Stroom bewaren voor later

Thuisopslag

 • 12/02/2020 11:26am
 • 14
 • 3 min.
 • Feenstra nieuwsredactie

Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en produceren dus zelf elektriciteit. De elektriciteit die we opwekken, gebruiken we zelf en wat we over hebben, leveren we terug aan het elektriciteitsnet. Dat is nu nog heel makkelijk en voordelig, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. Dan zullen we onze energie moeten verkopen aan een andere afnemer (energie delen) óf zelf opslaan. Maar kan dat dan al? In dit artikel leest u alles over thuisopslag van elektriciteit.  

Salderingsregeling

Als u stroom opwekt met zonnepanelen, hoeft u de energie niet zelf op te slaan. Dat komt door de salderingsregeling. Dankzij die regeling neemt uw energieleverancier namelijk alle elektriciteit af die u produceert. Uw productie wordt verrekend met de stroom die u zelf (op andere momenten) verbruikt. Voor de elektriciteit die u levert krijgt u dus precies dezelfde prijs per kWh als voor de elektriciteit die u afneemt. Dat lijkt een sympathiek gebaar van uw energie-provider, maar in werkelijkheid is het een subsidie van de overheid die de salderingsregeling mogelijk maakt. Het kabinet is van plan die regeling vanaf 2023 te gaan afbouwen. Er zal vrijwel zeker een andere, gunstige regeling voor in de plaats komen, maar het automatisch terugleveren van álle elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt zit er waarschijnlijk niet meer in.

Gerelateerd
Toekomst is elektrisch

Wordt de toekomst elektrisch?

Lees meer

Slimme wasmachines, wasdrogers en vaatwassers

Wanneer terugleveren minder aantrekkelijk wordt, kijkt u natuurlijk éérst hoe u de zelfgeproduceerde stroom het meest efficiënt kunt gebruiken. Huishoudelijke apparatuur wordt gelukkig steeds slimmer. Zo is het heel goed mogelijk dat uw wasmachine, wasdroger en vaatwasser al over enkele jaren communiceren met uw zonnepanelen. Daardoor ‘weten’ ze wanneer de zon schijnt en kunnen ze zichzelf op dat moment inschakelen. U maakt dan optimaal gebruik van de elektriciteit die u op dat moment produceert. Maar het afbouwen van de salderingsregeling betekent natuurlijk óók dat het steeds interessanter wordt om uw energie thuis of ergens anders op te slaan.

Thuisbatterij

Als we van de energietransitie een succes willen maken, is het wel zo handig om de duurzame energie die we opwekken met windturbines en zonnepanelen, ergens te kunnen opslaan. Er wordt hard gewerkt aan technieken om dat mogelijk te maken. Zo introduceerde Tesla (bekend van de elektrische auto’s) in 2015 de eerste ‘powerwalls’. Sindsdien brachten ook andere merken grote accu’s op de markt. Zo’n accu maakt het mogelijk om een deel van uw zelfgeproduceerde stroom te bewaren, maar een complete oplossing is het niet. Een thuisbatterij kan de elektriciteit niet langer dan enkele dagen opslaan. Het is dus niet mogelijk om er het verschil mee op te heffen tussen de zomer (wanneer u veel stroom opwekt) en de winter (wanneer u veel stroom verbruikt). Bovendien is ook de capaciteit van een accu beperkt. Op een zonnige zomerdag kan het gebeuren dat de zonnepanelen zoveel energie produceren dat ook een grote accu op een bepaald moment ‘vol’ is. Zelfs met betere, slimmere en goedkopere accu’s zal een aansluiting op het elektriciteitsnet waarschijnlijk ook in de toekomst noodzakelijk blijven.

Meer lezen over het thema Energietransitie

Energietransitie

Lees meer

Wordt de thuisbatterij een succes?

De thuisbatterij zal zeker een rol gaan spelen in de opslag van duurzaam geproduceerde elektriciteit. Het aanbod van energie-opslagsystemen voor in huis wordt ieder jaar groter. De accu’s zullen de komende jaren waarschijnlijk voor consumenten aantrekkelijker worden doordat de prijs gaat dalen. En wanneer de salderingsregeling eenmaal wordt afgebouwd (volgens de huidige plannen gebeurt dat tussen 2023 en 2030), neemt de belangstelling voor een slimme manier om thuis energie op te slaan ongetwijfeld verder toe. Volgens sommige deskundigen zal al over een paar jaar in vrijwel ieder huis een accu te vinden zijn waarin we duurzame energie opslaan. Wanneer een blok huizen, een straat of een wijk over een flink aantal accu’s beschikt, kunnen die bovendien gaan samenwerken met elkaar én met slimme apparaten in de buurt. Heeft het ene huis een volle accu, dan kan die stroom leveren aan een ander huis waar op dat moment bijvoorbeeld de wasmachine aan staat en een elektrische auto wordt opgeladen. Zulke ‘intelligente netwerken’ (smart grids) zullen in de toekomst nodig zijn om op ieder moment van de dag vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Binnen die netwerken kunnen accu’s meehelpen om de energiepuzzel op te lossen.

Energie opslaan in een laadpaal

Het aantal elektrische auto’s neemt snel toe en dat betekent ook dat we op steeds meer plaatsen laadpalen zien om die auto’s van stroom te voorzien. Een bijzondere variant daarvan is de ‘bidirectionele’ laadpaal. Auto’s die voor dit systeem geschikt zijn, kunnen bij deze laadpalen niet alleen opladen, maar ook ontladen; de auto ‘levert’ in dat geval stroom aan de laadpaal. Zowel de laadpaal als de auto kan in dat systeem dus dienen als tijdelijke opslagplaats voor duurzaam geproduceerde elektriciteit. Wanneer je de auto niet nodig hebt, is de opgeslagen elektriciteit via de laadpaal te gebruiken voor andere toepassingen. De eerste bidirectionele laadpalen zijn in 2019 in Utrecht in gebruik genomen. Ook snellaadstations voor elektrische auto’s kunnen een rol spelen bij het opslaan van duurzame energie. Door zonnepanelen te combineren met een groot accusysteem kan zo’n ‘tankstation’ een flinke hoeveelheid duurzaam geproduceerde elektriciteit in voorraad hebben. In het snellaadstation Haarrijn wordt de techniek al toegepast.

Over elektrisch rijden

Thuisopslag: hoe werkt het?

In of om het huis elektriciteit opwekken gebeurt nu nog vrijwel uitsluitend in de vorm van zonne-energie. Het is best mogelijk dat in de toekomst ook andere technieken een rol spelen, maar voorlopig hoeven we het alleen over zonnepanelen te hebben.

Hoe slaat u de stroom op die u zelf produceert?

 • Uw zonnepanelen zijn met behulp van een omvormer verbonden met uw meterkast.
 • Via de meterkast gaat de elektriciteit die u produceert naar de apparaten in uw huis die stroom vragen. Produceert u meer dan de apparaten nodig hebben, dan gaat de stroom terug naar het elektriciteitsnet.
 • Hebt u een thuisbatterij, dan zorgt een speciale regelaar ‘achter’ de meterkast ervoor dat u de stroom niet teruglevert aan uw energie-provider, maar aan uw eigen accu. Die energie kunt u op een ander moment gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds wanneer het donker is.
 • Is uw accu vol, dan levert u de zelfgeproduceerde elektriciteit die u niet direct gebruikt weer aan het net.
 • Is uw accu leeg en produceren uw zonnepanelen geen energie, dan kan het interessant zijn om in de daluren, wanneer het stroomtarief het laagst is, de accu op te laden met ‘goedkope’ stroom van het elektriciteitsnet.

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Onbekend 19 dagen geleden

  Gravatar for Onbekend

  Goed en bruikbaar artikel.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gerda.van Geemen 3 maanden geleden

  Gravatar for Gerda.van Geemen

  Bruikbare overzichtelijke informatie in heldere taal

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Gillis Mol 14 maanden geleden

  Gravatar for Gillis Mol

  Zelf in het bezit van zonnepanelen weet ik dat zoals vandaag er in totaal 1 kw (nb) opbrengst is. Nu is het buiten warm . In de winterkou (maar ook nu al) is zonneenergie totaal ontoereikend om voor verwarming te zorgen,. Als het dan ook een windstille dag is: ra, ra...Energie uit gas centrales/ uit het buitenland?
  Accu's als oplossing??: accu's zijn sterk milieu belastend; de productie ervan, schaarse metalen uit (litium)mijnen, de ontmanteling van de accu's., de levensduur is beperkt.
  Waterstof heeft m. i. de toekomst. Het is produceerbaar in de zomer als de opbrengst van zonnepanelen zeer groot is (bij mij: 18 kw), je kunt het opslaan en gebruiken in de winter, je kunt met geringe kosten voor ombouw er op koken en de cv er op aansluiten, met de auto er op rijden, bij verbranding zijn er geen schadelijke afvalstoffen. etc..
  Waarom nu woonwijken zonder (waterstof) gas aansluiting worden gebouwd,is mij een volstrekt raadsel .en zeer kortzichtig beleid.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jan 14 maanden geleden

  Gravatar for Jan

  Met de voorlichting gaan we de goede kant op.
  Alleen in aardwarmte van 100 Graden in en 60 graden uit geloof ik wel in als ze maar niet te dicht bij elkaar staan. De terug voerende koude water 60 graden kan dan problemen geven. Heet hete water gaat ook eens op net als het gas momenteel.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Willemse 14 maanden geleden

  Gravatar for Willemse

  Helemaal waar Jack,
  Ik ben jaren geleden in Hamburg geweest op een Waterstof beurs.
  Heel veel fabrikanten en bedrijven in de hele wereld waren er toen
  al vol op mee bezig.
  Er was een fabrikant die een apparaat had ontwikkeld met een brandstofcel
  en een voorraadtank waar de geproduceerde waterstof opgeslagen kon worden.
  De voeding stroom kon op verschillende manieren aangevoerd worden
  om de brandstof cel te voeden.
  En dan wanneer nodig van de opgeslagen waterstof weer stroom kon maken.
  De kast vol met deze techniek was net zo groot als een kleine koelkast.
  Toen werd er in de brandstofcel platina gebruikt en dus kostbaar.
  Tegenwoordig zijn ze druk bezig met proeven met andere metalen,
  zoals nikkel en zink.
  Ik ben blij met jouw positive kijk op deze techniek.
  Er zijn zoveel mensen die denken het allemaal beter te weten.
  Ik word daar wel een beetje moe van.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Henk Willemse 14 maanden geleden

   Gravatar for Henk

   Waterstof gaat het de komende 20jasr nog niet worden, alles wat in de EU nu al op Waterstof rijd zijn nog steeds testen/proeven, waterstof auto's. Mogen namelijk niet in parkeergarages komen en niet in tunnels, het tanken van waterstof gaat ook nog niet snel, gemiddeld 20minuten, voordat er getankt wordt gaan er eerst een aantal Veiligheids systemen alles testen of alles in orde is, en dan pas gaat de waterstof met een druk van 700bar over de verschillende tankjes verdeeld worden, waterstof is niet "heilig" er zijn ook heel veel onduidelijkheden, ik weet niet of je ooit bij een vrachtauto and hebt gestaan die klapt, dat is 6bar, waterstof zit in een tank net een druk van 700bar, als klapt wordt er een gebied van 500meter totaal weggevaagd! Als je in de toekomst auto wil blijven rijden zul je echt electrisch moeten gaan, een andere mogelijkheid is er nog lang niet, tenminste niet in de eerste 20jaar!

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • CK 14 maanden geleden

  Gravatar for CK

  Totaal niet mee eens , opslag in accus gaat het niet worden zolangs de huidige accu,s maar zeer beperkt inzetbaar zijn.
  Het wachten is op een type accu met grotere opslag met zelfde of minder ruimte , milieuvriendelijker en een langere bewaartijd van opgeslagen stroom vergeleken met de huidige paar dagen . Veel beter is te investeren op waterstof, zie ook https://nos.nl/artikel/2324772-plannen-voor-het-grootste-europese-waterstofproject-in-groningen.html . Voor de korte termijn is een beter alternatief : door zon/wind etc opgewekte stroom met overcapaciteit omzetten in waterstofgas . Die zij het met wat verlies later weer in elecriciteit kan omzetten > Dus hoe meer zonnepanelen op de daken en windenergie hoe meer (reserve) waterstofgas. Investeer dus in moderene zonnepanelen ipv accu,s!!

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • WIllem CK 14 maanden geleden

   Gravatar for WIllem

   Helemaal mee eens, de focus moet niet liggen op accu's in iedere woning, maar op het centraal produceren en opslaan van stroom en mogelijkheden om deze voor langere duur op te slaan. De waterstof-optie is op dit moment het meest duurzame alternatief mits de productie ervan middels zonne- en/of windenergie kan worden opgewekt. De ontwikelingen in die richting volgen elkaar in sneltreinvaart op. Trouwens het dictaat van gasloos gaat niet werken.
   Door goedkope electriciteits-productie en levering zijn we op de goede weg.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • M. Bresser CK 14 maanden geleden

   Gravatar for M. Bresser

   Helemaal mee eens, hoewel het veel energie kost om waterstof te maken is dit wel een duurzame oplossing. Beter dan, zoals nu gebruikelijk is om, overtollige stroom tegen dumpprijzen te leveren aan grootverbruikers

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Martijn Okhuijzen 14 maanden geleden

  Gravatar for Martijn Okhuijzen

  Beste,
  Ik verwachtte in dit artikel een aanbod van een accusysteem of een partij die accuruimte ter beschikking steld voor meerdere gebruikers

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • John Driedonks 14 maanden geleden

  Gravatar for John Driedonks

  Mogelijk bieden genoemde toekomstige "warmte"batterrijen soelaas. De Griekse regering wil de (1.500) eilanden uitrusten met immense windmolens. "Griekenland moet de batterij van Europa worden" door de aldus opgewekte overcapaciteit via kabels aan buitenlandse afnemers te leveren. Eilanders vormen al actiegroepen, die dit volgens hen onzalige plan tegen te houden. "Vogels gaan er aan en molens veroorzaken geluidsoverlast". Geeft aan dat nog jaren gaat worden "gesleuteld" aan het duurzaam opslaan van door particulieren via zonnepanelen/windmolens opgewekte energie.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Meijer 14 maanden geleden

  Gravatar for Meijer

  Ze zijn al bezig met een andere soort accu een zogenaamde warmtebatterij alle gegevens hier over vind je op een internet site

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Jack 14 maanden geleden

  Gravatar for Jack

  Onzin verhaal naar mijn mening zal het een utopie zijn alles electrisch te laten zijn. Opslag zal in dit land nooit kunnen overwinteren. Alle auto’s opladen in de daluren zal een stedelijke vloerverwarming opleveren alle kabels gaan gloeien kortsluiten en uitvallen. Waterstofgas zal naar mijn mening de toekomst zijn en zelf per huishouding op te wekken zijn als je zonnepanelen hebt produceer je al gelijkstroom. Zou simpel moeten zijn om je opgewekte zonne-energie om te zetten in waterstofgas.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Robert Jack 14 maanden geleden

   Gravatar for Robert

   Natuurlijk kunnen we zomers waterstof produceren en opslaan, maar waarom zouden we dit doen? Het maken van waterstof uit water kost veel meer energie dan het huis gewoon opwarmen met een warmtepomp of andere elektrische verwarming.

   Het is niet zo dat we in de zomer stroom over hebben. Ook op de mooiste zonnige en winderige dag wordt maar een klein percentage (<20%) van alle stroom duurzaam opgewekt. Waarom zouden we dit gaan opslaan in plaats van het gewoon gebruiken?

   Als er sprake is van lokale overschotten (waar men het over heeft als er over overschotten gesproken wordt), dan is het veel efficiënter om een HVDC (High Voltage DC)-interconnect op te zetten naar een andere regio waar het lokale overschot wel direct ingezet kan worden.

   Dit is dan ook waar de grote energiepartijen druk mee bezig zijn. Een HVDC heeft een verlies van enkele procenten per 1000km. Een compleet andere orde van grootte van de 40-50% verlies die je maakt in het omzetten van stroom naar waterstof en weer terug.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Robert Jack 14 maanden geleden

   Gravatar for Robert

   Fijn dat je het meteen op de man speelt, dit zegt een hoop over je karakter.

   Het is 'algemeen bekend' is codewoord voor "het stond op Facebook" of iets dergelijks. Wat je namelijk zegt is absolute onzin. Als alle auto's EV's zouden zijn, is dit een toename van ongeveer 25% van het stroomverbruik. Dit is niet niks, maar er gaat zeker 15 jaar overheen voordat we dit punt bereikt hebben, tijd zat dus om te werken aan slimme oplossingen en verzwaring van de lijnen waar dit nodig is.

   "Geloven" in waterstof is leuk, en denken dat we hierin wel even een verbetering van de efficiëntie gaan realiseren gaat even voorbij aan het feit dat er natuurkundige limieten zijn in hoe efficiënt elektrolysers kunnen zijn. Die natuurwetten kunnen we niet omheen en die dicteren dat je nooit zo'n hoge efficiëntie gaat halen in de opslag van stroom in waterstof als dat je haalt in een batterij.

   Sowieso is het opslaan van energie in de zomer voor de winter een onzinnig punt. We maken de groene stroom van de zomer al niet eens op in de zomer (groene stroom is maar ~15% van alle stroom) en dit gaat de komende 30 jaar ook niet gebeuren.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Bart Jack 14 maanden geleden

   Gravatar for Bart

   Ik geloof vooralsnog in waterstof als vervanging van aardgas. De infra ligt er al. Ze zijn hard bezig het proces van het maken van waterstof te verbeteren. Mijn verwachting is dat het rendement van het omzetten beter wordt. Vroeger had het transformeren van spanning/stroom een rendement van 40%. Nu is dat over de 90%. Laat het belasting geld nu naar die ontwikkeling gaan en niet naar de zakken van ambtenaren (denk oa aan de regeling van vertrekkende belastingambtenaren om ze vervolgens weer in te huren).

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Jack Jack 14 maanden geleden

   Gravatar for Jack

   Blij te lezen dat er meer rationele mensen rondlopen. In ons klimaat is zonne-energie leuk in de zomermaanden. De Roberts onder ons moeten lekker blijven geloven dat EV de toekomst zijn. Het is algemeen bekend dat het electra netwerk het massaal opladen van die auto accu’s helemaal niet aan kan.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Robert Jack 14 maanden geleden

   Gravatar for Robert

   Volgens mij wordt er in het verhaal juist specifiek gemeld dat het gaat om opslag van maximaal een aantal dagen, overwinteren wordt juist expliciet genoemd als niet mogelijk met een thuisbatterij.

   Waterstof daarentegen is helemaal een slecht idee. Het heen en terug omvormen van elektriciteit naar waterstof kost je ongeveer 40-50% van de energie. Denk je lekker groen bezig te zijn, gooi je gewoon 50% weg. Zo lang er ergens in het netwerk nog stroom nodig is ben je dus duurzamer bezig om je groene stroom dus gewoon direct te leveren aan het net waar het direct gebruikt wordt.

   Hoe je er overigens bij komt dat alle kabels gaan gloeien en kortsluiten is mij even een raadsel. Een gemiddelde EV laadt met maximaal 22kW wat prima zonder overhitte kabels te realiseren is.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • Rein Jack 14 maanden geleden

   Gravatar for Rein

   I ben het eens met Jack. Zeker voor het verwarmen van je huis zie ik veel meer in waterstof dan in elektriciteit. Waterstof kan zomers geproduceerd en opgeslagen worden. De infrastructuur ligt er al en kan gemakkelijk aangepast worden. Ik vind dat waterstof veel meer aandacht zou moeten krijgen dan nu het geval is.

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.