Wordt de toekomst elektrisch?

Komt al onze duurzame energie in de toekomst uit het stopcontact? Of moeten we ook alle ruimte bieden aan een duurzaam geproduceerd gas? En wat is voor u als bewoner nu de beste optie om duurzaam te wonen?

Experts Jan Willem van de Groep en Marco Bijkerk gingen hierover in debat tijdens de viering van het 70-jarige jubileum van Feenstra, op 7 juni in Utrecht. Hun standpunten leest u hieronder.

Marco Bijkerk: ‘Groen gas is een goed alternatief voor elektriciteit’

Marco Bijkerk is manager Innovative Technologies bij Remeha, een producent van onder meer cv-ketels en zonlichtsystemen.

‘Eén ding is duidelijk: we moeten zo snel mogelijk van het massale gebruik van aardgas af. Daarmee stoten we veel te veel CO2 uit. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Het uiteindelijke doel van de verduurzaming is de schadelijke CO2-uitstoot verlagen. Dat is de prioriteit. Om dat te bereiken, moeten we ons niet blindstaren op elektriciteit als een soort zaligmakende bron van energie. Er zijn andere mogelijkheden, zoals ‘groen gas’ uit een duurzame bron als windenergie.’

Gerelateerd
CO2 uitstoot

CO2 uitstoot

Lees meer

‘De uitdaging is niet het opwékken van duurzame energie. Het is dat we die energie nog niet goed kunnen opsláán om erop te overwinteren. Met grote batterijen kun je wel even elektrische energie opslaan, maar niet een half jaar. We moeten ongeveer 80 procent van de energie van zomer naar winter zien te brengen. Dat kunnen we voorlopig niet met accu’s voor elkaar krijgen.’

‘Een prachtig alternatief is om duurzame opgewekte elektriciteit op te slaan als een gas. Dat kan heel efficiënt en snel, en we kunnen het dan gebruiken zodra die energie nodig is. Gewoon via ons eigen ondergrondse gasleidingnet, dat zo een tweede leven krijgt. Want waarom zou je de torenhoge investering in al die leidingen niet benutten voor een duurzame oplossing? Trouwens, elektriciteit en groen gas zijn niet de enige mogelijkheden om in de toekomst duurzaam te wonen. We moeten onze opties openhouden.’

Jan Willem van de Groep: ‘Elektrische innovaties moeten betaalbaar worden’

Jan Willem van de Groep bedacht de term ‘nul op de meter' en stond aan de basis van de Stroomversnelling, een initiatief om met radicale innovaties woningen energieneutraal te maken.

‘Stap één in de verduurzaming van Nederland is: met z’n allen flink gaan besparen op het energieverbruik. Wat je niet nodig hebt, hoe je ook niet op te wekken. Zodra we veel minder energie verbruiken, kunnen elektrische oplossingen in huis heel goed tot hun recht komen. Zoals de warmtepomp en de muurverwarming, maar ook de elektrische auto. En hopelijk nog vele andere ingrijpende innovaties die ons nog te wachten staan. Ik pleit dan ook voor nul-op-de-meterwoningen die geen gasaansluiting meer hebben. In de nieuwbouw en sociale woningbouw is dat concept al een goede businesscase. Nu moet het alleen voor de particuliere markt nog betaalbaar worden. We moeten de duurzame oplossingen goedkoper gaan produceren. Daar ligt dé uitdaging.’

Gerelateerd
Thuisopslag

Stroom bewaren voor later

Lees meer

‘Groen gas is voor mij geen optie. Er is uitgerekend dat hooguit 10 procent van de gebouwde omgeving voorzien kan worden van groen gas. Dat is doodzonde, want dat gas heeft een hoge stookwaarde: er komt relatief veel energie uit vrij. Dat kun je dan ook beter in auto’s en vrachtauto’s gebruiken, en in grote fabrieken, in plaats van in een goed geïsoleerd huis. Bovendien duurt het gewoon veel te lang voordat er voldoende groen gas is voor iedereen. Daar hebben we simpelweg geen tijd voor. We moeten al onze innovatiekracht op elektrische oplossingen inzetten.’

‘Totdat iedereen gasloos kan wonen, zijn hybride oplossingen een slimme tussenstap. Zoals een warmtepomp én een cv-ketel. Zodat je op termijn die cv-ketel kunt weglaten en volledig kunt leunen op je (al of niet zelf opgewekte) elektrische energie.’

Ernie van Dalen: ‘De energietransitie is een en-ensituatie’

Ernie is operationeel directeur bij Feenstra. Hij is verantwoordelijk voor vele energiebesparende en duurzame projecten in de installatiebranche.

‘Twee bevlogen mensen die allebei hetzelfde nastreven: een duurzame wereld. Alleen de manier waarop we daar komen, daarin verschillen zij. Beide denkrichtingen hebben voor- en nadelen. Maar ze kunnen elkaar versterken als we ons realiseren dat de energietransitie niet draait om ‘of/of’ maar juist om ‘en/en’. Bovendien verwacht ik dat de technologische ontwikkelingen zó snel gaan dat over vijftien jaar veel van de huidige problemen opgelost zijn. Radicaal besparen is dan de norm, groene stroom het enige wat verkrijgbaar is, opslagproblemen zijn opgelost en zelfs de zuinigste gastoestellen worden vervangen door alternatieven. Tot die tijd moeten we alle stappen richting meer duurzaamheid zetten die we kúnnen zetten.’

Meer over duurzaam en comfortabel wonen

Ernie van Dalen

Meer van Ernie van Dalen

— operationeel directeur

Ernie van Dalen, was van 2014 tot medio 2018 operationeel directeur bij Feenstra. Ernie is sinds zijn afstuderen op de energiebesparing van een papierfabriek in 1990, verantwoordelijk geweest voor vele energiebesparende en duurzame projecten in de installatiebranche. Het verbeteren van individuele- en teamprestaties ziet hij als een uitdaging in zijn werk. Daarnaast maakt hij zich sterk voor meer plezier in werk en leven, waarbij Ernie zijn omgeving uitdaagt bewuste keuzes te maken, zodat beslissingen weloverwogen genomen worden.

Ernie van Dalen

Wat vindt u van dit artikel?


Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

Reacties

 • Ida 20 maanden geleden

  Gravatar for Ida

  Zeer leerzaam, ik hoop dat er ook een elektrische ketel komt, volgens mij is daar veel vraag naar, te meer omdat lang niet ieder huis voldoet aan de strenge voorwaarden van de warmtepomp.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Willem 3 jaren geleden

  Gravatar for Willem

  Zeerwaarschijnlijk zijn we korter bij n werkbare oplossing als dat velen denken alleen wordt er nog niet over geschreven en gesproken.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Hans Borgerdijn 3 jaren geleden

  Gravatar for Hans Borgerdijn

  Prachtige techniek, maar wel erg duur, bv. een cv met warmtepomp.
  Hoe moet je trouwens de elektrische energie bij de cv ketel krijgen?
  Zelfs een bescheiden 7Kw is met mijn normale huisinstallatie van 1960 niet mogelijk.
  Als dan ook nog iedereen een elektrische auto heeft dan worden de kabels in de straat erg warm.
  Zonnepanelen zullen dan zeker 10Kw moeten leveren, tewijl ik de 8 panelen maximaal 2Kw zie doen. bij volle zon.
  Ik ben benieuwd.... groet Hans

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

  • moderator

   Feenstra Webcare Hans Borgerdijn 3 jaren geleden

   Gravatar for Feenstra Webcare

   Beste Meneer Borgerdijn,

   Allereerst willen wij u bedanken voor uw bericht.

   In het Parijs-akkoord zijn afspraken gemaakt over een energie neutrale wereld. Hoe we daar precies gaan komen, dat weten we nog niet. Vanuit allerlei verschillende hoeken wordt er naar vele opties gekeken. Dat dit grote invloed gaat hebben op bewoners en industrie is een feit. Niet alleen qua woongedrag, aanpassingen aan woningen of productieprocessen, maar zeker ook in de infrastructuur.
   Met zijn allen werken we er heel hard aan om van deze energietransitie een succes te maken.

   Mocht u willen weten wat dit op dit moment voor u persoonlijk kan betekenen, houd dan zeker ons Zorgeloos wonen-platform in de gaten of stuur een e-mail naar [email protected] met uw volledige gegevens. Wij nemen dan contact met u op om advies op maat te geven.

   Met vriendelijke groet,
   Feenstra Webcare

   Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wierd Kaltmann 4 jaren geleden

  Gravatar for Wierd Kaltmann

  Een achtertuin van 1,1 km lang, da's ook wel overdreven groot. Aan zo'n grote tuin als die van heer Seldam grenst altijd wel iets minder fraais, dat kan ook haast niet anders.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Simon Nikkel 4 jaren geleden

  Gravatar for Simon Nikkel

  Tja, als je wel stroom wilt gebruiken maar het uitzicht op een windmolen aan de horizon liever een ander gunt, ben je wel wat hypocriet. Wel de lusten, niet de lasten. Van dat soort mensen zit Nederland inmiddels behoorlijk vol. Daarvan valt bitter weinig progressie te verwachten.

  Persoonlijk zou ik best af willen van de gasgestookte CV, de radiatoren en leidingen waarin warm water wordt rondgepompt. Zonnepanelen, een zonneboiler voor het warme water voor de badkamer en keuken en elektrische radiatoren hebben mijn voorkeur. Alstublieft geen gas meer, in welke kleur of geur dan ook. Haal die leidingen maar uit de grond.
  Het rondpompen van warm water door het hele huis vind ik een ouderwetse, onderhoudsgevoelige, storende en armoedige manier van verwarmen. Er zijn diverse landen te bedenken, zoals Noorwegen en Duitsland, waar men al veel verder is met andere manieren van verwarmen, zoals elektrische verwarming en warmtepompen. Helaas, in Nederland wordt menig nieuwbouwwijkje nog steeds voorzien van een gasaansluiting met ouderwetse CV-installaties. Als een nieuwe woning maar aan de absoluut minimale eisen van het bouwbesluit voldoet, is het voor de projectontwikkelaar helemaal klaar en af. Ook van de bouwsector valt weinig te verwachten.

  Nee, de overheid zal met dwingende maatregelen moeten komen m.b.t. de eisen van nieuwbouwwoningen. Sowieso schandalig dat je nu nog een woning opgeleverd krijgt, waaraan de koper straks enorme kosten krijgt om van het gasnet af te komen.

  Maar goed, de geschiedenis leert dat vooruitgang slechts door zeer weinigen worden gesteund en herkend. Net zoals toen het elektrische licht geïntroduceerd werd, hielden hele volksstammen vol intens tevreden te zijn over de sfeervol brandende kaarsverlichting. De eerste stoomtreinen werden tegengehouden door boeren die meenden dat de koeien zure melk gingen geven. Terwijl het enige zure in de wijde omtrek de gelaatstrekken op de gezichten van de uiterst conservatieve lieden was.

  Dus: twee daken voorzien van zonnepanelen (à 15 m2), een zonneboiler, de hele cv-installatie er uit, een boilertje in de keuken, en elektrische verwarming in hal, keuken, woonkamer, 4 slaapkamers en 2 badkamers.
  Wat kost dat volgens de natte vinger in de wind?

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • gert seldam 4 jaren geleden

  Gravatar for gert seldam

  Stroom is mooi en schoon. Alleen wanneer die windmolens in mijn achtertuin komen te staan, heb ik wel een probleem. Wij krijgen ze hier op 1,1 km achter ons te staan (N33-Zuid). En jullie maar stroom promoten?
  Bah. Waar bleven jullie toen Kamp hier toch die kogel door de kerk joeg en zijn handtekening zette?
  Wanneer je stroom wil gaan promoten, en ik ben de 1ste die dit zal nemen, dan moet je wel zorgen dat die stroom geen menselijk leed veroorzaakt. Er zijn gebieden genoeg, waar dit zeer goed kan.
  Dus voor jullie die stroom promoten, bedenk dan wel waar het vandaan komt. Hier in Holland schijnt de zon niet altijd, dus het zakelijk voordeel van panelen t.o.v. windmolens is hier nihiel en dus overwinnen die slagschaduw zijnde en horizonvervuilende molens ons energie genot. Doe hier wat mee.
  gert seldam
  www.kainstobbe.nl

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

 • Wim 4 jaren geleden

  Gravatar for Wim

  Geachte Feenstra, ik begrijp dat u belang heeft bij installaties en onderhoud van installaties die een gasvrije toekomst mogelijk maken en hoe uw klanten daarover denken.. Voor uw toekomst is dit nu van groter belang dan de huishoudens waar u zich hiermee op richt. Maar een discussie starten zonder vermelding of een schatting wat dit allemaal financieel betekent? Daar doe ik niet aan mee.


  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.