren is. Daar kunt u iets aan doen. Vooral in koude ruimtes is het de moeite waard om de cv-leidingen te isoleren. Met name in oudere huizen kan de radiator zelf ook onnodig veel warmte verliezen. Brengt u áchter de radiator folie aan, dan verdwijnt niet meer alle warmte door de koude muur naar buiten. Isolatiemateriaal voor cv-leidingen én radiatorfolie zijn bij iedere bouwmarkt kant-en-klaar te koop.

Gerelateerd
Bespaartips

De techniek is uw vriend: 11 handige bespaartips

Lees meer

12. Let op de achterkant van de koelkast

In de koelkast is het koud, maar het apparaat produceert óók warmte. Die warmte geeft de koelkast aan de achterkant af. Een vrijstaande koelkast moet daarom aan de achterkant minimaal 10 centimeter vrije ruimte hebben. Let er ook op dat u regelmatig stof verwijdert van het rooster aan de achterkant. Met voldoende ruimte en zonder stof is uw koelkast het zuinigst met energie.

13. Een thermoskan verbruikt geen stroom

Voor het zetten van een kopje koffie heeft een koffiezetapparaat stroom nodig. Maar het warm houden van die koffie kost veel méér energie. De warmhoudplaat is een echte stroomslurper. Giet daarom de koffie na het zetten direct in een thermoskan en zet het apparaat uit.

14. Zet de thermostaat iets lager

Soms leveren de eenvoudigste tips het meeste op. Zet u de thermostaat van uw centrale verwarming één graad lager dan u gewend bent, dan scheelt dat flink in de stookkosten. En de kans is groot dat u het verschil nauwelijks merkt. Daarnaast is het goed om erop te letten dat u al een uur voordat u ’s avonds naar bed gaat de thermostaat omlaag draait. Ook dat levert een behoorlijke besparing op, zonder dat u er iets van merkt.

15. Spoor de stiekeme slurpers op

In bijna ieder huis zijn elektrische apparaten te vinden die meer energie verbruiken dan nodig is. In dit artikel over sluipverbruik betrappen we een aantal beruchte ‘stiekeme slurpers’ op heterdaad. Bindt u de strijd met ze aan, dan kunt u hoogstwaarschijnlijk ook in uw huis verrassend veel energie besparen.

10 bespaartips voor uw energierekening

Poll

Gaat u als gevolg van de coronacrisis méér letten op uw energieverbruik?

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Wil Holt 8 maanden geleden

  Gravatar for Wil Holt

  Ik vind te informatie die we krijgen heel goed mijn hobby is altijd koeltechniek en luchtbehandeling geweest en dus ook mijn werk ,juist daarom lees ik heel graag de tips die we krijgen .Toppie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Renée Daniëls 9 maanden geleden

  Gravatar for Renée Daniëls

  Over het 's nachts naar beneden draaien van de thermostaat:
  Ik deed dat vroeger trouw. Tot een 'CV-meneer' me vertelde dat het meer energie kost om een afgekoeld huis weer op temperatuur te krijgen, dan om het op temperatuur te houden.
  Maar jullie kijken er blijkbaar anders tegenaan. Zelfde expertise, tegengestelde mening - en nu?

  Voor wat betreft de bespaartips: de thermostaat staat bij ons nooit hoger dan op 19 graden. De beste bespaartip op dat vlak heb ik namelijk al op zeer jonge leeftijd van mijn moeder meegekregen: "als je het koud hebt, trek je een trui aan!" :-)

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan van Ernst 9 maanden geleden

  Gravatar for Jan van Ernst

  Alle apparaten afsluiten heeft voor mijn computer - bijna vijf jaar oud - opstartproblemen. Sommige apparaten -zoals de borduurmachine - moeten dan telkens opnieuw worden ingesteld. we laten de computer dan maar aanstaan.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Greetje Tuinberg 9 maanden geleden

  Gravatar for Greetje Tuinberg

  Het gaat Feenstra er alleen maar om hun 'slimme innovatieve' apparatuur aan de man te brengen.
  Zaniken over energiebesparing als nieuw verdienmodel. De CV-combi voorziet in al onze behoeften.
  Houden zo is het devies.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerritsma 9 maanden geleden

  Gravatar for Gerritsma

  Ik zou graag de standby van de tv uit hebben,snachts maar ook overdag. Maar bij uitschakelen blijkt alles uit het geheugen,en moet bij opnieuw inschakelen alles eerst weer opgehaald worden, wat erg veel tijd kost.Bij kpn zegt men dat dat niet anders kan,klopt dat?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Okko Bekker Gerritsma 8 maanden geleden

   Gravatar for Okko Bekker

   Graag wil ik ook energie besparen, maar om dat nu met allerlei "kunst- en vliegwerk" voor elkaar te krijgen, voert mij iets te ver. Om alle stekkers van apparaten 's avonds uit het stopcontact te halen en de volgende dag er weer in te doen en die apparaten weer op te starten, vind ik eigenlijk : NIET NORMAAL !!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Gerritsma 8 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Gerritsma,

   Bedankt voor uw bericht.

   De kans is groot dat bij het volledig uitschakelen van de televisie en de bijbehorende box, alles weer opnieuw opgestart dient te worden. U kunt het beste de voor en nadelen op een rijtje zetten en zo de afweging voor uzelf maken of u het waard vindt met betrekking tot het besparen op energiekosten. Voor eenieder is de uitkomst anders.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Groenen 9 maanden geleden

  Gravatar for Groenen

  De monteur van de C.V. heeft mij het volgende medegedeeld om alle verwarming elementen open te zetten.Hij gaf mij ook het advies om de kraan van de wasmachine na gebruik dicht te draaien

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Groenen 9 maanden geleden

  Gravatar for Groenen

  hartelijk dank voor de genoemde tips

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Niels van der Stappen 9 maanden geleden

  Gravatar for Niels van der Stappen

  Ik heb een vraag over: "Waterkoker? Gebruik ‘m goed!: Met een waterkoker verbruikt u minder energie dan met een fluitketel (of een pan) op het fornuis."
  Dat lijkt mij toch sterk bij een gasfornuis! Neemt u het energieverlies in elektriciteitscentrale en net wel mee? Of vergelijkt u met een elektrisch fornuis?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Bart Oostdam Niels van der Stappen 9 maanden geleden

   Gravatar for Bart Oostdam

   N. Verstappen heeft gelijk ben benieuwd naar de reactie

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • P. van Tuin 10 maanden geleden

  Gravatar for P. van Tuin

  Goede tips en een aantal daarvan gebruik ik al. V.w.b. het lager zetten van de termostaat voor het slapen gaan, dat zal ik zeker gaan doen. Goede tip.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hugo Lous 10 maanden geleden

  Gravatar for Hugo Lous

  U praat altijd maar over besparen, maar u doet er zelf niet aan mee.
  Neem het mechanische ontluchtingssysteem, wat U plaatst. Op dat ontluchttingssysteem zit geen stop knop. U gaat er dus vanuit, dat wij te stom zijn om zelf onze beuchting te regelen.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Hugo Lous 10 maanden geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Van der Laan,

   Hartelijk dank voor uw bericht. Wij hebben het eerder aangegeven op ons platform, maar het kan geen kwaad om het nogmaals te herhalen.

   Wij kunnen uw gedachtegang heel goed begrijpen. Belangrijk om door te geven is dat het erg belangrijk is om te allen tijde de mechanische ventilatie aan te laten. Het is een proces die continu blijft circuleren, net als onze ademhaling. In beide processen is het belangrijk om schone lucht binnen te laten komen en vieze lucht weer te laten afvoeren. Zoals de ademhaling nooit stopt, zo stop de werking van de mechanische ventilatie ook niet.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.