Opbrengst en rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk, zoals: het vermogen van de panelen, de kwaliteit van de omvormer, de hoeveelheid panelen die er op het dak liggen en waar ze geplaatst zijn.

Dankzij de relatief lage aanschafprijs van een zonne-energiesysteem en de hoge opbrengst, kopen steeds meer mensen zonnepanelen en besparen zo op hun energierekening. Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. In ongeveer 8 jaar verdient u de investering terug. 

Zonnepanelen advies

Opbrengst zonnepanelen

Hoe meer kilowattuur (kWh) zonnepanelen opwekken, hoe meer uw panelen opbrengen. Dit wordt bereikt met kwalitatief hoogstaande zonnepanelen. Hoe hoger het Wattpiek (Wp) van een zonnepaneel hoe hoger de opbrengst. Echter, de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk.

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt aan elektrische energie zo'n 3.250 kWh per jaar. Een zonnepaneel met 1 wattpiek (Wp) heeft een gemiddelde opbrengst van 0,85 kilowattuur (kWh/jaar). Met een zonnepaneel van 300 wattpiek is dit dus 255 kWh (0,85 x 300=255). Een gemiddeld huishouden heeft 10 zonnepanelen op het dak liggen, wat 2550 kWh per jaar oplevert. Hiermee wordt er dus 78% van de totaal benodigde elektriciteit opgewekt.

Hoe goed uw zonnepanelen presteren is afhankelijk van: 

#1 Soort en vermogen 

Het begint allemaal met het vermogen per pv-paneel. Dit wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). De zonnepanelen in de pakketten van Feenstra hebben een maximaal vermogen van 300 wattpiek per stuk, dat wordt bereikt onder optimale omstandigheden. Feenstra heeft uitsluitend kristallijnen zonnepanelen in haar assortiment, welke het hoogste vermogen per vierkante meter genereren.

#2 De omvormer

De omvormer zorgt ervoor dat de stroom die de zonnepanelen opwekken, bruikbaar is voor de apparaten in huis. Ook meten ze de opbrengst van het systeem én zorgt de omvormer ervoor dat de zonnepanelen op hun maximale vermogen kunnen presteren. Standaard worden er string-omvormers geïnstalleerd. In geval van schaduw kunnen er ook ook power-optimizers geplaatst worden voor een hogere opbrengst per paneel.

#3 Zonlicht en schaduw

Volle zonneschijn levert het meeste rendement op, maar ook bij bewolking werkt een zonnepaneel. Valt er echter schaduw op een zonnepaneel, dan loopt het rendement terug. Is dit zonnepaneel in serie verbonden met andere zonnepanelen, zal ook van die andere panelen het rendement teruglopen. Hoewel zonlicht het meeste oplevert, is té warm ook niet goed. Als zonnepanelen te heet worden, heeft dat een negatieve invloed op de hoeveelheid stroom die opgewekt kan worden. Daarom kan een zonnige lentedag soms meer stroom opleveren dan een snikhete zomerdag.

#4 De hellingshoek van uw dak

Een zonnepaneel in Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 30-40° heeft. Bij een hellingshoek van ongeveer 20° of juist 50° daalt de opbrengst van zonnepanelen ongeveer 10 procent. Bij een plat dat kan het zijn dat de pv-panelen niet op het zuiden gericht worden om zo meer panelen op het dak te plaatsen of mooi langs de dakrand te kunnen leggen. Ook hierbij moet installatie zorgvuldig gebeuren, om slagschaduw van bijvoorbeeld schoorsteenpijpjes te voorkomen. 

#5 De richting van uw dak

De beste opbrengst ontstaat als zonnepanelen gericht zijn op het zuiden. Zijn ze gericht op het zuidoosten of zuidwesten, dan valt de opbrengst ongeveer 10% lager uit. Wanneer uw zonnepanelen gericht zijn op het oosten of westen, brengen ze ongeveer 20% minder op dan als de panelen pal op het zuiden liggen.

#6 Regio van invloed

Locaties in het westen kunnen jaarlijks wel 10% meer zonuren opleveren dan in het oosten. Daarbij geldt ook dat het aantal zonuren dicht bij de zee groter is dan verder van de zee af. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen in het oosten van het land niet rendabel zijn, alleen levert het zonne-energiesysteem in het westen iets meer op.

#7 Leeftijd panelen

Zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Door slijtage vermindert het rendement jaarlijks wel met zo'n 0,7%. Met minimaal 10 jaar garantie op het materiaal verzekert de fabrikant u tenminste 80% van het oorspronkelijke vermogen. Door middel van de Zon Prestatie Check kunt u kijken of uw zonnepanelen nog naar behoren presteren en worden er metingen aan het vermogen verricht.

#8 Vuil en onderhoud

Vuil heeft een negatief effect hebben op het rendement van zonnepanelen. Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch blijft er altijd iets achter. Feenstra adviseert daarom om minimaal één keer per jaar in het voorjaar de zonnepanelen schoon te maken. Dit levert 2 à 3% meer productie per jaar op.

Wist u dat?

Terugleververgoeding

Doorgaans wordt zo'n 75 % van het totale energieverbruik door zonnepanelen opgewekt, en de rest door stroom van het elektriciteitsnet. Voor de stroom die u meer opwekt dan verbruikt, ontvangt u een terugleververgoeding. Deze vergoeding is lager dan de prijs die u moet betalen voor stroom die u afneemt van uw energieleverancier.

Hoeveel CO2-uitstoot voorkomt u?

Een paneel van 300 Wp levert ongeveer 255 kWh per jaar op. Daarmee voorkomt u de uitstoot van ongeveer 117 kg CO2 per jaar (0,46 kg x 255 kWh). Met een Zon Upgrade Plus-pakket van tien zonnepanelen bespaart u dus zo’n 1380 kg CO2. Dit staat ongeveer gelijk aan ruim 10.397 kilometer rijden in een kleine personenauto. Ieder jaar opnieuw.

rendement zonnepanelen

Onze certificeringen voor zonne-energie

  • Zonnekeur Feenstra
  • VCA veiligheids checklist aannemers
  • Kiwa gecertificeerd OHSAS 18001
  • Install Q