Van het aardgas af zonder ingrijpende verbouwing

Deze warmtepomp stelt minder eisen aan uw woning

 • 21/12/2020 10:00am
 • 43
 • 6 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

U wilt graag van het aardgas af. De deur uit met die cv-ketel en overschakelen op een duurzame manier van verwarmen. Helaas maakt de traditionele warmtepomp alleen water met een lage temperatuur. De meeste woningen in Nederland zijn niet héél goed geïsoleerd en hebben radiatoren die bedoeld zijn voor water met een hoge temperatuur. Zo’n huis krijgt u niet warm met de warmtepomp die we tot nu toe kenden. Voor dat probleem is nu een oplossing in zicht. Met een ‘hoge-temperatuur-warmtepomp’ krijgen uw bestaande radiatoren het huis namelijk wél warm. In dit artikel leest u hoe de ontwikkeling van dit nieuwe type warmtepomp ervoor staat.

Wat is er mis met een ‘gewone’ warmtepomp?

Helemaal niets. Steeds meer mensen hebben een warmtepomp in hun woning en zijn er heel tevreden over. De warmtepomp is goed voor een behaaglijke warmte in de winter, levert warm water voor de keukenkraan, het bad en de douche en sommige uitvoeringen zorgen er op warme zomerdagen zelfs voor dat het wat koeler is in huis. Maar ook een warmtepomp heeft zo zijn beperkingen. Dat ligt meestal niet aan het systeem, maar aan de woning. Een lage-temperatuur-warmtepomp werkt optimaal wanneer het water in de cv wordt opgewarmd tot een temperatuur van 35 tot 45 graden. Voor een goed geïsoleerd huis, voorzien van bijvoorbeeld vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren, is dat ruim voldoende, maar voor een wat oudere woning meestal niet. De bestaande radiatoren van zo’n huis hebben water met een hogere temperatuur nodig. Kortom: voor een warmtepomp zoals we die tot nu toe kenden, is lang niet iedere woning geschikt. 

Gerelateerd
luchtwarmtepomp

Is een warmtepomp de oplossing?

Lees meer

Proef met hoge-temperatuur-warmtepomp

Een gemiddeld geïsoleerd huis heeft een watertemperatuur in de radiatoren nodig van 70 tot 80 graden. Geen enkel probleem voor een cv-ketel, maar de bestaande warmtepompen krijgen dat niet voor elkaar. Daarvoor zou dus eigenlijk een warmtepomp moeten bestaan die het water kan verwarmen tot hogere temperaturen. En dat is nu precies het systeem waar op dit moment hard aan gewerkt wordt. De hoge-temperatuur-warmtepomp is een ontwikkelingsproject van installateur Feenstra, energieleverancier Vattenfall en enkele partners. De hoge-temperatuur-warmtepomp is al uitgebreid getest in laboratoria en klimaatkamers. Het systeem werkte daar uitstekend en is nu als proef in een aantal woningen geplaatst. De werking van het systeem wordt getest in verschillende woningtypen met uiteenlopende bewoners. De partners in het project willen precies weten wat het effect van zo’n warmtepomp is op het wooncomfort, in een doodgewoon huis, tijdens een doodgewone Nederlandse winter.

Waterzijdig inregelen is essentieel

Voor het beste comfort én rendement is het belangrijk dat de radiatoren van een centrale verwarming goed op elkaar zijn afgesteld. We noemen dat ook wel waterzijdig inregelen. In de praktijk zijn installaties niet altijd goed ingeregeld. De cv-ketel heeft daardoor geen optimaal rendement, maar zorgt toch wel voor een warme woning. Voor de hoge temperatuur warmtepomp is een goed ingeregelde installatie essentieel. Sterker nog: het systeem werkt alléén goed als het water in de radiatoren voldoende warmte afstaat. Is de verwarmingsinstallatie goed ingeregeld, dan kunt u de thermostaat van de hoge-temperatuur-warmtepomp op precies dezelfde manier bedienen als u gewend was bij de cv-ketel. 

Wanneer is de hoge-temperatuur-warmtepomp verkrijgbaar?

Tot nu toe verloopt alles in de proefwoningen naar tevredenheid. Als dat zo blijft, kan het snel gaan. Zodra het zover is, vindt u de actuele informatie op Zorgeloos Wonen.

Wat gaat de hoge-temperatuur-warmtepomp kosten?

Het is nog te vroeg om te kunnen weten wat de prijs van de hoge-temperatuur-warmtepomp precies zal zijn. Wel is duidelijk dat u bij de hoge-temperatuur-warmtepomp niet meteen te maken krijgt met extra kosten. Nieuwe radiatoren zijn niet nodig en andere aanpassingen aan het verwarmingssysteem ook niet. U kunt dan aardgasloos verwarmen, terwijl u de komende jaren rustig de tijd neemt om uw woning energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld met dubbel- of driedubbelglas, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie. Zulke verbeteringen leveren u overigens wél een flinke besparing op. Dat is óók met een hoge-temperatuur-warmtepomp de moeite waard.

#0

Het energieverbruik van een hoge-temperatuur-warmtepomp

Als u in de toekomst kunt kiezen voor een hoge-temperatuur-warmtepomp verbruikt u voor de verwarming van uw huis geen gas meer. Daardoor vallen niet alleen de kosten per m3 gas weg, maar ook de vaste kosten voor het netbeheer die u betaalt voor uw gasaansluiting. Daar staat tegenover dat uw uitgaven voor elektriciteit flink zullen toenemen. Een hoge-temperatuur-warmtepomp verbruikt iets meer stroom dan een lage-temperatuur-warmtepomp. Bij de huidige prijzen van gas en elektriciteit zullen de totale energiekosten van een cv-ketel en een hoge-temperatuur-warmtepomp min of meer gelijk zijn. De verwachting is bovendien dat de komende jaren de prijs van aardgas sneller zal stijgen dan die van elektriciteit. Met een warmtepomp bent u dan dus relatief voordeliger uit. Heeft u zonnepanelen, dan kunt u een deel van de elektriciteit die u zelf opwekt gebruiken voor de warmtepomp. In dat geval zal de warmtepomp u al snel een lagere energierekening opleveren.

Het verduurzamen van uw woning gaat niet alleen over geld. Stapt u over van een cv-ketel op aardgas naar een hoge-temperatuurwarmte-pomp, dan levert dat ook klimaatwinst op. Als u uw huis verwarmt met een hoge-temperatuur-warmtepomp, stoot u veel minder CO2 uit dan met een hr-cv-ketel. 

Gerelateerd
besparen warmtepomp

Besparen én comfort met een warmtepomp

Lees meer

Heel efficiënt voor warm water

De energiekosten van de hoge-temperatuur-warmtepomp zijn ongeveer vergelijkbaar met die van een hr-cv-ketel. De lage-temperatuur-warmtepomp is bij het verwarmen van de woning een stuk zuiniger met energie. Maar er is ook een punt waarop de hoge-temperatuur-warmtepomp het wint. Voor het maken van warm tapwater -voor bad, douche en afwas- is het de meest efficiënte warmtepomp die er is. De hoge-temperatuur-warmtepomp maakt op dezelfde manier warm water als de cv-ketel. Doordat het water ruimschoots warm genoeg wordt, brengt het systeem geen legionellarisico met zich mee. 

Hoe zit het met het geluid?

Het geluid van een warmtepomp levert onder normale omstandigheden geen problemen meer op. De buiten-unit van de hoge-temperatuur-warmtepomp is zelfs héél stil. 

Informeer naar de plannen van uw gemeente

In de loop van 2021 moet iedere gemeente per wijk een plan presenteren voor de warmtevoorziening. Het is de moeite waard om eens te informeren wat uw gemeente wil gaan doen in uw straat of wijk. Zijn er bijvoorbeeld plannen om uw huis aan te sluiten op een warmtenet, dan is dit waarschijnlijk niet het juiste moment om te investeren in de nieuwe hoog-temperatuur-warmtepomp. 

Isoleren is de meest duurzame oplossing

Is uw woning onvoldoende geïsoleerd voor een lage-temperatuur-warmtepomp, dan is isoleren de meest voor de hand liggende oplossing. Als u de muren, het dak en de vloer goed isoleert, is er (veel) minder energie nodig om het huis warm te krijgen en warm te houden. Isoleren is dus ook de meest duurzame oplossing; minder energie verbruiken is nu eenmaal altijd het beste voor het klimaat.

 Meer over warmtepompen

Hoe werkt een warmtepomp?

De meest gangbare warmtepompen maken gebruik van de warmte die in de buitenlucht of in de bodem aanwezig is. De buiten-unit van de warmtepomp brengt die warmte met behulp van een warmtewisselaar en een ‘koudemiddel’ naar binnen. Daar geeft de binnen-unit de warmte af aan het water dat naar de radiatoren stroomt. De volledig elektrische warmtepomp heeft alleen stroom nodig en verbruikt dus geen gas. Een hybride warmtepomp doet dat (soms) wél. Dat type warmtepomp is gekoppeld aan een cv-ketel (op gas) die op koude dagen kan bijspringen.

Poll

Zou een hoge-temperatuur-warmtepomp iets voor u zijn?

Contact met Feenstra pers & media

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • A.C. Rensen 45 dagen geleden

  Gravatar for A.C. Rensen

  Ik heb nu een jaar gedraaid met een warmtepomp voor hoge temperaturen en onbeperkt warm tapwater van 58 tot 62 graden. De radiatoren in huis hoefden niet vervangen te worden. De warmtepomp levert volop warmte, zelfs zoveel dat ik de temperatuur moet temperen. Bij de sneeuwstorm van kortgeleden bij temperaturen van -10 tot -12 graden en een stormachtige wind, bleef alles gewoon werken. Deze warmtepomp werkt tussen temperaturen van -21 graden tot + 40 graden Celsius en heeft ook voor nood een elektrisch verwarmingselement aan boord. Het was in het hele huis 22 graden (iets te warm). Zelfs op zolder haalde ik deze temperatuur. Ik heb een warmtepomp die fluisterstil is. Merk: Alpha Innotec (Duitse kwaliteit) en een bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring met warmtepompen. Ik ben volledig van het gas af en heb alleen stroomkosten. Na 1 jaar kan ik concluderen dat het stroomverbruik in huis met een warmtepomp ongeveer verdubbelt, maar met zonnepanelen lever ik weer terug en ben ik met stroom iets goedkoper uit dan in voorgaande jaren, terwijl de gasrekening vervallen is. Bij elkaar een stuk minder energiekosten. Op de warmtepomp kreeg ik van het ministerie een subsidie van circa 2100 euro, terwijl ik bij de zonnepanelen de BTW terug heb gevraagd bij de belastingdienst. Bij elkaar kreeg ik ruim 3000 euro terug, terwijl de warmtepomp circa 10.000 euro heeft gekost (exclusief aanlegkosten). De buitenunit staat op mijn platte dak en is voor onderhoud via een dakluik simpel bereikbaar. De binnenunit is niet groter dan een boiler van 180 liter en staat op de overloop op zolder.
  Ik kan dit systeem aanbevelen. Zoals gezegd is het een Duits systeem en dus volledig Duitse kwaliteit. In Duitsland geven ze zelfs 10 jaar garantie op deze warmtepompen. In Nederland is de garantie nog in behandeling, maar 10 jaar geeft veel vertrouwen. De Nederlandse vertegenwoordiger, die ook de opleidingen voor installateurs verzorgt, is Nathan Systems uit Zevenaar. Dit type warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht. Het betreft type LWDV.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Fred Zijlstra 3 maanden geleden

  Gravatar for Fred Zijlstra

  Ik ben benieuwd hoeveel zo'n hoge-temperatuur-warmtepomp gaat kosten en hoe groot dat apparaat is. Kan je met een kleinere woning ook met een goedkopere versie toe?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • A.C. Rensen Fred Zijlstra 45 dagen geleden

   Gravatar for A.C. Rensen

   Zie mijn zojuist geschreven recensie.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Thanh 3 maanden geleden

  Gravatar for Thanh

  Goedemorgen, zou ik hierover meer informatie kunnen krijgen?
  Mvg, Thanh

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • A.C. Rensen Thanh 45 dagen geleden

   Gravatar for A.C. Rensen

   Zie mijn reactie

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan 3 maanden geleden

  Gravatar for Jan

  Is het ook bekend wat de eventuele onderhoudskosten van een HTWatmtepomp .
  Zijn de warmtepompen ook geschikt voor woningen met bijvoorbeeld indirect gestookte luchtverwarming?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Koos Groenewold 4 maanden geleden

  Gravatar for Koos Groenewold

  Ik woon zelf in het bevingsgebied. Ook mijn 3 uitwonende zonen en 2 kleinkinderen wonen er. Met name voor de veiligheid van hun willen wij graag van het gas af.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Harry 4 maanden geleden

  Gravatar for Harry

  Hoeveel ruimte neemt 'n hogetemp.warmtepomp in. Gegroet

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • A.C. Rensen Harry 45 dagen geleden

   Gravatar for A.C. Rensen

   Zie mijn reactie

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Leo 4 maanden geleden

  Gravatar for Leo

  Interessant artikel voor een huis uit 1963 waar wij in wonen.
  Als er nog meer getest moet worden door testgebruikers kun je je dan ergens opgeven?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Peter Mes 4 maanden geleden

  Gravatar for Peter Mes

  Is deze hogetemp.warmtepomp ook geschikt om mee te koelen?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • hendrikus slager 4 maanden geleden

  Gravatar for hendrikus slager

  Goede ontwikkeling! Ik ga er zeker voor kiezen tzt.
  Maar graag wat meer info over de dimensies van de pomp. Op de foto lijken deze flink aan de hoge kant??

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hardy Wold 4 maanden geleden

  Gravatar for Hardy Wold

  Ziet er veelbelovend uit. Ben wel benieuwd naar de afmetingen. Zag er op het plaatje behoorlijk omvangrijk uit. Zal niet overal passen vrees ik.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.