Na een prachtige zomer, merken we dat de dagen korter worden en de zonkracht afneemt. Voor bewoners met zonnepanelen op het dak betekent dit dat de panelen de komende periode een lagere opbrengst hebben. Hoeveel lager is dat nu eigenlijk? Of kunt u toch ook in de winter volop genieten van uw zonnepanelen?
Ongeveer 72% van de stroom wordt opgewekt in de periode april tot en met september (een maand als juni is bijvoorbeeld meestal goed voor 13% van de jaaropbrengst). Die andere 28% wordt opgewekt van oktober tot en met maart. Echter de wintermaanden januari en februari tellen voor de opbrengst van uw zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee.
Plaats reactie
Reacties
gijze 2 jaren geleden
is het nodig om de zonnepanelen af en toe schoon te maken en wat is eventueel de beste manier?
Feenstra Webcare gijze 2 jaren geleden
Beste meneer, mevrouw Viper,
Bedankt voor het delen van uw ervaring.
Wij verwijzen u graag naar volgend artikel: https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/zonnepanelen-reinigen Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan vernemen wij graag van u.
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
viper0131 gijze 2 jaren geleden
Ik heb mijn panelen in de afgelopen jaren 2x schoongemaakt.
Ze liggen bij mij in 3 sets van 9 panelen op een lage schuur, dus ik kan er goed bij en ik kan goed het verschil meten tussen een set schoongemaakte panelen en de nog niet schoongemaakte sets.
Tot nu toe valt mij op dat het rendement van schoonmaken te verwaarlozen is geweest. Je moet ook goed kijken wat de inspanning van het reinigen is, indien je het laat doen door een bedrijf dan zijn de kosten mijn inziens hoger dan het extra rendement. Doe je het zelf, dan moet je weer naar de risico's kijken. Zeker als ze op grote hoogte liggen.
Ik heb mijn panelen gereinigd door gebruik te maken van regenwater en een hele zachte borstel.
B. van Lienden 2 jaren geleden
Hoe kan je zien dat ze nog goed werken?
Feenstra Webcare B. van Lienden 2 jaren geleden
Beste meneer, mevrouw Van Lienden,
Om te kijken of het systeem goed werkt bestaat er monitoring.
Vaak is dit in de vorm van een app op uw smartphone. Achter de app zit een systeem waarbij de omvormer verbonden is met het internet en de opbrengst data doorstuurt naar een portal. In de portal kunt u vaak meer zien dan op de app zoals storingen en opbrengst verlies.
Als de zonnepanelen in werking zijn gesteld en volledig aangesloten zijn, zou de hoeveelheid stroom die opgewekt wordt weergegeven moeten worden op de display van de omvormer.
Er kan een hoop misgaan met zonnepanelen. Vaak geeft de portal aan of er een storing is. En soms moet uzelf een analyse maken om te kijken of de opbrengsten zijn zoals u zou verwachten.
Wat mogelijk is sterk afhankelijk van de fabrikant van de omvormer en het type omvormer.
Monitoring kunt u ook uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven die op basis van verschillende data-bronnen en de opwek van de zonnepanelen bepalen of de zonnepanelen het redendement halen wat beloofd is. En ook of ze optimaal functioneren. In combinatie met een opbrengstgarantie. Hier betaalt u vaak abonnementsgelden voor. Dit kunt u tijdens of ook na de installatie regelen met je installateur. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is https://zonnegarant.nl/ van Solarmonkey
Met vriendelijke groet,
Feenstra Webcare
Er zijn nog geen reacties.