Energieopslag wordt steeds noodzakelijker

Hoe houden we onze energievoorraad op peil?
Wat vindt u van dit artikel?


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for m Haga
  m Haga 12 dagen geleden

  ik ben bezig om volledig van het gas af te gaan dmv extra zonnepanelen te plaatsen en de aanschaf van een elektrische ketel en de aanschaf van een inductie kookplaat.
  de investering die daarmee gepaard gaat bedraagt ongeveer 15000 euro zonder subsidie

 • Gravatar for Arie van Rooijen
  Arie van Rooijen 25 dagen geleden

  Ik maak me wel zorgen over de prijsontwikkeling van aardgas

 • Gravatar for SBR
  SBR 26 dagen geleden

  Oooohhhh, jullie zijn onderdeel van Vattenfall..... en Vattenfall heeft waterstof projecten... Alles wordt me duidelijk.
  Als je serieus wilt worden genomen in deze artikelen, dan moet je snel beginnen met open en eerlijk te zijn over alles.

 • Gravatar for SBR
  SBR 26 dagen geleden

  Wederom betrap ik Feenstra op onzin verhalen.

  Ik vraag me sterk af of jullie verhalen voortkomen uit jullie fantasie, gedreven door het feit dat jullie onderdeel zijn van de energie industrie, of omdat jullie gewoon je huiswerk niet doen. Wie zijn jullie aandeelhouders eigenlijk?

  Waterstof is NIET makkelijk op te slaan. Het moet onder grote druk worden gebracht en bewaard (dit kost veel energie en veel materiaal en maakt bijvoorbeeld waterstof auto's erg zwaar). Of het kan vloeibaar worden gemaakt, waarvoor het extreem moet worden afgekoeld, en ook koel moet worden bewaard. Dat kost nog meer energie.

  De meeste gebruikte manieren om Waterstof op te slaan komen met een verlies van 30 tot 45% aan energie. En dan hebben we het dus nog niet gehad over de materiaal kosten.

  https://www.youtube.com/watch?v=kjWXfwDyCFM&t=153s

  Maar goed, jullie geven in ieder geval aan dat Waterstof voorlopig nog even geen optie is, in plaats van dat weg te laten zoals in voorgaande edities. Laten we dat vooruitgang noemen.

  Het was completer geweest als je ook nog had gezegd dat de thuisbatterij de hele winter NIET oplaad met je zonnepanelen. Voor de meeste woningen zal gelden dat vanaf eind September de batterij niet meer vol komt zonder voeding vanuit het lichtnet. Vanaf eind october leveren je zonnepanelen slechts een fractie op van je gebruik en pas tegen maart trekt dat weer aan.

  • Gravatar for Robert
   Robert SBR 25 dagen geleden

   Maar er staat toch alleen dat waterstof zich in theorie "betrekkelijk eenvoudig laat opslaan, bewaren en vervoeren", maar dat "praktijk altijd wat weerbarstiger" is. Volgens mij is hier geen woord over gelogen. Ook staat er "Zo is het omzetten van wind- en zonne-energie in waterstof op dit moment nog een relatief kostbaar proces" waarmee ze duidelijk aangeven dat het veel kost (ik neem aan onder andere in de vorm van de conversieiverliezen).

   Echter wat jij zelf zegt over "dat de thuisbatterij de hele winter NIET oplaad met je zonnepanelen" is ook juist kort door de bocht. Het is prima mogelijk dat je op een zonnige decemberdag vrij veel zonnenergie opwekt die je later die dag (of de paar opvolgende dagen) nodig hebt. Je gaat er de winter niet mee doorkomen, maar uitgaande van een aflopende saldering maak je dan wel degelijk goed gebruik van je thuisbatterij, ook in de winter.

 • Gravatar for Cor
  Cor 26 dagen geleden

  Als de reeds beschikbare techniek wordt gebruikt om de druk in het aardgasveld via gasinjectie in stand te houden kan de gaswinning in Groningen met kleine risico's doorgaan. Dit zou een emorm gunstig effect hebben op de gasprijzen die nu door de handel extreem zijn opgeschriefd. Helaas is hier is wel enige moed voor nodig bij het Staatstoezicht op de Mijnen en onze regering. Ik vraag me ook af in welke zakken de enorme winsten op stroom welke met zon en wind zijn opgewekt nu verdwijnen.

 • Gravatar for Ida
  Ida 26 dagen geleden

  Het zou prachtig zijn als we Gronings gas zouden kunnen gebruiken maar dan moet eerst de ellende opgelost worden bij de gedupeerden.

 • Gravatar for Rob
  Rob 26 dagen geleden

  In Limburg hebben de mijnwerkers 75 jaar lang kolen gedolven om Nedeland te "verwarmen". In die periode hebben 1455 mijnwerkers in de mijnen het leven gelaten! Het aantal mijnwerkers gestorven aan de vreselijke ziekte silicose (stoflongen) is niet bekend maar is een veelvoud hiervan. Tot op de dag van vandaag verzakken in de mijnstreek huizen als gevolg van de mijnbouw. De termijn om schade te claimen is helaas verstreken! Natuurlijk moeten de mensen in Groningen geholpen worden. Maar bij mijn weten is er nog niemand gestorven. En dat hoeft ook niet! Maar waar blijft de solidariteit van de Groningers nu het land in nood is?

 • Gravatar for Gert
  Gert 26 dagen geleden

  Wat we geleerd van de huidige gas-situatie is enerzijds de afhankelijkheid daarvan waar we vroeger eigenlijks nooit bij stilstonden,
  En anderzijds dat fossiele grondstoffen zoals gas en olie een middel is om politiek te voeten, oorlog te voeten, arm en rijk te worden, enz....
  Het is echter ook zo dat de wereld haast maakt om minder afhankelijk daarvan te worden. Wat natuurlijk een grote pre is...hoe lang zal het nog duren voordat waterstof een goede vervanger zal blijken te zijn?
  Ik geloof er heilig in dat het energieprobleem over 10 jaar, ik hoop zoveel eerder, niet meer bestaat. De mens en zijn intelligentie ......

 • Gravatar for Eduard
  Eduard 26 dagen geleden

  Wanneer krijg ik een aanbieding SMA opslagbatterij. Zal wel zo fijn zijn voor toekomst.

 • Gravatar for Teus van Houwelingen
  Teus van Houwelingen 27 dagen geleden

  Er is gas zat, maar welke prijs moeten de consumenten daarvoor betalen?
  Als je het niet kunt betalen heb je er geen fluit aan natuurlijk dat de opslag vol zit en Groningen de grootste gasbel van Europa heeft.