Wat vindt Nederland van de klimaatplannen?
Klimaatakkoord langs meetlat Feenstra Bewonerspanel
Vandaag is het concept-Klimaatakkoord bekend gemaakt. Het CPB gaat deze plannen doorrekenen. Wat vinden bewoners van de plannen? Feenstra vroeg het haar Bewonerspanel.
Onder de overheidsmaatregel, hebben wij de reacties van de leden van het Bewonerspanel opgenomen.
Overheidsmaatregelen:
1. Verhoging van de energiebelasting op gas en de verlaging op elektra.
- 14% van de respondenten vindt dat de vervuiler moet betalen. Conclusie: dit ondersteunt het beleid van de overheid.
- 24% vindt dat de rekening bij de industrie moet worden neergelegd, niet bij de bewoners.
2. Miljoenen subsidie beschikbaar voor warmtepompen en isolatie
- 21% vindt dat de overheid via (energie)belasting een pot met geld moet creëren om de energietransitie te bekostigen, maar de keuze voor isolatie en warmtepompen zal, door huurders en woningeigenaren, minder goed worden ontvangen:
- 91% heeft al een geïsoleerde woning (35% deels, 56% volledig).
- 50% wil liever de cv-ketel vervangen door een zuinigere cv-ketel.
- De andere 50% wil de cv-ketel best vervangen door een duurzaam alternatief, maar wil zich eerst goed laten informeren alvorens een keuze te maken voor -bijvoorbeeld- een warmtepomp.
- En daarbij: 53% wil best een stapje terug doen in comfortgevoel als dat 20% kostenbesparing oplevert.
3. Het kabinet wil dat gemeenten de woningen per wijk aardgasvrij maken. Huiseigenaren moeten kunnen kiezen: nu meedoen, of pas later.
- 12% van de bewoners vindt dat gemeenten duidelijkheid moeten verschaffen: zij willen weten waar zij aan toe zijn, en goed geïnformeerd hun keuzes kunnen maken.
- 28% wil advies toegespitst op de aanpak van de eigen woning.
- 17% zegt te kiezen voor de oplossing die financieel het meeste oplevert.
En tot slot dit voornemen van het kabinet:
4. Een financieringsfonds voor mensen die moeilijk aan een lening kunnen komen om hun woning te verduurzamen. Met als voorwaarde dat de kosten van de lening nooit hoger mogen worden dan het geld dat op de energierekening wordt bespaard.
- 58% (huurders) vindt dat verduurzaming niet mag leiden tot huurstijging.
- 23% vindt het redelijk als de huur stijgt, maar niet hoger dan de besparing die de verduurzamingsmaatregelen opleveren.
Huiseigenaren maken zich zorgen om de WOZ-waarde:
- 7% (woningeigenaren) vindt het logisch dat de WOZ-waarde hoger wordt wanneer hun woning verduurzaamd is.
Maar:
- 56% van de woningeigenaren vindt dat zij juist korting moeten krijgen op de WOZ-waarde van hun woning wanneer zij bijdragen aan het duurzaamheidsbeleid van hun gemeente.
Bron: Feenstra bewonerspanel
995 respondenten (79 huurders, 916 woningeigenaren)
Uitgevoerd tussen 5 december en 16 december 2018
Copyright: Feenstra
Plaats reactie
Reacties
Dit artikel is van december 2018. Het overzicht van maatregelen is verouderd.
Begin bij het goed isoleren (zelf : gehuurd of koop), daarna licht bronnen veranderen en sneller uit doen als je er toch niet bent. Korter douchen en wachten tot je echt de wasmachine vol hebt. Droog in de wintermaanden binnen de was, niet zo veel in de droger.
Beste Annette. Dit vind ik nu de juiste benadering. Energiezuinig zijn begint bij jezelf. Ik isoleer ook, heb zonnepanelen en geen droger. In de zomer heb ik een hele grote droger buiten (een droogmolen) en in de winter hangen we was op zolder. En korter douchen en zuinige verlichting zijn inkoppertjes. Nog een inkoppertje: vervang je oude koelkast. De nieuwe zijn veel zuiniger.
pak eerst het vliegverkeer aan en de grote cruise en vrachtshepen deze vervuilen meer als een
gewone burger die overal voor op moet draaien.
Uit de bovenstaande reacties op het klimaatplan valt op te maken dat we nogal op de overheid zijn georiënteerd; subsidie of verlaging van lasten. Ik vrees dat dit niet de juiste weg is. Het zal een beetje helpen, maar we (kopers en huurders) moeten het zelf ook willen en kunnen doen. Daarbij komt dat er veel verwarring en ongeloof is over de technische maatregelen (investering versus rendement). Voor kopers geldt dat de meest praktische investeringen (wetenschappelijk bewezen) prima renderen en voor huurders het stimuleren van hun verhuurder tot het nemen van … Echter ook hier gaat de kost voor de baat uit en kun je niet bij voorbaat een soort van nullijn verwachten. Over windmolens en zonneparken hebben we het maar even niet; een zeer complexe materie.
Ook als huurder is het vaak rendabel om zelf je woning te verduurzamen / energiesparend te maken. Toen de Euro ingevoerd werd verbruikten wij Euro 181,- aan energie, en met alle energiemaatregelen die wij onafhankelijk van de verhuurder genomen hebben, komt ons maandelijkse voorschot aan Greenchoise nu op Euro 72,-. Wij hebben onze eigen genomen maatregelen er dus al ruimschoots uit.
Beste meneer, mevrouw Jansen van Veen,
Het is goed te lezen dat u zich bezig houd met de energietransitie. De woningcorporaties en de gemeente zijn nauw aan het samenwerken om te voldoen aan het klimaatakkoord.
Als huurder kunt u zelf ook een bijdrage leveren. Beperk de energievraag. Denk hierbij aan led verlichting in de woning, beperk warm water behoefte tijdens het douchen en wees bewust van de stookkosten in de wintermaanden. Alles begint met een eerste stap.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
. Het kabinet is niet goed wijs
Het mkb wordt te weinig beschermd, deze kunnen ook die lasten niet meer ophoesten. een slecht voorbeeld is de overdreven openingstijden van winkels. De horizon vervuiling van woonboulevard. en industrie terreinen die s'nachts niet gebruikt worden en puur uit reclame oogpunt branden.
Er zijn nog geen reacties.