Maak kennis met uw nieuwe cv: de warmtepomp

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Ronald
  Ronald 2 jaren geleden

  Interessant artikel, maar de laatste stelling klopt niet. De lucht-warmtepomp heet in de volksmond gewoon 'airco' en bestaat dus al erg lang, zijn inmiddels zeer zuinig en er zijn genoeg partijen naast Feenstra die daar verstand van hebben.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Ronald 2 jaren geleden

   Beste Ronald,

   Bedankt voor je bericht.

   In het verleden hebben wij uitgebreid op ons platform aandacht besteed aan de verschillen en overeenkomsten tussen de airco en de warmtepomp. Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/airconditioning-en-warmtepomp/

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Frans Tiel
  Frans Tiel 2 jaren geleden

  Op zich is het wel een helder artikel, maar ik plaats toch enkele kanttekeningen.
  - Energiekosten gaan omlaag: jazeker, maar alleen mbt de gasrekening. De elektriciteit die benodigd is voor de warmtewisselaar komt zo mogelijk van zonnepanelen, maar als er even geen zon is (komt 's winters nogal eens voor) maar zal in het algemeen van het elektriciteitsnet moeten komen.
  - Geluidsoverlast: binnenshuis zal de geluidsoverlast zeer gering zijn. Wanneer er echter een warmtewisselaar buiten het huis wordt geplaatst, zal deze behoorlijk geluid produceren. En dat is knap irritant voor de omwonenden.

 • Gravatar for Robert
  Robert 3 jaren geleden

  Met een warmtepomp kan je huis ook koelen. Zover ik begrepen heb zijn daar speciale radiatoren nodig. Maar hoe zit het met de leidingen? Gaan deze niet roesten door condensvorming?

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Robert 3 jaren geleden

   Beste Robert,

   Het klopt dat warmtepompen meestal ook kunnen koelen. Dit geldt met name voor warmtepompen die gebruik maken van buitenlucht of een bron in de grond. Koelen lukt het beste met vloerverwarming of wandverwarming. Het kan ook met speciale radiatoren, convectoren genaamd die zijn voorzien van ventilatoren.

   Om condensatie te voorkomen wordt de temperatuur van het water boven de 18C gehouden. Dan heeft u geen last van condensatie en/of roestvorming als een gevolg hiervan.

   Koelen van een huis met een warmtepomp kost extra energie. Met name bij een warmtepomp die werkt op buitenlucht. Een warmtepomp met een bron in de grond, kan wel heel efficiënt koelen. Bij deze warmtepomp is koelen ook "verplicht", omdat u dan de bron regenereert. Dus koelen in de zomer levert de warmte voor de winter.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for armando
  armando 3 jaren geleden

  Mijn huis is in 1991 gebouwd. Valt die ook onder 'goed' geïsoleerd. Zo niet wat moet/kan ik dan verbeteren om met een warmtepomp te volstaan (liefst zonder gas dus)

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare armando 3 jaren geleden

   Beste Armando,

   Via de volgende link kunt u testen of de warmtepomp geschikt is voor uw woning: https://www.feenstra.com/warmtepomp/warmtepompcheck/ Uiteraard kunnen wij u voorzien van advies op maat. Bij interesse kunt u uw volledige contact gegevens mailen naar [email protected]

   Met vriendelijke groeten,
   Feenstra Webcare

  • Gravatar for armando
   armando armando 3 jaren geleden

   isolatie (was toen gebruikelijk): 7 cm glaswol in spouw van 10 cm. Normaal dubbelglas. Dak 10 cm volschuim platen.
   Maar nergens kan ik terugvinden of warmtepomp (lucht of bodem) echt geschikt is.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare armando 3 jaren geleden

   Beste Armando,

   Met het oog op de energietransitie is het belangrijk om de energie vraag te beperken. Stap voor stap naar een duurzame woning begint inderdaad bij het isoleren. Hoe is uw woning geïsoleerd? In 1991 was het verplicht om bij de bouw de woning te voorzien van isolatie. Wellicht dat u een adviseur kunt inschakelen om te laten onderzoeken in hoeverre uw woning geïsoleerd is.

   Een warmtepomp is op zijn zuinigst bij lage temperaturen. Is uw woning niet goed geïsoleerd, dan waait de warmte er zo weer uit. Het is financieel dan niet rendabel. De warmtepomp gebruikt elektriciteit en het verbruikt ligt hoger om uw woning warm te stoken.

   Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Bij de gangbare hybride warmtepomp die momenteel volop in de markt wordt gezet voor bestaande woningen, wordt gebruik gemaakt van de buiten- en/of binnenlucht uit de woning. De energie die uit deze lucht wordt gewonnen wordt dan gebruikt om het huis te verwarmen. Een ventilatiesysteem is dan een vereiste als u een warmtepomp op ventilatielucht overweegt. Deze vervangt dan de ventilatiebox.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for C B De Ruiter
  C B De Ruiter 4 jaren geleden

  Heel goed dat jullie dit doen.er zijn veel wilde verhalen.eind dit jaar ben ik terug in mijn woning en laat zeker een advies maken door jullie. Bedankt tot zo ver.groet Kees de ruitet

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare C B De Ruiter 4 jaren geleden

   Beste meneer De Ruiter,

   Wij willen u hartelijk danken voor uw bericht.

   Heeft u zich al ingeschreven voor onze nieuwsbrief? Zo blijft u namelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

   Mocht u weer aanwezig zijn in uw woning, dan kunt u een e-mail sturen naar [email protected] met uw volledige gegevens. Onze specialist geeft u graag advies op maat.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Lex van der Linden
  Lex van der Linden 4 jaren geleden

  Ik lees in de meeste gevallen alleen maar over een warmtepomp en aardwarmte, beide duur en zeker niet voor iedereen geschikt. Waarom is er zo weinig aandacht voor de elektrische combi ketel waar nu van blijkt dat deze kosten dus 100% meevallen zowel in aanschaf als in gebruik. Kijk maar eens op:
  https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/102507/Middelburger-heeft-oplossing-voor-miljoen-appartementen
  Zoek dan even verder op zijn naam en dan komt er vanzelf antwoord op de zo goed als gelijke maandelijkse kosten tussen elektrisch en gas, niks veel duurder dus.

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Lex van der Linden 4 jaren geleden

   Beste meneer Van der Linden,

   Bedankt voor uw reactie.

   Wij bieden zelf geen elektrische cv-ketels aan en besteden hier vrijwel geen aandacht aan op ons platform. De reden waarom wij deze niet aanbieden, is omdat wij de volgende bezwaren zien:

   De kosten:
   Direct elektrisch verwarmen is 3 x duurder dan verwarmen met gas. Daarnaast is een krachtstroomaansluiting nodig.
   Duurzaamheid:
   Bij de opwekking van elektriciteit gaat veel energie (60%) verloren en dit gebeurt vaak nog met niet- duurzame bronnen.
   Elektriciteitsnetwerk:
   In Nederland is het E-netwerk ontworpen op een gemiddeld gelijktijdig verbruik.

   Op het moment dat iedereen in Nederland een elektrische cv-ketel zou hebben, zou dit een overbelast energienetwerk betekenen, met alle gevolgen van dien. De standaard huisaansluiting op het elektriciteitsnetwerk is niet zwaar genoeg om deze energie te leveren. Ons elektriciteitsnet is daarnaast niet berekend op de piekvraag als veel mensen tegelijk de elektrische verwarming aanzetten.

   Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u altijd een e-mail sturen naar [email protected]

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for GERARD
  GERARD 4 jaren geleden

  Wat wordt er weinig gereageerd

 • Gravatar for Wesselo
  Wesselo 4 jaren geleden

  Wat is de meest economische manier voor het vervangen van een warme lucht verwarmingsinstallatie, zodat er geen gas meer nodig is.
  a/ Hele grote (dure) warmtepomp b/ Vloerverwarming aanleggen (beneden) radiatoren (boven) c / IR warmtepanelen d/ anders
  Tevens is er nog iets nodig voor het warme water !!

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Wesselo 4 jaren geleden

   Beste meneer, mevrouw Wesselo,

   Hartelijk dank voor uw interesse in de energietransitie.

   Voor huizen die zijn voorzien van luchtverwarming zijn er ook oplossingen. Leveranciers van luchtverwarmingssystemen hebben systemen waar warmtepomptechnologie wordt gebruikt.
   Ons advies zou zijn om dit met een gespecialiseerde installateur te overleggen.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for Sander
  Sander 5 jaren geleden

  Misschien een rare gedachte maar lijkt mij ip termijn helemaal niet onmogelijk. Aardwarmte onuitputtelijk???? Hoe meer pompen gebruik maken van het water diep uit de aarde hoe kouder onze aarde wordt van binnen. Met die gasbel in Groningen kon ook niet verkeerd gaan totdat alle huizen op instorten staan en dadelijk onze aarde stopt omdat de kern afkoelt..

  • Gravatar for Feenstra Webcare
   moderator
   Feenstra Webcare Sander 5 jaren geleden

   Beste Sander,

   Hartelijk dank voor uw bericht.

   Op uw vraag of de aardwarmte kan opraken kunnen we zonder twijfel zeggen dat aardwarmte niet opraakt. We kunnen niet eindeloos doorgaan met fossiele brandstoffen opstoken, vandaar de energietransitie.

   Bekijk de volgende link voor meer informatie. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/kan-aardwarmte-opraken--2/.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

 • Gravatar for J. Schuil
  J. Schuil 5 jaren geleden

  U geeft aan "Bij hogere temperaturen zal de warmtepomp minder efficiënt werken. Hele hoge temperaturen kan de warmtepomp helaas niet leveren." en vervolgens "Hoe zorgt een warmtepomp dan voor heet water uit de kraan?
  ‘Daarvoor is een boilersysteem nodig met een opslagvat voor water, dat door de warmtepomp heet gehouden wordt.’"
  Dat lijkt op z'n minst tegenstrijdig. Hoe zit dat?