Stoken en koken met waterstof

Waterstof: het geheime wapen in de energietransitie

Wat vindt u van dit artikel?

Meer over deze tags


Plaats reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de voorwaarden van Google zijn van toepassing.

* verplichte velden

Reacties

 • Gravatar for Arjan
  Arjan 13 uren geleden

  I.p.v. een warmtepomp, zou ik liever mijn eigen waterstof produceren tijdens de zonuren met mijn zonnepanelen, als die energie in een tank thuis opgeslagen zou worden, zou het waarschijnlijk genoeg zijn om het jaar door met een waterstof ketel mijn huis te verwarmen en zou het probleem van teveel terug leveren aan energie netten tijdens hoge productie tijden met laag verbruik..., wat me ook een betere oplossing lijkt dan zo'n warmte pomp, is een airco die 2 kanten op werkt, zomers koel en s'winters warm, zelfde principe als een warmtepomp, alleen dubbelle functie.. het zijn maar ideetjes.. wie ben ik?

 • Gravatar for W.raaphorst
  W.raaphorst 37 uren geleden

  Ik geloof voor 100 % in waterstof en zeker in het zelf op slaan met zonnepanelen in accu,s in huis, zodat je zelf weer waterstof kunt maken, voor huishouden, bij mengen!! In mijn 50 jaar vw bussie zit het al , en ben zeer tevree over de effecten.!!!

 • Gravatar for Andres
  Andres 2 dagen geleden

  Mooi dus hierop inzetten als regering maar eerst via electriciteit naar waterstof en dan weer naar electra via brandstofcel lijkt mij wat dubbel, er zal altijd ergens verlies zijn denk ik.

 • Gravatar for J.G. van der Waal;
  J.G. van der Waal; 7 dagen geleden

  In samen gaan met kernenergie ipv de subsidie vragende windmolens is dit de oplossing voor het grootste probleem van deze eeuw

  • Gravatar for Niels
   Niels J.G. van der Waal; 6 dagen geleden

   Ja dat is de toekomst.
   Zeker nu we kernafval kunnen gebruiken voor kernfusie.
   Dus geen afval en uitstoot meer en windmolens kunnen weg

 • Gravatar for Tonnie Rutten
  Tonnie Rutten 30 dagen geleden

  Ik verwacht dat een combinatie van technieken uiteindelijk ons een oplossing bieden. Bouwkundig het warmte verlies minimaliseren. Eigenlijk kan dat al. Transport van energie, met de daarbij behorende verliezen elimineren door lokale opslag en opwekking. Maakt ons ook onafhankelijk van de Energie bedrijven, de Schell, s enzovoort. Lavo heeft al een systeem waarmee je twee dagen elektrische energie kunt overbruggen. Nog erg duur. Maar je kunt off grid. Als je overdag maar zon hebt.

 • Gravatar for Robert
  Robert 32 dagen geleden

  Ik zoek naar mogelijkheden om waterstof te produceren m.b.v. elektrolyse en de elektriciteit met een generator op waterstof op te wekken wanneer ik het nodig heb. Wel wat rekenwerk voor nodig.

 • Gravatar for Evert Klaas Tolhuijs
  Evert Klaas Tolhuijs 34 dagen geleden

  Geweldige mogelijkheden en relatief eenvoudige transitie.

 • Gravatar for Rob smits
  Rob smits 48 dagen geleden

  Leuk om te lezen dat er heel veel meningen en technische oplossingen en/of problemen gezien worden. De zon schijnt en wij hebben als mensen uitgevonden dat daar ook elektriciteit mee opgewekt kan worden. Aan de opbrengst van de ontwikkelde zonnepanelen hebben wij als mens per vierkante meter een waarde opgehangen welke wij het rendement noemen. Er is afgesproken dat Zon-energie per vierkante meter 1000 Watt per zou zijn. Stel dat een zonnepaneel van 1 vierkante meter 200Wp levert bij een mooie zonnige dag. En daar heb je hem het rendement van de zonnepanelen is 20%. Vreemd uitleggen dat de zon gratis energie levert. En het rendement van een brandstofcel is dan ineens zo slecht nog niet. Er zijn nog genoeg daken te voorzien van zonnepanelen die gratis elektriciteit leveren en dan? Zo dra het gasnet waterstof bestendig is, zie ik hier in Nederland de grootste waterstof accu ter wereld ontstaan. Grote bedrijven met waterstof kennis zoals Shell stappen graag in de waterstof vergroening. Op korte termijn zou ik geen accu kopen. Even wachten tot je de teveel opgewekte elektriciteit via een brandstofcel in het gasnet kwijt kan en anders om.

 • Gravatar for S Houtman
  S Houtman 50 dagen geleden

  Sergio heeft helemaal gelijk.
  Waterstof vraagt bij productie (electrolyse) twee keer de energie die het oplevert. Bij weer electriciteit maken dmv een brandstofcel heb je de helft verlies.
  Opslag en transport kan alleen gebeuren door extreme koude of extreem hoge druk.
  Het energieverlies om waterstof in de zomer geproduceert in de winter te kunnen gebruiken bedraagt 30%.
  Waterstof heeft slechts een derde van de energie van aardgas. Je hebt er dus 3x zoveel van nodig.
  Waterstof is het kleinste en lichtste element in ons periodiek stelsel. De eigenschap is dat het door elk materiaal diffundeert. Lekkage door de aardgas infrastructuur is aanzienlijk.
  Waterstof brandt onzichtbaar en is reukloos. Gebruikt binnenhuis brengt aanzielijk gevaar met zich mee.
  Waterstof is niet goedkoop. Aardgas levert energie op maar waterstof kost veel energie die eerst moet worden gewonnen.
  Waterstof geeft meervoudig verlies maar het kan wel als voldoende wordt geinvesteert

  • Gravatar for Der
   Der S Houtman 48 dagen geleden

   Het huidig gas is normaliter ook nagenoeg geurloos. Er word geurstof aan toegevoegd. En het brand heel slecht ;-). Een schone gas verbranding zie je ook (bijna )niet.

 • Gravatar for Willemsen
  Willemsen 52 dagen geleden

  Alsof je aan de Ajax supporters vraagt wie de beste club van ned is.