Stoppen met uitstellen

Duurzaam mag duidelijker

Een duurzame toekomst begint bij jezelf. Op het eerste gezicht is dat natuurlijk een cliché, maar ik merk dat het voor veel mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Maar al te veel mensen in mijn omgeving gaan ervan uit dat uiteindelijk de overheid het allemaal wel zal regelen. Dat is natuurlijk véél te makkelijk.

Op naar 2050! is een serie rondetafelgesprekken over diverse thema's binnen de energietransitie, georganiseerd door Feenstra. In het programma geven uiteenlopende gasten, die op verschillende manieren betrokken zijn bij energie en techniek, hun persoonlijke antwoorden op actuele energievragen. Chimène van Oosterhout is de presentator van Op naar 2050! en praat met de experts. In deze gastcolumn legt Chimène uit waarom het haar in de praktijk niet altijd lukt om zo duurzaam te zijn als ze eigenlijk zou willen. 

Gerelateerd
Op naar 2050 01

Praten over de energietransitie: Op naar 2050!

Lees meer

In actie komen heeft effect

Zes jaar geleden werkte ik aan een televisieprogramma over de stand van zaken op het gebied van duurzaamheid en energie. Ik kwam toen tot de ontdekking dat consumenten en bedrijven soms te veel op elkaar zitten te wachten. Veel bedrijven willen hun producten graag duurzamer maken, maar ze zijn voorzichtig omdat ze denken dat consumenten er te weinig belangstelling voor hebben. Aan de andere kant verwachten consumenten dat bedrijven met duurzame initiatieven komen, maar ze vergeten dat zij zelf degenen zijn die de vraag naar groene producten kunnen creëren. Als je vervuilende producten niet koopt en in plaats daarvan nadrukkelijk vraagt om duurzame alternatieven, heeft dat effect!

Meer duidelijkheid over klimaatmaatregelen

Toch begrijp ik wel dat veel mensen het ingewikkeld vinden om de beste, duurzame keuzes te maken. Sinds januari maak ik deel uit van Luv'. Als tiener zong ik die liedjes mee en nu dus opnieuw, maar dan op een podium! Dat is al te gek, maar het wordt nog gekker, want in maart gaan we naar Miami om daar nieuw materiaal op te nemen. En daar komt de duurzaamheid weer om de hoek kijken. Uiteraard gaan we met het vliegtuig naar Amerika en bij het boeken hebben we, milieubewust als we zijn, de klimaatcompensatie aangeklikt. Dat kost een paar tientjes, maar die worden dan tenminste goed besteed. Toch? Of niet?

Terwijl we aan het boeken waren, realiseerden we ons alle drie dat we eigenlijk geen idee hebben wat er met dat geld gebeurt. Weet u het wél? Ik denk dat we met z'n allen véél meer voor het klimaat zouden willen doen (en laten!) als we meer informatie zouden hebben over zulke regelingen. Wat is het effect op het milieu als ik in een elektrische auto ga rijden? In welke mate dragen zonnepanelen en een warmtepomp bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot? Hoe worden milieuheffingen en milieubelastingen besteed? Meer transparantie zorgt ervoor dat we klimaatmaatregelen beter zullen begrijpen en makkelijker zullen accepteren. Overigens zal het u misschien verbazen, maar de laatste tijd hebben we het binnen Luv' regelmatig over duurzaamheid. Ik was onlangs bij Marga (de blonde ...) en ik vertelde haar dat ik voor Feenstra een programma over duurzaamheid ging presenteren. Vervolgens kon ik pas een uur later weg, want Marga bleek druk bezig te zijn met het energieneutraal maken van haar huis. Ik kreeg een complete vragenlijst van haar mee; of ik die even bij Feenstra wilde inleveren!

Gerelateerd
Emissieneutraal wonen

Emissieneutraal wonen

Lees meer

Streng zijn voor mezelf

Uitstellen en afwachten zijn menselijke eigenschappen, maar als het om de toekomst van onze planeet gaat, moeten we toch een beetje haast gaan maken. Niet langer treuzelen, nú in actie komen. Eerlijk gezegd ben ik wat dat betreft niet tevreden over mezelf. Ik heb plannen om over een paar maanden te verhuizen. De laatste weken waren nogal hectisch en daardoor is het er wéér niet van gekomen om nu eens serieus te gaan uitzoeken op welke manieren ik mijn nieuwe woning zo duurzaam mogelijk kan maken. Hoog tijd om weer eens streng te zijn voor mezelf: nog déze week bel ik iemand van Feenstra om een afspraak te maken over isolatie, zonnepanelen en een zo zuinig mogelijke verwarming. Maakt u deze week ook werk van uw duurzame plannen? Afgesproken!

Meer over duurzaamheid

Chimène van Oosterhout

Meer van Chimène van Oosterhout

— Presentatrice

Chimène van Oosterhout is een bekend gezicht in miljoenen Nederlandse huiskamers. Voor TROS en Veronica behoorde zij in de jaren negentig tot de laatste televisie-omroepsters. Daarnaast was ze als actrice te zien in diverse series. Als programmamaakster en presentatrice werkte ze mee aan talloze, zeer uiteenlopende producties. In 2013 won ze het SBS6-programma Vliegende Hollanders: Sterren van de Schans. Sinds januari 2019 maakt ze als zangeres deel uit van de groep Luv'. Voor Feenstra interviewt ze experts op het gebied van duurzaamheid en energie in Op naar 2050!, een serie rondetafelgesprekken over de energietransitie.

Chimène van Oosterhout

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • H.H. Brandse 2 jaren geleden

  Gravatar for H.H. Brandse

  Innovatie is prachtig (zelfs noodzakelijn) maar toch wil ik graag e.e.a. nuanceren.
  Ben zelf 45 jaar in de verwarmingsbrache werkzaam geweest waarvan 27 jaar bij Feenstra Verwarming en heb alle takken van dit vak doorlopen.
  Momenteel wordt er veel gesproken over de warmtepomp evenals het isoleren van de woning, maar over de installatie als zo danig hoor je weinig.
  Het over grote deel van de huidige installaties zijn niet geschikt voor toepassing van een warmtepomp.
  Vrijwel alle c.v. installaties zijn gedimensioneerd op een watertemperatuur van
  90-70 gr.C.
  Konvektoren welke gemonteerd zijn in konvektorputten hebben een hoge watertemperatuur nodig voor het verkrijgen van een goede luchtcirculatie.
  Vloerverwarming installaties werkend op het z.g. mengsysteem hebben een hoge aanvoertemperatuur nodig voor een goede werking.
  (er zijn nog veel van deze installaties in werking)
  Het latere injectiesysteem voldoet wel voor aansluiting op een warmtepomp.
  In mijn loopbaan heb ik veel innovaties meegemaakt, vanaf de invoering van de circulatiepomp tot aan de computer gestuurde installaties.
  Op grond daarvan is mij dan ook bekend dat hier veel fout kan gaan.
  De eerste Hr. ketels gaven toch veel problemen, bovengenoemde vloerverwarming alsmede de konvektoren gaven te weinig warmte af, weliswaar kon dit verholpen worden door het verhogen van de kamerthermostaat echter het hr-principe ging hierdoor verloren.
  De eerste WTW units gaven ook veel problemen, veel storingen alsmede verstoorde luchtcirculaties.
  Dit gold eveneens voor heteluchtverwarming alsmede voor zonneboilers.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan, e.e.a. werd wel opgelost maar de principaal stond wel voor hoge kosten.
  Bij toepassing van een warmtepomp moet niet alleen de woning goed geisoleerd worden maar ook de gehele installatie moet vervangen worden.
  De aanwarmtijd wordt lang en douchen van twee personen achter elkaar is niet of nauwelijks mogelijk.
  En dan aan iedere woning een ventilatorunit (verdamper) wat voor de nodige lawaai overlast zal zorgen. (klachten hierover zijn inmiddels bekend).
  En wat doet de overheid ? ca 47 % van de gasprijs bestaat uit belasting, die inkomsten vallen weg.
  Het laat zich raden wat er gaat gebeuren en hoeverre is de betrouwbaarheid van de eerste warmtepomp alsmede de overheid?
  (Wat op de tekentafel wordt bedacht geeft nog geen garantie voor een goede werking in de praktijk).
  Deze innovatie wordt een ramp en onbetaalbaar, terwijl omringende landen hun aardgasnet gaan uitbreiden.
  Een woning goed isoleren en voorzien van zonnepanelen zal het gasverbruik doen afnemen alsmede de uitstoot van Co2.
  IEDEREEN BLIJ.
  Met vriendelijke groet,
  H.H. Brandse


  +++


  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare H.H. Brandse 2 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste meneer Brandse,

   Bedankt voor het delen van zijn uw persoonlijke ervaringen.
   Wij zijn het helemaal eens wat betreft de zonnepanelen en het isoleren. Dit zijn bewezen oplossingen, die de laatste jaren alleen maar verbeterd zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Fct Van der meulen 2 jaren geleden

  Gravatar for Fct Van der meulen

  Ik ben nu 70wat voor nut heeft het voor mij om nu nog al die dingen te gaan doen en te investeren

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Marinus Morsink Fct Van der meulen 2 jaren geleden

   Gravatar for Marinus Morsink

   Gewoon een houtkachel aanschaffen , ben 71 jaar en stook grotendeels hout , en dat gaat prima , dien mijn tijd wel uit !

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • M. de Jong 2 jaren geleden

  Gravatar for M. de Jong

  Eén groot verdienmodel is het die energietransitie, duurzaamheid, warmtepompen, windmolens, zonnepanelen, isoleren...genaamd : klimaatgekte ! Ik wens Feenstra dan ook veel succes en hoop dat jullie (Feenstra) er goed aan gaan verdienen over de ruggen van vele argeloze mensen die leningen hiervoor gaan afsluiten en in grote of nog grotere problemen komen dan waar zij nu in verkeren .

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Fct Van der meulen M. de Jong 2 jaren geleden

   Gravatar for Fct Van der meulen

   Wat heeft het gekost en wanner speel je quite en ga je verdienen, maar wat met deze regering moeilijk is want die veranderen steeds de spelregels

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • H. Schot M. de Jong 2 jaren geleden

   Gravatar for H. Schot

   Het door u genoemde hoeft niet waar te zijn, ik werk al met een warmtepomp en dat scheelt mij veel in de energie kosten.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.